Buca'da Gezilecek Yerler

Kuruluş tarihi MÖ 630 yıllarına dayanan Buca, İzmir ilinin 9 km güney batısında yer alan yoğun nüfuslu ilçelerinden biridir. 17.yüzyıla kadar sayfiye yeri olan Buca, geçmiş dönemin yansımalarını taşıyan birçok tarihi eseri içerisinde barındırmaktadır.

Geçmiş zamanda zeytinlikleri ve üzüm bağları ile meşhur olan Buca, günümüzde hipodromu ve harları ile meşhur olmaktadır. İzmir’in en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Buca’nın kuzeyinde Kemalpaşa ve Bornova, batısında Konak, güneyinde Menderes, doğusunda da Torbalı ilçesi bulunmaktadır.

İzmir’in merkezi ilçelerinden biri olan Buca, Levanten köşkleri, doğal güzellikleri ve tarihi yaşanmışlıkları ile İzmir’in gezilip görülmesi gereken birçok unsuru günümüze kadar ulaştırmıştır.


Kaynaklar

Buca Kaynaklar Köyü Buca Kaynaklar KöyüKaynaklar Buca’nın en çok yerli ve yabancı doğasever turistlerin akınına uğrayan doğal destinasyonlarındandır. Hafta sonları tatilinde kaçamak yapmak isteyen, şehrin bunaltıcı havasından sıkılanların uğrak yerlerinden biri olmaktadır.            

Kaynakların en dikkat çekici özelliği 1071 yılında dikilmiş olan ve bugüne kadar ulaşan tarihi çınar ağacıdır. Köy meydanında bulunan Kunduracı Çınarı olarak bilinen Uluçınar’ın 1000 yaşında, 30 metre boyundadır.

 Kaynaklar ayrıca Türkiye’nin en iyi 3. kaya tırmanışı rotasına da sahiptir. Bu özelliği ile tırmanış sporu tutkunlarının vazgeçilmezi haline gelen Kaynaklar’da 12 yıldan bu yana düzenlenen “Kaya Tırmanışı Şenliği” her yıl yüzlerce amatör ve profesyonel sporcuyu ağırlamaktadır.

Kaynaklar Kamp Alanı da Buca’a yer alan kamp yapılacak doğal yerler arasında yer almaktadır. Doğa ile her adımı iç içe bir köy olan Kaynarca, çınar ağaçları ve tamamen yeşillikleri ile kampçıları kendine çekmektedir.

Güzel bir sabaha uyandıktan sonra organik köy kahvaltısı yapabileceğiniz birçok mekân bulunmaktadır. Çınarlı Bahçe, Şirin Cafe Kaynaklar, Kamalı Kahvaltı Salonu, Çitlembik Mantı ve Gözlem Evi, Bereket Organik Kahvaltı ve daha birçok mekânda uygun fiyatlarla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Kaynaklara ulaşmak için Eshot seferlerinden 177 Kaynaklar-Adatepe ile Kaynaklar’a yaklaşık olarak 40 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz ya da Hasanağa Parkı önünden her yarım saatte bir kalkan dolmuşları tercih edebilirsiniz.


Buca Gölet

Buca Gölet Drone Çekimi Buca Gölet Drone ÇekimiBuca Gölet, Ege bölgesinin ve İzmir’in en gözde dinlence ve eğlence merkezi olarak planlanmış alanlarından biridir. Buca Gölet, 167.000 metrekare üzerinde kurulmuştur. Buca Belediyesi tarafından 1998 Nisan ayında yapımına başlanan Buca Gölet Regreasyon Alanı yaklaşık bir sene sonra, 1999 yılı Mart ayında halkın hizmetine sunulmuştur.

İçerisinde 300 kişilik balık restoranı, 600 kişilik et ve fast foot salonu, 200 kişilik kafeterya, amfitiyatro, piknik alanı, Gölet Bar, hobi bahçeleri, seyir terasları, çocuk oyun setleri, market, hayvan padoğu ve otopark yer almaktadır. Bahar ve yaz aylarında binlerce vatandaşla dolup taşan Gölet’de konser, tiyatro ve diğer etkinliklere mekân olan amfi tiyatro, şehrin bunaltıcı havasından uzaklaşmak isteyenlere sunulan hobi bahçeleri, seyir terasları ile halkın hizmetindedir.

Gölet, göl manzaralı yemyeşil bir alanda, mangal yakıp piknik yapmak için ideal bir tesistir.

Ulaşım için Konak ilçesinden 104 numaralı belediye otobüsüne binip, Üçkuyular ’da inip 176 numaraya bindiğinizde Buca Gölet’e kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


Buca Yedigöller

Doğa Harikası Buca Yedigöller Doğa Harikası Buca YedigöllerBuca’da gezilip görülmesi gereken yerlerin başında yer alan Buca Yedigöller, Bolu Abant’ta yer alan Yedigöllerden esinlenerek yapılmıştır. İzkent ile Evka3 arasında kurumuş dereyatağıdaki 100.000 metrekarelik alana inşa edilmiştir.

Yapımı 2000 yılında başlayan vadide, kafeterya, restoran, güzel sanatlar sokağı, gösteri merkezi, kule köprü, Pir Sultan Abdal ve Yunus Emre’nin heykelleri, gelen misafirler için dinlenme ve izleme alanları, yel ve su değirmenleri, çocuk oyun alanları, seyir terasları bulunmaktadır. 7 Adet gölü birbirine bağlayan şelaleler ise göllerin huzur verici güzelliğine değer katmaktadır.

Serin havası ve yeşil tabiatı ile doğaseverlerin gözdesi olan Yedigöller, Buca’da mutlaka gidilmesi gereken yerler arasındadır.


Şirinyer Sevgi Yolu

Buca Buca'nın Meşhur Caddesi Sevgi YoluHer şehrin ve ilçenin meşhur bir caddesi olduğu gibi Buca’nın ünlü sosyal yaşam caddesi de Şirinyer Forbes Sevgi Yolu’dur. Efeler Mahallesi’nde yer alan sevgi yolu İstanbul’ın İstiklal Caddesi gibidir.

Gençlerin sosyalleştiği, çeşitli kafe ve restoranların bulunduğu, kültürel etkinliklerin yapıldığı şirin bir caddedir.

Buca’da dolaşmaya çıktığınızda mutlaka gezmeden dönmemeniz gereken yerler arasındadır.


Protestan Kilisesi

Buca Protestan Klisesi Binası Buca Protestan Klisesi Binası

Araştırılan kaynaklara göre Kilise, 1834 yılında Protestan Anglikan Kilisesi olarak hizmete açılmıştır. Kilise binası ilk başta şafel şeklinde küçük bir köy kilisesi olarak inşa ettirilmiştir.

Kilise, 1961 yılından sonra kilise müştemilatını belediyeye devretmiştir. Buca Belediyesi de kilise binasını 2001 yılına kadar kültür merkezi olarak kullanmıştır. Türk Protestan halkı ibadet ihtiyacı için resmi makamlardan aldığı izinle 2001 yılında Buca Belediyesi ile yaptığı protokolde bina asli görevine geri dönmüştür.


Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi

Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi Binası Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi Binası

Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında İzmir’in deniz ulaşımı ağına sahip olan Levanten Hacı Farkoh Efendi’nin konağı daha sonrasında belediye hizmet binası olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise sanatseverlerin evi olan konak, 2002 yılından beri Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi olarak hizmet vermektedir.

Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nin alt katında “Dünden Bugüne Buca” isimli sergi salonu, Bucalı halk şairi Arif Kayalı’nın adını taşıyan sohbet odası, müzik bölümü, toplantı salonu ve idari bölüm yer almaktadır. Merkezin üst katında resim heykel sanat galerisi, Fuaye, resim atölyesi ve konuk odası bulunmaktadır.

Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nin bahçesinde ise kütüphane, Hüseyin Mayda Kadın Aktivite Merkezi ile gösteri ve eğlence amaçlı kullanılan geniş bölümleri ile gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.


Su Kemerleri

Buca Tarihi Su Kemeri Kalıntıları Buca Tarihi Su Kemeri KalıntılarıGeçmişte Paradiso ve Kızılçullu olarak bilinen günümüzde ise Şirinyer olarak geçen Buca’nın mevkilerinden birinde yer alan Su Kemerleri, günümüze kadar Melez Çayı’nın üzerinde kendini koruyabilmiştir.

“Akvadük Kemerleri” olarak adlandırılan bu kemerler, MÖ 133 ile MS 395 yıllarını kapsayan Romalılar döneminde İzmir’e gelen suyun akışını düzenlemekteydi. Yapısında kullanılan malzemeler sayesinde dayanıklılığı artan su kemerleri, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde de kullanılmıştır.


Buca Hasan Ağa Parkı

Buca Hasan Ağa Parkı Yürüyüş Yolu Buca Hasan Ağa Parkı Yürüyüş Yolu

Buca’da yer alan köşk, İtalyan asıllı Levanten Aliotti’nin ölümünün ardından mülk varisleri tarafından satılığa çıkarılmış ve 1926 yıllarında Sarıgöllü Hasan Ağa tarafından satın alınmıştır. Bahçe, Hasan Ağa ailesinin mülkiyetinde bulunduğu sürede halka açık tutulmuş, Bucalılar için bir mesire yeri olarak kullanılmış ve Hasan Ağa Bahçesi olarak adlandırılmıştır.

İlk ismi Aliotti Bahçesi olan Hasan Ağa Bahçesi’nin ilk genel düzeni Latin Avrupa anlayışını yansıtmaktadır. Geçmiş zamanda Bucalıların hatırladığı, Aliotti’nin bu geniş araziyi doğal çevre görünümünde bir hayvanat bahçesi haline getirdiği, geyik, tavus gibi hayvanların yüksek duvarlarla çevrili bahçe içinde serbestçe dolaştıkları ve 1930’lara kadar bahçenin bu hâlini muhafaza ettiğidir.

Günümüzde hala buz pateni, kafeterya, piknik alanı, çocuk parkları, kütüphane, nikâh salonu, mini hayvanat bahçesi, yapay şelale ve izci merkezi gibi çok amaçlı oluşturulmuş bir alan olarak kullanılmaktadır.

Buca ilçesinin Üçkuyular mahallesinde bulunan park günümüzde, Hasanağa Bahçesi büyük piknik alanı ve yeşil tabiatı ile görülmesi gereken yerlerdendir.


Buca Rum Evleri

Buca Tarihi Rum Evleri Buca Tarihi Rum Evleri

İzmir’in en nüfus yoğunluğunu yaşayan ilçelerinden biri olan Buca yakın geçmiş tarihe kadar Rum Köyü olarak bilinmektedir. İzmir’de Yunan işgalinin sonlandırılmasının ardından İzmir’i terk eden Rumlardan kalan bu evlerin her biri tarih kokmaktadır.

Eski Rum evlerinin ana cephesinde bahçe yoktur. Muhteşem işçilikle süslenmiş demir kapılar ve pencere kepenkleri ilk dikkati çeken unsurlardır. Kapı üstündeki tokmaklar ise görülmeye değer niteliktedir. Cumba, Rum evlerinin karakteristik yapısını yansıtmaktadır. Evin iç mimarisi de oldukça zengindir. Bu mevkii, daracık sokaklar arasında görsel şölen sunmaktadır.

Günümüzdeki Çevik Bir Meydanı ile Hasan Ağa Bahçesi arasında kalan bölgede Yahudiler, Rumlar ve Türkler zamanında beraber yaşamışlardır. İş adamlarının yoğun olduğu bu bölge zenginleşerek değer kazanmıştır. Buca’nın bu bölgedeki eski Rum evleri de günümüze kadar korunmaktadır. Çoğu ev dershane, restoran ve kafeterya gibi işletmeler tarafından kullanılmaktadır.

Şehirleşmenin içerisine gizlenmiş olan bu tarihi yapılar görülmeye değer mimarı eserler niteliğindedirler.


Mevlâna Heykeli

Buca Mevlana Heykeli Buca Mevlana HeykeliBuca'nın en yüksek yeri olan Tıngır Tepe’de, 20 dönümlük arazide, kaidesiyle birlikte 25 metre yüksekliğinde yer alan Mevlâna Heykeli, dünyanın 3. Büyük heykelidir.

Mevlâna heykeli İzmir’in çoğu kesiminden görülebilmektedir. İzmirli heykeltıraş Eray Okkan tarafından yaklaşık 7 ayda yapılmış olan heykel, çelik konstrüksiyon üzerine fiberglasla şekillendirilerek 25 ton bakırla kaplanmıştır.

Yamaçlarda semazenler yerleştirilen rekreasyon alanı içinde ayrıca, kafeterya, yürüyüş yolları ve oturma grupları yer almaktadır. Geceleri de lazer ışıklarıyla aydınlatılan Mevlâna Heykeli, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İzmir Konyalılar Derneği ile ortaklaşa, semazen gösterileri de düzenlenen alan Konyalılar Vakfı tarafından işletilmektedir.


Buca Günübirlik Gezilecek Yerler

Buca Yedi Göller Manzarası Buca Yedi Göller ManzarasıBuca İzmir’in en canlı ve eğlence dolu ilçelerinden biridir. Çevresinde bulunan doğal ve tarihi güzelliklerle beraber gezilip görülmesi gerekmektedir.


Efes Antik Kenti

Efes Antik Kent Kalıntıları Efes Antik Kent KalıntılarıEfes Antik Kenti Buca’ya yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Bilim ve sanat tarihi için dünyaca ünlü Antik Kent, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir.


Sığacık

Sığacık Sığacık'ın Huzur Dolu SokaklarıSığacık Buca’ya yaklaşık 67 km uzaklıktadır. “Sakin Şehir” unvanına sahip olan Seferihisar’a bağlı olan tatil kasabası tarihi taş evleri, pazarı ve sahilli ile oldukça dikkat çekmektedir.


Şirince

Doğa Harikası Şirince Köyü Doğa Harikası Şirince KöyüŞirince Buca’ya yaklaşık 73 km uzaklıktadır. Sevimli olarak görülen Şirince’de bulunan tarihi yapılar ve şarap dükkanları görülmeye değerdir.


Altınkum Plajı

Masmavi Denizi İle Altınkum Plajı Masmavi Denizi İle Altınkum PlajıAltınkum Plajı Buca’ya yaklaşık 105 km uzaklıktadır. Dalgasız ve serin suyu bulunan Altınkum, yaz tatilcileri için ideal yerler arasındadır. Çeşme’nin en canlı plajlarından biridir.


Kemeraltı Çarşısı

Kemeraltı Çarşısı Tarihi Kızlarağası Hanı Kemeraltı Çarşısı Tarihi Kızlarağası HanıKemeraltı Çarşısı Buca’ya yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Tarihi dokusunu yaşatmaya devam eden Kemeraltı Çarşısı İzmir’in önemli yerleri arasındadır. Çarşı içinde bulunan dükkanlar turistik eşya almak isteyenlere özel ürünleri de satışa sunmaktadır.