Giresun'da Yapılacaklar

Giresun, ülkemizin doğusunda Karadeniz kıyısında kalan kentlerimizden birisidir. 16 ilçeden oluşan şehirde yaklaşık 400 binden fazla insan yaşamaktadır. Bunun yanı sıra tarihi en eski olanlardan birisidir.

Milattan önce yerleşim alanı olarak kullanılan şehir ve etrafında çok sayıda tarihi eser vardır. Halk geçimini büyük oranda tarım ve hayvancılıkla yapmaktadır. Son yıllarda gelişen turizm faaliyetleri de ekonomiye katkı sağlayan bir başka etkendir. 

Giresun’da keyifli zaman geçirmenize olanak sunan çok sayıda etkinlik vardır. Tarihi mekanları, doğal güzellikleri, plajları, lezzetli yemekleri ve alışveriş için uygun noktaları ile misafirlerine keyifli anlar yaşatmayı başaran bir şehir olmayı başarmaktadır. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Giresun bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Şehrin Köklü Tarihine Tanıklık Edin: Giresun Kalesi

Giresun Kalesi Giresun Kalesi

Giresun’da bir tane, Tirebolu’da 2 tane ve Espiye’de bir tane olmak üzere şehir merkezine yakın noktada dört kale bulunmaktadır. Bunların en gözde olanları Tirebolu ve Giresun merkezde bulunan kıyı boyundaki kalelerdir. Diğer kaleler biraz daha şehir içinde olup ulaşımı zordur.

Andoz Kalesi ve Sen-Jan Kalesi sahilden biraz daha içeride bulunmaktadır. Dik tepelerin üzerinde kurulu olan kalelere ulaşım eğimli patikalar ile zorlukla yapılabilse de sunduğu harika manzara ile görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Şebinkarahisar ilçesinde de büyük oranda harabe halinde olan ancak sur duvarları ayakta olan bir kale mevcuttur. Bir gününüzü ayırarak bu tarihi mekanları görebilirsiniz. 


Hem Doğa Hem de Tarihi Bir Arada Yaşayın: Giresun Adası

Giresun Adası Giresun Adası

Giresun’a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında kıyıdan 1.6 kilometre uzaklıkta olan Giresun Adası olacaktır. Yaz aylarında düzenli olarak gemi seferlerinin düzenlendiği ada üzerinden muhteşem şehir manzarasını seyretmeniz mümkündür. 

Binlerce yıl önce ada üzerinde yaşayan insanlardan kalan arkeolojik kalıntılar da dikkat çekmektedir. Tek bir noktada adaya çıkılabilmekte ve düzenli olarak seferler yapılmaktadır. Ada sit alanı olarak ilan edildiği için doğallığını korumaktadır. 

Karadeniz’de bulunan ve ülkemize bağlı olan iki adadan birisi olarak bilinmektedir. Toplam alanı 40 bin metrekarenin üzerinde olan ada ile ilgili farklı efsaneler bulunmaktadır. Kadın savaşçılar olarak bilinen Amazonların ve bir dönem Herkül’ün bu adada yaşadığını anlatan hikayeler vardır. 

Giresun'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Giresun'un gezilecek yerleri yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Yöresel Ürünlerden Satın Alın: Giresun Fındığı

Fındık Fındık

Giresun’a gidenlerin alabilecekleri ilk şey tabii ki fındık ve bundan yapılan farklı ürünlerdir. Yöre halkından alabileceğiniz gibi farklı satış noktalarından da bu ürün seçeneklerine ulaşmanız mümkündür. Fındık kreması, yağı, ezmesi ve pestili farklı ürün yelpazesi arasında öne çıkmaktadır. Kavrulmuş, çiğ, kıyılmış ve kabuklu olarak da fındık satılmaktadır.   

Tamamen doğal yöntemler ile hazırlanan peynir, süt ürünleri ve tereyağı da şehirden alınabilmektedir. Bölgeyi tanıdan güzel el işleri, anahtarlıklar, süs eşyaları ve magnetler satan dükkanlar da bulunmaktadır. Şebinkarahisar’da üretilmesine rağmen Giresun’a mal olmuş Tamzara kumaşını da alışveriş listesine eklemeniz önerilmektedir. 


Deniz Keyfi Yaşayın: Giresun Plajları

Giresun Plajları Giresun Plajları

Giresun sahilinin toplam uzunluğu 120 kilometreden fazladır. Sahil boyunca uzanan il merkezi dahil yedi ilçe de 20’dan fazla uygun plaj vardır. Ayrıca denize girerken eğlenebileceğiniz işletmelere ve otellere ait plajlarda bulunmaktadır.

Halk tarafından en çok tercih edilenler genelde belediye tarafından işletilen plajlar olmaktadır. Giresun Belediye Plajı, Bulancak Belediye Plajı, Keşap Uluburun Plajı, Tirebolu Belediye Plajı ve Yılgın Aile Plajı öne çıkanlardır.

Giresun plajları kimi noktada çakıl kimi noktada ise kum ile kaplıdır. İşletmeler ya da belediyeler misafirlerini ağırlayarak onların gerekli ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Denize girmek isteyenler akıntılara dikkat etmeli ve belirlenen hattın dışına çıkmaması gerekmektedir. Her plajda cankurtaran hizmeti bulunmamaktadır. 

Giresun'da sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Giresun gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Şehre Has Lezzetler Tadın: Giresun Yöresel Yemekler

Giresun Yöresel Yemekleri Giresun Yöresel Yemekleri

Karadeniz kıyısında bir şehir olmasına rağmen Giresun’un mutfağında ağırlıklı olarak sebze yemekleri görülmektedir. Balık ve hayvansal gıdalarda öne çıkmaktadır. Yaz boyunca hazırlanan organik yiyecekler kış aylarında tüketilmektedir. Çok farklı turşular, reçeller, kuru yiyecekler ve tuzlular bulunmaktadır. 

Giresun’a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında Karalahana Çorbası, Sarması, Mendek Çorbası, Pezi, Fasulye Dilbesi, Isırgan Çorbası, Ham Böreği, Hamsi Pilavı ve birçok farklı balık çeşidi olacaktır. Balık tercihinizi yaparken şehirdeki en iyi hizmeti sunan mekanları tercih etmeniz gerekmektedir.

Şoray Balık Restoran bu konuda en iyilerinden birisidir. Ayrıca yöresel yemekleri tadabileceğiniz lokantalar da şehir merkezinde bulunmaktadır. Pide için tercihinizi Görele ilçesine çevirmeniz önerilmektedir. 

Giresun'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Giresun aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Şehirde Tarih Turuna Çıkın: Giresun Kiliseleri 

Giresun Kilisesi Giresun Kilisesi

Nüfus değişimine kadar bölgede önemli sayıda Rum ve Ermeni yaşamıştır. Bu zamanlardan günümüze kalan en önemli eserler kiliselerdir. Bazıları günümüzde farklı amaçlar ile kullanılsa da genelde temiz ve bakımlı olması ile öne çıkmaktadır. 

Günümüzde müze olarak kullanılan Gogora Kilisesi, Şebinkarahisar’da bir kaya oyularak yapılan Meryem Ana Manastırı ve Licese Kilisesi bulunmaktadır. Giresun merkezde çocuk kütüphanesi olarak kullanılan bir de Katolik kilisesi vardır. Bunlar arasında en harap olanı Licese Kilisesi’dir. 

Meryem Ana Manastırı bulunduğu konum ile çok fazla ilgi çekmektedir. Tamamen bir kayanın oyularak yapılan kilise alanında birçok yapı vardır. Bu oyma işlemi nedeniyle ülkemizde bulunan en büyük ikinci oyma kilise olarak da bilinmektedir. 

Giresun'da lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Giresun lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Doğa ile İç İçe Zaman Geçirin: Giresun Kaleleri

Giresun Kaleleri Giresun Kaleleri

Doğayı seviyorsanız Giresun tam sizin aradığınız yerdir. Yaylacılık faaliyetlerinin gelişmiş olduğu şehirde özellikle yaz ayları geldiğinde bu noktalar vazgeçilmez alanlardır. 1000 metrenin üzerindeki bu geniş düzlüklerde pazar kurulmakta, şenlikler düzenlenmekte ve insanlar doğa ile iç içe vakit geçirmeyi tercih etmektedir.

Konaklamak isteyenler için bazılarında seçenekler sunulsa da kamp malzemelerini götürenler yaylarda konaklama imkanı bulmaktadır.  

Ortalama araç ile bir ile iki saatte ulaşılabilen bu yaylaların bazıları altyapı olarak tüm imkanları misafirlerine sunmayı başarmaktadır. Kümbet Yaylası, Bektaş Yaylası, Tamdere Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Çakrak Yaylası, Paşakonağı Yaylası ve Kulakkaya Yaylası misafirlerin tercih edebilecekleri arasında yer almaktadır.

Her yıl genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında bu yaylalarda belirlenen günlerde şenlikler düzenlenmektedir. Leziz yöresel yemekler yapılmakta, davul zurna eşliğinde eğlenilmekte ve farklı yarışmalar yapılmaktadır.