Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile gezilebilecek yerler arasındadır. Şehrin sahip olduğu güzellikler her sene bölgeye binlerce yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlamaktadır. Konumundan dolayı birçok ulaşım ağının şehirden veya şehre yakın yerden geçmesi bölgenin ulaşımına da katkı sağlamaktadır.

Gaziantep, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine oldukça farklı alternatifler sunmaktadır. Tarih boyunca çok sayıda medeniyeti misafir eden, büyük bir geçmişe sahip olan Gaziantep, bu anlamda sınırları içerisinde pek çok tarihi yapıyı bir arada bulundurmaktadır. Bölge tarihini keşfedebileceğiniz yerler, Gaziantep il merkezinde sıralandığı için, ulaşım bakımından sorunsuzdur. 

Gaziantep tatilinizde gezebileceğiniz yerler arasında tarihi Antep evleri, antik kentler, tarihi yapılar, camiler, müzeler ve doğal güzellikler yer alıyor.

Türkiye’de ve dünyadaki en eski kentlerden birinin şehrin sınırları içerisinde olması birçok medeniyete ev sahipliği yapmasına neden olmuştur. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in eski medeniyetlerden kalma izini aktaran yerlerden biridir. Ayrıca şehirden geçen dünyanın en uzun nehirlerinden biri olan Fırat Nehri de bölgenin doğal gezinti yerlerine bir örnektir.

Gaziantep'te tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Gaziantep otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 1000 dönümlük arazi üzerine kurulmuş, Dünya’nın en büyük 3. hayvanat bahçesidir. İçerisinde yaklaşık 250 hayvan türü barınmaktadır. Hayvanat bahçesi içerisinde akvaryum, Zooloji Müzesi ve safari alanları da bulunmaktadır. Her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekebilecek yerlerden biri olan parkı özellikle çocuklar tarafından ilgi görmektedir.

Ailenizle birlikte ziyaret edebileceğiniz bir yer olan Gaziantep Hayvanat bahçesine giriş ücretlidir. Yetişkinler için giriş ücreti 7 TL, öğrenciler içinse 3,50 TL’dir.


Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep'te gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük müzeleri arasında yerini almaktadır. 2011 yılında açılan müze iki katlı 1700 metrekarelik alandan oluşmaktadır. Müze içerisinde yaklaşık iki bin yıllık eserler sergilenmektedir. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan eserler burada ziyaretçilere sergilenmektedir.

Müzede bulunan en önemli eser dünyaca bilinen “Çingene Kızı” mozaiğidir. Ayrıca müzeyi ziyaret edenlere özel hediyelik eşyalar satan bir de dükkân bulunmaktadır.

Müze haftanın her günü ziyaretçiye açıktır. Yaz ve kış mevsimlerinde açılış-kapanış saatleri değişiklik göstermektedir. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 arası, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 09.00-17.00 arası gelenler için ziyarete açıktır. Müzeye giriş 15 TL’dir. Müzekart+’a özel 1 yıllık giriş ise ücretsizdir.

Gaziantep'te doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Gaziantep gezi rehberi sayfasında listeledi.


Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi Gaziantep Kalesi

Gaziantep, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Bu bağlamda şehirde ziyaret edebileceğiniz pek çok tarihi yapı yer almaktadır. Bu yapılar arasında bulunan Gaziantep Kalesi, şehrin tam merkezindedir. Tarihin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapının mimarisi göz önünde bulundurulduğunda Roma Dönemi’nde yapılmış olabileceği gözlenmektedir.

Gaziantep Kalesi’nin çevresi toplamda 1200 metre uzunluğundadır. Kale günümüzde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Gaziantep Kalesi sınırları içerisinde, günümüzde müze olarak kullanılan yapı içerisinde, Gaziantep bölge halkının ve askerlerinin, şehri korumak adına gösterdikleri mücadeleleri anlatan kabartmalar sergilenmektedir. Kabartmaların yanı sıra resim, heykel ve çeşitli bilgilendirme metinlerinin de incelenebildiği müzede, bu olayların anlatıldığı bir belgesel de ziyaretçilerin ilgilerine sunulmuştur. 

Gaziantep Kalesi'nde bulunan müzeye giriş ücretsizdir. Müzeye giriş ve kapanış saati mevsime göre değişiklik göstermektedir. Kış mevsiminde 08:00 ile 17:00 saatleri arasında, yaz mevsiminde ise 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaretçiye açıktır.


Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı, adını satışa sunulan bakır eşyalardan almıştır. Gaziantep’in en eski mesleklerinden olan bakır işçiliği yörenin en önemli el sanatları arasındadır. Gaziantep’te şehir merkezinin en önemli çarşısı olarak bilinen çarşıda bakır cezveler, sahanlar ve çaydanlıklar bulunuyor.

Osmanlı Dönemi’nde de önemli ticaret merkezi sayılan Bakırcılar Çarşısı “tık tık” sesleri ile ilgi çekmektedir. Çarşı, Antep şehir merkezinde Eski Saray Caddesi’ndedir.


Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep il merkezindeki Bey Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, şehirde gezilecek sıra dışı destinasyonlar arasında bulunmaktadır. Sunay Akın’ın büyük ölçüde rehberlik ettiği Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi her yaştan ziyaretçiye hitap edebilen gezilecek yerlerden biridir. 1700’lü yıllardan günümüze dek kalmayı başaran oyuncak olduğu düşünülen eserler ile günümüze yakın dönemlerden kalma eserler müzede sergilenmektedir. 

Antep gezilerinde görülmesi gereken bir müze olan bu eşsiz yapı, pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır. Müzeye giriş için ücretli bilet bulunmaktadır. Tam giriş bileti 1 TL, öğrenci giriş bileti 50 kuruş olup, 0 - 6 yaş için bir de 65 yaş üzeri için giriş ücretsizdir.

Gaziantep'te merkezi noktalarda yakın, aquapark eğlencesi yaşayabileceğiniz otellerin listesini Gaziantep aquapark otelleri sayfamızda bulabilirsiniz.


Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten Zincirli Bedesten

Gaziantep il merkezinde yer alan Zincirli Bedesten, halk arasında Kara Basamaklı Bedesten olarak bilinmektedir. Bedesten 18. yüzyıl eserlerinden biridir. Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan bedesten, şehrin tarihi ve turistik yerlerinden biridir ve konum olarak Gaziantep’in Kunduracılar Çarşısı’ndadır.

Hediyelik eşyalar, takı tokalar ve Gaziantep’in yerel kumaşı olan Kutnu Kumaşı bedesten içerisinde satılmaktadır. Toplamda 80 dükkândan oluşmaktadır. Zincirli Bedesten Çarşısı'nı gezdikten sonra, yürüme mesafesinde olan Tarihi Tahmis Kahvesi'ne uğrayıp bölgenin meşhur kahvesinin de tadına bakabilirsiniz. Tahmis Kahvesi, 1635 yılından beri Gaziantep'te hizmet vermektedir


Ömeriye Camii

Ömeriye Camii Ömeriye Camii

Ömeriye Camii, Gaziantep şehir merkezindedir. Şehrin en eski camisi olan Ömeriye’nin kim tarafından yapılmış olduğu bilinmemektedir. Yöre halkı arasında dolaşan bir söylentiye göre cami, Hz. Ömer zamanında, torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.

Mimari açıdan farklı yapısı olan camii, Gaziantep şehir merkezinde gezilecek yerler arasındadır. Minare şerefesinin korkulukları içinde yapılmış olan oyma işçiliği dikkat çeken güzelliklerinden biridir. Aynı zamanda yapı hakkında bölgede hakim olan, halk arasındaki söylentilerden birine göre cami tamamen battığında kıyamet kopacaktır.


Tarihi Bey Mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi Tarihi Bey Mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi, Atatürk’ün Selanik’te doğmuş olmasına rağmen Türkiye sınırları içerisindeki nüfusa kayıtlı olduğu resmi yerdir. Mahallenin tarihi ve kültürel dokusu şehre önem katmaktadır. 1500’lü yıllarda inşa edilmiş olan taş evler günümüzde restore edilerek restoranlara dönüştürülmüştür. Tarihi Bey Mahallesi’nde birçok tarihi yapıt ziyaret edebilir, bölgeye has Antep evlerini de görebilirsiniz.


Medusa Cam Eserleri Müzesi

Medusa Cam Eserleri Müzesi Medusa Cam Eserleri Müzesi

Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi Gaziantep Kalesi’ne yakın mevkideki Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’dir. Müze, tarihi Gaziantep Evleri’nden birinin içerisinde kurulmuştur. Tunç Çağı’ndan Roma, Bizans ve İslami Dönem’e kadar bölgede var olan cam eserlerin sergilendiği bir yerdir.

İçerisinde Gaziantep mimarisinin etkilerini görebileceğiniz Medusa Cam Eserler Müzesi bünyesinde antika satış, gümüş telkari, mozaik yapım ve cam boncuk yapım odaları yer almaktadır.

Müze içerisinde etkinlik ve kurslar verilmektedir. Gaziantep gezilecek yerler listenizde bulunması gereken müze, haftanın her günü 09:00 - 17:00 saatleri arasında açıktır. Müzede sergilenen eserleri görmek için giriş ücreti 4 TL’dir.  


Gaziantep Altın Çarşısı

Gaziantep Altın Çarşısı Gaziantep Altın Çarşısı

Gaziantep Altın Çarşısı, şehrin merkezindedir. Burası, değerli taşlardan yapılmış olan eşsiz takılar şehrin kültürel özelliklerini de yansıtmaktadır. Genellikle düğün hazırlıkları yapanların uğradığı çarşı, meraklılar için görülebilecek yerlerden biridir. El yapımı uygun fiyatlı takılar burada satılmaktadır.


Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüs Mutfak Müzesi Emine Göğüs Mutfak Müzesi

Gaziantep, tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da dünya çapında ünlü bir şehirdir. Şehir, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı için, bu durum bölgenin mutfağını da etkilemiştir. Bölgedeki hakim mutfak kültürünü, yemek çeşitlerini tanıyıp, en kapsamlı bilgilere ve eserlere ulaşabileceğiniz; birçok yönüyle bölgenin spesifik müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep tatilinde gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Yapı, aynı zamanda Türkiye'de kurulmuş olan ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahiptir.

Gaziantep Kalesi'ne oldukça yakın bir mesafede yer alan Emine Göğüş Mutfak Müzesi 2008 yılında ziyaretçilere açılmıştır. 1904 yılında inşa edilmiş olan bir evin, restorasyon çalışması geçirerek müzeye çevrilmesi sonucunda halka açılan Emine Göğüş Mutfak Müzesi'nde bölge mutfağında kullanılan araç gereçler, yöresel yemekler, içecekler ve bunların nasıl hazırlandığına dair detaylı bilgileri ziyaretçilerine sunmaktadır.

Gaziantep şehir merkezinde yer alan, Türkiye'nin ilk müzesi olan yapıyı, haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arasında açıktır. Müzeye giriş ücreti 5 TL'dir.


Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Gaziantep ya da halk arasında yaygın kullanılan eski ismiyle Antep, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine farklı imkanlar sunmaktadır. Bu imkanlardan alınabilecek faydayı arttırmak için bölge tarihini iyi bilmek gerekmektedir. Bu kapsamda yapabileceğiniz en faydalı ziyaretler arasında mutlaka bulunacak olan Hasan Süzer Etnografya Müzesi'nde bölge tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

1900'lü yıllarda inşa edilmiş bir Antep evinin 1985 yılında çeşitli restorasyon çalışması geçirmesi sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim edilen yapı Hasan Süzer Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 

Gaziantep’e dair önemli detayların sergilendiği müzede, yöreye ait günlük elbiseler, gelenekler, görenekler ve insanların günlük hayatlarında neler yaptıklarıyla ilgili olarak çeşitli eser ve belgeler yer almaktadır.

Günümüzde, üzerinde yapılan çalışma ve yenileme işlemlerinden ötürü kısa bir süreliğine ziyarete kapalı olan müze, Antep tatilinizde gezilecek yerler arasında önemli bir yapıdır.

Giriş ücretinin 10 TL olduğu Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi, haftanın her günü 10:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır.


Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep Hamam Müzesi Gaziantep Hamam Müzesi

Osmanlı dönemine ait hamam mimarileri örnekleri arasından olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından verilen emir doğrultusunda inşa edilen külliyenin hamam bölümünü oluşturmaktadır. Girişinde yer alan bilgilere göre 1577 yılında kurulduğu belirtilen, tarihi bir özelliği olan yapı, uzun yıllar boyunca Paşa Hamamı olarak kullanılmıştır. 2015 yılında restorasyon çalışması geçiren yapı, günümüzde Gaziantep hamam kültürüne dair önemli eser ve bilgi çeşitliliklerini bünyesinde bulundurmaktadır.

Gaziantep'te Şahinbey ilçesi sınırları içerisinde yer alan müze içerisinde gezilecek yerler arasında; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri ile birlikte hamam geleneklerine dair pek çok örnek bulunmaktadır.

Haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arasında kapıları açık olan Gaziantep Hamam Müzesi'ne giriş ücreti 3 TL'dir.


Dülük Antik Kenti

Dülük Antik Kenti Dülük Antik Kenti

Antep, geçmişi boyunca birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir olduğu için, sınırları içerisinde ziyaret edebileceğiniz antik kent sayısı oldukça yeterli düzeydedir. Gaziantep şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta Dülük bölgesinde bulunan antik kent, M.Ö. 300'den günümüze kadar ulaşabilmiş eski bir tarihi yerleşim yerleri arasındadır. Bölgenin en eski yerleşimlerinin yapıldığı Dülük, iki farklı etapta gezilebilmektedir: Antik Kent ve Kutsal Alan. 

Antik kent kısmı Dülük Köyü'nin kuzeyinde, köy merkezine yakın Keber Tepesi'nin üzerinde yer alırken; kutsal alan, köyün 3 kilometre kuzeyindeki Dülük Baba Tepesi'ndedir. Ayrıca köyün doğu bölgesinde birçok taş ocağı da mevcuttur.

Antik kent içerisinde gezebileceğiniz yapılar arasında Dülük Mitras Tapınağı dikkat çekmektedir.

Ücretsiz olarak gezilebilen Dülük Antik Kenti, Antep şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye, il merkezinden saat başı hareket eden minibüsler ile gidilebilmektedir.


Gaziantep Bayazhan Kent Müzesi

Gaziantep Bayazhan Kent Müzesi Gaziantep Bayazhan Kent Müzesi

Gaziantep'te tütün ticareti yapan Bayaz Ahmet Efendi'nin 1909 senesinde yaptırmış olduğu Bayazhan, Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışması geçirmiş ve günümüzde şehrin tarihi ve kültürü hakkında dair önemli eser ve belgelerin sergilendiği; adeta Gaziantep rehberi olma özelliği taşıyan, başka bir müze haline getirilmiştir.

Bölgenin kültürünü detaylı bir şekilde inceleyebileceğiniz Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi içerisinde; teşhir salonları, sergi odaları, Antep mutfağına ait özel lezzetleri bulabileceğiniz restoran ve bölgeye ait motiflerle yapılmış el sanatları ürünleri bulunmaktadır.

Gaziantep şehir merkezinde yer alan Kent Müzesi'ne yapılacak olan ziyaretler, haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arasında yapılabilmektedir. Bayazhan Kent Müzesi'ne giriş ücreti 5 TL'dir.


Gaziantep Almacı Pazarı

Gaziantep Almacı Pazar Gaziantep Almacı Pazarı

Gaziantep gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken, tarihi çarşılar arasında bulunan Almacı Pazarı, bölgenin eski çarşılarından biridir. Yaklaşık 250 yıldır aktif bir şekilde organik ve yöresel ürünlerle ilgili alışveriş yapılan tarihi çarşı, özellikle yerli turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilen yerlerden biridir. 

Elma meyvesinin kolay ulaşılabilir olmadığı dönemlerde bu çarşı içerisinde satılmasından dolayı Elmacı (Almacı) Pazarı adını alan çarşı, Kürkçü Hanı ve Bakırcılar Çarşısı'nın hemen karşısında konumlanmıştır. İçerisinde sadece organik tarım ürünleri, baharat, kuruyemiş, turşu ve sirke gibi ürünlerin satışının mümkün olduğu pazar, Gaziantep tatilinizde gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.


Gaziantep Günübirlik Gezilecek Yerler

Kültürel mirası ve doğal güzellikleri kadar, zengin mutfağıyla da yoğun ziyaret alan şehirler arasında yer alan Gaziantep, gezilecek yerler bakımından da merkezinin yanı sıra çevresinde de pek çok nokta bulundurmaktadır. Gaziantep kent merkezinde yapacağınız güzel bir gezi planının ardından çevre ilçelere geçerek bu yerleri de ziyaret edebilirsiniz.


Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti Zeugma Antik Kenti

Gaziantep tatilinizde günübirlik gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken müzesi, Zeugma Antik Kenti olarak da bilinmektedir. M.Ö. 300 yılında Büyük İskender’in generallerinden biri olan Selevkos Niktator I tarafından kurulmuştur. 21 bin dekarlık arazi üzerindedir. Belkıs Köyü yakınlarında yer alan antik kentte kazılar 1987 yılında başlamıştır. Sınırları içerisinde yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanına sahiptir.

Fırat Nehri'nin yakınında kurulmuş, Zeugma Antik Kenti, dönemin askeri ve bakımdan en popüler şehirlerinden olmuştur. Günümüzde çingene kızı mozaiği ile sembolik hale gelen Zeugma, kurulduğu dönemde, yaklaşık 80 bine yakın nüfusu ile bölgenin, en kalabalık ve en büyük kentleri arasında yer almıştır. Zeugma Antik Kenti ziyaretiniz sırasında pek çok arkeolojik eser ve mozaik görmeniz mümkündür. Şehir merkezine uzaklığı 56 km’dir.


Rumkale

Rumkale Rumkale

Gaziantep sınırları içerisinde bulunan Nizip ilçesine bağlı Kamışlı Köyü’ndeki yarımada biçimindeki bir yapıdır. Kale, Merzimen Çayı ile Fırat Nehri’nin birleştiği yerde, dik kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Hristiyanlık tarihi için önemi büyük olan bölgenin Gaziantep şehir merkezine uzaklığı ortalama 65 km’dir.


Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi Yesemek Açık Hava Müzesi

Günübirlik gezilecek yerler arasında bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi, İslahiye İlçesi’nde yer almaktadır. 1890 yılında Felix Von Luschan tarafından yapılan kazılar sonucunda gün yüzüne çıkmıştır. 2012’de UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne giren açık hava müzesinde ziyaretçileri şehrin köklü tarihine dair özel detaylar beklemektedir. Şehir merkezine 113 km mesafededir.


Hızır Yaylası

Hızır Yaylası Hızır Yaylası

Altınüzüm Beldesi’ne 20 km mesafede yer almaktadır. 1994 yılında turizm bölgesi olarak ilan edilmiştir. Şehirde doğa yürüyüşleri için en uygun noktalardan biridir. Zengin bitki örtüsü ve dağ laleleri ile meşhur olan Hızır Yaylası, özellikle bahar aylarında ziyaret edilmelidir. Gaziantep tatilinizde aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte günübirlik bir şekilde ziyaret edebileceğiniz yaylada, doğa ile iç içe yürüyüşler yapabilir; gezilecek pek çok yer keşfedebilirsiniz. Yaylanın Gaziantep şehir merkezine uzaklığı 132 km’dir.

Gaziantep'te yılbaşı gecelerinde bir çok aktiviteye izin veren, keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Gaziantep yılbaşı otelleri seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.


Nizip Fevkani Kilisesi

Nizip Fevkani Kilisesi Nizip Fevkani Kilisesi

Gaziantep sınırları içerisinde yer alan Fevkani Kilisesi, Nizip'in önemli tarihi yapıları arasında bulunmaktadır. Yapım yılı bilinmemekle birlikte mimarisi incelendiğinde Bizans Dönemi’ne ait olduğu ve 11. ve 12. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. İnanç turizmine ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir. Kilise, Gaziantep şehir merkezine ortalama 49 km mesafede yer almaktadır.