Kayseri Doğal Güzellikleri

Kayseri, tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir şehirdir. Başta Erciyes Dağı olmak üzere birçok doğal güzelliği içerisinde barındıran Kayseri’de milli parklar, ırmaklar, vadiler, göller, şelaleler, yaylalar ve kaplıcalar bulunur. Bu doğal güzellikler konum olarak genellikle il merkezine yakın bir alandadır.

Ayrıca Kayseri, Kapadokya’ya da yakın bir konumdadır. Kapadokya’ya 1 saat uzaklıkta bulunması sebebiyle birçok turist Kayseri üzerinden Kapadokya’ya geçiş sağlamaktadır.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Kayseri otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Erciyes Dağı

Erciyes Dağı Erciyes Dağı

Kayseri’nin simgesi olarak kabul edilen Erciyes Dağı, Kayseri il merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Karlı tepeleri ve ihtişamlı duruşuyla dikkat çeken Erciyes Dağı’nın yüksekliği ise 4000 metreye yakındır. Etrafında ise birçok ova bulunur. Ovaların içerisinden bir anda yükselmeye başlar.

Erciyes Dağı, yılın her döneminde binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Doğa sporları ve yaylacılık faaliyetleri için de uygun bir doğal güzelliktir. 

Bölgede kayak merkezi de bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında yoğun turist ziyaretine uğrayan kayak merkezi Türkiye’nin en iyi kayak merkezi kabul edilir. Amatör sporcuların yanı sıra profesyonel sporcuların da yoğun olarak tercih ettiği Erciyes Dağı’nda buzul tırmanışları da yapılmaktadır. Erciyes Dağı’ndaki kar kalitesi ise mükemmeldir ve bu özelliği ile kendini dünyaya tanıtmayı başarmıştır.

Küme volkan dağ türüne örnek olarak gösterilen Erciyes Dağı’nda kayaç yaşı ise 30 milyon yıldır. Bölgedeki kazılarda bulunan eski Roma madeni paralarına göre M.Ö. 253 yılında püskürdüğü tahmin edilmektedir.

Bölgede bulunan kayak merkezine giriş ücretleri ise 1 çıkış için öğrenci 9 TL, tam 12 TL’dir.

Bölgeye ulaşım ise belediye otobüsleri, taksiler ve özel araçlar ile yapılabilir. Belediye otobüsleri sadece cumartesi ve pazar günleri sefer yapmaktadır. Seferler havaalanı önü, İpeksaray karşısı ve Ahi Evran Zaviyesi’nden 1 saat aralıklarla gerçekleştirilmektedir.


Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı Aladağlar Milli Parkı

1995 yılında milli park durumuna getirilmiş olan Aladağlar Milli Parkı; Adana, Kayseri ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. Kayseri’den ulaşım yaklaşık 2 saat sürmektedir.

Aladağlar ise Torosların en yüksek dağlarıdır. Aladağlar, doğa sporları için de uygun olması sebebiyle yıl içerisinde binlerce turistin ziyaret ettiği bir alandır. Milli park sınırları içerisinde birçok tepe, şelale ve göl bulunmaktadır.

Aladağlar Milli Parkı, 730 ile 3756 arasında yükseklik farkı bulunan bir bölgedir. Bu yüzden bölgede biyoçeşitilik oldukça geniştir. İçerisinde kınalı keklik, çakal, kurt ve kartal gibi birçok hayvan türü ve ardıç, çam, sedir ve meşe gibi birçok bitki türü bulunmaktadır.

Milli park sınırları içerisinde görülebilecek doğal güzellikler ise Yedigöller, Hacer Ormanı, Demirkazık Tepesi, Kapuzbaşı Şelaleleri, Aksu Kanyonu ve Zamantı Vadisi’dir. Yedigöller’de irili ufaklı 7 adet göl bulunmaktadır. Hacer Ormanı’nda ise birçok ağaç türü bulunmaktadır. Özellikle kampçılık için uygun bir alandır. Kapuzbaşı Şelaleleri ise vadiye dökülmektedir ve debileri yüksektir. Dökülen şelaleler ise Zamantı Irmağı’nı beslemektedir. Türkiye’deki birçok şelaleden daha büyük ve görkemlidir.

Kayseri'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kayseri'nin gezilecek yerleri makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Ali Dağı

Ali Dağı Ali Dağı

Kayseri Erciyes Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Ali Dağı, birbirinden farklı yüksekliklere sahip 3 adet tepeden oluşmaktadır. Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan Ali Dağı, özellikle hava sporları için tercih edilmektedir.

Rakımı yaklaşık 2000 metre civarındadır. Yamaç paraşütü için yoğun olarak tercih edilen bölge, Türkiye’deki en iyi atlayış alanları arasındadır.

Bölgeye belediye otobüsleri, taksiler veya özel araçlarla gidilebilir. Belediye otobüslerinden 616 numaralı hatta binilmesi gerekir. 616 numaralı hat Erciyes Üniversitesi’nden Ali Dağı’na yaklaşık 35 dakikada ulaşım sağlar.


Sultan Sazlığı Milli Parkı

Sultan Sazlığı Milli Parkı Sultan Sazlığı Milli Parkı

Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı, Develi, Yeşilhisar ve Yahyalı ilçe sınırlarında bulunur. 2006 yılında milli park ilan edilmiştir.

Milli parkın büyük bir bölümü sazlıklarla kaplıdır. İçerisinde nesli tükenmekte olan kuş türleri de dâhil olmak üzere birçok kuş ve bitki türü bulunmaktadır. Bölge Kuş Cenneti olarak da isimlendirilmektedir. Milli park 4 adet gölün birleşmesiyle oluşmuştur. Bu göller ise sırasıyla Söbe Gölü, Tuzlu Göl, Çöl Gölü ve Yay Gölü’dür.

Yaklaşık 301 kuş türüne ev sahipliği yapan bölge kaşıkçı, akbalıkçıl, turna ve flamingo kuş türlerinin beraber kuluçkaya yattığı tek alan olarak dikkat çeker. 2002-2004 yılları arasında yapılan çalışmalara göre bölgede 48’i endemik toplam 428 bitki türü bulunmaktadır.

Bölgeye giriş ücretleri ise normal bilet 4.5 TL, indirimli bilet 2.5 TL, bisiklet 4.5 TL, motosiklet veya ATV için 9 TL’dir.


Kaplıcalar

Kaplıcalar Kaplıcalar

Kayseri’de merkeze en yakın olan kaplıca, Bayramhacı Köyü’nde bulunur. Kayseri il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Bayramhacı Kaplıcası yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kaplıcanın su sıcaklığı yaklaşık 40 derecedir. Kaplıcanın suyu başta romatizma olmak üzere bel fıtığı, cilt problemleri, kadın hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, kalp hastalıkları ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.

Bunun dışında Kayseri il merkezine 35 km uzaklıkta bulunan Tekgöz Kaplıcaları, Himmetdede Mahallesi’nde bulunan Çiftgöz Kaplıcaları ve Dutluk ilçesinde bulunan Dutluk İçmeceleri diğer doğal güzellikler arasında yer almaktadır.

Kayseri’de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kayseri gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Şelaleler

Derebağ Şelalesi Derebağ Şelalesi

Kayseri, şelaleler açısından da zengin bir şehirdir. Şelalelerin en önemlisi ise Aladağlar Milli Parkı’nda yer alan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri olarak kabul edilir. Kapuzbaşı Takım Şelaleleri irili ufaklı birçok şelaleden oluşmaktadır. Kayseri’nin Erciyes Dağı’ndan sonra en çok tanınan doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.

Bu takım şelalelerin dışında Yahyalı ilçesi sınırlarında Yahyalı’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan Derebağ Şelalesi de dikkat çeken bir doğal güzelliktir. Zamantı Irmağı’na akan Yeşilköy Şelalesi de Yahyalı’da bulunmaktadır. Yeşilköy Şelalesi ile Düden Şelalesi benzerlik göstermektedir. Bu benzerlik ise şelale suyunun çekilerek geri gönderilmesine dayanmaktadır.


Yaylalar

Berçin Yaylası Berçin Yaylası

Kayseri’de kampçılık, dağcılık ve doğa yürüyüşleri için uygun olan birçok yayla bulunmaktadır. Tomarza ilçesinde bulunan Berçin Yaylası hem manzarasıyla hem de Dadaloğlu Şenlikleri ile tanınmaktadır. Dadaloğlu Şenlikleri ise Türkiye’de yaşayan Avşarları bir araya getirmek amacıyla düzenlenmektedir.

Bir diğer tanınmış doğal güzelliklerden Tekir Yaylası da Kayseri’den 1200 metre yükseklikte bulunmaktadır. Rakımı yaklaşık 2200 metre olan Tekir Yaylası, Erciyes’in kuzeyinde bulunur. Dağ buzulu yanında bulunan bu yayladan doğal kaynak suları da çıkarılmaktadır. Kış sporları için yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle Çobanini ve Şeytan Deresi mevkilerinde kampçılık yapılmaktadır.

Kayseri'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Kayseri 5 yıldızlı oteller sayfasından bulabilirsiniz.


Göller

Şeker Gölü Şeker Gölü

Kayseri, denize sınırı olmasa da göller açısından son derece zengindir. Kayseri’ye sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunan Şeker Gölü, Keykubat Dağı eteklerinde yer almaktadır. Korumaya alınmış bir göl durumundadır. Şeker Gölü kenarında Keykubat Köşkü de bulunmaktadır.

Manzarasıyla dikkat çeken bir diğer göl ise Palas Tuzla Gölü’dür. Palas Ovası’nda bulunan gölün Kayseri’ye uzaklığı 40 kilometredir. Birinci derece doğal sit alanı durumunda olan gölün etrafında yerleşimler çok eskidir. Bölgede ilk yerleşimler M.Ö. 2000’lere kadar dayanmaktadır.


Zamantı Irmağı

Zamantı Irmağı Zamantı Irmağı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden doğarak Seyhan Nehri’ne dökülmektedir. Seyhan Nehri’ni besleyen büyük kollardan bir tanesidir. Pınarbaşı ilçesinden doğduktan sonra sırasıyla Tomarza, Develi ve Yahyalı ilçelerinden geçer.

308 kilometre uzunluğa sahip olan Zamantı Irmağı, rafting sporu için çok elverişli bir yapıdadır. Rafting yapmak amacıyla yüzlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Menderesler çizerek akan Zamantı Irmağı, güzergahı boyunca birçok farklı çay ve dereleri de besler. Zamantı Irmağı kenarında konaklama mekanları da bulunmaktadır.

Kayseri’de tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Kayseri 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Vadiler

Derevenk Vadisi Derevenk Vadisi

Kayseri il sınırları içerisinde farklı özelliklerde birçok vadi bulunmaktadır. Derevenk, Barsama, Soğanlı, Ihlara ve Hacer vadileri bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Derevenk Vadisi, Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunmaktadır. Araç trafiğine kapalı olması sebebiyle özellikle doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen vadidir. Vadi boyunca dik yokuşlar ve patikalar bulunmaktadır. Patikalar ise uçurum manzarasına sahiptir. Güzergahı Talas’tan başlayarak Tavlusun Köyü’ne kadar devam etmektedir.

Fotoğrafçılık için mükemmel manzaralar sunan bir diğer doğal güzellik ise Barsama Vadisi’dir. Kayseri-Sivas yol ayrımına yakın bir konumdadır. 

Bir diğer doğal güzellik olan Soğanlı Vadisi de Yeşilhisar’a 15 kilometre uzaklıktadır. Erciyes Dağı ile Ihlara Vadisi’nin tam merkezinde bulunan Soğanlı Vadisi, gizemli yapısıyla dikkat çeker.

Bir diğer doğal güzellik olan Hacer Vadisi de birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aladağlar Milli Parkı içerisinde yer alan Hacer Vadisi aynı zamanda Kapuzbaşı Takım Şelaleleri’ne de yakın bir konumdadır. Hacer Vadisi, trekking ve dağcılık sporları için uygun olmasının yanı sıra Türkiye’nin en iyi post ormanıdır.