Bergama'da Gezilecek Yerler

Tarihin tüm güzelliğini içerisinde barındıran ve tam anlamıyla turizmin cenneti sayılabilecek ender yerleşkelerden olan Bergama, gezilecek yerler arasında gezip görebileceğiniz sayısız antik kent, tarihi yapı ve doğal güzellik barındırmaktadır.


Ulu Cami

Bergama Ulu Camii Bergama Ulu Camii

Şehrin en büyük camisi olarak nitelendirilen Ulu Cami, Bergama ilçesinin kuzeyinde bulunmaktadır. Caminin yapım ve mimari şekli üç kubbe, dikdörtgen şekli verilmiş olan bir ana mekan ve dört fil ayağı üzerine inşa edilmiştir. Yapımı Sultan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirilmiştir.

Mimari yapısı bozulmak istenmese de uzun yılların vermiş olduğu tahribatlar için 1905 yılında cami, 1949 yılında ise minaresi restore edilmiştir.

Bergama tarihi gezinizde dini bir anıt olan Ulu Cami, görmeden gitmemeniz gereken yerler arasında kabul edilmektedir.

Bergama ilçesinde bütçeniz için uygun olabilecek Bergama otelleri listesinden konaklama tercihinde bulunabilirsiniz.


Bergama (Pergamon) Antik Kenti

Bergama Antik Kent Kalıntıları Bergama Antik Kent Kalıntıları

Antik kentler arasında günümüze kadar en iyi şekilde muhafaza edilmiş Pergamon Antik Kenti, İzmir’in 100 km kuzeyinde yer alır. Helenistik bir tarihe sahip bu eski yapı, MÖ 282-133 tarihleri arasında Bergama ilçesinde kurulmuş ve eski adı ile Pergamon olan krallığın başkenti olarak kullanılmıştır.

Efes Antik Kenti’nden önce Roma İmparatorluğu tarafından doğu bölgesinin merkezi olarak kullanılan antik kent, önemli imparatorluklara ev sahipliği yapmış olması bakımından dünyanın kültür zengini bölgelerindendir. Bunların yanı sıra Antik dönemde yapılmış saray, tiyatro, tapınak gibi birçok mimari eser günümüze kadar varlığını koruyarak gelebilmiştir. Gezilecek yerler arasında ilk sıralarda kabul edilen tiyatrosu, 70 derecelik açı ile dünyanın en dik tiyatrosu olma özelliğine sahiptir.

M.Ö. 2. yüzyılda Pergamon Krallığı'nın yöneticisi Attalos hanedanı tarafından inşa ettirilmiş olan anıtsal ve dinsel Bergama Zeus Sunağı, Zeus Altarı ismiyle de bilinmektedir. Fakat Zeus Sunağı, Alman mühendis Carl Humann tarafından 1870 yılında Almaya'ya götürülmüştür ve günümüzde Almanya'da bulunan Bergama Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Athena Tapınağı, Almanya'ya götürülen bir diğer eserdir ve günümüzde antik kent içerisinde sadece temelleri ziyaret edilebilmektedir.

Günümüzde UNESCO Dünya Mirası korunanlar listesine giren Bergama Antik Kenti giriş ücreti 35 TL’dir. Ortalama 60 -70 TL ücret karşılığında günlük yapılan turlar ile tüm kenti rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ederiz.

Bergama ilçesinde deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz İzmir otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Kozak Yaylası

Bergama Kozak Yaylası Bergama Kozak Yaylası

Uzantısı Balıkesir ve İzmir illerine kadar ulaşan ve oldukça geniş bir alana sahip olan Bergama Kozak Yaylası, Bergama ilçesine 20 km kadar bir mesafede yer alır. Kozak Yaylası, fıstık çam ormanları ile meşhur bir yer olarak bilinmektedir.

Doğal yaşam alanı Kozak Yaylası, yürüyüş parkuru ve kamp alanları ile de doğayla baş başa kalmak isteyenlerin ilk tercih yerlerindendir. Bunların yanı sıra yayla, her yıl belirli tarihler arasında festivallere ev sahipliği yapmaktadır.

Motor ve bisiklet tutkunlarının da vazgeçemediği rotalardan biri olan Kozak Yaylası çevresinde gezilecek yerler arasında Nebiler Şelalesi, kaplıca ve mağara da bulunmaktadır. Köy ve doğa turlarının yanında av turizmi ve dağcılık gibi etkinlikler de yapılmaktadır.

Bergama ilçesinde birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde harika bir tatil planı yapmak için Bergama gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Bergama Müzesi

Bergama Müzesi Ziyaretçi Alanı Bergama Müzesi Ziyaretçi Alanı

Bergama ilçesinde yapılan ilk tarihi ve kültürel kapsamlı arkeolojik çalışmalar esnasında elde edilen eserlerin korunması için bir depo olarak kullanılan müzenin ilk kullanım tarihi 1878 olup, 1932 yılında Mareşal Fevzi Çakmak’ın emri ile müzeye çevrilmiştir.

Kültür Bakanlığı’na bağlı Bergama Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde antik dönemden günümüze kadar bölgedeki bulunan tüm eserler, bölge etnografyasını yansıtan el işi kilim ve dekorasyon ürünleri, heykeller ve mozaikler sergilenmektedir. Tarihi birikimi ile Bergama gezilecek yerler listesine eklenmelidir.

Ayrıca orijinal Almanya Berlin Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı'nın, bir başka maketi de burada sergilenmektedir.

Müzeye giriş için müze kart geçerlidir fakat kartınız yoksa giriş için 5 TL vermeniz gerekmektedir.


Asklepion

Asklepion Antik Kent Kalıntıları Asklepion Antik Kent Kalıntıları

MS. 150 yılında yapıldığı düşünülen antik kent, tarihte sağlık tanrısı olarak bilinen Asklepios’un asaya dolanmış yılan simgesinin kullanıldığı ve Asklepios’un yeri anlamına gelen büyük anlamlar taşımaktadır. Bergama ilçe sınırlarında bulunan antik kentlerden bir diğeridir.

Antik kent, bir tıp okulu olarak anılmakta ve sayısız ünlü hekimin yetiştirildiği önemli bir sağlık kampüsü olduğu bilinmektedir. Tarihe yapılan ilklere ile adını yazdıran Asklepion dünyanın ilk psikoterapi yapan, ilk tedavi amaçlı uyuşturucu kullanan ve ilk kamu sağlığı politikalarını uygulayan yeri olmuştur.

Antik kentin keşfi radyoaktif özelliği ile gerçekleşmiş ve meditasyon, çamur banyoları, doğal bitkisel karışımlar, müzik, su, masaj gibi özel tedavi yöntemleri ile birçok insana şifa dağıtan yapıldığı dönemden günümüze dek gelebilen en önemli eserlerdendir.

Pergamon Antik Kent turlarına 60-70 TL ücret karşılığında katıldığınızda Asklepion da göreceğiniz yerler arasındadır. Kente giriş ücreti ise 30 TL’dir. 

İzmir sınırlarında birbirinden farklı büyüleyici mekanlardan tutun tarihi eserlere kadar tutkunuzu yeniden keşfetmenizi sağlayacak yerler için İzmir gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Bergama Kütüphanesi

Tarihi Bergama Kütüphanesi Tarihi Bergama Kütüphanesi

Bergama Kütüphanesi şehrin merkezinde yer alan ve tarihi özellikler taşıyan yapılardan biridir. 2. Eumenes zamanında inşa edilmiş olan Bergama Kütüphanesi, bölgede en dikkat çekici unsur haline gelmiştir. Mısır İskenderiye Kütüphanesi ile yarışabilecek kadar gelişmiş olması antik dönem şartlarında büyük gelişmişlik isteyen bir olgu olduğu için dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştır.

Tahta raflarla donatılmış otantik yapısı olan kütüphanenin devasa büyüklükte güzel bir okuma salonu mevcuttur. Tarihi yapısı ve oluşumu kadar içerisinde 200.000 adet kitap barındırması da Bergama Kütüphanesi'ni çekici kılan diğer önemli bir nokta olmuştur. Bergama gezilecek yerler listesine mutlaka dahil edilmelidir.

Pazar ve pazartesi kapalı olan kütüphaneyi diğer günlerde, 08:30-17:30 saatleri arasında açık bulabilir ve ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.


Kızıl Avlu (Sarepenion Tapınağı)

Bergama Kızıl Avlu Kalıntıları Bergama Kızıl Avlu Kalıntıları

Bergama Kızıl Avlu Kalıntıları, MS 2. yüzyılda Roma İmporatorluğu tarafından inşa edilmiş olup, Anadolu’nun dini anıtsal yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Tapınağın Bergama merkezine olan uzaklığı 1 km’dir. Bergama Kızıl Avlu Kalıntıları, Sarepeion Tapınağı olarak da anılmaktadır. Kızıl Avlu adı ise yapının tamamında kızıl topraktan oluşan tuğlalar kullanılması ve önünde büyük bir avluya sahip olmasından gelmektedir. 

Tapınağın inşasından bir süre sonra eklemeler yapılarak 5. yüzyıla gelindiğinde yapı tam olarak kiliseye dönüştürülmüştür. Tapınak, Osmanlı Devleti döneminde camiye dönüştürülmüş ve kutsal mekan olarak kabul edilmiştir, ayrıca Kızıl Avlu İncil’de de adı geçen 7 tapınaktan biri olma özelliğine sahiptir. 

Yerli turistten ziyade yabancı turistlerin ilgi odağı olan Bergama ilçesindeki bu dini yapı, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Bergama gezilecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bergama kültür ve tarihi gezilerinizde 6 TL ücret karşılığında giriş yapılması mümkün olan bu yapı görmeden dönmemeniz gereken yerlerden biridir.

Bergama ilçesinde aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Bergama otelleri sayfamızda yer alıyor.


Kleopatra Güzellik Ilıcası

Kleopatra Güzellik Ilıcası Kalıntıları Kleopatra Güzellik Ilıcası Kalıntıları

Yapımının kimin tarafından olduğu ve yıl olarak kesin bir bilgisi bulunamayan “Eskülap Banyoları” olarak da bilinen güzellik ılıcası yapılan araştırma ve inceleme sonucunda tahmini olarak yapımı Bergama Kralı Eumenes tarafından gerçekleştirilmiştir. Bergama ilçe merkezine uzaklığı ise 4 km’dir.

Rivayete göre geçmiş zamanda Kleopatra’nın güzellik merkezi olduğu bilinmektedir. Şifalı olduğu ve birçok hastalığa iyi geldiği düşünüldüğü için sık sık yerli ve yabancı turistlerin gezilecek yerler listesinde odak noktası olmuştur.

Su sıcaklığı 35ºC civarı olan ve içerisinde sodyum bikarbonat, sülfat bulunan, hastalıklara şifa, yorgunluğa birebir iyi gelen ve rahatlama özelliği ile ününü sürdüren ılıcaya uğrayıp tatilinizi enerji dolu bir şekilde geçirebilirsiniz.


Kapıkaya Tapınağı

Kapıkaya Tapınağı Kalıntıları Kapıkaya Tapınağı Kalıntıları

Açık Hava Tapınağı, tarihi bir kültür mirası olarak günümüze Helenistik dönemden gelmektedir ve dönemine ait izler taşımaktadır. İlçe merkezine 10 km mesafede yer alan ve Kapıkaya Köyü’nde konumlanan bu tarihi alan, Bergama Çayı’nın hemen yanında yer alıyor. Oyulmuş kaya ile altıgen şekil verilmiş bir yapısı vardır.

Girişi için herhangi bir giriş ücret istenmemektedir.


Bergama Taş Han

Bergama Taş Han Bergama Taş Han

Bergama ilçesinin tarihi yapılarından birisi olan han, 1432 yılında inşa edilmiştir. Kim tarafından yaptırıldığına dair bilgiye ulaşılamamıştır.

Hanın yapımında moloz, kesme ve antik yapılardan toplanan taşlar kullanılmıştır. Hana ait odalar, orta avlunun etrafında çevrilidir. Zamana karşı meydan okuyamadığı için üst örtüsü büyük zarar görmüştür ve harap biçimdedir.


Bergama Günübirlik Gezilecek Yerler

Bergama Antik Kentleri Bergama Antik Kentleri

Bergama, İzmir sınırlarında tarım yapılmasına imkan bulunan şirin ilçelerden biridir. Gezilecek yerler, Bergama ile sınırlı değildir. Bergama ilçesinin çevresinde bulunan tarihi ve doğal güzellikler, beraber keşfedilmelidir.


Alaçatı

Alaçatı Sokakları Alaçatı Sokakları 

Alaçatı, Bergama ilçesine yaklaşık 210 km uzaklıktadır. Alaçatı'nın Rengarenk sokakları, küçük butik otelleri, rüzgar sörfü ve eğlencenin akıp gittiği yaşantısı ile İzmir’in en gözde yerlerinden biridir. Genellikle yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.


Sığacık

Sığacık Sokakları Sığacık Sokakları 

Sığacık, Bergama ilçesine yaklaşık 170 km uzaklıkta olan Sığacık bölgede en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Türkiye’nin batısında ünü yer edinmiş olan Sığacık Pazarı, şirin evleri ve sakin denizi ile huzurlu tatil geçirmek isteyenlerin uğrak yeridir.


Şirince

Şirince Köy Manzarası Şirince Köy Manzarası

Şirince Bergama ilçesine yaklaşık 180 km uzaklıktadır. Köyün içinde bulunan minik evler ve kiliseler oldukça şirin bir görüntüye sahiptir. 2012 yılında kıyamet alametleri arasında ünü oldukça artan butik otellerin ve çeşitli meyve şaraplarının üretiminin yapıldığı bir yer olarak ön plandadır.


Alsancak Kordon

Alsancak Kordon Gün Batımı Alsancak Kordon Gün Batımı

Alsancak Kordon, Bergama ilçesine yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Masmavi Ege Denizi’nin yanında dinlenip canlı hayatı soluma imkanı bulunmaktadır. Kalabalık ve renkli atmosferi ile oldukça gözde olan gezilecek yerler arasındadır.


İzmir Saat Kulesi

İzmir Saat Kulesi Gün Batımı İzmir Saat Kulesi Gün Batımı

İzmir Saat Kulesi Bergama ilçesine yaklaşık 110 km uzaklıktadır. İzmir’e gelenlerin hatıra niteliğinde fotoğraf çektirmek isteyenler için en ideal yapıdır. Merkezi noktada bulunmasından ötürü ziyaretçisi oldukça çoktur.

Bergama'da dalga sesleri eşliğinde keyifli bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Size özel olarak hazırladığımız Bergama 4 yıldızlı oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Urla İskele

Urla İskelesi Urla İskelesi

?Urla İskele, Bergama ilçesine yaklaşık 160 km uzaklıktadır. Deniz kenarında romantik yürüyüş yapma imkanı, balıkçıların samimi sohbetleri ve denizden yeni çıkmış deniz ürünlerinin kokusunu bulmak isteyenler için eşsiz bir tatil kasabasıdır. Eski ve tarihi yerler arasında olması da yoğun ilgi görmesine sebep olmaktadır.