Osmanlı Dönemi’nde “Birunabad” olarak adlandırılan Bornova, Batı kaynaklarında genellikle "Bournabad" ya da "Bournabat" olarak geçmektedir. Tarihin en önemli noktalarından birisi olan bu ilçenin merkezi mahalleleri Erzene, Kazımdirik ve Ergene, tarihi yapıları ile ön plana çıkan noktalar arasındadır. Farklı medeniyetlerin etkisi altında kalan Bornova’da ziyaret edilebilecek çok fazla tarihi yapı bulunmaktadır.
Bornova'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Bornova hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Yeşilova Höyüğü
Yeşilova Höyüğü
Bornova ilçesinin Karacaoğlan Mahallesi’nde yer alan Yeşilova Höyüğü, İzmir bölgesindeki bilinen en eski tarih öncesi yerleşim yeridir. MÖ 6500 ile 4000 yılları arasında sürekli olarak işgal altında kalmıştır. Yapılan araştırmalar sonrasında Kalkolitik Çağ’dan ve Neolitik Çağ’dan kalma iki katman ortaya çıkarılmıştır.
Yaklaşık olarak 70.000 metrekare alana yayılan Yeşilova Höyüğü’nde mühür, çakmak taşından yapılan delici ve kazıcı aletler, ok uçları ve daha fazla 8500 yıl öncesine ait arkeolojik eser sergilenmektedir.
Yeşilova Höyüğü’ne giriş ücretsizdir.
Arkas Deniz Tarihi Merkezi
Arkas Deniz Tarihi Merkezi
Erzene Mahallesi’nde hizmet veren Arkas Deniz Tarihi Merkezi, 2012 yılında ziyaretçilerine açılmıştır. Müze içerisinde Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın 30 yıllık koleksiyonu gözler önüne serilmektedir.
Sergilenen eserler arasında gemi maketleri, tablolar ve gemi antikalarından oluşan koleksiyonlar yer almaktadır. Toplam 3 katlı bir bina içerisinde hizmet veren müze, 123 adet tabloya, 112 adet gemi maketine ve 127 parça gemi antikasına ev sahipliği yapmaktadır.
Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ne giriş ücretsizdir.
İzmir'de gezilecek yerlere yakın ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek oteller için İzmir'deki oteller sayfamızı ziyaret edin.
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi
Erzene Mahallesi’nde yer alan Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Müzesi, İzmir’de üniversite kapsamında açılan ilk tabiat tarihi müzesidir. 1967 yılında projesi oluşturulan bu müze 1973 yılında kurulmuştur. 1973-1991 yılları arasında fakülte enstitüsü olarak kullanılmakta olup, 1991'den sonra rektörlüğün bir alt birimi olmuştur.
6 salona ayrılan müzede 400’e yakın eser sergilenmektedir. Sergilenen doğal eserler arasında kayalar, mineraller, kuş türleri, genel zooloji eserleri ve evrimle alakalı çeşitli figürler yer almaktadır.
İzmir Tabiat Tarihi Müzesi’ne giriş 1,5 TL’dir.
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi
Ege Üniversites Etnografya Müzesi
Erzene Mahallesi’nde yer alan Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, tahminen 19. Yüzyıl sonlarında Sirkehane adıyla bilinmektedir. Her ne kadar araştırmalar yapılsa da, kime ait olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
T.C. Maliye Hazinesi’ne 1943 senesinde devredilen yapının arka kısmı sirke ve turşu yapımı için kullanılmış, ön tarafı ise lojman olarak hizmet vermiştir. 2010 yılında ise Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’ne dönüştürülmüştür. Geleneksel mesleklerin önemini gözler önüne sermek amacıyla bakır işleme, terzilik, ağaç işleme ve ayakkabıcılıkla alakalı önemli figürler sergilenmektedir.
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’ne giriş indirimsiz 10 TL, indirimli 5 TL’dir.
Bornova'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Bornova'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Peterson Köşkü
Peterson Köşkü
1856 yılında yapımına başlanan Peterson Köşkü, İngiliz John Peterson tarafından inşa ettirilmiştir. Toplam 38 odaya sahip köşkün yapımından kullanılan ürünler İngiltere’den ve Avrupa’nın farklı noktalarından getirtilmiştir.
Peterson Köşkü 7 defa restore edilmiştir. Son olarak 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ile yenilenerek 49 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediye’si tarafından kiralanmıştır.
Yassıtepe Höyüğü
Yassıtepe Höyüğü
Bornova ilçesinin Kazım Dirik Mahallesi üzerinde yer alan Yassıtepe Höyüğü’nde yapılan araştırmalarla 5000 yıl öncesinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı ortaya çıkarılmıştır. Dere kenarında kurulduğu için yaşayan halkın balıkçılık yaptığı tahmin edilmektedir.
Yassıtepe Höyüğü’nde bulunan tarihi yapılar arasında 75 ile 80 metrekarelik evler yer almaktadır.
Yassıtepe Höyüğü’ne giriş ücretsizdir.
Bornova'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehber için Bornova gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Santa Maria Katolik Kilisesi
Santa Maria Katolik Kilisesi
Bornova’nın Erzene Mahallesi’nde konumlandırılmış Santa Maria Katolik Kilisesi, 1689'da Meryem Ana’yı onurlandırmak amacıyla ibadete açılmıştır. Yangından dolayı zarar gören kilise, 1890'da tekrar inşa edilmiştir. İlk Protestanlar tarafından kullanılmış olmasına rağmen günümüzde İtalyan Katolik Kilisesi olarak kullanılmaktadır.
Antik Çağ mimarisi ile dikkat çeken Santa Maria Katolik Kilisesi’nin ana cephesi ve iç mekanı ince el işçiliğine sahiptir ve tek koridorlu bazilika planı vardır. Ana salona girildiğinde meleklerin, Meryem Ana'nın ve Hz. İsa'nın ince işçilikle yapılmış tasvirleri ziyaretçilerini karşılamaktadır.
İbadete açık olan Santa Maria Katolik Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Ata Anı Evi Belkahve
Ata Anı Evi Belkahve
Ata Anı Evi Belkahve, Bornovanı’nın Kavaklıdere Mahallesi’nde yer almaktadır. İzmir’in kurtuluşunda önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk burada oturup şehri seyrederek kahve içmiştir.
9 Eylül 2016 yılında Atatürk’ü onurlandırmak amacıyla yapılan Ata Anı Evi Belkahve’de savaştan kalma Türk bayrağı, kalpak, dürbün, tüfek, süngür ve Türk subay kılıcı gibi eşyalar ve kısa filmler sergilenmektedir.
İzmir'e uğradığınızda mutlaka gidilmesi gereken yerler için İzmir gezi rehberi sayfamızı göz gezdirebilir ve tatilinizi daha da keyifli hale getirebilirsiniz.
Edward Whittall Köşkü
Edward Whitall Köşkü
Gençlik Caddesi üzerinde bir konuma sahip Edward Whittall Köşkü, usta botanikçi Edward Whittall’dan ismini almıştır. Edward Whittall, 1875 yılından sonra ailesi ile birlikte burada yaşayarak köşkün çevresini botanik bir bahçeye dönüştürmüştür.
Günümüzde Bornova’nın en güzel noktalarından birisi olan Edward Whittall Köşkü’nde düğün organizasyonları düzenlenmektedir. Balıklı havuzları, yemyeşil ağaçları ve çim kaplı teraslarıyla görülmesi gereken yer arasındadır.
Wilkinson Köşkü
Wilkinson Köşkü
Laventen evlerinden birisi olan Wilkinson Köşkü, 1865 James Whitall’ın kızı Jane ve damadı Richord Wilkinson için yaptırılmıştır. Eskiden bu alan üzerinde yer alan at haraları yıkılmış ve ev için alan açılmıştır.
Wilkinson ailesi bu evi 1985 yılına kadar sürekli kullanmıştır. 1988 yılında Filidis ailesinin mülkiyetine geçen bu ev, 1997 yılında Ege Üniversitesi’ne tahsis edilerek Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı olarak kullanılmaktadır.
Bornova'da bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Bornova 4 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.
Davy Köşkü (Subay Orduevi)
Davy Köşkü
1890 yılında Bornova’da yaşayan ve bir Levanten olan Amerikalı Davy tarafından yaptırılmıştır. Aynı döneme ait diğer Levanten yapıları ile benzerlik gösteren Davy Köşkü, 1913 yılına kadar Davy ailesinin yaşadığı bir yer olarak kullanılmıştır.
1913-1917 yıllarından arasında İzmir Valisi Rahmi Bey'in kaldığı bina 1922 yılından itibaren askeriyeye bağlanarak Askeri Gazino halini almıştır. Askeriyede 57. Tümen'e ait bir mahvel olarak kullanıldığı için bir süre boyunca bulunduğu konuma Mahvel adı verilmiştir.
Bornova ziyareti sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün dinlendiği bir nokta olarak da ön plana çıkan köşkte, Atatürk'ün dinlenme odası ve 20. yüzyılın başlarına ait birçok tarihi eser sergilenmektedir.
Murat Evi (Perili Köşk)
Bornova Murat Evi
Fevzi Çakmak Caddesi ile Gençlik Caddesi’nin tam kesişim noktasında yer alan Murat Evi, halk arasında Perili Köşk olarak adlandırılmaktadır. İngiliz aile olan Edwards’ların 1880 yılında inşa ettirdiği bir köşktür.
Halk arasında dolaşan rivayete göre uzun yıllar boyunca geceleri köşke uğrayan bakire bir kız vardır ve sürekli bir şeyler taşımaktadır. İsmi bu yüzden Perili Köşk olarak kalmıştır. Köşkün hemen arkasında ise yıkılmaya yüz tutmuş hamam yer alır.
Murat Evi’ne giriş ücretsizdir.
Pandespanian Köşkü (Yeşili Köşk)
Pandespanian Köşkü
Pandespanian Köşkü, Bornova’nın Erzana Mahallesi’nde eski tren istasyonunun son durağında bulunan tarihi bir yapıdır.
Köşk, 1986 yılında ilk restorasyonundan sonra Ege Üniversitesi'nin konukevi olarak kullanılmıştır. 1993, 1995 ve 2004 yıllarında restore edilerek üniversite çalışanları ve öğrencilerin zaman geçirebilecekleri şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Pandespanian Köşkü’ne giriş ücretsizdir.
Belhomme Evi
Belhomme Evi
İngiliz mimar Clark’a ait bir yapı olan Belhomme Evi, günümüzdeki Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde yer almaktadır. UNESCO'da görev yapan ve Belhomme ailesinin bir üyesi olan Helene Armand, binayı ilk restore eden kişi olmuştur.
İhtişamlı dış mimarisi ve iç mimarisi ile büyüleyici güzelliğe sahip bu tarihi evin yakın geçmiş restorasyonu ise dönemin Belediye Başkanı Prof. Dr. Aysel Bayraktar tarafından 1997 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde ise Bornova Belediyesi’ne bağlı Atatürk Kitaplığı olarak kullanılmaktadır.
Tristramp Köşkü
Tristram Köşkü
Gençlik Caddesi üzerinde bir konuma sahip Trisramp Köşkü, İngiliz Tristramp ailesi tarafından 1904 yılında yaptırılmıştır. Diğer yapılara göre farklı bir mimari ile ziyaretçilerini karşılayan Trisramp Köşkü’nün yola dönük cephesi yörenin mimarisi ile uyumluyken, bahçe kısmına bakan cepheleri tamamen Batı mimarisini gözler önüne sermektedir.
Trisramp Köşkü, T.C. Maliye Hazinesi’ne devredilmiş ve günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıdır.
Bornova Kent Arşivi ve Müzesi
Bornova Kenti Arşivi ve Müzesi
Yüzlerce yıl öncesinde Türk ve Dramalı ailelerinin yaşadığı Dramalı Köşkü olarak kullanılan Bornova Kent Arşivi ve Müzesi, Ergene Mahallesi’nde konuma sahiptir. 2012 yılında restore edilen bu köşk, Bornova Kent Arşivi ve Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Şuan ziyaret edebileceğiniz bu müze hamam, selamlık ve ana bina gibi farklı bölümlerden oluşmaktadır. Birçok eserin sergilendiği müzede İzmir’in geçmişinden günümüze kadar olan süreci maketler ve tarihi eserler ile gözler önüne serilmektedir.
Bornova Kent Arşivi ve Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi
St. Mary Magdelene Anglikan Kilisesi
Erzene Mahallesi’nde yer alan St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi, Bournabatlı Charlton Whittall tarafından o bölgede yaşayan yerli halka hediye amaçlı inşa edilmiştir. 1857 yılında ibadete açılan bu kilise, Bornova sınırları içerisinde Anglikan topluluğunun kullandığı tek kilise olmuştur.
Yunan mimarisinin klasik özelliklerini gözler önüne seren St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi, günümüzde İngilizler tarafından ibadet amaçlı kullanılmaktadır.
St. Mary Magdalene Anglikan Kilisesi’ne giriş ücretsizdir.
Kuyulu Ev (İngiliz Kulübü)
Kuyulu Ev
İngiliz Kulübü olarak da bilinen Kuyulu Ev, Gençlik Caddesi üzerinde bir konuma sahiptir. Kuyulu Ev olarak adlandırılmasının temel sebebi, hemen yanında atlı dolap kuyusunun bulunmasından kaynaklıdır.
Kayıtlara geçen bilgilere göre James Whitall’ın torunu James La Fontaine, bu evin en eski sahibidir. İngilizlerin önemli bir buluşma noktası olan bu ev, okuma odaları ve oyun salonları ile dikkat çekmekteydi. Günümüzde ise Ege Üniversite’ne tahsis edilerek İzmir Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Charlton Whittall Evi (Büyük Ev)
Charlton Whitall Evi
Günümüzde Ege Üniversitesi Rektörlük binası olarak hizmet veren Charlton Whitall Evi, Gençlik Caddesi üzerinde yer alır. Whitall Şirketi’nin kurucusu olan Charlton Whitall tarafından inşa ettirilen bu ev, Hollandalı rahibeler tarafından manastır olarak kullanılmıştır. Zamanın en önemli ailelerinden birisi olan Whitall ailesi, bu evde birçok önemli ismi ağırlamıştır.
Charlton Whitall Evi, ilerleyen zamanlarda Giraud Ailesi’nin mülkiyeti olmuştur. Eve yeni katlar eklenip genişletildikten sonra Büyük Ev olarak anılmaya başlanmıştır. Sonrasında ise Ege Üniversitesi tarafından rektörlük binası olarak kullanılmaya başlanmıştır
Sarı Köşk
Sarı Köşk
Bornova Tren İstasyonu’nun hemen karşısında yer alan Sarı Köşk’ün ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat araştırmalar sonrası tahminlere göre 20. yüzyılın başlarında inşa edildiği ortaya çıkarılmıştır.
Bahçesinde Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yaptırılan Atatürk büstü ile ön plana çıkan Sarı Köşk, önündeki oval havuzu ve gösterişli şömineleriyle de dikkat çekmektedir.
Sarı Köşk’e giriş ücretsizdir.
Hüseyin İsa Bey Cami (Büyük Cami)
Hüseyin İsa Bey Camii
Ergene Mahallesi’nde yer alan Hüseyin İsa Bey Cami’nin kitabesi olmadığı için kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat yapılan araştırmalar sonrası mimari özelliklerine bakılarak Anadolu’nun Aydınoğulları Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Enine dikdörtgen şeklinde yapılandırılan caminin sütunları da enine doğru düzenlenmiştir ve sivri kemerler oturtulmuştur. Mihrabın önünde yer alan tek kubbeli bölüm, caminin en önemli noktalarından birisidir.
İbadete açık olan Hüseyin İsa Bey Cami’ye giriş ücretsizdir.
Seyit Battal Gazi Torunları Türbesi
Seyit Battal Gazi Torunları Türbesi
Ergene Mahallesi’nde yer alan Hüseyin İsa Bey Cami’nin hemen kuzeybatısında konumlandırılmış Seyit Battal Gazi Torunları Türbesi’nin tahminen 14. yüzyılda Seyit Battal Gazi’nin torunları Alişir, Nezir ve Beşir Hazretleri için yapıldığı tahmin edilir.
Sekizgen plana sahip türbe, kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. Türbenin üzerini ise kiremitli ve kasnaklı bir kubbe örtmektedir. 3 adet sandukanın bulunmasıyla birlikte 3 pencere ile içerisi aydınlanmaktadır.
Seyit Battal Gazi Torunları Türbesi’ne giriş ücretsizdir.
Pasquali Köşkü (Barry Köşkü)
Pasquali Köşkü
Bornova'nın tarihi dokuları ile ünlü Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Pasquali Köşkü, aynı zamanda Barry Köşkü olarak da bilinmektedir. İsmini 1835-1840 yıllarında Sakız Adası'ndan göçerek İzmir'e yerleşmiş olan Giuseppe Pasquali' den almıştır.
Babadan oğla geçen bir miras ile köşkte 1925 yılına kadar Giuseppe'den sonra oğlu Giovanni yaşamıştır. Giovanni'nin ölümünün ardından köşk, 1941 yılına kadar çocuklar ve eşi tarafından bir yuva olarak kullanılmış olup, 1941 yılından sonra Bornova Ziraat Mektebi'nin idari binası olarak kamulaştırılmıştır.
Günümüze kadar varlığını sürdüren yapı, Ege Üniversitesi'nin konuklarını ağırladığı bir yer haline gelmiştir. Eşsiz bahçesi ile Bornova'nın güzelliklerini gözler önüne sermektedir.
Bornova'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Bornova 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi
Ege Üniversitesi Kitap ve Kağıt Sanatları Müzesi
Ergene Mahallesi’nin Gençlik Caddesi’nde yer alan Ege Üniversitesi Kitap ve Kâğıt Sanatları Müzesi, 2012 yılında hizmete açılmıştır. Türkiye’de yer alan ilk kâğıt ve kitap sanatları müzesi olduğu için büyük bir öneme sahiptir.
Müzenin üst katında kağıtların ciltlenerek bir arada tutulduğu zamandan itibaren köklü geçmişi ile dikkat çeken kitaplar, alt katında ise kağıdın ilk kullanıma başladığı dönemden günümüze kadar değişimini gösteren kağıt eserler sergilenmektedir.
Ege Üniversitesi Kitap ve Kâğıt Sanatları Müzesi’ne giriş ücretsizdir.