Giresun Tarihi Yerleri

Doğu Karadeniz’in orta bölümünde, doğusunda Trabzon, batısında Ordu illeri ile çevrili olan Giresun, kuruluş tarihi açısından ülkemizdeki en eski yerleşim alanlarından birisidir. Hitit yazıtlarında bölgede Yunan kolonilerinden önce Kaşka adında bir topluluğun yaşadığı rivayet edilmektedir.

Milattan önce 7. yüzyılda yaşadığı kabul edilen bu toplukla birlikte Persler, Büyük İskender, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizans, Türk Beylikleri ve Osmanlı bölgeye hakim olmuştur. 

Karadeniz Sahil Şeridi ve Kuzey Anadolu dağları arasında yer alan şehirde merkezle birlikte 15 ilçe mevcuttur. 400 binin üzerindeki nüfusun büyük oranda geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Çok sayıda kale, camii, kilise, tapınak ve tarihi yapı il merkezinde ve çevre ilçelerde yer almaktadır. Yerli ve yabancı turistler şehri bu güzel yerleri görmek için ziyaret etmektedir. 

Giresun'da gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Giresun'daki oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Giresun Kalesi

Giresun Kalesi Giresun Kalesi

Bronz Duvarlı Kale adıyla bilinen kale, Pontus Krallığı Dönemi’nde inşa edilmiştir. Giresun merkez manzarası ile dikkat çekmektedir. Şehre hakim bir tepenin üzerinde etrafı denizle çevrili olarak inşa edilmiştir. 

Günümüze gelene kadar büyük bir yıkım yaşayan kalenin sur duvarları varlığını sürdürmektedir. Şehir merkezinden yürüyerek ulaşılabilen kalenin içerisinde türbe ve mezarlar yer almaktadır. 


Giresun Adası

Giresun Kalesi Giresun Kalesi

Tarihi 4 bin yıl öncesine kadar dayanan Giresun Adası, Karadeniz’de bulunan ender oluşumlardan birisidir. Birçok bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan ada üzerinde ayrıca tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Şehir merkezine 1.6 kilometre açıkta bulunan adaya yaz aylarında tekneler ile geziler düzenlenmektedir. Yapılan kazı çalışmalarının ardından incelemelerin sonucunda sit alanı olarak ilan edilmiştir. 40 bin metrekare alana sahip ada üzerinde manastır ve sur kalıntıları yer almaktadır. Mitoloji tarihinde de adı geçen bu ada şehirde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. 

Giresun'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Giresun'un gezilecek yerleri yazısına göz atabilirsiniz.


Bedrama Kalesi

Bedrama Kalesi Bedrama Kalesi

Giresun’a bağlı Tirebolu’nun Gümüşhane Yolu üzerinde bulunan ve doğal kayalık alan üzerine inşa edilen Bedrama Kalesi görülmesi gereken tarihi kalıntılar arasındadır. İl merkezine uzaklığı 57, Tirebolu’ya uzaklığı sadece 8 kilometredir.

Sarp kayalıklar üzerinde yer alan kaleye çıkabilmek için patikayı takip etmek gerekmektedir. Kale içerisinde yer alan birçok yapı yıkılmış olsa da surları hala ayakta durmaktadır. Sur içerisinde bazı mezarlar görülebilmektedir. Sunmuş olduğu harika manzara kalenin öne çıkan özelliğidir. 


Giresun Müzesi

Giresun Müzesi Giresun Müzesi

Milattan sonra 1. yüzyıl içerisinde yapılan kilise günümüzde şehir müzesi olarak kullanılmaktadır. Gerçek isminin Gogora olduğu bilinen yapı, 1923 yılında yaşanan nüfus mübadelesine kadar ibadethane olarak kullanılmıştır. Uzun süre atıl kalan kilise alınan karar ile 1948 ile 1967 yılları arasında cezaevi hizmet vermiştir.

Bu tarihin ardından gene uzun süre kullanılmayıp 1982 yılında restore edilmiş, 1988 yılında müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. İçerisinde bölgede yapılan kazı çalışmalarının ardından çıkarılan birçok tarihi eser sergilenmektedir. Yılın her günü ziyaret edilen müzeye giriş sırasında ücret alınmamaktadır. 

Giresun'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Giresun gezi rehberinde listeledi.


Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi Tirebolu Kalesi

Tirebolu içerisinde yer alan kale orijinal adıyla Saint Jean Kalesi olarak bilinmektedir. Deniz kenarına yapılan kalenin tek bir girişi mevcuttur. Sarp kayalıklarla çevrilidir.

Küçük bir yarımada üzerinde yer alan kalenin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Günümüzde yapının içerisinde birçok nokta yıkılmış olsa da kilise ve şapele ait kalıntılar bulunmaktadır. Tirebolu sahil şeridinden izlenebilen kale mutlaka ziyaret edilmesi gereken alanların başında yer almaktadır. 


Meryem Ana Manastırı 

Meryem Ana Manastırı Meryem Ana Manastırı

Meryem Ana Manastırı bölgeye yakın bir noktada tek bir kaya parçası oyularak ibadete yönelik inşa edilmiştir. Toplamda 32 odadan oluşan yapı dört kata sahiptir. Etrafındaki duvarlarda resimler bulunmaktadır. 

Aktif olarak bölgede yaşayan Rumlar tarafından kullanılmaya devam edilen manastırda her yıl 28 Ağustos’ta ayinler düzenlenmektedir. Sarıyer Köyü sınırları içerisinde, ilçe merkezine 11 kilometre uzakta yer almaktadır.

Kilise aynı zamanda Surp Sarkis ve Panaia isimleriyle de bilinmektedir. Bir dönem şifahane olarak da kullanılmıştır. 


Şebinkarahisar Kalesi

Şebinkarahisar Kalesi Şebinkarahisar Kalesi

Şebinkarahisar ilçe sınırları içerisinde yer alan kale iki kısımdan oluşmaktadır. İç Kale ve onu tamamlayan Kızlar Kulesi ile geniş bir alanda yer alan yapının etrafı sarp kayalıklar ile çevrilmiştir. Şehrin tamamını görebilecek hakim bir tepe üzerinde inşa edilen kale uzun yıllar boyunca buradaki krallar ve beyler tarafından kullanılmıştır. 

Bölgeye hakim olabilmek amacıyla milattan önce 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu da yapıyı bölgenin en eski kalelerinden birisi haline getirmektedir. 


Zeytinlik Mahallesi

Zeytinlik Mahallesi Zeytinlik Mahallesi

Zeytinlik Mahallesi ya da bölge halkı tarafından kullanılan adıyla Gogora Mahallesi tarihi Osmanlı Evleri yönünden zengin olup, Giresun’un en eski yerleşim alanlarından birisidir. 19. yüzyıl ortalarında inşa edilen evlerle dolu olan mahalle içerisinde Arnavut kaldırımlara sahip sokaklar bulunmaktadır. 

Buradaki evler inşa edilirken hiçbiri diğerinin manzarasını, ışığını ve havasını bozmayacak şekilde hazırlanmıştır. Yapılan çalışmalar ile 4 tanesi tamamen anıtsal olacak şekilde tescili tamamlanan 85 adet yapı yer almaktadır.


Espiye Andoz Kalesi

Andoz Kalesi Andoz Kalesi

Tirebolu’ya adını veren üç kaleden birisi olan Andoz, günümüzde Espiye sınırı içerisinde yer almaktadır. Espiye konum olarak Tirebolu ile Giresun arasındadır. Sarp bir tepenin üzerinde yapılan kale denizden gelebilecek tehlikelere karşı ve denize ulaşımda kullanılan vadiyi kontrol etmek amacıyla yapılmıştır.

Kalenin tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte milattan önce 1300’lü yıllar içerisinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Andoz Kalesi’ne ulaşım için küçük ve sarp bir patika bulunmaktadır. Kalenin geneli tahribata uğramış olsa da surları ayakta durmaktadır. 


Seyyid Vakkas Türbesi

Seyyid Vakkas Türbesi Seyyid Vakkas Türbesi

Giresun’un Osmanlı hakimiyetine girmesinde büyük emekleri olan Seyyid Vakkas adına bölgede inşa edilen bir türbedir. Uç beyi olan Seyyid Vakkas, yaşadığı dönem olan 15. yüzyılda değil 19. yüzyılda yapılmıştır. 

Türbenin yapımında o dönemin tipik mimari özelliği olan kümbet kullanılmıştır. Sekizgen bir yapıya sahip olan türbenin mimari kayıtları hala durmaktadır. Şehir merkezinde olması nedeniyle yerli ve yabancı turistler tarafından uğranılan noktaların başında gelmektedir. 

Giresun'da dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Giresun tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.


Giresun Çocuk Kütüphanesi

Giresun Çocuk Kütüphanesi Giresun Çocuk Kütüphanesi

Giresun Çocuk Kütüphanesi olarak günümüzde kullanılan yapının 1800’lü yılların başında Katolik Kilisesi olarak inşa edildiği bilinmektedir. 1967 yılında alınan karar ve içerisinde yapılan düzenlemeler ile çocuk kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. 

Dikdörtgen bir yapıya sahip olan kilisenin detaylı bir mimarisi mevcuttur. 2002 yılında özel olarak restore edilmiştir. Hafta içi her gün açıktır. Gotik mimari tarzına sahip olan kilise günümüzde bu özgün yapısını korumaktadır. 


Licese Kilisesi

Licese Kalesi Licese Kalesi

1874 yılında inşa edilen kilisenin Şebinkarahisar sınırlarında yer alan Şaplıca Köyü sınırlarında yer aldığı bilinmektedir. İlçe merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta bulunan kilise bölgede bulunan Hıristiyan azınlık tarafından ibadet için yapılmıştır. 

Kilisenin yan duvarları hala varlığını koruyor olsa da kupesi ve içinde büyük bir hasar mevcuttur. Bölgeye gelen yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği noktalardan birisidir. 


Şebinkarahisar Fatih Camii

Şebinkarahisar Fatih Cami Şebinkarahisar Fatih Cami

Şebinkarahisar’da yer alan en eski camilerden birisidir. Otlukbeli Savaşı’nın ardından ilçeye gelen dönemin hükümdarı Fatih Sultan Mehmet’in emriyle yapılmıştır. 1473 tarihinde yapılan cami günümüze gelen kadar birçok kez zarar görmüş ve yeniden inşa edilmiştir. 

İki yangın yaşayan caminin 1886 yılındaki yangının ardından tamamen yanıp kül olduğu bilinmektedir. İki yıl sonra halkın yardımı ile aynı şekilde yeniden yapılıp günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 


Hacı Miktad Camii

Hacı Miktad Camii Hacı Miktad Camii

Giresun il merkezinde bulunan Hacı Miktad Camii 1661 yılında aynı isimli ağa tarafından yaptırılmıştır. Yıllar boyunca ibadet için kullanılan yapının zarar görmesinin ardından 1941 ve 1889 yıllarında özel olarak aslına uygun şekilde yenilenmesi sağlanmıştır.

500 yıllık geçmişe sahip olan camii günümüze gelene kadar birçok kez zarar görmüş ve her seferinde onarılarak ayakta kalması sağlanmıştır. 


Alucra İkiztepe Tümülüsü

Alucra İkiztepe Tümülüsü Alucra İkiztepe Tümülüsü

Giresun il merkezine 153 kilometre uzaklıkta yer alan Alucra ilçesi içerisinde bulunan İkiztepe Tümülüsü tarih sevenlerin ziyaret ettikleri noktalardan biridir. 

Milattan önce 8. yüzyıldan kalan tümülüsler birbirlerine 80 metre aralıklarla yapılmıştır. Yapılan incelemelerin ardından bu alanın altında yığma olarak hazırlanan ve kesme taştan yapılan mezar odaları yer aldığı ortaya çıkarılmıştır. Uzun kazı çalışmaları sonucunda yapıya girişte kullanılan gizli yol keşfedilmiştir. 


Behramşah Camii

Behramşah Camii Behramşah Camii

Şebinkarahisar’a sahip olan beylerden birisi olan Muzafferüddin Behramşah tarafından yaptırılmıştır. Milattan sonra 12. yüzyıl içerisinde yaptırılan cami günümüzde ilçe merkezinde Avutmuş Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kare olarak planlanmış ve kesme taştan inşa edilmiştir. Tek bir kubbesi bulunan cami kot farkı nedeniyle ulaşım için merdivenlerden inilerek ulaşılmaktadır. Kubbesi kurşun kaplı, sade bir yapı olan Behramşah Camii içerisinde anıtsal bir özelliğe sahip bir kapı mevcuttur. 


Şebinkarahisar Atatürk Müzesi

Şebinkarahisar Atatürk Müzesi Şebinkarahisar Atatürk Müzesi

İlçeyi 1924 yılında ziyaret eden Atatürk’ün ilçede kaldığı dönemde kullandığı ev 1982 yılında alınan karar ile istimlak edilmiştir. Büyük oranda hasar gören yapı özel olarak ayarlanan bir ödenek ile aslına uygun olarak restore edilerek müzeye çevrilmiştir.

11 Ekim 1982 yılında hizmete açılan müzede Atatürk’e ait bazı eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca içerisinde bir kütüphane ve Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatan resimlerin olduğu özel bir köşe de mevcuttur. Yılın her günü açık olan müzeye giriş ücretsizdir. 

Giresun'da denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Giresun denize sıfır oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.


Çekek Camii

Çekek Camii Çekek Camii

Miladi 1884 yılında inşa edilmiştir. Dönemin zenginlerinden olan Sarı Alemdar Zade’nin katkılarıyla yaptırılmıştır. Caminin yerinde daha önce bulunan mescidin hasar görmesinin ardından yaptırıldığı düşünülmektedir.

Giresun şehir merkezinde yer alan caminin bugünkü hali inşa edilirken görev yapacak olan müezzin ve imam için bahçe de vakfedilmiştir. Şehir merkezinde olmasından dolayı camiyi görmek isteyenler ister yürüyerek isterseler de arabayla ulaşım sağlayabilmektedir.