İstanbul Avrupa yakasında, şehrin kuzey ucunda, Boğaz’ın Karadeniz ile buluştuğu yakın bir konumda bulunan Sarıyer; İstanbul’un 39 ilçesinden biridir.
Eski yazlık evleri ile ünlü Büyükdere, çok sayıda balık restoranlarının bulunduğu Rumeli Kavağı, balıkçı tekneleri ile ünlü Rumeli Feneri ve plajları ve deniz feneri ile ünlü Kilyos; Sarıyer gezilecek yerler arasındadır.
Özellikle yaz aylarında, Kilyos’taki plajlar oldukça kalabalıktır. Rumeli Kavağında bulunan balık restoranları özellikle hafta sonları ve özel günlerde çokça rağbet görür.
Ayrıca, Rumeli Kavağı sonrasında ulaşabileceğiniz birçok küçük köy ve yeşil alanlar da Sarıyer gezilecek yerler arasındadır.
Sarıyer ilçesi merkezine birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Kilyos’a doğru giderken ulaşabileceğiniz Belgrad ormanı, Sarıyer’in doğal güzellikleri arasında yer alır.
Zengin müze çeşitliliği olan Sarıyer’de; Türkiye’nin en zengin ailesi olan Koç ailesinin kurduğu Sadberk Hanım Müzesi gibi önemli müzeler de bulunmaktadır. Vehbi Koç tarafından eşi olan Sadberk Hanım için Sadberk Hanım Müzesi yaptırılmıştır.
Sarıyer’in sahil şeridinde yer alan küçük iskele; ilçeyi İstanbul Boğazı ile şehrin diğer bölgelerine bağlamaktadır.
Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Sarıyer otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Stratejik Önem Arz Ediyor: Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı
Seksenli yıllarda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü inşa edilmeden önce Rumeli Hisarı kalesi; İstanbul Boğazı’nın en önemli dönüm noktasıydı.
İstanbul’un fethinden bir yıl önce, Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaz’ın en dar noktasına inşa edilen kale, şehirdeki su trafiğinin kontrol edilmesini sağlamıştır. Ancak, kalenin askeri hayattaki faydaları, bir yıldan daha kısa sürmüştür.
İstanbul’un fethinden sonra Boğaz’da geçiş gişesi olarak kullanılan kale; ilerleyen yıllarda askeri kışla, hapishane ve açık hava tiyatrosu olarak da kullanılmıştır.
Kalenin duvarlarının içerisinde; yıkık caminin minaresi ve park yerleri bulunmaktadır.
Kalenin surları ve kulesine çıktığınızda, burada sizi muhteşem manzara karşılamaktadır.
Rumeli Hisarı Kalesi’ne yakın bir konumda Hisar otobüs durağı ve özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan restoran ve kafeler bulunmaktadır.
Atatürk Arboretumu
Atatürk Arbetorumu
Atatürk Arboretumu, İstanbul ilinin en iyi korunan sırlarından biri olarak; Bahçeköy’ü Kemerburgaz’a bağlayan yol üzerinde kurulu, 296 dönümlük bir alanı kaplayan botanik bahçedir.
İki binin üzerinde bitki türüne ve büyük göle sahip olan bahçe, Sarıyer’de ve hatta İstanbul ilinde, şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak için harika bir yer olarak kabul edilmektedir.
Hafta içi günlerde ziyarete açık olan Atatürk Arboretumu, tüm Türkiye ve dünyadan sayısız bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Sarıyer gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.
Botanik bahçe, hafta sonu günlerde yalnızca ücretsiz giriş kartı olan kişilerin ziyaretine açıktır.
Burada yer alan ağaçların büyük bir bölümü, bölge iklimine uyum sağlamış olsa da hala bodur kalan bazı bitkiler de bulunmaktadır.
Atatürk Arboretumu’nun en değerli ağaçlarından bazıları; İspanyol köknar ağacı, Meksika ve Amerikan meşe ağaçları ve Amerikan lale ağaçlarıdır.
Botanik bahçeyi gezmek, ortalama 1.5-2 saat sürmektedir ve geziniz sırasında, ağaçların yanı sıra, buradaki kuş türlerini de gözlemleyebilirsiniz.
Burada, piknik yapmaya izin verilmemektedir ancak hafta içi günlerde içerideki parkları ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için İstanbul otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Doğa ile İç İçe: Belgrad Ormanı
Belgrad Ormanı
Osmanlı döneminde, Belgrad’ın fethedilmesinden sonra Belgrad adını alan Belgrad Ormanı; içerisinde küçük göllerin yer aldığı büyük bir ormanlık alandır. Osmanlı döneminde, avlanma yeri olarak kullanılmıştır.
Günümüzde Belgrad Ormanı; her mevsim piknikçiler ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için oldukça popülerdir.
Şehir merkezine yaklaşık 15-20 km uzaklıkta bulunan Belgrad Ormanı, şehirden kaçmak isteyenler için keyifli bir ortam sağlamaktadır.
Yaklaşık 5500 hektarlık bir alan olan ormanda; çok sayıda kuş ve hayvan türü bulunmaktadır. Orman ayrıca; İstanbul’a yüzyıllar boyunca su sağlayan ve tarihi Bizans dönemine kadar uzanan geniş su rezervlerini de barındırmaktadır.
Belgrad Ormanı’nın içerisinde bulunan Neşetsuyu Tabiat Parkı’nda, çeşmeden başlayan ve yol boyunca etrafa yerleştirilmiş egzersiz aletleri ile 6 km’lik bir koşu parkuru da bulunmaktadır.
Koşu parkurunun yanı sıra; çeşitli piknik alanları ve botanik bahçenin de bulunduğu Belgrad Ormanı’nda, 2000’in üzerinde egzotik ve yerli bitki türü bulunmaktadır.
Buraya araç kullanmadan gelecekseniz; Taksim’den kalkan otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Doğa ile İç İçe: Emirgan Korusu
Emirgan Korusu
Sarıyer ilçesinin Emirgan semtinde bulunan Emirgan Korusu, Boğaz’ın Avrupa kıyısında gezilecek en güzel yerlerden biridir.
Yüksek surlarla çevrili, 48 dönümlük bir arazi olan koru, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 17. yüzyılda dönemin İran prensine hediye edilmiştir. Daha sonra, 19. yüzyılda İsmail Paşa tarafından Mısır hidvine hediye edilmiştir. Koru, yüzyıllar boyunca el değiştirmiştir.
Muhteşem bir atmosfer sunan Emirgan Korusu’na geldiğinizde, deniz kıyısı ile birleşen nefes kesici bir manzara eşliğinde, kendinizi başka bir dünyada hissedersiniz.
Emirgan Korusu’nda; şehir içinde sessiz, sakin bir yer bulmak, Boğaz’ın büyüleyici manzarasını izlemek, çimlere uzanıp güneşlenmek ya da bir ağacın gölgesinde kitap okumak mümkündür.
İçerisinde çocuklar için oyun alanlarının, seyir teraslarının, yürüyüş yollarının ve köşklerin bulunduğu Emirgan Korusu, aynı zamanda muhteşem bir manzara eşliğinde nefis bir kahvaltı yapabileceğiniz bir mekandır.
Hafta içi günlerde serpme kahvaltı ve hafta sonları açık büfe şeklinde tercih edebileceğiniz kahvaltı servisi, 09:00’da başlamaktadır.
Emirgan Korusu’nda kahvaltı ücreti, kişi başı ortalama 30 TL’dir.
Parkın içerisinde piknik yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur.
İstanbul’un Gizli Cenneti: Kilyos
Kilyos Plajları
İstanbul Avrupa yakasında, şehrin Karadeniz kıyısında yer alan Kilyos, Sarıyer ilçesinde, plajları ile ünlü, İstanbul ilinin gizli bir cennetidir.
İstanbulluların günübirlik tatil yapmak ve denize girmek için tercih ettikleri Kilyos; denizde yüzmek, deniz kenarında güneşlenmek gibi aktivitelerin yanında, sörf yapmak isteyenler için de ideal bir ortam sunmaktadır. Burada ayrıca, her yıl uçurtma yarışmaları da düzenlenmektedir.
Deniz sörfü ve uçurtma sörfü gibi aktivitelerin dışında, Kilyos’ta yapabileceğiniz daha pek çok şey bulunmaktadır.
Bölgenin merkezinde bulunan hediyelik eşya mağazalarını gezerek sevdikleriniz için hediyeler satın alabilir, tarihi Kilyos Kalesi’ni görebilir, yeşil alanlarında piknik yapabilir ve kır lokantalarında lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Eski Bir Balıkçı Köyü: Rumeli Feneri
Rumeli Feneri
Burada Türk nüfusunun artmasından önce küçük bir Yunan balıkçı köyü olan Rumeli Feneri, burada bulunan bir kale ve deniz feneri ile ünlüdür.
En önemli tarihi yapılardan olan Rumeli Feneri; Kırım Savaşı döneminde Fransız askeri mühendislerin inşa ettirdiği önemli yapıdır.
Semtin eteklerinde bulunan kale ise, Cenevizli İtalyanlar tarafından inşa edilmiştir ve daha sonra, Osmanlı donanması tarafından maksimum top kapasitesine göre düzenlenmiştir.
Rumeli Feneri kalesinin yakınlarında; restoranlar, çay bahçeleri, dekoratif eşyalar bulabileceğiniz mağazalar ve daha pek çok şey bulabilirsiniz.
Dini figürleri ziyaret etmeye hevesliyseniz; Rumeli Feneri’nde, 13. yüzyıldan kalma bir derviş olan Sarı Saltuk Hz. Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Rumeli Feneri’ne kolay ulaşım sağlamak isterseniz; M2 Yenikapı- Hacıosman metrosu ile Hacıosman’a geldikten sonra, buradan 150 no’lu Hacıosman Metro- Rumeli Feneri otobüs hattını kullanabilirsiniz.
Şehirde Köy Hayatı: Garipçe Köyü
Garipçe Köyü
Sarıyer ilçesinde, Rumeli Feneri ile Rumeli Kavağı arasında, küçük bir köy olan Garipçe Köyü, yaklaşık 500-600 kişilik nüfusu ile sakin ve huzurlu bir yerleşim yeridir.
Köy kahvaltısı ve balık restoranları ile ünlü olan Garipçe Köyü; yoğun şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için şehir merkezinde, harika bir günlük gezi deneyimi yaşamanızı sağlamaktadır.
Garipçe Köyü’ne geldiğinizde gezinize; bu küçük köyün etrafında hızlı bir yürüyüş yaparak ve etrafı keşfederek başlayabilirsiniz.
Yürüyüşün ardından karnınız acıkırsa, köyün ünlü balıkçısı Aydın Balık’ta keyifli bir öğle yemeği yiyebilirsiniz.
Öğle yemeğinin ardından, köyün tepesinde 15. yüzyıldan kalma kaleye kadar yürüyebilir ve etrafı keşfedebilirsiniz.
Sarıyer'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Sarıyer gezi rehberi sayfasında listeledi.
Günübirlik Tatil Yapın: Kilyos Plajları
Kilyos Plajları
İstanbul ilinde yer alan Sarıyer ilçesine bağlı bir yerleşim alanı Kilyos; İstanbulluların hafta sonları günübirlik bir tatil yapmak ve deniz-kum-güneş üçlüsünün keyfini çıkarmak için tercih ettikleri bir yerdir.
İstanbul yakınlarında, Kilyos’un en keyifli plajlardan biri olan Uzunya Plajı; keyifli bir hafta sonu kaçamağı yapmak için tercih edilmektedir.
Araba ile İstanbul ilçesine ortalama bir saat mesafede bulunan plaj, Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos’un Demirciköy bölgesinde bulunmaktadır.
Doğa yürüyüşleri ve karavan ya da çadır ile kamp olanakları da sunan Uzunya Plajı’nda bulunan gizli koyda, doğa ile iç içe olma fırsatı bulabilirsiniz.
Ayrıca, plaja geldiğinizde, motosiklet yarışları ile de karşılaşabilirsiniz.
Kilyos’ta denize girip keyifli vakit geçirebileceğiniz daha pek çok plaj bulunmaktadır. Kilyos’taki bu küçük koy plajları, sessiz ve güzel bir ortam sunmaktadır. Kilyos’ta günübirlik olanağı sunan diğer plajlar arasında; Baykuş Plajı, Burç Plajı, Tırmata Plajı ve Kilyos Halk Plajı yer alıyor.
Baykuş Plajı giriş ücreti ortalama 40 TL, High Beach Club giriş ücreti ortalama 60 TL, Solar Beach giriş ücreti ortalama 50 TL, Suma Plajı giriş ücreti ortalama 40 TL ve Burç plajı giriş ücreti ortalama 50 TL’dir.
Ayrıca; Kilyos Halk Plajı, Kısırkaya Köyü Plajı, Gümüşdere Plajı’nda giriş için ücret talep edilmemektedir.
İstanbul'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İstanbul gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Tarihi Köşkte Kahvaltı: Beyaz Köşk
Beyaz Köşk
Sarıyer ilçesinin Emirgan semtindeki muhteşem Emirgan Korusu’nun birbirinden güzel üç köşkünden biri olan Beyaz Köşk, iki katlı ahşap bir binadır.
Hidiv İsmail Paşa tarafından kurulan Beyaz Köşk, Emirgan Korusu’nun bir diğer güzel köşkü Sarı Konak’a 150 metre uzaklıkta bulunmaktadır.
Neo-klasik tarzı anımsatan köşk; gündüzleri kafeterya ve akşam saatlerinde Türk ve Osmanlı mutfağından lezzetler bulabileceğiniz güzel bir restoran olarak hizmet vermektedir.
Beyaz Köşk’ün kafeteryasında; bolca kahvaltılık, börek çeşitleri ve çay eşliğinde servis edilen serpme kahvaltının fiyatı ortalama 35 TL’dir.
Hacıosman Korusu
Hacıosman Korusu
Sarıyer ilçesinde Hacıosman Mahallesi'nde, Hacıosman metro durağından çıktıktan sonraki sokağın hemen aşağısında yer alan Hacıosman Korusu, İstanbulluları doğa ile buluşturan oldukça sakin ve temiz bir korudur.
Sarıyer ilçesinde piknik ya da doğa yürüyüşleri yapmak için tercih edebileceğiniz koru, 250 dönümlük bir alandır ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük park projesidir.
Hem şehrin merkezinde hem de kalabalıktan uzak bir yerde olmak için tercih edebileceğiniz Hacıosman Korusu; İstanbul gezinizde ailece keyifli vakit geçirebileceğiniz ya da tek başınıza sessizliğin ve doğanın keyfini çıkarabileceğiniz bir yerdir.
Hacıosman Korusu’na piknik yapmak için gidecekseniz; yanınızda çöp poşeti, sandalye ve çanta getirmeyi de unutmayın.
Koruya girdikten sonra, ağaçlarla dolu yolu takip ettikten sonra, kendinize uygun piknik alanı bulabilirsiniz.
Sarıyer'de dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Sarıyer tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.
Maslak Kasırları
Maslak Kasrı
Maslak Kasırları, Büyükdere Caddesi’nde İstinye ve Tarabya kavşakları arasındadır. II. Mahmut Dönemi’nde inşa edilen yapı Abdülaziz Dönemi’nde restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. II. Abdülhamit tarafından av köşkü olarak kullanılan yapı, dinlenme yeri olarak da kullanılmıştır. V. Murad’ın tahttan indirildiğini de burada öğrenmiştir.
Maslak Kasırları bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler; Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun, Çadır Köşk ve Paşalar Dairesi’dir. Osmanlı yapıları arasında sade görünüme sahip olan yapılardır. Köşkün kimi bölümlerinde ise Abdülhamit’in tuğrası bulunmaktadır.
Maslak Kasırları’na giriş ücreti sivil 5 TL, indirimli 2,5 TL’dir. Maslak Kasırları pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalıdır. Geriye kalan günlerde saat 09:00-17:00 arasında ise ziyarete açıktır.
Tarabya Koyu
Tarabya Koyu
Sarıyer ilçesinde yer alan Tarabya Koyu, Avrupa Yakası’ndaki Tarabya semtindedir. İstanbul Boğazı’nın en güzel manzarasına sahip yerler arasındadır. Boğaz’ın en işlek ve popüler yerleri burada yer alıyor. Huzur ve deniz manzarasının keyfini birlikte çıkarmak için ideal bir yerdir.
Tarabya Koyu’na toplu taşıma ile ulaşım 25E hat numaralı otobüs ve Zincirliköy-Bahçeköy güzergahta çalışan minibüsler ile sağlanmaktadır.
Otomobil Tutkunlarına Özel: Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
Hem doğası hem de tarihi yerleri ile gezilecek yerler arasında olan Sarıyer sınırlarındaki Ferahevler Mahallesi'nde yer alır. Müze içerisinde 1920 ile 1970 yılları arasındaki klasikleşmiş 60'ın üzerinde araba modelleri sergilenmektedir.
Otomobil tutkunlarının mutlaka gezilecek yerler planında uğraması gereken güzergahlar arasındadır.
Bunların yanı sıra sunduğu eşsiz dekorasyonu ile özel yemek, kokteyl, toplantı ve doğum günü partilerinin de düzenlendiği yer olarak ön plana çıkmaktadır.
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi ayrıca sevdikleriniz ile keyifli vakit geçirebileceğiniz İngiliz Bar'a ev sahipliği yapmaktadır.
Müzeye giriş 10 TL'dir. Cuma, cumartesi ve pazar günleri saat 11.00 ile 18.00 arası ziyaret edilebilmektedir.
Hat ve Resim Koleksiyonu İçin: Sakıp Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı Müzesi
Sarıyer gezilecek yerler listesinde bulunan Sakıp Sabancı Müzesi, resim koleksiyonu ve hat sanatı örnekleri ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.
En eski semtlerden olan Emirgan sınırlarında, Atlı Köşk'ün içerisinde, 2002 yılından beri hizmet vermektedir. Atlı Köşk'ün tarihi 1927 yılına dayanmaktadır. İtalyan mimar Edouard De Nari tarafından inşa edilmiş köşkün ilk sahipleri Mısır Hıdiv ailesidir.
Uluslararası alanda dikkatleri üzerini çekmeyi başaran müze, İstanbul Turizm Ödülü'ne layık görülmüştür. Görülmesi gereken önemli tarihi eserleri bünyesinde barındırmaktadır.
Pazartesi hariç haftanın diğer günleri hizmet veren müzeye giriş ücreti 30 TL'dir.
İnanç Turizmine Çıkmayı Unutmayın: Telli Baba Türbesi
Telli Baba Türbesi
Kadiri tarikatı şeyhlerinden birisi olan Telli Baba'nın türbesi, Sarıyer sınırlarında bulunan Rumelikavağı mevkiindedir.
Rivayete göre boğazın dört koruyucularında birisi olduğuna inanılır. Diğer koruyucular Üsküdar'da bulunan Aziz Mahmud Hüdayi, Beşiktaş'ta bulunan Yahya Efendi ve Beykoz'da bulunan Yuşa'dır.
Telli Baba, ordunun tabir imamıyken Sultan Mehmet döneminde şehit düşmüştür. Telli Baba Türbesi, evlenmek isteyenler ve dilekleri olanlar tarafından yoğun ziyaret görmektedir.
Sarıyer'de denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Sarıyer denize sıfır oteller sayfamıza göz atmayı unutmayın.
Sarıyer Yakınında Görmek İsteyebileceğiniz Önemli Yerler
Sarıyer, denize kıyısı olan ve İstanbul ilinin hem en eski hem de gözde ilçeleri arasında yer almaktadır. Sarıyer yakınında keşfedebileceğiniz gezilecek yerler arasında hem tarihi hem de doğal güzellikler bulunmaktadır.
Atatürk Müzesi
Atatürk Müzesi
Bir zamanlar Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı binalardan biri olan Atatürk Müzesi, Halaskargazi Caddesi’nde bir konumda bulunmaktadır. Atatürk’ün anılarında Pembe Ev olarak geçen bu müze, Sarıyer ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta yer almaktadır.
Bomonti Bira Fabrikası
Bomonti Bira Fabrikası
Osmanlı Devleti'nin ilk yerli bira fabrikası olan Bomonti Bira Fabrikası, 2015 yılında restore edilmiş ve sosyal alan olarak hizmete sunulmuştur. Görülmesi gereken yerler arasındaki Bomonti Bira Fabrikası, Sarıyer ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 15 km’dir.
Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı
Fatih Sultan Mehmet Tabiat Parkı
Şişli Ayazağa Mahallesi'nde yer alan Tabiat Parkı, yürüyüş, koşu parkurları ve dinlenme alanlarının yanı sıra yaban domuzu, kurt, sincap, tilki, serçe, köstebek ve saksağan gibi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Görülmesi gereken tabiat parkı ile Sarıyer ilçe merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 10 km’dir.