Gaziantep Tarihi Yerleri

Gaziantep, Anadolu’nun ilk yerleşim yerleri olan Akdeniz ve Mezopotamya arasında konumlanmakta ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir. Farklı uygarlık ve kültürlerin bir araya gelerek sentez oluşturduğu kentte geçmişten günümüze gelmeyi başaran birçok eser ve yapı bulunmaktadır.

Gaziantep şehrinde ilk yerleşim Dülük ve Gaziantep Kalesi etrafında gelişmiştir. Bizans kaynaklarından edinilen bilgiye göre Haçlı Seferleri sırasında 12. yüzyılda Antep’ten, Hantap olarak bahsedilmiştir. Yavuz Sultan Selim’in İran seferi sonrasında Memlükler Antep’i ele geçirmiş, 1516 yılında Mercidabık ve Ridaniye zaferleri sonrasında Antep, Osmanlı himayesine girmiştir.

1919 yılındaki İngilizlerin ardından Fransızların işgali üzerine Antep’te 10 ay 9 gün düşman mücadelesi sürmüştür. 8 Şubat 1921’de Antep’e Gazi unvanı verilerek şehrin adı Gaziantep olarak değiştirilmiştir.

Gaziantep'te konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden oteller için Gaziantep'teki oteller listemize uğramayı unutmayın.


Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, şehrin tam merkezindedir. Kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapının mimarisi göz önünde bulundurulduğunda Roma Dönemi’nde inşa edilmiş olabileceği gözlenmektedir. 

Kalenin çevresi toplamda 1200 metre uzunluğundadır. Günümüzde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Müzeye giriş ücretsizdir. Müzeye giriş ve kapanış saati mevsime göre değişiklik göstermektedir. Kış mevsiminde 08.00 ile 17.00 saatleri arasında, yaz mevsiminde ise 09.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaretçiye açıktır.


Rumkale

Rumkale Rumkale

Rumkale, Gaziantep’in Nizip İlçesi’ne bağlı Kamışlı Köyü’ndeki yarımada biçimindeki bir yapıdır. Merzimen Çayı ile Fırat Nehri’nin birleştiği yerde, dik kayalıklar üzerine inşa edilmiştir.

Yarımada üzerinde Roma ve Orta Çağ dönemlerinden kalma yapılar da bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu zamanında Hz. İsa’nın havarilerinden olan Yohannes’in Rumkale’ye yerleşmesi bölgede Hıristiyanlığın yayılmasını sağlamıştır. Bu yüzden Rumkale Hıristiyanlık tarihi için de önemli bir yerdir.

Gaziantep'te doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Gaziantep'in gezilecek yerleri makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı, adını satışa sunulan bakır eşyalardan almıştır. Gaziantep’in en eski mesleklerinden olan bakır işçiliği yörenin en önemli el sanatları arasındadır. Şehrin en önemli çarşısı olarak bilinen çarşıda bakır cezveler, sahanlar ve çaydanlıklar en çok rağbet gören ürünler arasındadır.

Osmanlı Dönemi’nde de önemli ticaret merkezi sayılan çarşı “tık tık” sesleri ile ilgi çekmektedir. Çarşı, Gaziantep’in merkezinde Eski Saray Caddesi’ndedir.


Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten, Kara Basamak Bedesteni olarak da bilinmektedir. Uzun süre boyunca kasapların kullandığı bedesten “et hali” olarak hizmet vermiştir. Yapılan restorasyon çalışmaları sonucu günümüzde bedesten içinde 73 dükkan yer almakta ve turistik ürünler satılmaktadır.

Gaziantep il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Gaziantep gezi rehberine göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan günümüze dek gelmiş olan oyuncakların geçirdiği evrimi aktarmayı amaçlayan her yaşa hitap edebilen bir müzedir. Müze, 2013 yılında Sunay Akın küratörlüğü ile açılmıştır.

Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaretçiye açıktır. Tam giriş ücreti 1 TL, öğrenci giriş ücreti 50 kuruş olup, 0-6 yaş ve 65 yaş üstü ziyaretçilere ise giriş ücretsizdir.


Şahinbey Savaş Müzesi

Şahinbey Savaş Müzesi Şahinbey Savaş Müzesi

Şahinbey Savaş Müzesi, Gaziantep’in kozmopolitik yapısını ve kültürünü aktaran müzelerden biridir. Kurtuluş Savaşı zamanında verilen mücadeleler sonucu savaşın ardından değişen halkın yapısını betimleyen müze daha çok tarihi bir atmosfere sahiptir.

Müze cuma ve pazar günleri kapalıdır. Diğer günlerde ise 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaretçiye açıktır.

Gaziantep'te kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Gaziantep lüks oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi Yesemek Açık Hava Müzesi 

Yesemek Açık Hava Müzesi, 1890 yılında Alman Doğu Araştırmaları Kurumu tarafından tanınır hale getirilmiştir. 1960’lı yıllara gelindiğinde bölgede ülkemiz tarafından koordine edilen kazı çalışmaları artmaya başlamıştır. Son senelerde kazıda bulunan eserler neticesinde Açık Hava Müzesi konsepti ile bölgenin ziyaretçiye açılmasına karar kılınmıştır. Müze 2012 yılında UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne girebilmiştir.

Müzeye giriş ücretsizdir. Ancak yaz ve kış mevsiminde müzenin açılış ve kapanış saati değişmektedir. Müze 15 Nisan ile 2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 saatleri arasında, 3 Ekim ile 14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçiye açıktır.


Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Beyazhan Gaziantep Kent Müzesi Beyazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi’nin her odasında Gaziantep’e ait farklı konuları sergilemektedir. Odalarını gezenler şehir hakkında bilgi edinme imkanı bulmaktadır. 1900’lü yıllarda inşa edilmiş olan han günümüzde elit restoranlara ev sahipliği de yapmaktadır. Müzeye giriş kişi başı 2 TL’dir.


Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep Hamam Müzesi Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep Hamam Müzesi, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan külliyenin hamamıdır. 2015 yılında Gaziantep Belediyesi hamamı restore ederek Osmanlı hamam kültürünün sergilendiği müzeyi hayata geçirmiştir.

Hamamda balmumu maketler ile hamam kültürü canlandırılmaya çalışılmıştır. Müze 08.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş tam 3 TL, öğrenci ise 1.5 TL’dir. 


Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi

Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi

Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi Gaziantep Kalesi’ne yakın mevkideki Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’dir. Müze, tarihi Gaziantep evlerinden birinin içerisinde kurulmuştur. Tunç Çağı’ndan Roma, Bizans ve İslami Dönem’e kadar bölgede var olan cam eserlerin sergilendiği bir yerdir.

Müze içerisinde etkinlik ve kurslar verilmektedir. Müzede sergilenen eserleri görmek için giriş ücreti 4 TL’dir.

Gaziantep'te tarihi ve turistik noktalarda keyifli bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Gaziantep 4 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.


Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, 2011 yılında açılmış olan Dünya’nın en büyük mozaik müzeleri arasındadır. 1700 metrekare alana yayılmış olan müzede iki bin yıllık olan eserler ve Zeugma Antik Kenti’nde bulunan mozaikler sergilenmektedir. Müze’nin en önemli eseri “Çingene Kızı” mozaiğidir. Müzede bir de hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.

Müze, her gün ziyarete açıktır. Yaz mevsimini kapsayan 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 arası, kış mevsimini kapsayan 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 09.00-17.00 arası gezilebilmektedir. 

Müzeye giriş ücreti 15 TL’dir. Müzekart+’a özel 1 yıllık giriş ücretsizdir.


Atatürk Anı Müzesi 

Atatürk Anı Müzesi Atatürk Anı Müzesi

Atatürk Anı Müzesi, Atatürk’ün Gaziantep’i ziyaret ettiği zaman konakladığı evin restore edilip müzeye dönüştürülmüş halidir. Kurtuluş Savaşı’nda Antep halkının mücadelesi müzede sinemasyon olarak ziyaretçilere sergilenmektedir.

Müzede ayrıca Atatürk’ün kaldığı zamana ait özel eşyalar ilk günkü gibi korunup ziyaretçilere sergilenmektedir. Müzeye giriş ücreti kişi başı 1 TL’dir.


Naib Hamamı

Naib Hamamı Naib Hamamı

Naib Hamamı, Gaziantep Kalesi’nin aşağı kısmında kalmaktadır. 1640 yılında inşa edilmiş olan hamam günümüzde de hizmet vermektedir. Osmanlı’nın hamam geleneğini yaşatmayı başaran hamam AB’nin GAP Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılması Hibe Programı ile 2007 yılında restore edilmiştir.

Kadınların girişi 09.00 – 17.00 saatleri arası, erkeklerin girişi ise 18.00 – 24.00 saatleri arasındadır. Kadınlar için giriş 17 TL, erkekler için giriş 18 TL’dir. 


Belkıs/Zeugma Antik Kenti

Belkıs/Zeugma Antik Kenti Belkıs/Zeugma Antik Kenti

Belkıs/Zeugma Antik Kenti Gaziantep’in Nizip İlçesi’nin doğu tarafındadır. Belkıs Köyü’nün yakınlarında yedi tepe üzerine kurulu olan antik kent 21 bin dekarlık arazi üzerindedir. M.Ö. 300 yılında Büyük İskender’in generallerinden biri olan Selevkos Niktator I, kendi adıyla antik kenti kurmuştur. Antik kentin karşısına da eşi Apameia’nın adını taşıyan ikinci bir antik kent kurmuştur ve bu iki antik kenti köprü ile birbirine bağlatmıştır.

M.Ö. 64 yılında antik kent Roma İmparatorluğu’nun himayesine katılarak geçit ve köprü manasına gelen Zeugma adını almıştır. Antakya’dan başlayıp Çin’e uzanan İpek Yolu buradan geçtiği için tarih sahnesinde önemli yeri olan bir bölgedir. 

Bölgede ilk kazılar 1987 yılında yapılmış olup çalışmalar neticesinde birçok arkeolojik esere ve mozaiğe ulaşılmıştır.

Antik kente giriş ücreti kişi başı 6 TL’dir. Müzenin tatil günü bulunmamaktadır ancak yaz ve kış mevsimlerinde kapanış saati değişiklik göstermektedir. Sabah 09.00’da ziyaretçiye açılan antik kentin Nisan-Ekim arası kapanış saati 19.00, Kasım-Mart arası kapanış saati ise 17.00’dir.


Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi, Gaziantep Kalesi içerisinde ziyaretçilere açıktır. İstiklal Savaşı’nda Antep halkının vermiş olduğu mücadele müze ile anlatılmaya çalışılmıştır. 

Maketler, heykel ve resimler ile dönemin ruhu canlandırılmaya çalışılmıştır. Müzeye giriş ise ücretsizdir.


Mevlevihane Vakıf Müzesi

Mevlevihane Vakıf Müzesi Mevlevihane Vakıf Müzesi

Mevlevihane Vakıf Müzesi, Mevlâna Celaleddin Rumi’nin öğrencileri olan ve Mevlevilik Tarikatı’nı devam ettirenlerin toplanmış olduğu konağın dönüştürülmüş halidir.

Müze içerisinde hat sanatından eserler, kilim ve halılar, şamdanlar ve el yazması olan Kuran-ı Kerim’ler sergilenmektedir. Müze içerisinde Mevlevi Tekkesi ve Camisi de bulunmaktadır.


Tarihi Bey Mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi Tarihi Bey Mahallesi

Tarihi Bey Mahallesi, Selanik’te doğmuş olan Atatürk’ün Türkiye’deki nüfusa kayıtlı olduğu resmi yerdir. Gaziantep’te mahallenin tarihi bakımdan önemi büyüktür. 1500’lü yıllarda inşa edilmiş olan tarihi taş evler restore edilerek günümüzde restoran olarak kullanıma açılmıştır.

Mahallede 20. yüzyıla kadar Müslümanlar ile Ermeniler kapı komşusu olarak yaşamıştır. 


Kurtuluş Camisi

Tarihi Kurtuluş Camii Tarihi Kurtuluş Camii

Kurtuluş Camii 1892 yılında Valide Meryem Kilisesi (St. Mary. Kilise) adıyla yaptırılmıştır. Kullanılmayan kilise bir süre hapishane olarak kullanılmış en sonunda da camiye dönüştürülmüştür. Kurtuluş Camii, Gaziantep’in en büyük camilerinden biridir.