Kayseri’de birçok farklı aktivite yapabilmek mümkündür. Kayseri’nin doğal güzellikleri hem yaz hem de kış sporları için çeşitlilik yaratır. Bölgede birçok dağ, kanyon, su kaynağı ve yayla bulunur. Bunun sonucunda da binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilir.
Aktiviteler genellikle şehrin simgesi kabul edilen Erciyes Dağı’nda gerçekleştirilir. Erciyes Dağı, başta kış sporları olmak üzere birçok aktivite için uygun bir alandır.
Kayseri'de gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Kayseri otelleri listemize göz atabilirsiniz.
Yamaç Paraşütü
Yamaç Paraşütü
Türkiye’nin en iyi atlayış noktalarından biri de Kayseri’de bulunmaktadır. Kayseri’de yamaç paraşütü için genellikle Ali Dağı seçilmektedir.
Kalkış pisti ise Talas ilçesinde bulunmaktadır. Rakımı yaklaşık 2000 metre olan bu bölge Erciyes Dağı ve Kayseri manzarasına sahiptir. Ali Dağı, farklı rüzgar yönlerine kalkış yapabilme imkanı da sunmaktadır. Türkiye’de en çok uçuş yapılan ikinci bölgedir.
Ali Dağı son zamanlarda birçok şampiyonaya da ev sahipliği yapmıştır.
Kayak ve Kış Sporları
Kayseri'de Kayak
Kayseri’nin de simgesi olarak kabul edilen Erciyes Dağı, sene içerisinde kış sporu için binlerce turisti ağırlamaktadır. Eteklerinde birçok konaklama tesisi bulunmaktadır.
Erciyes’te bulunan kayak merkezi Türkiye’nin en kolay ulaşılabilen kayak merkezidir. Kayseri il merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunur. Konaklama tesisleri ise genellikle Tekir Yaylası’nda üzerindedir.
Bölgede bulunan kayak pistlerinin rakımları 2000 metreden 3500 metreye kadar çıkabilir. Eğim ise %10 ile %50 arasında değişmektedir. Bölgede 16 teleferik hattı bulunur.
Bölgede kayak dışında Alp disiplini, snowboard, snowkite, kızak ve heliski gibi aktiviteler de gerçekleştirilmektedir.
Kayseri'ye geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Kayseri'nin gezilecek yerleri yazısında listeledik.
Rafting ve Su Sporları
Kayseri'de Rafting
Kayseri’de rafting ve diğer su sporları genellikle Zamantı Irmağı’nda yapılmaktadır. Zamantı Irmağı, birçok uluslararası yarışmalara da ev sahipliği yapmıştır.
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden başlayarak Seyhan Nehri’ne dökülen Zamantı Nehri’nin uzunluğu ise 308 kilometredir. Son zamanlarda birçok barajın yapılması sebebiyle debisi azalmıştır. Debisinin azalması da su sporlarını olumsuz yönde etkilemiştir.
Bölgede su sporları için uygun olan baraj gölü de bulunmaktadır. Yamula Baraj Gölü’nde yelken, kano, sörf ve göl bisikleti aktiviteleri yapılmaktadır.
Kampçılık
Kampçılık
Kayseri’de birçok kamp alanı bulunmaktadır. Kayseri’de bulunan kamp alanları genellikle yürüyüş rotaları üzerinde konumlandırılmıştır. Bu rotalar genellikle 20 ile 40 kilometre uzunluğundadır. Kampçılık genellikle Erciyes ve Aladağlar’da yapılmaktadır.
Kamp yapılabilen Acısu Yolu – Bozarmut – Güney Şelalesi parkuru 14 kilometre uzunluğundadır. Bölgeye çam ve ladin ağaçları hâkimdir. Kamp ise Bozarmut Köyü’nde yapılmaktadır. Kapuzbaşı – Köristan – Hamaylı – Mezarın Gediği – Büyükçakır parkuru ise 19 kilometre uzunluğundadır. Yürüyüş rotasında birçok kamp alanı bulunur. Büyükçakır Köyü ise Zamantı Vadisi’nin eşsiz manzarasına sahiptir.
Sarıgöl – Aksu Çeşmesi parkuru ise 20 kilometre uzunluğundadır. Konaklama alanları için Ortalaş veya Katınardı mevkileri seçilmektedir. Bazı mevsimlerde bu bölgede su yükseldiği için kampçılık yapmak uygun değildir. Ayrıca Sarıgöl’den başlayarak Tekir Gölet’ine devam eden rotada da aynı yerde kamp yapılmaktadır.
Kapadokya bölgesinin Kayseri sınırlarında yer alan vadilerinde de kamp aktiviteleri yapılmaktadır. Kayseri’de diğer kamp alanları ise Suna Yaylası, Gökoluk Yaylası, Aksu Kanyonu, Ceviz ve Geleri olarak sıralanabilir.
Kayseri'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Kayseri gezi rehberini okumayı unutmayın.
Doğa Yürüyüşleri (Trekking)
Doğa Yürüyüşleri
Kayseri’de doğa yürüyüşleri için birçok parkur bulunmaktadır. Aladağlar Milli Parkı içerisindeki parkurda yürümek için yetkililerden izin alınması gerekmektedir. Erciyes yürüyüş parkurları ise genellikle profesyonel doğaseverlere önerilmektedir. Bazı yürüyüş parkurlarında telefonun çekmediği konumlar olduğu için yürüyüşe başlamadan önce önlem almak gereklidir.
Yürüyüş parkurları zorluk derecelerine göre 6’ya bölünmüştür. Amatör sporcular için genellikle zorluk derecesi 1 veya 2 olan parkurlar tavsiye edilmektedir.
En kolay parkurlardan bir tanesi Güzelköy – Gesi rotasıdır. 5 kilometre uzunluğundadır. Diğer parkur da Kayabağ – Bahçeli arasında bulunur ve 3 kilometre uzunluğundadır. Bu iki parkurun zorluk derecesi 1’dir. Derevenk Vadisi’nde bulunan yürüyüş parkuru Tavlusun Köyü’nden başlayarak Germir’e kadar devam eder ve 13 kilometre uzunluktadır. Zorluk derecesi 2 olan parkur amatör sporculara tavsiye edilmektedir.
Talas Yeraltı Şehri – Ali Dağı arasında bulunan parkur 3 kilometre uzunluktadır ve zorluk derecesi 3’tür. Ali Dağı, Erciyes Dağı’ndan sonra en yüksek dağ durumundadır. Bir diğer parkur da Turan – Ağırnas – Hacet Pınarı arasında bulunan rotadır. Bu rota da 5 kilometre uzunluğundadır. Rota boyunca Ağırnas’a ait kaya yerleşimlerini görmek mümkündür. Ağırnas’dan Bağpınar’a da 9 kilometre uzunlukta olan bir başka parkur mevcuttur. Ayrıca Erciyes Dağı’nda da birçok yürüyüş parkuru bulunmaktadır.
Kayseri’de bulunan Soğanlı Vadisi ve Erdemli Vadisi’nde de yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Bu parkurların uzunlukları ise 7 ile 10 kilometre arasında değişmektedir. Yahyalı – Aladağlar bölgesi ise toplam 14 adet yürüyüş parkuruna ev sahipliği yapmaktadır.
Zirve Tırmanışı
Zirve Tırmanışı
Kayseri’de bulunan Erciyes Dağı, zirve tırmanışı için elverişli bir bölgedir. Zirve tırmanışı için amatör veya profesyonel binlerce doğasever yıl içerisinde Erciyes’i ziyaret etmektedir.
Zirve tırmanışları için iki adet başlangıç noktası bulunur. Birinci başlangıç noktası Tekir Yaylası, ikinci başlangıç noktası ise Sütdonduran Yaylası’dır. Kuzey ve Doğu tırmanışı olarak isimlendirilen bölümlerde farklı özelliklerde rotalar bulunmaktadır.
Kuzey tırmanışında Buzul rotası ve Kar-Buz rotası olmak üzere iki adet tırmanış rotası bulunur. Kuzey tırmanışı Sütdonduran Yaylası’ndan başlar.
Doğu tırmanışında ise Şeytan Boğazı rotası, Sol Kulvar (Nesrin Topkapı) rotası ve Sırt rotası olmak üzere üç adet tırmanış rotası bulunur.
Kayseri'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Kayseri pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Bisiklet Turları
Bisiklet Turları
Kayseri’de bisiklet turları için onlarca farklı parkur bulunmaktadır. Bisiklet parkurlarının uzunluğu 20 kilometreden başlayarak 300 kilometreye kadar devam edebilir. Bisiklet parkurları yoğun olarak Aladağlar, Erciyes Dağı ve Kapuzbaşı’nda bulunmaktadır.
En kısa bisiklet parkuru Kızık – Gereme - Aksu Mesire Alanı arasındaki rotadır. Rotanın tamamı toprak yoldan oluşur ve 20 kilometre uzunluktadır. Rota boyunca rakım 2166 metreye kadar çıkmaktadır. Rota boyunca Gereme’nin tarihi harabeleri size eşlik eder. Kızık’tan Zambık’a kadar yokuş olan rota Zambık’tan sonra iniştir.
Şehir içerisinde bisiklet turu sevenler için de bir parkur bulunmaktadır. Kayseri Merkez – Germir – Tavlusun – Talas – Hisarcık – Hacılar parkuru şehir içi bisiklet turu için önerilmektedir. Parkur uzunluğu yaklaşık 39 kilometredir. Önemli tarihi merkezler de parkur boyunca görülebilir. Parkurun tamamı asfalttır.
Jeep Safari Turları
Jeep Safari Turları
Kayseri’de macera tutkunları için jeep safari parkurları da bulunmaktadır. Bu parkurlar genellikle toprak yoldan oluşur. Parkurlar özellikle ilkbahar ve yaz aylarında kullanılmak için uygundur.
Birinci parkur Araplı - Akköy Baraj Gölü arasındadır. 39 kilometre uzunluğundaki bu parkur, Araplı Köyü’nden başlar. Akköy Baraj Gölü’ne giden bir diğer parkur ise Soğanlı Vadisi’nden başlamaktadır. Soğanlı Vadisi’ni gezmek için Soğanlı – Demiryolu – Akköy Baraj Gölü rotası kullanılır.
Erciyes’in çevresindeki yaylaları ve köy yollarını içerisinde barındıran bir diğer parkur ise Hacılar’dan başlayarak Aksu Mesire Alanı’nda son bulur ve 52 kilometredir. Sultan Sazlığı’nda da jeep safari turu düzenlenmektedir. Parkur 75 kilometredir. Bu tur, bölgedeki konaklama tesisleri tarafından düzenlenmektedir.
Bütün bu parkurların dışında Aladağlar, Suna Yaylası, Gökoluk Yaylası ve Yahyalı’da farklı özelliklerde rotalar bulunmaktadır.
Kaya Tırmanışı
Kaya Tırmanışı
Kayseri’de kaya tırmanışı yapılabilecek birçok alan mevcuttur. Kayseri’de kaya tırmanışı genellikle Hisarcık Derebahçe Kanyonu’nda ve Ulupınar’da yapılmaktadır.
Derebahçe Kanyonu, yemyeşil manzarasıyla dikkat çeken bir bölgedir. Erciyes Dağı’ndan eriyerek gelen kar suları ile birlikte birçok bitki ve hayvan türüne sahiptir. Girişinde bulunan kayalarda ise kaya tırmanışı aktivitesi yapılmaktadır.
Kayseri'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Kayseri 5 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.
Fotoğrafçılık
Doğa Fotoğrafçılığı
Kayseri’de fotoğrafçılık için onlarca farklı yer bulunmaktadır. Dünyanın ünlü fotoğrafçılarının da ziyaret ettiği Erciyes Dağı, fotoğrafçılık için en görkemli manzaraları sunar.
Erciyes Dağı dışında birçok bölge fotoğrafçılık için tercih edilmektedir. Ali Dağı, Soğanlı Vadisi, Sultan Sazlığı ve Gesi bölgeleri fotoğrafçılık için uygun olan diğer bölgelerdir.