Giresun'un Meşhur Yemekleri

Giresun zengin bir mutfağa sahiptir. Deniz ve doğadan toplanan ürünler ile hazırlanan bu yemekler evlerde, ev yemeği sunan lokantalarda misafirlere sunulmaktadır. Yemekler içinde kullanılan malzemeler genelde organiktir. Hayvansal yiyecekler de bölgede çok sık tüketilmektedir.

Yumurta, peynir, bal, çökelek, tereyağı ve yoğurt günlük olarak tüketilmektedir. Tatlı olarak incir, üzüm, ayva, vişne, şeftali ve elma reçelleri, taflan pekmezi, armut pekmezi, döngel pekmezi bulunmaktadır. 

Yemekler hazırlanırken kullanılan baharatlar genelde karabiber, anuk yani nane, kekik, reyhan ve kırmızıbiber olarak öne çıkmaktadır. Bunlar yemeklere lezzet katması için her seferinde uygulanmaktadır. Yemeklerin ardından genelde çay içilmektedir. Bölgede üretilen çaylar bu noktada ilk sırada gelmektedir. 

Giresun'da muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Giresun otel seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Karalahana Çorbası

Karalahana Çorbası Karalahana Çorbası

Giresun’un günlük hayat içerisinde en çok tüketilen sebzelerden birisi karalahanadır. Birçok farklı şekilde hazırlanmaktadır. Genelde sabahları tüketilmek için çorbası tercih edilmektedir. Şehirde bulunan tüm restoranlarda bu çorba gün boyu bulunabilmektedir. 

Çorbanın içinde ana madde olarak karalahana bulunmaktadır. Buna ek olarak soğan, mısır yarması, kuru fasulye, tereyağı, zeytinyağı, acı biber ve mısır unu eklenmektedir. Pişene kadar iyice karıştırılıp topaklanmasının önüne geçilmelidir. Soğan, biber ayrı bir tavada kızartılıp çorba piştikten sonra üzerinde dökülmektedir. 


Tel Kadayıf

Tel Kadayıf Tel Kadayıf

Giresun denilince akla gelenlerden ilki tabii ki Fındık’tır. Özellikle de şehrin en güzel tatlısı olarak bilinen tel kadayıf üzerinde fındık olmadan hiçbir yerde sunulmamaktadır. 

Giresun’un güzel yemeklerini yedikten sonra tatlıyla gezintinize son noktayı koymak istiyorsanız tel kadayıf en doğru tercih olacaktır. Bunun içinde gitmeniz gereken yer Giresun şehir merkezinde bulunan Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patarın yeri olacaktır.


Karalahana Sarması

Karalahana Sarması Karalahana Sarması

Giresun’da ve ilçelerinde genellikle Karalahana’nın mevsiminde yapılan bir yemektir. Ülkemizin denenmesi gereken lezzetlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır. İki demet lahana önce haşlanıp, sarılmak için hazır hale getirilmektedir. Ardından sarmanın içi hazırlanmalıdır.

Karalahana sarmasının içini hazırlamak için kıyma, pirinç, maydanoz, soğan ve tuz gereklidir. Ne fazla kalın ne de fazla ince olacak şekilde elde sarılmalıdır. Karalahana’nın yaprakları büyük olduğu için sarılmadan önce küçük parçalara bölünmektedir. Pişirilme esnasında tencereye bolca su, tuz ve salça da eklenmektedir. 

Giresun'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Giresun'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Balık Yemekleri

Balık Yemekleri Balık Yemekleri

Karadeniz’in kıyısında bir şehir olarak Giresun’da çok farklı balıkları yeme şansınız vardır. Sadece hamsi değil bunun yanında farklı pişirme teknikleri ile sunulan birçok balık bulunmaktadır. Özellikle av mevsiminin açılması ile birlikte şehirde adeta bir balık şöleni yaşanmaktadır.

Yiyebileceğiniz lezzetler arasında Hamsili Pilav, Mezgit Tava, Hamsi Kuşu, Barbun Buğlama ve Çalar Buğulama öne çıkmaktadır. Çalar balığı bölge halkı tarafından İskorpit’e verilen isimdir. Bu güzel balığı buğulama yaparak misafirlere sunan balık restoranları bulunmaktadır. Balıkları denemek için Şoray Balık Lokantası şehirdeki en iyi hizmeti sunmaktadır.


Fasulye Turşusu Kavurması

Fasulye Turşusu Kavurması Fasulye Turşusu Kavurması

Doğal beslenmeyi sevenler için Giresun’da denenmesi gereken yemeklerden birisi Fasulye Turşusu Kavurması’dır. Yemeğin içerisinde fasulye turşusu ile birlikte soğan bulunmaktadır. Sıvı yağ kızdıktan sonra tavaya bu iki malzeme eklenerek pişirilmiştir.

Kavurma hazırlanmadan önce turşu bol suyla yıkanmalı, ardından küçük parçalara bıçakla bölünmelidir. Soğanlar kızardıktan sonra fasulye eklenerek 10 dakika kadar kısık ateşte pişirilmektedir. Genelde sıcak olarak servis edilen doğal bir lezzettir. Yapımı basit olmakla birlikte kış ayları gelmeden hazırlanmaktadır. 


Pezik

Pezik Pezik

Doğal bitkilerden birisi olan pazıdan yapılan bir yemek çeşididir. Pezik veya Pazı Mücveri olarak bilinen yemeğin içerisinde çok fazla malzeme bulunmamaktadır. Pezik, pirinç, soğan, yumurta, nane, tuz, karabiber, sıvı yağ ve maydanoz kullanılarak hazırlanan bir yemektir. 

Yemek hazırlanmadan önce Pezikler iyice temizlenmekte ve pişirilmeye başlamadan önce iyice haşlanmaktadır. Diğer malzemeler sıra ile pişirilmek için tavada iyice karıştırılmaktadır. Tavanın tamamı dolacak şekilde yayılmakta ve iyice kızardıktan sonra servis edilmektedir. 

Pezik’in aynı zamanda turşusu da yapılmaktadır. Kırmızı pancar ile birlikte hazırlanan bu lezzetli turşu konusunda Sivas ile Giresun arasında tatlı bir çekişme bulunmaktadır. 

Giresun'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Giresun gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Görele Pidesi

Görele Pidesi Görele Pidesi

Karadeniz’de bulunan birçok şehrin pidesi olduğu gibi Giresun’un da pidesi vardır. Bu pideyi şehir merkezinde yiyebileceğiniz gibi en lezzetlisini Görele ilçesine giderek tatmanız mümkündür. Görele’de bulunan Ağa Pide Salonu en lezzetlilerini sunmaktadır.

Görele Pidesi’nin peynirli, kavurmalı, kıymalı çeşitleri bulunmaktadır. Pide piştikten sonra üzerinde yumurta sarısı ve tereyağı sürülmektedir. 


Hamsi Böreği ve Pilavı

Hamsi Böreği Hamsi Böreği

Karadeniz denilince ilk akla gelen yemeklerden birisi olan hamsinin bildiğiniz gibi birçok farklı şekilde sunumu yapılmaktadır. Böreği ve pilavı da bunların arasında yer almaktadır. Giresun’da deneyebileceğiniz bu güzel yiyecekleri restoranlarda rahatça bulabilirsiniz.

Küçük bir tepsi hamsi böreğinin yapılması için 1,5 kilo hamsi kullanılmaktadır. Böreğin içerisinde pirinç, maydanoz, soğan, karabiber, şeker, kuş üzümü, mısır unu ve su eklenmektedir.

Pilavını yapmak böreğe göre biraz daha dikkat gerektirmektedir. Bu lezzetleri Giresun’a gittiğinizde mutlaka denemeniz önerilmektedir. Ancak hamsinin mevsiminde bunları denemeye dikkat etmelisiniz. Buzluktan çıkarılan hamsi ile denizden taze tutulan hamsi kullanılarak yapılanlar arasında fark vardır. 

Giresun'da merkezi noktalarda yakın jakuzili otellerin listesini Giresun jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Yağlaş

Yağlaş Yağlaş

Doğu Karadeniz’in bazı şehirlerinde sunulan Kuymak ile karıştırılan yemeklerden birisidir. Ancak o yemekten farkı Yağlaş’ın içerisinde peynirin olmamasıdır. Hazırlanışı sırasında içerisinde tereyağı, mısır unu, tuz ve su katılmaktadır. Kuymak yapımında içerisinde peynirde eklenmektedir.

Hızlı bir şekilde hazırlanan yiyecek genellikle sofralara yemekten önce getirilen misafirlerin iştahının açılmasını sağlamaktadır. Genelde yenilmeye başlamadan önce sunumu yapılırken üzerine önceden kızdırılmış olan yağ dökülmektedir. Tüm restoranlarda her öğün denenebilecek yemeklerden birisidir. Kimileri bunu meze olarak görmektedir. 


Mendek Çorbası 

Mendek Çorbası Mendek Çorbası

Giresun’un verimli topraklarında yetişen Baldıran Otu’na bu bölgede verilen isimdir. Mendek yeşilimsi bitkilerden birisidir. Genelde ısırgana benzetilmekte ve ilkbahar mevsiminde toplanmaktadır. Yabanıl bir ot olduğu için doğal ortamında yetişmeli ve orada toplanmalıdır.

Çorbasının yapımı sırasında bir bağ mendek ile birlikte soğan, pirinç, et suyu, kuru fasulye, tereyağı, mısır unu, biber ve su kullanılmaktadır. Çorba hazırlanırken malzemeler sıra ile içine eklenmektedir. Sırası karıştırılmamalı ve acele edilmemelidir. Tuz en son ilave edilmektedir. 


Isırgan Çorbası – Yağlaşı 

Isırgan Çorbası Isırgan Çorbası

Giresun mutfağı genelde sebze ağırlıklıdır. Neredeyse doğada bulunan tüm bitkilerden yemek yapılmaktadır. Isırgan denildiğinde elle fazla temas etmemesi gereken bir bitki akla gelmektedir. Ancak bu tehlikesine rağmen içerisinde bol miktarda antioksidan madde bulunduğu da bilinmektedir. 

Bu bitkinin bölgede farklı yemekleri yapılmaktadır. Güzel, acımsı bir tadı olan çorbası ve yukarı da tarifini vermiş olduğumuz yağlaşı yapılmaktadır. Yemeğinin içerisine sarımsak ve nane eklenmektedir. Bu onun etkisini daha fazla boyuta çıkarmaktadır. Tabi her mevsim bulup yemek mümkün olmasa da buraya gittiğinizde denemeniz gerekenlerden biridir.

Giresun'da farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Giresun uygulama otelleri sayfamızda bulunan seçenekleri de değerlendirebilirler.


Darı Unu Helvası

Darı Unu Helvası Darı Unu Helvası

Tamamen doğal ürünler kullanılarak yapılan Darı Unu Helvası yemeklerden sonra bölge halkı tarafından tüketilen yöresel bir tatlıdır. İçerisinde birçok yemekte kullanılan mısır unu, toz şeker, su, buğday unu ve tereyağı bulunmaktadır. 

Yapımı çok basittir. Öncelikle mısır unu ve buğday unu karıştırılmaktadır. Ardından kızarana kadar iyice kavrulmakta ve sonra tereyağı ilave edilmektedir. Yağın erimesi bittikten sonra şeker ilave edilmektedir. Eridikten sonra su eklenmekte ve servis edilecek son aşamaya gelmektedir.