Kaş Tarihi Yerleri

Antik dönemde Antiphellos ismi ile bilinen Kaş, oldukça köklü bir tarihe sahiptir. İlk yerleşimlerin tam tarihi bilinmese de, yapılan son araştırmalara göre kent, Orta Asya'dan göç etmiş Luwianslar tarafından kurulmuştur. Geçmiş tarihi MÖ 2200 yıllarına kadar uzanır ve tarihte Likya şehri olarak bilinmektedir. Pers yönetimi Büyük İskender'in zamanına kadar yaklaşık 300 yıl sürmüştür. MÖ 334'te Likya toprakları İskender tarafından hiçbir direniş olmadan ele geçirilmiştir. Büyük İskender'in ölümünden sonra Rodos'a verilmiştir. 

Zaman içerisinde birçok depremin yaşanması, bazı şehirlerin tamamıyla toprak ve su altında kalmasına neden olmuştur. Bir dönem Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu altında kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Kaş, Antalya iline bağlanmıştır. 1980'lerden sonra bölgeye turizm amaçlı hem uluslararası hem de yerli yatırımcılarca destek sağlanarak gelişmesine katkıda bulunulmuştur.


Pirha (Bezirgan)

Tarihi Pirha Kalıntıları Tarihi Pirha KalıntılarıKaş'ın önemli yayla köyüdür. Günümüz Bezirgan olarak bilinen köyden yürüyerek 20 dakikada Pirha kalıntılarına ulaşım sağlanabilir. Köyün geçmişi tam olarak bilinmemekle birlikte Türkmen boyuna ait bir yer olduğu kesin olarak bilinir. 

Denize doğru bakan kaya mezarları vardır. Dağınık bir şekilde yerleştirilen lahitlere de sahiptir. Ayrıca burada bulunan heykellerin hemen hepsi Antalya Müzesi'ne götürülmüş ve orada sergilenmektedir.  

Pirha'ya giriş ücretsizdir.

Kusursuz doğası ile misafirlerine harika bir konaklama hizmeti sunan otellere göz gezdirmek için Kaş Otelleri sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Patara Antik Kenti (Patara Ören Yeri)

Patara Antik Kent Kalıntıları Patara Antik Kent Kalıntıları

Kaş’ın Gelemiş Mahallesi’nde bulunan Patara Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Eşen Çayı'nın ağzında bulunan kent, bir zamanlar Likya'nın en büyük deniz ve ticaret limanı olarak kullanılmıştır. 

Bölgedeki Xanthos Vadisi’ne bir kapı görevi gördüğünden dolayı tarih boyunca konum olarak oldukça önemli bir rol oynamıştır. Bölgede yenileme çalışmalarının bir kısmı bitmiş olan küçük bir antik tiyatro, hamam, giriş kapısı, sütunlu cadde ve lahitler yer alır. Dünyanın en eski güneş feneri kısa bir süre önce kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılmıştır. 

Bölgenin günümüzde ün kazanmasına neden olan bir diğer etken ise, 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan Patara Plajı’dır. Bu plaj aynı zamanda deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanıdır.

Patara Ören Yeri'ne giriş ücreti 20 TL’dir.


Xanthos Antik Kenti (Ksanthos)

Xanthos Antik Kent Dikme Mezarları Xanthos Antik Kent Dikme MezarlarıLikya'nın başkenti olan bu sit alanı, UNESCO tarafından 1988 yılında koruma altına alınmış ve ilk kazı çalışmaları 1838 yılında Charles Fellows tarafından yapılmıştır. Bulunan eserlerin bir kısmı Londra'da sergilenmektedir. 

Kentin sahip olduğu eserlerin en eskisi MÖ 8. yüzyıla dayanır. Defin sanatında Likya gelenekleri ile Helen etkisinin harmanlanmış halini gözler önüne serer. Likya halkının tarihini ve Hint Avrupa dillerini anlama açısından epigrafik kitabeler oldukça can alıcıdır. 

Günümüze kadar gelmeyi başaran eserler arasında lahit mezarları, tiyatro, erken Hıristiyanlık Dönemi’nde yapılan kilise, dikme mezar anıtları ve kaya mezarları yer almaktadır. 

Xanthos Antik Kenti'ne giriş 12 TL'dir. 

Bir tatili mükemmel kılmak, doğru oteli bulmaktan geçiyor. Tatilinizin kusursuz geçmesi adına uygun fiyatları ile Antalya Otel Fiyatları sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kent Kalıntıları Letoon Antik Kent KalıntılarıFethiye Kaş yolu üzerinde, Kaş ilçe merkezinin 80 kilometre batısında yer alır. Muğla’ya bağlı Fethiye ve Antalya’ya bağlı Kaş ilçesinin tam ortasında bir konuma sahiptir. 

Letoon, Likya'daki antik Xanthos kentine yakın olup, Zeus’tan hamile kalan Leto’nun tapınağına ve bölgedeki en önemli dini kente ev sahipliği yapar. Xanthos Nehri boyunca, Xanthos Antik Kenti'nin yaklaşık dört kilometre güneyinde yer alır.

Asla tam olarak işgal edilmemiş bir yerleşim yeri olan ancak esasen dini bir merkez olarak kalan kentteki arkeolojik buluntular, MÖ 6. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. Arkeologlar, kalıntıların çoğunu ortaya çıkarmışlardır. 

Likya Birliği’nde yer alan en önemli kentlerden birisidir. Likya dilinde yazılan en önemli ve uzun taş yazıtlar bu bölgededir ve ayrıca UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. 

Letoon Antik Kenti’ne giriş 10 TL’dir.


Nysa Antik Kenti (Neisa Antik Kenti)

Nysa Antik Kent Dikme Taşları Nysa Antik Kent Dikme TaşlarıKaş'ın kuzeyinde bulunan Sütleğen Köyü'nde yer alır. Çok küçük Likya kentlerinden birisidir. Helen dilinde bir anlamı olmayan kent ismi, Lykçe dilinden gelir ve anlamı kesin bir şekilde bilinmemektedir. 

Adı Helenistik Dönem'de bastırılmış sikkeler sayesinde öğrenilmiştir. Tarihine dair ayrıntılı bilgi yoktur. 

Kaba işçilikle inşa edilmiş sur duvarları ile çevrilidir. Kentin güneyinde kemerli temenos gözlemlenebilmektedir. Günümüze kadar gelmeyi başaran diğer yapıtlar ise tiyatro ve lahitlerdir. 

Nysa Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Antik kentleri ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerleri keşfetmek için Kaş Gezilecek Yerler yazımıza uğrayabilirsiniz.


Antiphellos Antik Kenti

Antiphellos Antik Kent Deniz Manzaralı Tiyatro Alanı Antiphellos Antik Kent Deniz Manzaralı Tiyatro AlanıKaş’ın Andifli Mahallesi’nde yer alan Antiphellos Antik Kenti, ilçenin en eski ve en küçük yerleşim yerlerinden birisidir. İlk yerleşimlerin tam olarak ne zaman olduğu bilinmese de, MÖ 4. yüzyılda bir liman kenti olarak kullanıldığı yazılı kaynaklarda geçmektedir.

Kent geçmiş dönemden beri Likya zamanındaki orijinal ismini korumuştur. Ancak bölge zaman içerisinde çok fazla zarar görmüştür. Günümüze kadar ulaşan yapılar arasında antik bir tiyatro ve Likya kaya mezarları kalmıştır. 

En önemli kalıntılar arasından bir diğeri ise, Likya dilinde yazılmış ve yüksek bir kaide üzerinde bulunan bir mezardır. Bu anıt mezarın geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanır. Ayrıca buranın isminin Antiphellos olduğu, bu yazılı tabletlerden öğrenilmiştir.

Antik tiyatro, ana meydanın 500 metre batısında yer alır ve MS 1. yüzyıldan kalmadır. 4.000 kişilik oturma kapasitesine sahip büyük bir tiyatro olarak Anadolu'da tek deniz manzaralı tiyatro olma unvanını taşır. Antik kentin kuzeydoğusunda yine MÖ 4. yüzyıldan kalma ve doğal kayalardan kesilmiş, 3,5 metre yüksekliğinde ev tarzı kral mezarları vardır. 

Antiphellos Antik Kenti'ne giriş ücretsizdir. 


Apollonia Antik Kenti

Apollonia Antik Şehir Kalıntıları Apollonia Antik Şehir KalıntılarıKılıçlı Köyü sınırları arasında yer alan Apollonia Antik Kenti, Kaş sınırları içerisindeki diğer antik kentler gibi deniz kıyısı bir yere inşa edilmiştir. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda, antik kentin ilk yerleşimlerinin MÖ 4. yüzyıla dayandığı anlaşılmıştır.

L harfi biçiminde bir kayalık alanın üzerine kurulan şehrin, tam olarak kimin tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Günümüze kadar ulaşabilen yapılar arasında şehri baştan sona çevrelen duvarlar ve Bizans Dönemi’nden kalma şehrin içinde bulunan eski kilise vardır. Aynı zamanda hamam alanının yanında oldukça görkemli bir mezar anıtı bulunmaktadır.

Likya Birliği’ne bağlı bir yer olduğu düşünülen şehrin Akropol ve Nekropol kısımları kısmen gözlemlenebilmektedir.

Apollonia Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Gece hayatı ile sabahlar olmasın diyorsanız birbirinden farklı yerler ile Kaş Gezi Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.


Uzun Çarşı

Uzun Çarşı Dükkanları Uzun Çarşı DükkanlarıKaş’ın popüler çarşısı olan Uzun Çarşı, gitmeden önce birçok kişinin kartpostallarda ve fotoğraflarda gördüğü önemli bir bölgedir. 

Çarşı üzerinde cumbalı evler, Selçuklu mimarisini gözler önüne serer. Bu evlerin al katları ise hediyelik eşya dükkanları ve farklı mağazalar ile hizmet vermektedir.   

Bu çarşıyı önemli kılan bir diğer etken ise, çarşının bitiş noktasında yer alan Aslanlı Lahit’tir. Lahitin geçmişi MÖ 4. yüzyıla dayanır. Üzerinde yer alan yazılar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 

Uzun Çarşı’ya giriş ücretsizdir.


Simena Antik Kenti

Simena Tarihi Lahitleri Simena Tarihi LahitleriSimena Antik Kenti, bugünkü Kaleköy olarak adlandırılan ve Kaş ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan önemli bir tarihi noktadır. Stratejik konumu ile tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olarak ön plana çıkmıştır.

İlk yerleşimlerin MÖ 4. yüzyılda olduğu bilinen bölgenin, günümüzde bir cazibe noktası haline gelmesindeki temel sebep manzarasından kaynaklanmıştır. Kaleköy’de, yüksek bir tepenin üstüne kurulan kentten, Kekova Adası’nın ve çevresinin eşsiz manzarası gözlemlenebilmektedir.

Antik kentin kalesi günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Görülebilen yapılar arasında kale girişindeki iki lahit ve kale içerisinde bulunan 7 sıralı ve 300 kapasitesi bulunan antik tiyatrosudur. Aynı zamanda su sarnıçları ve tarih boyunca önce tapınak sonra kilise ve son olarak cami olan dini yapının kalıntıları da vardır.

Simena Antik Kenti’ne giriş ücreti 12 TL’dir.

Antalya’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, nereleri dolaşmalıyım, nerelere gitmeliyim, neler yapmalıyım soruları kafanızda dolaşmaya başlamış olmalı. Sizi yormaya hiç niyetimiz yok  Antalya Gezi Rehberi sayfasını ziyaret edin.


Aperlai Antik Kenti

Aperlai Antik Kenti Kalıntıları Aperlai Antik Kenti KalıntılarıAperlai Antik Kenti, Kaş’ın Sahilkılınçlı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karadan ulaşım neredeyse imkansız olup, denizden ulaşım sağlanır. Turlar aracılığıyla ziyaret etmek mümkündür.

İsmi, eski Luwi dilinden olup, “Akarsu Boğazı” anlamına gelir. Konum itibariyle Kekova’ya doğru gidilen doğrultuda Sıçak Yarımadası’ndaki dar ve uzun bir koyun uç noktasında bulunur.

Burada bulunan yapılar arasında şehir duvarları dikkat çeker. Deniz kıyısından başlar ve aralıklarla kulelere kadar uzanır. Bu duvarlar dikdörtgen ve poligonal mimari ile inşa edilmiş ve Roma Dönemi’nden kalmadır. 

Aperlai'deki diğer kalıntıların tümü ise Bizans ve sonraki dönemlere aittir. Surların içinde Hıristiyan kilisesinin kalıntıları, bir şapel ve bir sarnıç bulunur.   Şehrin bar kısmında ikisi düz, diğeri ise kör kemerli üç kapı vardır. 

Aperlai Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Phellos Antik Kenti

Phellos Antik Kent Kalıntıları Phellos Antik Kent KalıntılarıDeniz seviyesinden 950 metre yükseklikte, Kaş ilçesinin kuzeydoğusundaki Felen Dağı yamacında yer alır. Helen dilinde "Phellos" kelimesi, "ayakkabı ökçesi yapılan ağaç kabuğu" anlamına gelir. 

Antik Likya kentlerinden birisidir. Bulunan kalıntıların geçmişi MÖ 4. yüzyıla dayanır. Antik Çağ'da önemli olan kent, Bizans İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra önemini tamamen yitirmeye başlamıştır. 

Günümüze kadar gelmeyi başaran yapıtlar arasında taştan yapılmış örme mezar, sur duvarları ve bazı burçlar yer alır.

Phellos Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Tüm gün dışarıda tatilin tüm hissiyatını yaşamak istiyorsanız ve sadece yorgunluğunuzu atacak bir yer arıyorsanız Kaş Apart Oteller sayfamız tam sizin için.


Aslanlı Lahit (Aslanlı Mezar)

Tarihi Aslanlı Lahit (Mezar) Kalıntısı Tarihi Aslanlı Lahit (Mezar) KalıntısıKaş'ın sembolü haline gelen Aslanlı Lahit, merkezi konum olan Andifli Mahallesi'nde yer almaktadır. Uzun Çarşı’nın hemen bitiş noktasında bir konuma sahiptir. 

Geçmişi ortalama 3000 yıl öncesine dayanır. Antik Likya'nın en eski ve en görkemli kral mezarlarından birisidir. 

Diğer lahitler gibi Aslanlı Lahit'te minyatür eve benzer. Kubbe şekline sahip çatısı ve etrafındaki pencere delikleri minyatür eve benzetilmesindeki etkendir. 


Kandyba Antik Kenti

Kandyba Antik Şehir Kalıntısı Kandyba Antik Şehir KalıntısıKaş’ın Gendeve Beldesi'nde yer alan Kandyba Antik Kenti, diğer antik kentlere göre daha çok hasar görmüştür. Şehrin ilk kuruluşu bilinmemektedir. Ancak isminden dolayı, Antik Yunan mitolojisinde Deukalion'un oğlu Kandybos olarak bilinen bir kahraman tarafından kurulduğu düşünülmektedir.

Konumu itibariyle eski dönemlerde önemli bir şehir olarak değerlendirilmemiştir. Bölge hakkında elde edilen bilgiler kazılar sonucunda gün yüzüne çıkarılan Likya dilinde yazılmış kitabeler ile öğrenilmiştir. 

Kentin çarşısı olarak bilinen Akropol, 180 metre uzunluğundadır. Hemen üzerinde Ortaçağ’ın feodal sisteminden kalma sur duvarları vardır. Şehrin girişinde taşlardan yapılmış bir antik yol mevcuttur.  Ancak diğer yapılar zaman içerisinde yok olmaya yüz tutmuştur.

Kandyba Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Tatilinizi denize sıfır bir otelle taçlandırmak için hem en güzel hem de en uygun fiyatları ile Kaş Denize Sıfır Oteller sayfamızda listeledik.


İsinda Antik Kenti (Belenli Antik Kenti)

İsinda Antik Kent Kalıntıları İsinda Antik Kent KalıntılarıKaş ilçesine bağlı Belenli Köyü tepesinde yer alan antik Likya kentlerinden biridir ve Kaş ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktadır. 

Antiphellos Antik Kenti'nin çok zenginleştiği dönemde İsinda halkı bu bölgeyi bırakıp Antiphellos'a göç etmiştir. Kentin ufak bir yer olmasının temel sebebi budur.

Likya şehirlerinin en küçüklerinden birisi olan İsinda'nın etrafı surlarla çevrilidir. Akropol bölgesinin tam ortasında ev tipi mezar bulunur. Ayrıca bu eserlere ek olarak birçok kaya mezarı ve Likya tipi lahitler günümüze kadar gelmeyi başaran temel yapıtlardır. 

İsinda Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Istlada Antik Kenti 

İstlada Antik Kent Hoyran Kalıntısı İstlada Antik Kent Hoyran KalıntısıKaş’ın Kapaklı Köyü’nde yer alan Istlada Antik Kenti, bazı kaynaklara göre Kapaklı veya Hoyran olarak da bilinmektedir. Antik kentin ilk yerleşim yerleri bilinmese de, şehrin girişinde yer alan Hoyran Anıtı’nın MÖ 4. yüzyıla ait olduğu bilindiğinden dolayı bu tarihlerde yaşanıldığı düşünülmektedir.

Istlada Antik Kenti’nin doğusunda ve kuzeyinde oldukça fazla kaya mezarı, lahit ve stel şeklinde yapılar yer almaktadır. Aynı zamanda burada yer alan bazı kaya mezarları, Likya ev tarzında doğal kayalara oyularak oluşturulmuştur. Bunların en ünlüsü ise üzerinde horoz, sfenks ve güvercin tasvirlerinin görüldüğü Güvercinli Mezar’dır. Roma döneminde kalma Hoyran Anıtı, sarnıçlar ve su kuyuları da görülmeye değer yerlerdendir.

Istlada Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.