Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir şehirdir. Batısında Nevşehir, kuzeyinde Yozgat ve Sivas, güneyinde ise Niğde, Adana ve Kahramanmaraş ile sınırı bulunmaktadır.
Önemli tarihi yapılarının bulunduğu Kayseri’nin 2 adet merkez ilçesi bulunmaktadır. 2 merkez ilçe dışında toplam 14 ilçesi vardır. Kayseri’nin merkez ilçeleri Melikgazi ve Kocasinan’dır. Kayseri’de bulunan tarihi yapıların %80’i bu ilçelerde bulunmaktadır.
Bazı ilçeleri merkeze çok yakın bazıları ise merkeze uzak kalmaktadır. Kayseri il merkezine en uzak ilçe ise Sarız’dır. Sarız’ın il merkezine uzaklığı yaklaşık 130 kilometredir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan oteller Kayseri bölgesi otelleri sayfasında bulunmaktadır.
Develi
Develi
Kayseri’nin merkez ilçeler dışında en büyük 2. ilçesi durumundadır. Kayseri il merkezine uzaklığı ise 45 kilometredir. Eski adı Everek olan Develi ilçesi, M.Ö. 2500’lü yıllarda yaşayan uygarlıkların izlerini barındırmaktadır. Ayrıca günümüzde hala kazı çalışmalarına devam edilerek yeni eserler ortaya çıkarılmaktadır. Gezilip görülmesi gereken tarihi yerleri arasında Şahmelik, Ayşepınar, Hamidiye Medresesi, Gereme Harabeleri, Tombak ve daha fazlası yer almaktadır.
Nüfusu yaklaşık 65.000 olan ilçe doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Develi ilçe sınırları içerisinde Zamantı Irmağı ve Sultan Sazlığı Milli Parkı gibi doğal güzellikler bulunmaktadır.
Talas
Talas
Kayseri’nin en büyük ilçesidir. Nüfusu 160.000’e yakın olan ilçe, tarihi yapıları ile bilinmektedir. Tarihe ışık tutan bölgede birçok farklı kültüre ait tarihi eser bulunmaktadır. Kayseri il merkezine en yakın olan ilçelerden olan Talas’ın uzaklığı ise sadece 8 kilometredir.
Talas ilçesi tarihi Türk evleri, dar sokakları, camileri ve kiliseleriyle tanınmaktadır. Birçok farklı dine inanan insan geçmiş dönemlerde barış içerisinde yaşamışlardır.
Talas ilçesindeki gezilmesi gereken tarihi yapılar arasında Eski Talas Amerikan Koleji, Alidağı Sarnıç, Ali Saip Paşa Camii, Okkaoğlu Konağı ve Mehmet Altuner Çeşmesi yer almaktadır.
Kayseri'de eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Kayseri'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Melikgazi
Melikgazi
Melikgazi, Kayseri’nin merkezi ilçelerinden birisidir. 1988 yılında il merkezinden ayrılıp ilçe olarak kabul edilmiştir. M.Ö. 2000’li yıllara uzanan geçmişe sahiptir. Hitit Dönemi ile başlayan yerleşik düzen, Genç Hitit, Med, Pers, Diyadoklar, Roma ve Bizans uygarlıkları ile devam etmiştir.
Ağırnas Yer altı Şehri, Kayseri Saat Kulesi, Kayseri Kalesi, Döner Kümbet, Atatürk Evi Müzesi ve daha fazla tarihi ve turistik yerleri ile popülarite kazanmıştır.
Kocasinan
Kocasinan
Kayseri’nin merkezi ilçelerinden birisi olan Kocasinan, yüzölçümü bakımından Kayseri’de en büyük ilçe olarak kabul edilmiştir. Hitit Dönemi’ne uzanan tarihi ile köklü bir geçmişe sahip olmuştur.
Anadolu Selçuklu Dönemi’nde tıp merkezi olarak kabul edilen Kocasinan’da birçok hastalığa şifa bulunmuştur. Ayrıca stratejik konumu ile ticaret konusunda önemli bir rol oynamıştır. Bundan ötürü bünyesinde birçok han ve kervansaray barındırmaktadır. Kocasinan ziyaretinizde gezip görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler arasında Roma Mezarı, Sahabiye Çeşmesi, Hacı Kılıç Cami ve Medresesi gibi önemleri yerler bulunmaktadır.
Pınarbaşı
Pınarbaşı
Kayseri il merkezine 90 kilometre uzaklıkta olan Pınarbaşı ilçesi, merkezin güneyinde konuma sahiptir. Buradaki il yerleşim M.Ö. 590’lı yıllara dayanmaktadır. Birçok kaynağa göre Kral Ariarathia tarafından kurulmuştur.
Pınarbaşı, gezip görebileceğiniz Roma Mezarı, Süleyman Bey, Sancaktar Türbesi, Reşit Akif Paşa Kütüphanesi ve Zamantı Kalesi gibi önemli güzergahlar yer almaktadır.
Kayseri’ye doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Kayseri gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.
Tomarza
Tomarza
Tomarza, Kayseri il merkezinin 98 kilometre uzağında yer alan ilçesidir. Bu ilçe, il merkezinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Gelişmekte olan Tomarza ilçesinin tarihi, Kayseri il merkezi ile hemen hemen aynıdır.
Tomarza, doğal taşı ve çerezlik kabak çekirdeği ile bilinmektedir. Ayrıca Tomarza ziyaretinizde gezip görebileceğiniz yerler Gülbaba Türbesi, Tomarza Kilisesi ve Merkez Cami’dir.
Bünyan
Bünyan
Kayseri il merkezine uzaklığı 50 kilometre olan Bünyan ilçesinin geçmişi Hitit Dönemi’ne dayanmaktadır. Sırasıyla İran, Asur ve Roma kültürlerinden etkilenen Bünyan, sonrasında Anadolu Selçuklu Devleti’ne katılmıştır. Eski zamanlarda Sivas’ın Pınarbaşı ilçesine bağlıyken, 1895 yılında ilçe olarak Kayseri’ye dahil olmuştur.
Bünyan, halıları ile tanınan bir ilçedir. Nüfusu 2014 sayımlarına göre 31.497’dir. Batısında Talas ilçesi bulunmaktadır. Gezilip görülmesi gereken tarihi yerleri ise Daniş Ali Bey Cami, Bünyan Ulu Cami, Kayabaşı Mağaraları, Papaz Çeşmesi ve daha fazlasıdır.
Yahyalı
Yahyalı İlçe Meydanı
Yahyalı’nın Kayseri il merkezine uzaklığı yaklaşık 80 kilometredir. Türk güçleri Anadolu’ya gelerek burada yerleşim yeri kurmuştur. 1926 yılına kadar Adana’nın Kozan ilçesine bağlı bir bölgeyken, 1926 yılında Kayseri’ye verilerek ilçeye dönüştürülmüştür.
Doğal güzellikleri ve halılarıyla ünlü bir ilçedir. Nüfusu 2014 sayımlarına göre 36.331’dir. Sultan Sazlığı Milli Parkı’nın yanı sıra Zamantı Irmağı’nın da geçiş noktasında bulunmaktadır. Ayrıca ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Derebağ Şelalesi de turistik değere sahiptir. Düden Şelalesi ile benzerliği dikkat çeken Yeşilköy Şelalesi’de Zamantı Irmağı’na akmaktadır.
Kayseri'de dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Kayseri tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.
Hacılar
Hacılar İlçesi
Kayseri il merkezinin 15 kilometre güneybatısında yer alan ilçesidir. Adana iline bağlı Kozan ilçesinin Hacılar köyünden gelen göçmenler, buraya yerleşmiştir. Bu göç 15. Yüzyılda gerçekleşmiştir.
Hacılar, Erciyes Dağı’nın büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır. Gezilip görülmesi gereken turistik noktalar arasında Hürmertçi Sazlığı Sulak Alanı ve Erciyes Dağı yer almaktadır.
İncesu
İncesu
İncesu, Kayseri il merkezinin 34 kilometre güneydoğusunda kalan ilçesidir. İncesu sınırları içerisinde tarihine dair kalıntıya rastlanmamıştır. Geçmişine dair bilgilere diğer ilçelerde bulunan eserlerden ulaşılmıştır.
İncesu, günümüzde Rumların yaşadığı 4 mahalleye ev sahipliği yapmaktadır. Eylül ayında düzenlenen Üzüm Festivali ile popülarite kazanmıştır.
Yeşilhisar
Yeşilhisar
Kayseri il merkezinden 66 kilometre uzaklıkta olan Yeşilhisar ilçesi, güneybatı yönünde kalmaktadır. Geçmişine dair kesin bilgilere ulaşılamasa da, Hitit Dönemi’nden kalma olduğu tahmin edilmektedir.
Yeşilhisar’ın ilçe statüsünü kazanması, 1947 yılında gerçekleşmiştir. Soğanlı Ören Yeri, Yeşilhisar ziyaretinizde gezip görmeniz gereken yerler arasındadır.
Sarız
Sarız İlçesi
Kayseri il merkezine en uzak ilçelerden birisi olan Sarız, merkezin güneyinde yer almaktadır. Uzaklığı ise 145 kilometredir. M.Ö. 700’lü yıllara dayanan köklü geçmişi ile bilinmektedir. Eskiden Pınarbaşı ilçesine bağlı nahiye olan Sarız, 1946 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır.
Sarız’ın arkeolojik sit alanları ve Dallıkavak Köyü Piknik Alanı, görülmeye değer yerler arasındadır. Burada yaşayan yerli halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.
Felahiye
Felahiye
Kayseri ile merkezinin 50 metre güneyinde yer alan Felahiye ilçesi, Hitit Dönemi’ne uzanan köklü geçmişi ile bilinmektedir. Hitit Dönemi’nden bu zamana kadar birçok medeniyet yerleşim yeri olarak kullanmış olsa da, en belirgin izler Osmanlı ve Roma dönemlerinden kalmıştır. Eskiden Yozgat ilinin Boğazlıyan ilçesine bağlıyken, 1926 yılında Kayseri ile verilmiştir.
Turistik geziye çıkmak isteyenler için Roma Tapınak Mezarları, Dört Pencere, Beşkızlar Kalesi ve Sıtma Pınarı gibi önemli yerleri bünyesinde barındırmaktadır.
Akkışla
Akkışla
Kayseri il merkezine 82 kilometre uzaklıktaki Akkışla, kuzeybatı yönünde konuma sahiptir. Orta Asya’dan gelen Türkmenler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İlk zamanlarında Sivas’a bağlı bir belde olan Akkışla, Kayseri il statüsünü kazandıktan sonra Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine geçmiş ve 1987 yılında ilçe olma statüsünü kazanmıştır.
Kululuk Kalesi, Akkışla Mescit, Uğurlu Kale ve Nekropol Alanı, Akkışla Merkez Cami ve daha fazlası Akkışla ilçesinin gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır.
Sarıoğlan
Sarıoğlan
Kayseri il merkezinin 63 kilometre uzaklığında yer alan Sarıoğlan ilçesi, merkezin kuzeybatısında kalmaktadır. Her ne kadar geçmişine ait kesin bilgiler olmasa da, köklü bir tarihi olduğu bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun hüküm sürdüğü dönemde Pınarbaşı ilçesinin küçük bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
Şahruh Köprüsü, Palas Ulu Cami ve Tuzla Gölü, Sarıoğlan’ın gezilip görülmesi gereken turistik noktaları arasında yer edinmiştir.
Kayseri'de ailecek keyifli vakit geçirmek için gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçeneklerini Kayseri aile otelleri sayfasından tercih edebilirsiniz.
Özvatan
Özvatan
Kayseri ilinin kuzeybatısında yer alan Özvatan ilçesi, il merkezine 68 kilometre uzaklıktadır. 1990 yılına kadar Kayseri ilinin Felahiye ilçesine bağlı olarak kalmıştır. 1990 yılında ise ilçe olması kararlaştırılmıştır.
Özvatan’ın ev sahipliği yaptığı en eski kalıntı, Hitit Dönemi’ne dayanan Harsanız ve Zırha kaleleridir. Hititler burada yaşadıkları süreçte ticaret ve madencilikle uğraşmıştır. Gezilip görülmesi gereken yerler arasında Özvatan Şelalesi, Çan Kulesi, Hırsanız Kalesi ve Zırha Kalesi bulunmaktadır.