Bergama’da Yapılacaklar

Bergama, tarihi eserleri ile adeta antik bir hazine olan ve İzmir’in en kuzeyinde bulunan ilçelerinden biridir. Bergama’ya geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken antik kentleri ve doğal sularında şifa bulacağınız ılıcaları ile yerli yabancı birçok turistin odak noktası olmaktadır. 

Bergama'da yöresel lezzetleri yerinde keşfetmen için Bergama oteller sayfasındaki konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.


Unutulmayacak Ege Mutfaklarından: Bergama Yerel Lezzetleri  

Bergama Yöresi Lezzetleri Patlıcan Çağırma Bergama Yöresi Lezzetleri Patlıcan Çağırma

Ege Bölgesi’nde genel olarak bilinen Çığırtma yemeği özellikle Bergama’ya has bir lezzettir. Bol biber, sarımsak, patlıcan ve domates sosundan yapılan bu yerel lezzeti Akropolis Restoran, Çığırtma Evi ve Bergama Sofrası’nda tatmadan dönmeyin.

Çığırtma haricinde ünlü olan bir diğer lezzet ise Bergama Köftesi’dir. Çiçeksever Köfte ise layığıyla yiyebileceğiniz mekanlardan biridir. Sabah kahvaltısı olarak tercih edebileceğiniz Nohut Böreği’ni ise pas geçmeyin.

Aileniz ile birlikte Bergama'daki tatilinize İzmir'de devam etmek isterseniz İzmir otel sayfasını size özel olarak hazırladık.


İzmir Tulum Peyniri'nin Doğduğu Yer: Çaltıkoru Köyü

Çaltukoru Köyü Meşhur Tulum Peyniri Çaltukoru Köyü Meşhur Tulum Peyniri

İzmir tulum olarak bilinen ama asıl adı Bergama tulum olan peynir çeşidi yöreye özel en önemli lezzetlerdendir. Tulum peyniri, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç etmiş, bir kolu Erzincan’a diğer kolu da Ege bölgesi Balıkesir ve Bergama çevresine yerleşmiş yörükler tarafından üretilmiştir. 

Türkiye’nin en lezzetli peyniri olarak bilinen Bergama tulumu ilk olarak karakeçili yörüklerinin yaşadığı Çaltıkoru Köyü’nde yapılmış ve sonrasında diğer köylere yayılmıştır.  

Bergama tulum peynirinin imalatında yanlızca koyun sütü kullanılır ve her öğüne yakışan bir aroması vardır. Peynir yapı olarak sert ve tuzludur fakat tuzu rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanmaktadır ve en az 6 ay dinlenmeye bırakılmaktadır. Bergama’ya geldiğinizde bu tadı damağınızda kalacak lezzetin ilk çıkış yeri olan Çaltıkoru Köyü’ne gidip, bir bardak çay eşliğinde tulum peynirini tatmadan dönmeyiniz.

Bergama'nın birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Bergama'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Yeşilin ve Doğanın Buluştuğu Nokta: Kozak Yaylası

Doğa Harikası Kozak Yaylası Doğa Harikası Kozak Yaylası

Bergama’ya 20 km uzaklıkta bulunan Kozak Yaylası, Balıkesir’den İzmir’e kadar uzanan geniş bir alanı kapsamaktadır. Doğa ile başbaşa kalmak isteyenlerin ilk tercih yerlerinden biri olan yaylada yürüyüş parkurları ve kamp alanları mevcuttur.

Bergama ilçe merkezinden yaylaya birçok tur bulunmaktadır. Her yıl belli tarihlerde festivallar düzenlenen yayla, motor ve bisiklet tutkunlarının da vazgeçemediği rotalardan biridir. 

Yayla çevresinde Nebiler Şelalesi, kaplıca ve mağara da bulunmaktadır.

Kozak Yaylası’nda köy ve doğa turlarının yanında av turizmi ve dağcılık gibi etkinlikler de yapılmaktadır. Bergama tatilinizde yaylanın temiz havasını almadan dönmeyiniz.

Bergama'da tatile çıkmadan önce bölgedeki etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Bergama gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Doğadan Gelen Şifa: Kleopatra Güzellik Ilıcası

Kleopatra Güzellik Ilıcası  Kleopatra Güzellik IlıcasıEskülap Banyoları olarak da bilinen kaplıca, Bergama Kralı Eumenes tarafından inşa ettirilmiştir. İlçe merkezine 4 km’lik bir mesefade yer alan ılıcada konaklama olarak otel ve bungalow seçenekleri de bulunmaktadır.

Su sıcaklığı 35ºC civarı olan ve içerisinde sodyum bikarbonat, sülfat bulunan, hastalıklara şifa, yorgunluğa birebir iyi gelen ve rahatlama özelliği ile ününü sürdüren ılıcaya uğrayıp tatilinizi daha enerji dolu geçirebilirsiniz.

Bergama dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için İzmir gezi rehberi kategorimizi göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Krallığın Hatıraları: Bergama (Pergamon) Antik Kenti

Bergama Antik Kent Kalıntıları Bergama Antik Kent KalıntılarıHelenistik bir tarihe sahip olan antik kentler arasında günümüze kadar kendini en iyi koruyabilmiş olan Pergamon, İzmir’in 100 km kuzeyinde yer almaktadır.

MÖ 282-133 tarihleri arasında Bergama’da kurulmuş olan Pergamon bu bölgedeki krallığın başkenti olarak kullanılmıştır. Dünya tarihi için çok büyük önem taşıyan büyük ve zengin krallık, Efes Antik Kenti’nden önce Roma İmparatorluğunun doğudaki merkezi olarak bilinmektedir.

Bergama Antik Kenti giriş ücreti 25 TL’dir ve günümüzde UNESCO Dünya Mirası korunanlar listesindedir. Eski uygarlıklardan günümüze bırakılan bu tarihi mirası gezip görmeden dönmeyin.

Bergama'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Bergama 3 yıldızlı oteller sayfamızdaki konaklama tercihlerini inceleyebilirsiniz.


İncil’in 7 İncisi: Kızıl Avlu (Sarepenion Tapınağı) 

Bergama Kızıl Avlu Tapınağı Bergama Kızıl Avlu TapınağıAnadolu’nın dini anıtsal yapılarından biri ve Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan Sarepeion Tapınağı, kızıl topraktan inşa edilmiş olması ve girişinde bulunan avlusu nedeni ile Kızıl Avlu olarak bilinmektedir.

5.yüzyılda yapıya çeşitli eklemeler yapılarak kiliseye dönüştürülmüştür. İncil’de de adı geçen 7 tapınaktan biri olduğu düşünülen Kızıl Avlu, Osmanlı döneminde camiye dönüştürülerek dini kutsal mekan olma özelliğini ikiye katlamıştır.

Bergama’da bulunan bu dini yapı, yerli turistlerden çok yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Dini açıdan çok büyük öneme sahip olan bu tapınağı ziyaret etmeden dönmeyin.


Bergama Tarihi’nin Basamakları: Bergama Müzesi

Bergama Müzesi Sergi Alanı Bergama Müzesi Sergi Alanı1878 yılında yapılmış olan arkeolojik kazılan sonucunda elde edilen eserlerin deposu olarak kullanılan yapı 1932 yılında Fevzi Çakmak’ın emri ile müzeye dönüştürülmüştür.

Kültür Bakanlığı’na bağlı olan Bergama Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde antik dönemden günümüze kadar bölgedeki bulunan tüm eserler, bölge etnografyasını yansıtan el işi kilim ve dekorasyon ürünleri, heykeller ve mozaikler sergilenmektedir.

Tarihin en ince ayrıntılarına kadar bilgi sahibi olabileceğiniz müze, Bergama’da gezmeniz gereken yerler arasındadır. Müzeye giriş için müze kartı geçerlidir fakat kartınız yoksa giriş için 5 TL vermeniz gerekmektedir. 

Tarihi birçok eseri ve yerel destinasyonları sergileyen bu müzede vakit geçirmeden dönmeyin.

Bergama'da daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki oteller Bergama butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Tarihin Yazılı Kaynakları: Bergama Kütüphanesi

Bergama Kütüphanesi Kalıntıları Bergama Kütüphanesi Kalıntıları2.Eumenes zamanında inşa edilmiş ve antik dönemde Mısır İskenderiye Kütüphanesi ile yarışabilecek seviyede olan bölgedeki en dikkat çekici yapılardan biridir. Tahta raflarla donatılmış otantik yapısı olan kütüphanenin devasa büyüklükte bir okuma salonu mevcuttur.

200.000 adet kitaba ev sahipliği yapan kütüphanenin tarihi binası da eserlerin yanında ilgi çeken diğer bir nokta olmaktadır.

Pazar ve Pazartesi kapalı olan kütüphaneyi diğer günlerde, 08:30-17:30 saatleri arasında açık bulabilirsiniz.


Bergama Bahçelerinden: Arasta’da Böğürtlen Suyu 

Yazın sıcak havasından bunaldığınızda tercih edebileceğiniz, içinizi ferahlatan içecekler arasında olan böğürtlen suyunu Bergama Arasta’da içmeden dönmeyin.