Sarıyer Tarihi Yerleri

İstanbul Boğazı’nın Avrupa yakası kıyılarında; Eyüp, Şişli, Beşiktaş ilçeleri ile komşu olan ve Beykoz’un tam karşısında yer alan Sarıyer, yapılacak heyecan verici pek çok şeyin bulunduğu tarihi bir bölgedir.

Şehir içinde doğa ile buluşabileceğiniz Belgrad Ormanı, Osmanlı mimarisini yansıtan köşk ve saraylar, yalılar, kültürel mirasları taşıyan sergi ve müzeler, Türkiye ve dünyanın çok çeşitli bitki ve ağaçlarını barındıran büyük bir botanik bahçe, İstanbul’un fethinde tarihi önem taşıyan bir kale, cami, kilise ve sinagogları ile Sarıyer’de gezebileceğiniz pek çok farklı tarihi ve turistik yer bulunmaktadır. 

Sarıyer'de günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Sarıyer otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Müzesi

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Emirgan’dadır. 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan tarihteki hattatlar tarafından hazırlanmış kitaplar ve Kur’an-ı Kerim nüshaları müzede sergilenmektedir. Ünlü hattatların yazı yazarken kullandıkları araçlar da müzede yer almaktadır.

2002 yılında açılan Sakıp Sabancı Müzesi 2005 yılında genişletilerek uluslararası teknik standartlara ulaştırılmıştır. Teknolojiden de yararlanılarak koleksiyonlar ziyaretçilere sunulmaktadır. Böylece yeni kuşağa eski kuşaklardan kalma köklü sanat bilgisi aktarılmaktadır.

Sakıp Sabancı Müzesi pazartesi ve resmi tatillerde kapalıdır. Çarşamba günler 10:00-20:00 saatleri arasında ziyarete açık olan müze diğer günlerse 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücretlidir. Tam bilet 12 TL, öğrenci ve öğretmen biletleri 4 TL, en az 10 kişilik grup biletleri kişi başı 8 TL, 14 yaş ve altı çocuklar- engelliler ve bir refakatçileri- 60 yaş üzeri ziyaretçiler-Sabancı Üniversitesi akademik ve idari personeli- ICOM Kart sahipleri- basın mensupları ücretsiz giriş hakkına sahiplerdir. Çarşamba günleri de müzeye giriş ücretsizdir.

Sabancı Müzesi’ne Emirgan-Çınaraltı durağına gelen otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. 22RE, 25E, 22, 40, 40T, 42T numaralı otobüs hatları ve EL1, EL2 metro ringleri ile ulaşılmaktadır.


Sait Halim Paşa Yalısı

Sait Halim Paşa Yalısı Sait Halim Paşa Yalısı

Sarıyer ilçesinin Yeniköy mevkiinde yer alan Sait Halim Paşa Yalısı, İstanbul Boğazı’nın en güzel yapılarından biridir. 

Muhteşem bir Boğaz manzarasına sahip olan yalı, iç mekânında tarihi dokusunu yansıtmaktadır. 

Terasında kendinizi denizle iç içe hissedeceğiniz Sait Halim Paşa Yalısı, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen ve tarihi dokusunu korumayı başaran yapılardan biridir.

Genellikle kalabalık organizasyonlar ve düğün organizasyonları için tercih edilen yalı, 19. Yüzyılın ortalarında, Hidiv Abbas Halim tarafından yaptırılmıştır. 

Plajlara ve gezilecek yerlere yakın olan İstanbul bölgesi otelleri listemizden size uygun oteli seçerek tatilinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.


Huber Köşkü

Huber Köşkü Huber Köşkü

İstanbul Boğazı’nın Sarıyer kıyısında, Tarabya semtinde yer alan Huber Köşkü, 19. yüzyılda, İtalyan mimar D'Aronco tarafından Alman silah tüccarı Bay Auguste Huber için yapılmıştır.

Auguste Huber zamanında İstanbul’da Alman Mauser Tüfek Şirketi’nin resmi ajanıdır.

Köşk, bugün de görebileceğiniz gibi, farklı dönemlerde eklenen yeni bölümleri ile genişletildi.

Huber ve ailesi, I. Dünya Savaşı’nın ardından buradan ayrıldı ve köşk, 20. yüzyılın sonlarında kamulaştırılarak Başkanlık yazlık sarayına dönüştürüldü.

Huber Köşkü, günümüzde bir kamu malıdır ve halkın ziyaretine kapalıdır.


Sadberk Hanım Müzesi

Sadberk Hanım Müzesi Sadberk Hanım Müzesi

Sarıyer ilçesinde Büyükdere mevkiinde yer alan Sadberk Hanım Müzesi, Azeryan yalısında yer almaktadır. 

Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, 1980’li yıllarda kurulmuştur. 

Koç ailesinden Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un adını taşıyan ve Sadberk Hanım’ın yaşamı boyunca biriktirdiği antika eserlerinin sergilendiği müzede; Anadolu sikkelerinden Çanakkale Seramikleri’ne, Rahmi Koç’un sünnet yatağından Osmanlı döneminde kadınların giydiği kıyafetlere kadar zengin bir koleksiyon bulunmaktadır. 

Çeşitli etnografik eserler ile de genişletilen müze, 1990’lı yılların başında Europa Nostra, Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü’nü de almıştır. 

Sadberk Hanım Müzesi’nin içerisinde; cüzdan, çanta, ipek eşarp, kupalar, sabun keseleri, makyaj çantaları, seramikler, şemsiye ve takıların bulunduğu bir mağaza da bulunmaktadır. 

Müzeyi, Çarşamba günleri hariç 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Giriş ücretleri; tam ortalama 10 TL, indirimli bilet ortalama 7 TL ve öğrenci bileti ortalama 3 TL’dir. 

Kaleyi ziyaret ücreti ortalama 10 TL’dir. 


Sarı Köşk

Sarı Köşk Sarı Köşk

Sarı Köşk, Sarıyer-Emirgan Korusu’nun tarihine katkı sağlayan bir yapıdır. Hıdiv İsmail Paşa tarafından inşa ettirilen köşkün mimarı Sarkis Balyan’dır. Bir nevi kuş evi görünümündedir. Köşkün duvarı ve tavanındaki işlemeler dikkat çekici güzelliktedir. Dış cephe süslemeleri de zengin el sanatıyla bezenmiş çiçek motiflerinden oluşmaktadır.

Sarı Köşk günümüzde Beltur tarafından işletilmektedir. Cumartesi ve pazar günleri saat 09:00-13:00 arasında hizmet vermektedir. Hafta sonları açık büfe kahvaltı bulunmaktadır. Emirgan Korusu’nun içinde bulunan Sarı Köşk’e Beşiktaş-Tarabya minibüsleri ile ulaşılmaktadır. Maslak Sarıyer istikametine ise yürüme mesafesindedir.

Sarıyer'de tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Sarıyer'de gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Telli Baba Türbesi

Telli Baba Türbesi Telli Baba Türbesi

İstanbul’da, en çok ziyaret edilen türbelerin başında gelen Telli Baba Türbesi, özellikle eş arayanların dilek dilediği yerdir.

İstanbul’un Avrupa yakasında, Sarıyer’in Rumeli Kabağı semtinde, Boğaz’a bakan bir tepede yer alan türbeye gidildiğinde, Telli Baba’ya dilekler iletilmekte ve dua edilmektedir.

Telli Baba Türbesi; eş bulmak, aile kurmak ve çocuk sahibi olmak isteyen kadın ve erkek ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir. Türbe, gümüş ipliklerle kaplanmıştır. İplikler, edilen duaları göstermektedir ve buraya, dua etmek için gelen herkes, bu ipliklerden bağlamaktadır.

Türbeyi ziyaret etmek isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Giriş bölümünde, bağış yapmak için bir masa bulunmaktadır.


Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi

20. yüzyıl Amerika’sını hatırlatan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi; 1926 model Ford Model T de dahil olmak üzere, harika bir klasik arama koleksiyonunun sergilendiği yerdir. 

Seramikleri, neon tabelaları, benzin pompaları ve duvarlarında yer alan klasik araba aksesuarların sergilendiği müze, zamanda yolculuk yapıyormuşsunuz gibi hissetmenizi sağlamaktadır. 

Nostaljik bir Art Deco tarzında tasarlanan bir binada yer alan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, ellinin üzerinde tamamen yenilenmiş, klasik arabalara ev sahipliği yapmaktadır. 

Müzede 1926 Ford Model T’nin yanı sıra; 1931 Ford Model A, 1937 Dodge, 1937 Ford Deluxe, 1939 Ford Deluxe, 1939 Mercedes, 1941 Ford ½, 1946 Chevrolet, 1947 Ford 798T İtfaiye Aracı, 1947 Oldsmobile Special, 1952 Jaguar XK, 1957 Chevrolet Bel Air gibi araçlar ile zengin bir araba koleksiyonu sunulmaktadır. 

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi’nin ziyaret ücreti ortalama 5 TL’dir. 

Müzeyi, Cumartesi 11:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Sarıyer'de tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Sarıyer'i keşfetmeniz için Sarıyer gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Atlı Köşk (Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi)

Atlı Köşk Atlı Köşk

İstanbul’da kültürel yaşamın önde gelen duraklarından biri olan Sakıp Sabancı Müzesi, muhteşem bir hat koleksiyonuna sahiptir. 

Müzenin rekorlar kıran sergileri; arkeolojiden ünlü ressamlara kadar çeşitlilik göstermektedir. Ayrıca, yalnızca Osmanlı’nın son dönemleri ve Cumhuriyet’in erken dönemine ait eserlerin görülmesi için de gidilmeye değerdir. 

Müzenin bulunduğu Atlı Köşk binası, 20. yüzyılın ikinci çeyreğinde, İtalyan bir mimar tarafından yaptırılmıştır. 

20. yüzyılın ortalarında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınan bina; Sabancı ailesinin resimlerinin ve koleksiyonlarının sergilenmesi için müze olarak kullanılmak üzere Sabancı Üniversitesi’ne devredilmiştir. 

Sakıp Sabancı Müzesi’nde ayrıca; çeşitli seminerler, konferanslar ve konser gibi çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir. 

Müze, Pazartesi günleri kapalıdır. Çarşamba günleri 10:00 ile 20:00 arasında ve diğer günler 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Müzeyi ziyaret ücretleri; tam bilet ortalama 30 TL, öğrenciler için ortalama 5 TL ve indirimli bilet ortalama 20 TL’dir. 

İstanbul'a uğradığınızda mutlaka gidilmesi gereken yerler için İstanbul gezi rehberi sayfamızı göz gezdirebilirsiniz.


Emirgan Pembe Köşk

Pembe Köşk Pembe Köşk

Kavalalı İsmail Paşa tarafından inşa ettirilen Emirgan Korusu’ndaki köşklerden biri olan Pembe Köşk; iki katlı, tipik Osmanlı mimarisini yansıtan bir yapıdır. 

Adını, kızılcık çiçeği pembesi rengindeki duvarlarından alan köşk; tarihinin ihtişamını ince süslemeleri ile yansıtmaktadır. 

Ahşap kaplı duvarları ve pembe rengindeki dış cephesi ile tipik bir Osmanlı evi olan Pembe Köşk’ün ana girişinde; geniş bir salon ve bu salona açılan iki oda ile gizli bir oda da bulunmaktadır. 

Salonun ortasında yer alan büyük merdiven ile köşkün üst katına çıkılmaktadır. İkinci katta; yine büyük bir salon ve birkaç oda daha bulunmaktadır. 

20. yüzyılın sonlarında yenilenen köşk, 90’lı yılların sonunda kamu malı olmuştur. 

Pembe Köşk’te ayrıca; hafta içi günlerde sabah saatlerinde kahvaltı servisi ve hafta sonları açık büfe yemek olanakları da bulunmaktadır. 

Köşk, haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında açıktır. 

Pembe Köşkte, 09:00 ile 14:00 saatleri arasında servis edilen serpme kahvaltının fiyatı ortalama 35 TL’dir. 

Sarıyer'deki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Sarıyer 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Rumeli Hisarı Kalesi

Rumeli Hisarı Kalesi Rumeli Hisarı Kalesi

İstanbul’un fethi döneminde çok önemli bir rol oynayan Rumeli Hisarı Kalesi, 1444-1446 yıllarında başlatılmış ve 1452 yılında tamamlanmıştır. 

İstanbul’un fethindeki merkezi rolü, yapım hızı ve kalenin büyüklüğü; kalenin İstanbul için önemini ortaya koymakta ve şehrin cazibesine katkıda bulunmaktadır. 

Rumeli Hisarı Kalesi; Sultanahmet’teki o yoğun turist kalabalığı olmadan, İstanbul’un güzelliği ve tarihi hakkında fikir sahibi olmanızı sağlamaktadır. 

Sadeliği ile oldukça ilgi çekici olan kale, İstanbul Boğazı’na bakan konumu ve tarihteki önemi ile şehirde görülmeye değer yapılardan biridir. 

Osmanlı mimarisini yansıtan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen kaleyi; Çarşamba günleri hariç 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 


Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi Sarıyer’in Maslak semtindedir. Türkiye’de açılan ilk çağdaş sanat müzesi olma özelliğine sahiptir. Sanat Müzesi 2001 yılında Sevda ve Can Elgiz tarafından kurulmuştur. Müzede yerli ve yabancı sanatçılara ait eserler sergilenmektedir.

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi Pazar-pazartesi ve resmi günlerde ziyarete kapalıdır. Salı ve cuma günleri arasında ziyaret saatleri 10:00-17:00, cumartesi ziyaret saatleri 10:00-16:00’dır. Müzeye giriş ücretsizdir. Toplu taşıma ulaşımı ise metro ile sağlanmaktadır.


Yeniköy Sinagogu

Yeniköy Sinagogu Yeniköy Sinagogu

Sarıyer ilçesinde, Yeniköy semtinde yer alan Yeniköy Sinagogu; 19. Yüzyılın sonlarına doğru, Yahudi Banker Abraham Salomon Kamondo tarafından yaptırılmıştır. 

Yahudi topluluğunun İstanbul’daki dini merkezlerinden biri olan Yeniköy Sinagogu’nda, belirli günlerde dini törenler düzenlenmektedir. 

Etkileyici bir konumda yer alan sinagog, 1950’lı yıllardan bu yana Yahudilere hizmet vermektedir. 

Sinagog’u; Cumartesi günleri sabah saatlerinde ve Bayram günlerinde ziyaret edebilirsiniz. 

Sarıyer'de bir çok özel aktiviteleri ile lüks bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz Sarıyer 3 yıldızlı oteller listemize uğramayı unutmayın.


Sultaniye Sarayı (Tarabya Kasrı)

İstanbul’da en çok ziyaret edilen tarihi kasırlardan biri olan Tarabya Kasrı, Sarıyer ilçesinin Rumeli semtinde, Tarabya Caddesi’nden Yeniköy’e doğru giderken görebileceğiniz Kalender Ordu Evi’nin içerisinde bulunmaktadır.

Tarihi 17. yüzyılın başlarına kadar uzanan kasır, Kalender Çavuş tarafından yaptırılmıştır.

İçerisinde saray ve hamam da bulunan kasır, hala bir ordu evi olarak kullanılmaktadır. İçerisinde yer alan saray, Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından, III. Ahmet döneminde yaptırılmıştır.

Tarihte, birkaç kez yangın çıkan saray, son olarak 20. yüzyılın ortalarında yanmış ve 1970’li yıllara kadar tahrip olmuş bir şekilde gelmiştir.

Ardından yenilenmiş ve bir ordu evi olarak kullanılmaya başlanmıştır.