Bornova'da Gezilecek Yerler

İzmir’in en önemli merkezi ilçelerinden birisi olan Bornova, coğrafi yapısı ve köklü geçmişi sayesinde zengin olanaklar ile ziyaretçilerini karşılar. Tarihi yolculuğa çıkmak isteyenler için çok çeşitli olanaklar sunmakla birlikte, doğal güzellikler açısından da çok zengin bir ilçedir. 

Bornova'daki tatillerinizde konaklayabileceğiniz bütçeniz için uygun olabilecek Bornova otelleri sayfasını sizler için bir araya getirdik.


Forum Bornova

Forum Bornova Forum Bornova

Kazımdirik mevkiinde konumlandırılmış Forum Bornova, İzmir il sınırları içerisinde yer alan ilk açık hava alışveriş merkezidir. Başta İKEA ve Kipa olmak üzere toplam 123 ulusal ve uluslararası markayı barındıran mağazaya ve 7 salonlu sinemaya sahiptir. Ayrıca AVM alanında açık ve kapalı otopark alanları da mevcuttur. 

Forum Bornova AVM, gününüze renk katacak eğlenceli vakitler geçirmeniz için gezilip görülmesi gereken yerler arasında olmalıdır.


Homeros Vadisi

Homeros Vadisi Homeros Vadisi

Rekreasyon alanı olan Homeros Vadisi, Çamiçi mevkiinde yer almaktadır. Odysseia ve İlyada eserlerinin sahibi Homeros’tan ismini almıştır. İzmir’in kalabalık ve gürültülü ortamından uzakta vakit geçirmek isteyenler için oluşturulan bir mesire alanıdır. 

Toplam 7 kilometre uzunluğa sahip bir vadidir. Bu vadi içerisinde mağara yer almakta olup, Homeros’un orada yaşadığı iddia edilmektedir. Düzenleme çalışmaları ile bölgeye göletler ve piknik alanları eklenmiştir. Ayrıca vadiyi çınar ve akasya ağaçları çevrelemektedir.

Homeros Vadisi’ne giriş ücretsizdir. 

Bornova'da deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde keyif alabileceğiniz İzmir otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Çiçekliköy ve Yakaköy

Çiçekliköy Bahçeleri Çiçekliköy Bahçeleri

Bornova ilçe merkezinden 6 kilometre uzaklıkta Manisa-İzmir karayolu üzerinde konumlandırılmış Çiçekliköy ve Yakaköy, günübirlik geziler için ideal bir konuma sahiptir. 93 harbi sonrasında Boşnakların kurduğu köylerdir. Günümüzde ise mesire alanı olarak kullanılmaktadır. 

Rengarenk çiçekleri, tertemiz havası ve çam ağaçları ile huzurlu bir atmosfer sunmaktadır. Bölge üzerinde vakit geçirebilecek kahvaltı salonları ve piknik alanları ile hizmet verilmektedir. 


Yeşilova Höyüğü

Yeşilova Höyüğü Yeşilova Höyüğü

İzmir'in bilinen en eski tarihine ışık tutan Yeşilova Höyüğü, Bornova'nın Karacaoğlan Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Geçmişi MÖ 6500 ila 4000 yılları arasına uzanan höyükteki gün yüzüne çıkarılan eserler, o dönemde işgal altında olduklarını ortaya çıkarmıştır.

Yapılan kazılar sonucunda hem Kalkolitik hem de Neolitik Çağ'dan kalma farklı eserler bulunmuştur. Ortalama 70 dönümlük alana sahip olan Yeşilova Höyüğü'nde sergilenen tarihi eserler arasında mühür, çakmak taşı, delici ve kazıcı aletlerin yani sıra 8500 yıl öncesine ait bir çok günlük kullanıma ait eşyalar yer almaktadır.

Yeşilova Höyüğü'ne girişler ücretsizdir.

Bornova'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehber için Bornova gezi rehberi kategorimize uğramayı unutmayın.


Aşık Veysel Rekreasyon Alanı

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Aşık Veysel Rekreasyon Alanı

Kızılay Mahallesi üzerinde yer alan Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, toplam 231.000 metrekarelik alana ev sahipliği yapar. Dev bir kompleks niteliği taşımakta olup, ünlü halk ozanı Aşık Veysel adına oluşturulmuştur. Parkın hizmete açılış tarihi 25 Eylül 2010’dur.

Park alanında 1500 metrekarelik yapay bir gölet, 3 basketbol sahası, 2 tenis sahası, 1 futbol sahası, 1 adet amfi tiyatro, 12.000 metrekarelik buz sporları salonu, 3 adet çocuk oyun alanı, 1 adet kafe, 1,5 kilometre uzunluğunda bisiklet parkuru, otopark ve dinlenme terasları yer almaktadır. 

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na giriş yetişkinler için 15 TL, öğrenciler için 10 TL’dir. 


Küçükpark

Bornova Küçükpark Bornova Küçükpark

Kazımdirik mevkiinde yer alan Küçükpark, ilçenin 24 saat boyunca aktif olduğu noktalardan birisidir. Özellikle üniversiteliler ve genç kesim tarafından tercih edilen Küçükpark’ta 150’ye yakın cafe, pub, bar ve restoran gibi eğlence mekanları yer almaktadır. 

Araçların giriş ve çıkışına izin verilmeyen alan sadece yayalara özel dizayn edilmiştir. Ayrıca bünyesinde 24 adet bisiklet park yeri de mevcuttur. 

İzmir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İzmir gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Bornova Büyük Park

Bornova Büyük Park Bornova Büyük Park

Bornova şehir merkezinde yer alan Büyük Park, yerli yabancı birçok insanın gün içerisinde dinlenebildiği durak noktalarından birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Konumu sayesinde molalar için bir durak noktası haline gelmiştir. 

Şehrin ilk kurulduğu andan itibaren yeşil dokusunu koruyan parkın içerisinde, kafe ve restoran gibi dinlenme noktalarına ek olarak düğün salonu ve tiyatro salonuna ve Uğur Mumcu Kültür Salonu da yer almaktadır.


Arkas Deniz Tarihi Merkezi

Arkas Deniz Tarihi Müzesi Arkas Deniz Tarihi Müzesi

Denize ve tarihe ilgi duyanlar için vazgeçilmez noktalardan birisi olarak nitelendirilen Arkas Deniz Tarihi Merkezi, Bornova'nın Erzene Mahallesi'nde yer almaktadır. Arkas Holding yönetim kurulu başkanı Lucien Arkas tarafından 2012 yılında hizmete açılmış olup, Lucien'in 30 yıllık koleksiyonunu sergilemektedir.

Denize ve denizciliğe merakı olanları cezp edecek gemi maketleri, tablolar ve antika gemileri içeren müzede farklı tarihi bilgileri de bulmak mümkündür. Halka açık sergilenen koleksiyon içerisinde 123 adet tablo, 112 adet gemi maketi ve 127 parça gemi antikası bulunmaktadır.

Arkas Deniz Tarihi Merkezi'ne girişler ücretsizdir.


Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi

Bir zamanlar Sirkehane olarak adlandırılan Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, birçok tarihi yapının bulunduğu Erzene Mahallesi'nde konumlandırılmıştır. Kim tarafından yapıldığı halen bilinmeyen müzenin 19. yüzyılın başlarından itibaren aktif olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Bir zamanlar isminin Sirkehane olarak adlandırılmasındaki temel neden yapının arka tarafının bir kısmının sirke diğer kısmının ise turşu yapımı için kullanmasından kaynaklanmaktadır. 1943 yılında T.C. Maliye Hazinesi'ne devredilmesinden sonra yapının ön kısmı lojman olarak kullanılmaya başlamıştır. 

Günümüzde Ege Üniversitesi'nin katkılarıyla geleneksel mesleklerin önemini anlatan bakır işleme, terzilik, ağaç işleme ve ayakkabıcılık ile ilgili birçok figür, halka tanıtılmaktadır.

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi'ne giriş indirimsiz 10 TL, indirimli 5 TL'dir.


Santa Maria Katolik Kilisesi

Santa Maria Kilisesi Santa Maria Kilisesi

Bornova'nın tarihi dokularıyla dikkat çeken Erzene Mahallesi'nde yer alan Santa Maria Katolik Kilisesi, 17. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Meryem Ana'yı onurlandırmak için yapılan kilise, ilk başlarda Protestanlar tarafından kullanılmış olup, günümüzde İtalyan Katolik Kilisesi olarak hizmet vermektedir.

Yapıldıktan bir süre sonra yanan kilise 1890 yılına kadar kullanmamı? olup tekrardan inşa edilerek halka açılmıştır. İçerisinde Antik Çağ mimarisinin ince el işlerinin göründüğü kiliseye dar bir koridoru bulunan bazilikadan geçilerek giriş yapılmaktadır.

Ana salon içerisinde yer alan duvarlarda ve tavanda Meryem Ana ve Hz. İsa tasvirlerinde oluşturulmuş birçok ince işçiliğin örnekleri yer almaktadır. Mimari açıdan ise klasik Yunan mimarisi ise dikkat çekmektedir.

İbadete açık olan Santa Maria Katolik Kilisesi'ne girişler ücretsizdir.


Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti 

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti

Buz Pisti, 25 Eylül 2010 tarihinde hizmete giren Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içerisinde yer almaktadır. Buz hokeyinin ve buz pateninin yapıldığı tesis, 12.000 metrekare alana sahiptir. 

Bina içerisinde olimpik buz pisti, buz hokeyi sahası, soyunma odaları, teknik odalar, antrenör odaları, WC’ler, duşlar, tribünler, kulüp odaları, kafeterya ve yayın odaları gibi bölümler yer almaktadır.

Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’na giriş yetişkinler için 15 TL, öğrenciler için 10 TL’dir. Buz pistine giriş için ekstra ücret alınmamaktadır.


Ata Anı Evi Belkahve

Ata Anı Evi Belkahve Ata Anı Evi Belkahve

Bornova'nın Kavaklıdere Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Ankara - İzmir karayolu üzerinde bulunmaktır. Oldukça geniş alana yayılan Ata Anı Evi Belkahve, özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenler için piknik ve mesire yeri olarak ön plana çıkmaktadır.

Kızılçam ormanları arasında ortalama 250 metre yükseklikte yer alan Ata Anı Evi Belkahve mevkisinin geçmişi İzmir'in kurtuluşuna kadar uzanmaktadır. Atatürk, kurtuluş sonrasında burada oturup kahvesini yudumlayarak şehri izlemiştir.

Tarihi öneminin ardından burada yer alan evde Türk bayrağı, kalpak, dürbün ve çeşitli tarihi kısa filmler sergilenmektedir.

Ata Anı Evi Belkahve’ye giriş ücretsizdir. 


İzmir Tabiat Tarihi Müzesi

İzmir Tabiat Tarihi Müzesi İzmir Tabiat Tarihi Müzesi

Bornova'nın Erzene Mahallesi'nde yer alan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi, 1960'lı yıllarda hayata geçirilmiş bir projedir. Türkiye'nin ilk akademik müzesi olma özelliğini elinde bulunduran müzede doğaya ait binlerce zenginlik sergilenmektedir.

Müzede hem bilimsel çalışmalar yürütülmekte hem de doğanın evrimsel var oluşu ziyaretçilere anlatılmaktadır. Müzede tarih boyunca var olan kuşlar, bitkiler, paleontoloji, kayaçlar ve ilk çağlardan kalma birçok örneği görmek mümkündür.

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi'nin öne çıkan bir diğer özelliği ise Türkiye'nin birçok farklı noktasında gün yüzüne çıkarılan ve milyonlarca yıl öncesine ait fosillerin sergilenmesidir. Ayrıca zaman zaman yapılan etkinlikler ile ziyaretçilerine eğlencenin ve bilginin bol olduğu zamanlar yaşatmaktadır.

İzmir Tabiat Tarihi Müzesi'ne giriş 1.5 TL'dir.

Bornova'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Bornova 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Bornova Kent Arşivi ve Müzesi

Bornova Kent Arşivi Müzesi Bornova Kent Arşivi Müzesi

Bornova'nın kültür mozaiğine ev sahipliği yapan Ergene Mahallesi sınırları içerinde yer alan Bornova Kent Arşivi ve Müzesi, 18. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Yapıldığı dönem itibariyle hem Levanten hem de Osmanlı kültür ve mirasını bir arada yansıtan nadir yapılardan birisi olarak ön plana çıkmıştır.

1920'li yıllarda Dramalı ailesince kullanılarak zaman içerisinde Dramalılar Köşkü olarak da adlandırılan bina da hamam, selamlık ve ana bina gibi farklı bölümler yer almaktadır.

Günümüzde sergilenen eserler arasında 18. yüzyıl Osmanlı - Levanten eserleri, döneme ait kullanılan araç gereçler ve Dramalılar ailesinden kalan birçok farklı tablo yer almaktadır.

Bornova Kent Arşivi ve Müzesi'ne girişler ücretsizdir.


St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi 

St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi

Bornova'nın Erzene Mahallesi'nde bulunan Mary Magdalene Anglikan Kilisesi, henüz 18 yaşında iken Bornova'ya yerleşip ticaret ile uğraşarak kısa sürede zenginlik sağlayan Charlton Whithal tarafından yaptırılmıştır. Bölgedeki Hıristiyanların ibadetlerini daha rahat yapmaları amacıyla 1857 yılında ibadete açılmıştır.

Yapıldığı dönemde bir ilk olma özelliği taşıyan Mary Magdalene Anglikan Kilisesi, klasik Yunan mimarisini en ince hatlarıyla gözler önüne sermektedir. Günümüze kadar orijinal halini korumayı başaran yapı, halen İngilizler tarafından kullanılmaya devam etmektedir.

St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi'ne girişler ücretsizdir.


Charlton Whittall Evi (Büyük Ev)

Charlton Whitall Evi Charlton Whitall Evi

Bornova'nın Gençlik Caddesi üzerinde yer alan Charlton Whittall Evi, günümüzde Ege Üniversitesi'nin rektörlük binası olarak hizmet vermektedir. Bir zamanlar İngiltere'den gelen Charlton tarafından yaptırılan bu ev, 19. yüzyılın sonlarından itibaren Hollandalı rahibeler tarafından kullanılmıştır. Sonrasında ise Giruad Ailesi'nin ikamet ettiği bir yer haline gelmiştir. 

Bir zamanlar Sultan Abdülaziz'in de misafir olarak geldiği ev, yapıldığı günden bu yana birçok önemli misafiri ağırlamıştır. Zaman içerisinde çeşitli restorasyonlar ile genişletilmiş ve bundan dolayı da Büyük Ev ismini almıştır. Günümüzde ise Ege Üniversitesi'nin rektörlük binası olarak hizmet etmeye devam etmektedir.


Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi

Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi

Bornova'nın ünlü Gençler Caddesi üzerinde bulunan Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Müzeye ait bina, 19. yüzyılın 2. yarısında Levantenlerden Ballian ailesi tarafından yapılmıştır.

Müzenin en dikkat çekici eserlerinin başında 36 sayfalık Çin alfabesiyle yazılmış dünyanın en küçük kitabı yer almaktadır. Buna ek olarak 700'den fazla eser bulunmaktadır.

Müze içerisinde alt kısımlarda kağıdın ilk kullanıldığı andan günümüze kadar süren tarihsel gelişimi anlatılırken, üst kısımlarda eşsiz antik kitaplar ziyaretçilere sunulmaktadır.

Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi'ne giriş ücretsizdir.

Bornova'da daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki oteller Bornova butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu

Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu

Ege Üniversitesi'nin sürdürmüş olduğu faaliyetler sonucunda açılmış olan Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Koleksiyonu, üniversite kampüs içinde yer almaktadır. 1995 yılında bağış yoluyla kurulmuş olup Anadolu tarihinin etnografik ve arkeolojik birçok sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır.

Kapladığı alan az olmasına karşın koleksiyon içerisinde MÖ 3000 yılından MS 20. yüzyıla kadar çok sayıda eser sergilenmektedir. Dikkat çeken eserler arasında ise Mısır hiyeroglif tabletleri, çivi yazılı tabletler, tabancalar, çanak çömlek ve Grek - Roma dönemine ait eserler yer almaktadır.


Bornova Günübirlik Gezilecek Yerler

Bornova İzmir’in merkezi noktasına yakın bir ilçedir. Çevresinde bulunan doğal ve tarihi güzelliklerle beraber keşfedilmelidir.


Alaçatı

Alaçatı Alaçatı

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan Alaçatı, Bornova’ndan 90 kilometre uzaklıkta bir konuma sahiptir. Mimarisi, yel değirmenleri ve üzüm bağları ile dikkat çeken bir mahalledir.

Alaçatı, taş evleri, dar sokakları, butik otelleri ve sokaklarda masaları olan restoranları ile Türkiye'nin en geleneksel şehirlerinden biridir. Ayrıca burayı önemli kılan bir diğer nokta ise bünyesinde yer alan eşsiz güzellikteki plajları ve yat limanıdır. 


Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinin 3 kilometre güneybatısında, Bornova ilçesinin 78 kilometre güneyinde yer almaktadır.   İyonya kıyılarında bulunan antik bir Yunan kenti olan Efes, MÖ 10. yüzyılda, Attika ve İyon Yunan sömürgecileri tarafından eski Arzawan başkentinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Klasik Yunan döneminde İyonya Birliği'nin on iki şehrinden biridir. 

Antik dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı ile ünlüdür. 8 kilometrelik geniş bir alana yayılan antik kentte Celsus Kütüphesi, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar (Ashab-ı Kehf), İsa Bey Cami, Hadrian Tapınağı, Domitian Tapınağı, Serapis Tapınağı, Meryem Kilisesi ve bunlar gibi birbirinden güzel tarihi yapılar yer almaktadır. 

Efes Antik Kenti’ne giriş 100 TL’dir. 


Sığacık

Sığacık Sığacık

Bornova’nın 65 kilometre güneybatısında yer alan Sığacık, Seferihisar ilçesinin sahil beldesidir. Eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de balıkçılık ile öne planla olan bir beldedir. 

Kuzeye doğru bakan bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Sığacık’ın doğu tarafında liman bulunmakta olup, batı tarafı plajlar ile çevrilidir. Bölge üzerinde ayrıca Teos Antik Kenti ve Osmanlı Kalesi gibi önemli tarihi yapılar da yer almaktadır. 


Karantina Adası

Karantina Adası Karantina Adası

Karantina Adası Bornova’ya yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Ada, Urla ilçesinin bir parçasıdır ve anakaraya uzaklığı sadece 600 metredir. Anakara ve ada arasında Büyük İskender tarafından oluşturulan yapay bir bağlantı kurulmuştur. 

19. yüzyıl boyunca ada tıbbi aletlerle donatılmış ve karantina adası olarak kullanılmıştır. Bu yüzden bu adanın günümüzde müzeye dönüştürülme ihtimali oldukça yüksektir. 


Alsancak Kordon

Alsancak Kordon Alsancak Kordon

Alsancak Kordon, Bornova’nın 10 kilometre güneybatısında yer almaktadır. Eğlence yerlerinin ve kültürel aktivitelerin yoğun olduğu sahil şerididir. Alsancak'ta sahil şeridi üzerinde barlar, kafeler, restoranlar, şık mağazalar, koşu ve bisiklet parkurları gibi çeşitli olanaklar sunulmaktadır. 

Günün her saati eğlence olanağı sunan Alsancak Kordon’da içeceklerinizi alıp yemyeşil çimlere uzanarak gün batımını izleyeceğiniz hoş alanlar da sunulmaktadır.