Üsküdar Tarihi Yerler

Dünya üzerindeki en güzel şehirlerden biri olarak kabul edilen İstanbul; yüzyıllar boyunca, büyük imparatorluklara ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir şehirdir. 

İstanbul'a yapılacak tarihi ve turistik bir gezi söz konusu olduğunda, genellikle akla ilk gelen Avrupa yakası olsa da şehrin diğer yakasında, gözden kaçırılan Üsküdar, kesinlikle keşfedilecek sayısız yer ile doludur.

Beşiktaş ya da Eminönü vapurundan indiğinizde sizi karşılayan Üsküdar; karaya ayak bastığınız ilk anda, büyüleyici hissettirmektedir. Burası, İstanbul'un pek çok simgesini de barındırmaktadır.

Üsküdar, M.Ö 7. yüzyılda kurulan, ilk altın şehirlerden biri olarak bilinmektedir. Uzun bir dönem liman ve tersane olarak kullanılan bölge; savaşlarda da önemli bir sahne olmuştur.

M.Ö 4. yüzyıla gelindiğinde Üsküdar, Atina genelindeki Alkibiadis tarafından ele geçirilmiştir.

Zaman içinde, İstanbul Boğazı'na giden bir gişe oldu ve sonrasında, Bizans İmparatorluğunun, Osmanlı'ya karşı savunmasının ilk noktası olmuştur. O yıllarda, buraya Bizans orduları yerleşmiş ancak 1453 İstanbul'un fethi ile birlikte, Türklerin eline geçmiştir.

Osmanlı döneminde Üsküdar; büyük bir mezarlık alanıydı. Bugün de Üsküdar'da; Karacaahmet Mezarlığı, Bülbülderesi Mezarlığı ve bir dizi Yahudi ve Hıristiyan mezarlığı gibi birçok büyük mezarlığı görmeniz mümkündür.

Üsküdar'da günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Üsküdar otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


Kız Kulesi

Kız Kulesi Günbatımı Manzarası Kız Kulesi Günbatımı ManzarasıÜsküdar, İstanbul'da gün doğumu ve gün batımına tanıklık etmek için en güzel yerlerden biridir.

Kız Kulesi'nin karşısındaki banklardan birinde otururken; muhteşem Kız Kulesi manzarasını ve güneşin batışını birlikte izleyebilirsiniz.

Kız Kulesi, şehrin güzelliğini sergileyen güzel bir kız gibi, Boğaz'ın ortasında yer almaktadır.

Kulenin gizemli tarihi ise, 2500 yıl öncesine kadar gitmektedir.

İstanbul ile ilgili hemen her kartpostal ve fotoğrafta öne çıkan bu çekici yapı ile ilgili çeşitli efsaneler bulunmaktadır.

Üsküdar'a geldiyseniz, Kız Kulesi'ne doğru bakarken, kendinizi tarihe tanıklık ediyor gibi hissedebilirsiniz.

İstanbul'un sembolik tarihi eserleri düşünüldüğünde, Kız Kulesi bunların başında gelmektedir.


Beylerbeyi Sarayı

Boğazın İncisi Beylerbeyi Sarayı Boğazın İncisi Beylerbeyi SarayıÜsküdar'dan Çengelköy'e doğru giderken, Boğaz kıyısında sizi muhteşem bir saray karşılamaktadır.

Beylerbeyi Sarayı, 1800'lü yılların sonlarına doğru, Osmanlı padişahının yazlık evi olarak inşa edilmiştir.

Dış dekorasyonunda görülen belirgin Batılı etkinin aksine; içerisinde kılıç ve bayraklar gibi askeri motifler bulunmaktadır.

Saray, bir yazlık olarak inşa edilmiş, sonraki yıllarda burada çok sayıda yabancı devlet adamı da ağırlanmıştır.

Restore edilmesinden sonra, 1985 yılında yeniden ziyarete açılmış ve günümüzde, bir saray müzesi olarak hizmet vermektedir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için İstanbul bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Fethi Paşa Korusu

Fethi Paşa Korusu Manzarası Fethi Paşa Korusu ManzarasıÜsküdar'a gelmişken, biraz oksijen molası vermek isterseniz, İstanbul'un en popüler korularından biri olan Fethi Paşa Korusu'nu ziyaret edebilirsiniz.  

Güzel havalarda, özellikle hafta sonları ailelerin yürüyüş yapmak için tercih ettikleri koru; Sultan I. Abdülhamit döneminde bir devlet adamı olarak görev yapan Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa'nın adını taşımaktadır.

İçerisinde spor sahası, çocuk oyun alanları, basketbol sahaları ve iki farklı süs havuzu bulunmaktadır.

Güzel bir havada, Üsküdar sahilde yer alan kafelerde yapacağınız keyifli bir kahvaltı ve sonrasında kısa bir yürüyüş mesafesi ile ulaşabileceğiniz Fethi Paşa Korusu'nda yürüyüş yaparken, huzurlu yollar sizi rahatlatacaktır.


Mihrimah Sultan Cami

Tarihi Mihrimah Sultan Cami Tarihi Mihrimah Sultan CamiÜsküdar'a geldiğinizde, ziyaret edebileceğiniz sayısız cami bulunmaktadır.

Vapur iskelesinden indikten hemen sonra, sizi 1562-1567 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yaptırılan Mihrimah Cami karşılamaktadır.

Bu cami, Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın adını taşımaktadır.

İçerisinde dini eğitim akademisi, okul, hamam, dükkân ve mezarlar bulunan cami, İslami yapıların arkasındaki aşka şahit olmak için, Üsküdar'daki ilk duraklarınızdan biri olmalıdır.

Üsküdar'daki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Üsküdar'da gezilecek yerler yazısında listeledi.


Selimiye Kışlası

Selimiye Kışlası Manzarası Selimiye Kışlası ManzarasıSelimiye Kışlası 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmeye başlanmıştır. Üsküdar’daki Kavak Sarayı arsasına yaptırılan kışla dönemin en büyük yapılarından biridir. Nizam-ı Cedid Hareketi ile askeriyedeki değişimler mekânsal değişim olarak bu yapıyla oluşturulmuştur. 

Selimiye Kışlası geçmişinde birçok açıdan kullanılmış olsa da 1964 yılından günümüze dek Tük Silahlı Kuvvetleri’nin Birinci Ordusu’nun yönetim merkezi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Birinci Ordu Komutanlığı için karargah konumundadır.

Florence Nightingale Müzesi Selimiye Kışlası’nın kulelerinden birinde bulunmaktadır. Padişah Abdülmecid, Kırım Savaşı’nda yaralanan İngiliz müttefikinin askerlerinin tedavisi için Selimiye Kışlası’nı vermiştir. Elinde lamba ile askerlere hem şifa hem de moral kaynağı olan hemşire Florence’nin odası günümüzde müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. Müzenin ziyareti için 1. Ordu Komutanlığı’ndan izne tabidir. Geziden 2 gün önce kimlik bilgileri ve ziyaret saati bilgisi verilmelidir. 

Müzenin ziyaret saati 10:00-17:00 arasındadır. Müzeye girerken hiçbir ücret ödenmemektedir.

Selimiye Kışlası’na Üsküdar’dan Kadıköy’e inen Tıbbiye Caddesi’nin üzerinden gidilebilmektedir. Kışlaya ulaşım yaya, otobüs, metrobüs, özel araç, taksi ve vapurla sağlanabilmektedir. 

Üsküdar'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Üsküdar gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Şakirin Cami

Şakirin Cami Drone Çekimi Şakirin Cami Drone Çekimi

Şakirin Cami Karacaahmet Mezarlığı’nın girişinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en modern camilerinden biridir. 7 Mayıs 2009 yılında Şakir kardeşler tarafından anne ve babalarının anısı için yaptırılmıştır. 500 kişilik kapasiteye sahip olan cami 35 metre yüksekliğinde ve iki minarelidir.

Şakirin Cami’nin proje tasarımı Hüsrev Tayla tarafından yapılmıştır. İç dekorasyon ise Zeynep Fadıllıoğlu yapmıştır. Gerek iç gerekse dış mimarisi ile oldukça göz kamaştırıcı bir yapıdır. 

Şakirin Cami’ye ulaşım özel araç ve taksiyle olabildiği gibi metro ve otobüsle de olabilmektedir. Kadıköy-Kartal Metrosu’na binip Ayrılık Çeşmesi durağında inmek, ardından Kadıköy-Üsküdar otobüsüne binip Karacaahmet- Kapı Ağası- Zeynep Kamil duraklarından birinde inmek yeterlidir. Yolun geri kalanında birkaç adımlık mesafe bulunmaktadır.

Üsküdar dışında İstanbul'un tüm tarihi mekanları ve turistik yerleri için İstanbul gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi Dua Alanı Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi Dua AlanıÜsküdar'da, daha spritüal bir atmosfere dalmak isterseniz, listenize Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi'ni de almalısınız.

Türbe, Üsküdar'ın merkezinden Zeynep Kâmil’e doğru yürürken, on dakikalık yürüyüş mesafesinde yer almaktadır.

14. yüzyılda dünyaya gelen Hüdayi, Osmanlı döneminin en önemli şehirlerinden biri olan Bursa'da, kadı olarak görev yapmıştır.

Aziz Mahmut Hüdayi, yerli ve yabancı yüzlerce turistin, sadece onu ziyaret etmek için bile Üsküdar'a geldiği, önemli ve tarihi bir figürdür.


Çinili Cami

Tarihi Çinili Cami Tarihi Çinili CamiÇinili Cami Üsküdar’ın Bağlarbaşı’nda Çinili Külliyesi içerisindedir. 1640 yılında Mahpeyker Kösem Sultan tarafından yaptırılan caminin mimarı Kasım Ağa’dır. Üç beyitten oluşan kitabesi cümle kapısı üzerinde yer almaktadır. Kitabenin tarihi ise ebcet hesabına göre 1051’dir. Ancak yine de kesin tarihi bilinmemektedir.

Cami inşa edildiğinden bu zamana dek üç defa restore edilmiştir. 17. çiniciliğinin en güzel örneklerinden biri olan yapı kıymetli işçilikle bezenmiştir. Rengarenk lale, gül, karanfil ve papatya resimleri çiniler üzerine işlenmiştir. Caminin mihrabı da çinilerle kaplıdır ve göz alıcı biçimdedir.

Çinili Cami’ye Üsküdar İskelesi önünden 30 dakikalık yürüyüş ile gidilebilmektedir. 12A İETT otobüs hattı caminin direkt önüne götürmektedir. Vapur ve Marmaray kullanarak ulaşım sağlamak içinse Üsküdar Çıkışı İstasyonu önünde inip 12A İETT’ye binmek gerekmektedir.

Üsküdar'da denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Üsküdar denize sıfır oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Eski Valide Camii ve Külliyesi

Üsküdar Eski Valide Camii Üsküdar Eski Valide CamiiBir Mimar Sinan eseri olan Eski Valide Camii ve Külliyesi Üsküdar’ın Toptaş’ındadır. İstanbul’un en büyük külliyelerinden biridir. Cami ve Külliyenin yaptırılma emri II. Selim’in eşi, III: Murat’ın annesi Venedikli Nurbanu Valide Sultan tarafından verilmiştir.

Yapılar topluluğu içerisinde külliye, cami, medrese, sıbyan mektebi, darüşşifa, imaret, tekke, hamam, darülhadis-darülkurra bulunmaktadır. Külliyenin özgün yapısı en çok cami ve hamamda korunmuştur.

İznik çinilerinin en güzel örnekleri ise caminin mihrap tarafındaki yer almaktadır. Külliyenin bazı binaları günümüzde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne tahsis edilmiştir. 

Eski Valide Cami ve Külliyesi’ne ulaşım birden çok şekilde sağlanabilmektedir. Marmaray veya Vapur kullanarak ulaşmak için; Üsküdar İstasyonu’nda inip Zeynep Kamil tarafına giden toplu taşıma araçlarına binip Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim Okulu önünde inmek gerekir. Otobüs ile ulaşım sağlamak için Üsküdar otobüsüne binmek ve Üsküdar Meydan’da inip Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim Okulu önünde inmek gerekmektedir. Özel araçla gelindiğinde de aynı şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. 


Kuleli Askerî Lisesi

Kuleli Askeri Lisesi Manzarası Kuleli Askeri Lisesi ManzarasıKuleli Askeri Lisesi Üsküdar’da Çengelköy’de Vaniköy Caddesi’ndedir. II. Mahmut’un döneminde Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası olarak inşa edilen yapı 1847 yılında farklı bir restorasyon sonucu Kuleli Kışla olarak kullanılmaya başlamıştır. Ardından I. Dünya Savaşı’na dek birçok amaçla kullanılan yapı 1925 yılında Kuleli Askeri Lisesi adını almıştır. 

Kuleli Askeri Lisesi’ne ulaşım Üsküdar, Kadıköy, Beykoz ve Kavacık tarafından geçen otobüslerle sağlanmaktadır. Özel araçla ulaşım sağlayanlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçip sahil yoluna inerek Kuleli Askeri Lisesi’ne gelebilir.


Mimar Sinan Çarşısı

Tarihi Mimar Sinan Çarşısı Tarihi Mimar Sinan ÇarşısıBir adliye olarak inşa edilen ve sonrasında bir okula dönüştürülen Mimar Sinan Çarşısı, Üsküdar'ın öne çıkan tarihi eserlerinden biridir.

Bugün, daha önceki amaçlarından tamamen farklı bir yer olarak kullanılsa da dış görünüşünün cazibesi, hala merak uyandırmayı başarmaktadır.

Yoluna küçük bir çarşı olarak devam eden binanın çatısı ve fayansları, hala orijinalliğini korumaktadır.

Mimar Sinan Çarşısı; içinde hızlı bir tur atarken, başka bir yerde bulabileceğiniz tipik bir çarşıdan daha hoş bir alışveriş deneyimi sunmaktadır.

Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Üsküdar aile otelleri sayfasında listeledi


Salacak Semti

Salacak Sahili Salacak SahiliÜsküdar'da, adı çok duyulan ama genellikle ihmal edilen bir semt var; Salacak.

Burası, Kız Kulesi'nin her gün İstanbulluları selamladığı yerdir. Burada, doğanın tüm renklerini bulabilirsiniz.

Salacak'ta gün batımı manzarası da oldukça büyüleyicidir.

Kız Kulesi'nin üzerinden gün batımını görmek için, Salacak'ta kıyıda bulunan Taner Büfe'ye gidebilirsiniz. Burada, masalardan birine oturup, büyüleyici bir manzara eşliğinde, ortalama 2-3 TL ödeyerek demli bir çayın tadını çıkartabilirsiniz.