Adı gibi şirin eski bir Rum köyü Şirince, İzmir iline bağlı Selçuk ilçesinde yer alıyor. Selçuk ilçesinden 20 dakikada bir kalkan otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Rumların yaşadığı dönemde Kırkınca, Kirkice ve Kirkince gibi isimler ile anılan köy, ilerleyen zamanlarda Çirkince olarak anılmaya başlanmıştır. Şirince ismini ise Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde İzmir Valisi tarafından almıştır. Şirince köyü, turistik yerlerinin yanı sıra Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde kıyametten etkilenmeyen tek yer olarak tarihe geçtiği için dünyaya adını duyurmuştur.
Yılın dört mevsimi bambaşka bir güzelliğe bürünen Şirince’de keşfe çıkmanız gereken birçok yer bulunmaktadır. Fakat en kalabalık olduğu dönemler bahar ayları ve yaz aylarıdır. Şirince ayrıca dünyaya adını duyurduğu şaraplarıyla da bilinmektedir. Kumda kahve de, Şirince köyü ziyareti esnasında denemeniz gereken lezzetlerdendir. Şirince, gezilecek yerler arasına eklenmesi gereken önemli turistik yerler arasındadır.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Şirince'de yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Şirince otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.
Nesin Matematik Köyü
Nesin Matematik Köyü
Selçuk Şirince köyüne 1 kilometre uzaklıkta olan Nesin Matematik Köyü, Ali Nesin ve Sevan Nişanyan tarafından 55 dönümlük bir yer üzerine kurulu köydür. Şirince'den 30 dakikada bir kalkan otobüsler ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Nesin Vakfı tarafından oluşturulmuş Matematik Köyü, matematik ve matematiğe bağlı diğer bilimler hakkında kamplar düzenlemektedir. Ziyarete açık olan Matematik Köyü'nün kültürel açıdan gezilecek yerler arasına eklenmesi gerekmektedir.
Hodri Meydan Kulesi
Hodri Meydan Kulesi
Hodri Meydan Kulesi, Şirince'nin muhteşem manzarasına egemen bir konumda, Şirince'nin üst kısmında konumlandırılmıştır. Kulenin inşası Ermeni asıllı Sevan Nişanyan isimli yazar tarafından yapılmıştır. Mimarisi Yunanistan ve Gürcistan kuleleri ile benzer özellikler göstermektedir.
Toplam 12,5 metre uzunluğa sahip kulenin hemen giriş kısmında “Zalimin aczini görmek ve göstermek için inşa edildi” yazısı yer alıyor. En tepe noktası ise güzel bir Şirince manzarası ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Tarihi güzelliğinin yanı sıra manzara seyri de sunan Hodri Meydan Kulesi, Şirince gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.
Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz İzmir otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Şirince Nişanyan Evleri
Şirince Nişanyan Evleri
Şirince Nişanyan Evleri, Hodrin Meydan Kulesi'nin çevresinde olan otantik mimarisi ile dikkatleri üzerine çeken evlerdir. Birçok butik otel, restoran ve hediyelik eşya dükkanı bu evler içerisinde hizmet vermektedir.
Eşsiz güzellikteki bu taş evler, Şirince'nin atmosferini yansıtmaktadır. Şirince Nişanyan Evleri'nin gezilecek yerler arasına eklenmesi gerekmektedir.
Şirince Tiyatro Medresesi
Şirince Tiyatro Medresesi
Şirince köyünde kültürel açıdan önemli tarihi yerler arasında olan Şirince Tiyatro Medresesi, köye farklı bir atmosfer katmaktadır. Medrese ve tiyatro kültürlerini harmanlayarak geleneksel ve güzel bir ortam ortaya çıkarmıştır. Türkiye sınırları içerisinde Performans Araştırma Merkezi olma özelliğini tek başına taşımaktadır.
Şirince'de simgesel yapılar arasında olan Şirince Tiyatro Medresesi, ayrıca bölgeye has mimari dokusuyla da ön plana çıkmaktadır. İnşasında Sevan Nişanyan, etkin bir rol oynamıştır. Şirince gezilecek yerler arasına dahil edilerek kültürel yolculuğa çıkma şansı sunmaktadır. Aynı zamanda gezi rehberi eşliğinde de ziyaret edebilirsiniz.
Aziz John Baptist Kilisesi
Aziz John Baptist Kilisesi
Aziz John Baptist Kilisesi, Şirince'de görülmesi gereken simgesel yapılar arasındadır. Kitabede yazılı olana göre 1805 yılında Vaftizci Yahya (Ayios Ioannes Prodomos) adına yaptırılmıştır. Yapımını Heliapolisin kutsal bir rahibi emretmiştir.
St. John Baptist Kilisesi, 1800 depreminde büyük zarar görerek yıkılmıştır. Bunun üzerine sonradan yeni bir kilise inşa edilmiştir. Hristiyan alemi açısından büyük bir öneme sahip bu kilise, mutlaka Şirince gezilecek yerler arasına eklenmelidir.
Şirince'de aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Şirince gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Şirince Taş Mektep
Şirince Taş Mektep
Şirince gezilecek yerler planında ilk sıralarda olan Şirince Taş Mektep, 1906 yılında eğitim kurumu olarak hizmet vermesi amacıyla inşa edilmiştir. Mektep amacıyla kullanıldığı dönemde matematik, coğrafya, beden eğitimi, tarih, Fransızca ve Yunanca dersler verilmiştir.
2012 yılından bu yana müze olarak hizmet veren Şirince Taş Mektep, daha önceleri Şirince'nin restoranı ve şarap evi amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde içerisinde eğitim hakkında bilgiler edinebileceğiniz objeler, belgeler ve fotoğraflar sergilenmektedir.
Şirince Taş Mektep’e giriş ücretsizdir.
Aziz Dimitrios Kilisesi
Aziz Dimitrios Kilisesi
Şirince'de 18. yüzyılda inşa edilen Aziz Dimitrios Kilisesi, St. John Kilisesi’nden sonra yapılan önemli tarihi kiliselerden bir tanesidir. Aziz Dimitrios, Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Kıptiler için oldukça önemli olan bir isimdir.
Aziz Dimitrios Kilisesi ayrıca bir dönem cami olarak da kullanılmıştır ve daha sonrasında bir süre boyunca kullanılmamıştır. Kilisenin eski ihtişamına kavuşması, 2015 yılında yapılan restore çalışmaları ile gerçekleşmiştir. Şirince gezilecek yerler listesine eklenerek tarihi bir yolculuğa imkanı sunmaktadır.
İzmir'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. İzmir gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Şirince Şarap Mahzenleri
Şirince Şarap Mahzenleri
Şirince Şarap Mahzenleri, Şirince'de gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. Şirince’de üretilen şaraplar, muhteşem lezzeti ile tüm dünyaya adını duyurmayı başarmıştır.
Şirince'de hem şarap tadımı yapabileceğiniz hem de kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabileceğiniz birçok şarap mahzeni bulunmaktadır. En güzel yanı ise ev yapımı şarapları burada ücretsiz bir şekilde tadarak en çok beğendiğinizi satın alabilirsiniz. Şirince'de satılan şarapların neredeyse tamamı yerli halk tarafından meyveler ile büyük bir özenle hazırlanmaktadır.
Şirince Çarşısı
Şirince Çarşısı
Şirince'nin yöresel atmosferini hissedebileceğiniz Şirince Çarşısı, yerli halkın işletmelerinin bulunduğu bir rotadır. Çarşı üzerinde market, kasap ve manav gibi ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet vermekte olan işletmeler yer almaktadır.
Şirince Çarşısı, eğlenerek ve dinlenerek vakit geçirmek isteyenleri de memnun edecek yerlere sahiptir. Yöresel ürünleri alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanı, Türk kahvesi eşliğinde dinlenebileceğiniz birçok kafe ve eşsiz güzellikteki lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar gün boyu hizmet vermektedir. Şirince'de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulundurulmalıdır.
Şirince'de her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Şirince pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Şirince Günübirlik Gezilecek Yerler
Şirince, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Selçuk ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin en popüler tatil güzergahları arasındadır. Gezilecek yerler açısından zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Fakat gezilecek yerler, Şirince ile sınırlı kalmayıp, çevresinde de pek çok popüler turistik nokta bulunmaktadır.
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti
Selçuk ilçesi sınırlarında olan Efes Antik Kenti, Şirince'ye 10 kilometre uzaklıktadır. Klasik Yunan Dönemi’nde önemli kentlerden bir tanesi olan Efes Antik Kenti, mutlaka gezilecek yerler listesinde olmalıdır. Ayrıca İyonya’nın 12 şehrinden bir tanesi olarak ön plana çıkmaktadır. Efes Antik Kenti'ni gezi rehberi eşliğinde keşfe çıkma şansınız da bulunmaktadır.
Artemis Tapınağı
Artemis Tapınağı
Selçuk ilçesine bağlı bir tarihi yapı olan Artemis Tapınağı, Şirince'ye 8 kilometre ve Adnan Menderes Havalimanı'na 57 kilometre uzaklıktadır. M.Ö. 550’li yıllarda inşa edilen tapınak, Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiştir. Dünyanın 7 harikasından bir tanesi olarak değerlendirilen tapınağı gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Ayrıca gezi rehberi eşliğinde ziyaret ederek tapınak hakkında detaylı bir bilgi de edinebilirsiniz.
Meryem Ana Evi
Meryem Ana Evi
Selçuk ilçesinde gezilecek yerler arasında sayılan Meryem Ana Evi, Şirince'ye 15 kilometre uzaklıktadır. Katoliklerin mabet yeri olarak kullanmaktadır. Söylenenlere göre Meryem Ana, Havari Yuhanna tarafından bu eve getirilerek burada yaşamıştır. İnanç turizmi açısından tarihte önemli bir yer edinmiştir.
Şirince’de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Şirince butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İsa Bey Camii
İsa Bey Camii
Selçuk ilçe merkezinde yer alan İsa Bey Camii, Şirince'ye 7 kilometre uzaklıktadır. İsa Bey adını caminin yapılmasında aktif rol oynayan Aydınoğlu İsa Bey'den almıştır. Mimarisi Şamlı Ali'ye aittir. 1375 yılında inşa ettirilmiş olan cami, 19. yüzyılda kervansaray olarak kullanılmıştır. Şirince ziyaretinizde günübirlik olarak gezilecek yerler arasında bulundurulmalıdır.