Akşehir Tarihi Yerleri

Akşehir’in ilk yerleşimi Neolitik çağlarda başlamıştır. Bölgede yapılmış olan araştırmalarda Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılara rastlanmıştır.

Hitit krallarından II. Murşili bu bölgede yaşamış ve kuvvetli askeri garnizonlar kurmuştur. Akşehir’in çevresinde bulunan höyüklerde yapılan kazılarda elde edilen küp ve gaga ağızlı testiler M.Ö. 16.yy’da bu bölgedeki Hitit yerleşimini kanıtlamıştır. 

İlçenin toprakları üzerinde yaşamış olan medeniyetler düşünüldüğünde kültür mozaiğinin çok zengin olduğu görülmektedir. Akşehir’de günümüze kadar gelebilen sınırlı sayıdaki Selçuklu eserlerinin yanı sıra Osmanlı Dönemi’ne ait İmaret Camii yer almaktadır.

Türk kültürünü yansıtmakta olan sivil mimarlık eserleri ve el sanatlarının yeri de yadsınamayacak kadar önemlidir. Bu mimari ve el sanatı eserler arasında Akşehir Evleri tüm Türkiye’ye mal olmuş ve büyük ölçüde tescillenmiştir.

Akşehir'de uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Akşehir hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Nasreddin Hoca Mezarlığı ve Türbesi

Nasreddin Hoca Türbesi Nasreddin Hoca Türbesi

Nasreddin Hoca Mahallesi’nde 80 dönümlük şehir mezarlığı içerisinde yer almaktadır. 1284 yılında vefat eden Nasreddin Hoca şehrin en eski mezarlığına defnedilmiş ve üzerine 6 sütundan oluşan kubbeli bir türbe yapılmıştır. 

Türbe zamanla harap olması nedeni ile pek çok kez onarılmıştır. Günümüzdeki halini ise 1905 yılında II. Abdülhamit tarafından yaptırılan onarımdan sonra almıştır. 

İlçe merkezinde yer alan türbeye ulaşım yürüyerek kolaylıkla sağlanmaktadır.

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Konya’daki oteller adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Taş Medrese ( Arkeoloji Müzesi )

Taş Medrese Taş Medrese

Taş Medrese, Akşehir’in tek medresesi olup, 1250 yılında, II. Keykubat zamanında inşa edilmiş tarihi eserler arasında yer almaktadır. Medrese, mescit, türbe, imaret ve çeşmeden oluşan bir külliyenin parçaları arasında yer almaktadır. Külliyeden günümüze kadar medrese, türbe ve mescit ulaşabilmiştir.

Medresenin giriş kapısının sol kısmında türbe yer almaktadır. Türbenin kubbe kısmında çini süslemeleri bulunmaktadır. Türbenin müze olarak hizmete açılabilmesi için 1965 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Müze içerisinde, ilçe ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen tarihi eserler sergilenmektedir.

Müze girişi ücretsizdir. Sabah saat 08:00 ile akşam 16:50 arasında ziyaret edilebilmektedir. 

Akşehir'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Akşehir'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Akşehir Evleri

Akşehir Evleri Akşehir Evleri

Akşehir’in tarihi güzelliğinin öne çıkan detayları arasında yer alan Akşehir Evleri; Anadolu’da dikkat çeken mimarilerdendir. 

Akşehir Evleri genellikle iki katlıdır. Evlerin tavan, taban ve pencereleri ahşaptan oluşmakta, aynı zamanda pencerelerindeki zarif ahşap işlemeler de dikkat çeken detaylar arasında yer almaktadır.


Küçük Ayasofya Mescidi

Küçük Ayasofya Mescidi Küçük Ayasofya Mescidi

Ömer oğlu Şemseddin Hasan tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır. Kesme taş ile kare plana göre inşa edilmiştir. Türk üçgenleri ile ibadet mekânının üzerini örten kubbeye geçiş yapılmıştır.

Firuze ve mor çinilerden meydana gelen kufi yazı, kubbe kasnağında çevreleyecek şekilde dolaşmaktadır. Sırlı şekilde olan tuğlalar ile zikzak şeklinde örülen kubbe ortasında ise firuze ve mor renk çinilerden oluşan bir şekil bulunmaktadır.

Akşehir'de birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Akşehir gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Tarihi Arasta Çarşısı

Tarihi Arasta Çarşısı Tarihi Arasta Çarşısı

Akşehir’in merkezinde yer alan arasta, esnaf ve sanatkarların uzun yıllardır iç içe oldukları bir alışveriş bölgesidir. Modern alışveriş merkezlerine ve hanlarına inat olarak artık unutulmaya başlayan mesleklerin son temsilci ve öğreticilerini burada bulmanız mümkündür. 


Batı Cephesi Karargah Müzesi

Batı Cephesi Karargah Müzesi Batı Cephesi Karargah Müzesi

Batı Cephesi Karargah Müzesi ilçe merkezinde yer almaktadır. 1904 ve 1905 yıllarında belediye binası olarak inşa edilmiştir.

24 Ağustos 1922 yılında ise Büyük Taarruz Savaşı’nın Batı Cephe karargahı olarak kullanılmıştır. 1966 yılına gelindiğinde ise müze olarak kullanılabilmesi için restore edilmiştir. Bina iki katlı olup alt katında Büyük Taarruz’un hazırlıklarını anlatan pano yer almaktadır. 

Müzenin üst katında ise Atatürk’ün çalışma odası, Nutuk’tan alıntı, levha, fotoğraf, harita, belge ve silahlar sergilenmektedir.

Müzenin girişi ücretsiz olup tatil günü bulunmamaktadır. Açılış saati 08:00 iken kapanış saati 16:50’dir.

Lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Akşehir havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


İmaret Camii 

İmaret Camii İmaret Camii

Akşehir İlçesi’ne ait tek Osmanlı Camii olan İmaret Camii, Nasreddin Hoca Türbesi’nin güneyinde yer almaktadır. İmaret Camii II. Beyazıt Dönemi’nde 1510 yılında Rumeli Beylerbeyi Hasan Paşa tarafından inşa edilmiştir.

Yapı, uzun yıllar boyunca kültürel merkez olarak işlev görmüş ve yoksullara yemek dağıtılan aşevi olmasından dolayı bu isimi almıştır. Caminin önünde şadırvan bulunmakta ve dünyanın en büyük tek parça halısı sergilenmektedir.

Akşehir'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Akşehir toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Konya Akşehir Aziz Meryem Ana Ermeni Kilisesi (Eski Kilise)

Akşehir Aziz Meryem Ana Ermeni Kilisesi Akşehir Aziz Meryem Ana Ermeni Kilisesi

Akşehir’in Çimenli Mahallesi Kevser Caddesi’nde yer alan bu kilise 1870 yılında yapılmış olan papaz evi ile aynı bahçede bulunmaktadır. Kilisenin 19.yy’da yapıldığı bilinmektedir. Ancak kiliseye ait bir kitabeye rastlanmadığından yapım yılı ve hangi aziz adına yaptırıldığı hakkında bilgi bulunmamaktadır. 

Kilise planı dikdörtgen şeklindedir. Yığma ve moloz taşlardan yapılarak üzerine bir çatı konulmuştur.  Duvarlarında bulunan iki sıra halindeki pencereler yuvarlak kemerli nişlere sahiptir. Giriş kapısının ve üstünde bulunan yuvarlak kemere sahip olan pencerenin yanlarında ikişer küçük pencere bulunmaktadır.