Safranbolu Tarihi Yerleri

Safranbolu’nun tarihi MÖ 3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Kızılırmak ile Filyos ırmağı arasında bulunan bu bölgeye eskiden “Paflagonya” denilmektedir. Bu bölge Hititler, Frigler, Persler, Lidyalılar, Pondlar, Selçuklular, Romalılar, Çabanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

“Tarih içinde tarih” sloganıyla bilinen Safranbolu’da birçok tarihi eser ve yapı bulunmaktadır. Bunlar arasında İncekaya Su Kemeri, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kaymakamlar Gezi Evi, Cinci Hanı ve Hamamı ile Safranbolu Evleri öne çıkmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Safranbolu otelleri fiyat adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Safranbolu Evleri

Safranbolu Evleri Safranbolu Evleri

Safranbolu’nun tarihinin eski olması sebebiyle içerisinde 2000’e yakın ince tasarımlara sahip adeta bir sanat eseri olarak nitelendirebileceğiniz evler bulunmaktadır. Bu ilçenin simgesi haline gelmiş olup, sene içerisinde yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır.

Zamanının yıpratıcı etkisi sebebiyle birçoğu şu anda koruma altındadır. Koruma altına alınmış evlerin sayısı yaklaşık olarak 800 civarındadır. Her biri ustaca yapılmış olan ve her bir evin bir diğer evin güneş alışını kapatmayacak şekilde inşa edilmiş olması da muhteşem özelliklerinden biridir. 

Safranbolu evlerinin sokaklarında dolaşarak tarihsel bir gezinti yapabilirsiniz. Yürümeyi sevmeyenler için birçok farklı imkân da sunulmaktadır. Bunlar arasında tur şirketlerinin Golf Arabası ile düzenlemiş olduğu turlar bulunmaktadır. Bu turlara katılarak Safranbolu ruhunu yakından gözlemleyebilirsiniz.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Karabük bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi Hıdırlık Tepesi

Safranbolu’nun girişinde yer alan tarihi tepe eşsiz bir Safranbolu manzasına sahiptir. Hıdırlık Tepesi üzerinden tüm Safranbolu panoramik şekilde görülmektedir. Safranbolu’nun doğu girişinde yer almaktadır. 

Genellikle dinlenmek ve Safranbolu fotoğraflarını çekmek için tercih edilmektedir. Ayrıca bölgede çay veya kahve içilebilen mekânlar da bulunmaktadır.


İncekaya Su Kemeri

İncekaya Su Kemeri İncekaya Su Kemeri

Safranbolu İncekaya Su Kemeri, yaklaşık olarak 150-200 cm genişliğinde ve 120 metre uzunluğundadır. Özgün yapısıyla insanları büyüleyen bir görünüme sahiptir. Kristal Teras üzerinden Tokatlı Kanyonu yönüne doğru ilerlediğinizde sol tarafta yer almaktadır.

Bu yapının altında ise Tokatlı Deresi konumlanmaktadır. Dere boyunca uzanan güzellikleri keşfetmek için yürüyüş parkı mevcuttur. Tarihi ise Sadrazam İzzet Mehmet Paşa’ya uzanmaktadır. O dönemlerde şehrin su sıkıntısı çekmesinden dolayı Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Safranbolu ilçesinin su ihtiyacını karşılamak için inşa ettirilmiştir.

Safranbolu'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Safranbolu'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Yörük Köyü

Yörük Köyü Yörük Köyü

Yörük Köyü, Safranbolu’nun küçük hali olarak tasvir edilmektedir. Karabük – Safranbolu yolu üzerinde bulunan Yörük Köyü’ne ulaşım minibüslerle, taksilerle ve özel araçlarla yapılmaktadır. 

Açık hava müzesi olan köye dar sokaklar ve tarihi Safranbolu evleri hâkimdir. Bölge 1996 yılında koruma altına alınmıştır. Yörük Köyü’nde bulunan tarihi evlerin birçoğu ise yıpranmış durumdadır. Köyün geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yörük Köyü’ndeki en popüler tarihi yapı ise Sipahioğlu Konağı’dır. 

Yörük Köyü’ne girişler ücretsizdir.


Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Camii Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Camii, Safranbolu’da Çeşme Mahallesi’nde bulunmaktadır. Mistik bir çekim gücüne sahip olan Köprülü Mehmet Paşa Camii, Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa’nın isteği üzerine yaptırılmıştır. Cami 17. yüzyıl Osmanlı mimarisi özellikleri taşımaktadır. 

Safranbolu'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Safranbolu gezi rehberi sayfasında listeledi.


Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi Kaymakamlar Gezi Evi

Safranbolu’daki tarihsel ve kültürel evler Kültür Bakanlığı tarafından 1976 yılında koruma altına alınmıştır. Bu evlerden bir tanesi de Kaymakamlar Gezi Evi’dir. Tamamen ahşap mimarinin kullanılmış olduğu bu evde coğrafyanın insan ile nasıl bütünleştiğini ve insanların yaşama biçimiyle bir evin nasıl şekillendiğini gözlemleyebilme olanağı sunulmaktadır.

Kaymakamlar Gezi Evi toplam 3 katlı ve 7 odalıdır. Tamamına yakını ahşap ile ustaca işlenmiştir. Kapılar, tavan, taban, pencereler, yan duvarların hepsi birer sanat eseri niteliğindedir.

Kaymakamlar Gezi Evi Giriş Ücreti 3 TL'dir.


Hasan Dede Türbesi

Hasan Dede Türbesi Hasan Dede Türbesi

Hasan Dede Türbesi, Safranbolu’da kendisi ile aynı adı taşıyan sokakta bulunmaktadır. Hasan Dede’ye ait türbe ve kitabenin bulunduğu bölgeye ulaşım özel araçlarla yapılmakta ve ulaşımı biraz zordur.

Kitabe üzerinde yazan bilgilere göre ne zaman yapıldığı ve kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmemektedir.

Karabük'e gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Karabük gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Yazıköy

Yazıköy Havadan Görünümü Yazıköy Havadan Görünümü

Safranbolu’ya bağlı olan Yazıköy, Safranbolu’nun en köklü geçmişe sahip köyleri arasındadır. Mübadele öncesinde Rumlar tarafından kullanılan Yazıköy’ün etrafında tarihi duvarlar bulunmaktadır. Bu duvarlar Türklerin köye girişini engellemek amacıyla yapılmıştır. Köye ilçe merkezinden kalkan minibüs ve dolmuşlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Rumlar bu bölgeye Yavuz Köy ismini vermişlerdir. Yazıköy’de günümüzde mescit olarak kullanılan tarihi bir bina bulunmaktadır. Bu bina mübadele öncesinde kilise olarak kullanılmıştır.


Cinci Hanı ve Hamamı

Cinci Hanı ve Hamamı Cinci Hanı ve Hamamı

Cinci Han Kervansarayı tam 374 sene önce Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yılların geçişine dayanamayarak yıpranan bu kervansaray daha sonra restore edilmiş ve otel olarak hizmet vermeye başlamıştır. Şu anda Cinci Han Oteli’nde 2 kat ve 63 oda bulunmaktadır.

Cinci Han Oteline ulaşmak için eski çarşıya gitmeniz gerekmektedir. Eski çarşı içerisinde yer alan bu otelin en üst katına çıkarak bir yandan çayınızı yudumlayıp bir yandan da Safranbolu’yu seyredebilirsiniz. 


Safranbolu Kalesi

Safranbolu Kalesi Safranbolu Kalesi

Safranbolu Kalesi Bizans döneminde yapılmıştır. Eski ismi ise Dadybra Kalesi’dir. Büyük bir bölümü zamanın yıpratıcı etkisine dayanamayarak yıkılmıştır. Günümüzde duvarları ve surları yoktur. Tarihi Safranbolu Kalesi, eski çarşıya yürüme mesafesinde yer alır. Üst bölümünde ise Safranbolu manzarası bulunur. 

Giriş ücreti 4 TL’dir. 


Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi eskiden Hükümet Konağı olarak kullanılmıştır. 2006 yılında müze haline dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Kale olarak isimlendirilen bölgede yer alan Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nde Safranbolu’ya ait tüm bilgi ve belgelere ulaşmak mümkündür. Safranbolu’yu kronolojik sıralamada izleyip geçmişe yolculuk yapmak isteyenler için oldukça elverişli bir müzedir.

Ayrıca müzede Safranbolu’nun el sanatlarıyla ilgili çalışmaların da sergilendiği bir alan bulunmaktadır.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi’nin avlusunda ise Anadolu’da yaptırılan ilk saat kulesi yer almaktadır. Bu kulenin birçok parçası İngiltere’den getirilmiştir.

Safranbolu Kent Tarih Müzesi Giriş Ücreti 3 TL'dir.


Ulu Cami (Aziz Stefan Kilisesi)

Safranbolu Ulu Camii Safranbolu Ulu Camii

Ulu Cami, Safranbolu’da Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer almaktadır. Bu tarihi yapı, Rumlar tarafından inşa edilmiştir. 1872 yılında inşa edilen eser yapıldığı ilk dönemlerde kilise olarak kullanılmış olup ismi Aziz Stefan Kilisesi’dir.

Mübadele sonrasında cami haline çevrilmiştir. Etkileyici yapısıyla dikkat çeken Ulu Cami üzerinde Rumca yazılmış kitabeler barındırmaktadır. Günümüzde ibadete açıktır.


Kahve Müzesi

Kahve Müzesi Kahve Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek kahve müzesi Safranbolu’da yer almaktadır. Tarihi Safranbolu konağının restore edilerek müze haline getirilmesiyle hizmete açılmıştır. Safranbolu’ya bağlı Debbağ Pazarı Sokağı’nda bulunmaktadır.

Müzede Türk kahvesinin geçmişi, tarihi bilgileri ve Türk kahvesiyle ilgili özel eşyalar sergilenmektedir.

Kahve Müzesi’ne giriş ücreti 3 TL’dir. 


Kaya Mezarları

Kaya Mezarları Kaya Mezarları

Safranbolu’da “Paflagonya” olarak bilinen bölgede birçok kaya mezarı bulunmaktadır. Bu kaya mezarlarından Safranbolu’da yer alanları ise Çavuşlar ve Gündoğan köylerinde konumlanmaktadır.

Bu köyler dışında en önemli tümülüsler ise Hacılarobası ve Üçbölük köylerinde yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre Safranbolu bölgesinde Büyük Göztepe, Küçük Göztepe, Keten, Kocatepe, Özenler ve Değirmenciler tümülüsleri ortaya çıkarılmıştır.

Kaya mezarlarına şehir içinden kalkan dolmuşlar ile ulaşılmaktadır. 


Safranbolu Tarihi Cezaevi

Safranbolu Tarihi Cezaevi Safranbolu Tarihi Cezaevi

Safranbolu Tarihi Cezaevi, Çeşme Mahallesi’nde yer almaktadır. Tarihe yolculuk yapmak isteyen turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği yerlerden biridir. Tarihi cezaevinde farklı tarihlerde çeşitli müzik etkinlikleri düzenlenmektedir.

II. Abdülhamit tarafından inşa ettirilmiş olan tarihi yapının yapım yılı 1906’dır. Daha sonraki dönemlerde restore edilmiştir. Günümüzde ise restoran olarak hizmet vermektedir.

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Safranbolu butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Mümtazlar Gezi Evi

Mümtazlar Gezi Evi Mümtazlar Gezi Evi

1888 yılında Ziya Efendi tarafından inşa ettirilmiş olan Mümtazlar Gezi Evi, Safranbolu’da Kaymakamlar Gezi Evi yakınlarında bulunmaktadır. Osmanlı mimarisi özellikleri taşıyan tarihi yapı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Osmanlı Türk mimarisini yansıtan yapı 3 katlı olup içerisinde haremlik ve selamlık bölümleri bulunmaktadır. 3 ayrı girişe sahiptir. 

Mümtazlar Gezi Evi’ne giriş ücreti 2 TL’dir. 


Tarihi Çeşmeler

Safranbolu Tarihi Çeşmeleri Safranbolu Tarihi Çeşmeleri

Safranbolu’da birçok tarihi çeşme bulunmaktadır. Tarihi çeşmeler genellikle Osmanlı döneminde yapılmıştır. Safranbolu’da bulunan tarihi çeşmelerden en önemlileri Antepzade Hacı Mehmet Çeşmesi, Hamamönü Sokak Çeşmesi ve Hacı Sare Hanım Çeşmesi’dir. 

Çeşmelerden ilk ikisi Hacıhalil Mahallesi’nde bulunmaktadır. Eski çarşı içerisinde bulunan ve 1915 yılında Hacı Sare Hanım tarafından inşa ettirilen Hacı Sare Hanım Çeşmesi de geçmişten günümüze miras önemli yapılar arasında yer almaktadır. 


Katır Yolu

Katır Yolu Katır Yolu

Tarihi Katır Yolu, Safranbolu – Eflani yolu üzerinde bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 33 km uzunluğa sahip olan Katır Yolu, genellikle doğa yürüyüşleri için tercih edilmektedir. Yol boyunca birbirinden farklı tarihi değerler bulunmaktadır. Yolun en etkileyici kısmı ise Malagöz Köprüsü üzerinden geçiş anıdır.


Lütfiye Camii

Lütfiye Camii Lütfiye Camii

Lütfiye Camii, Safranbolu’da Akçasu Mahallesi’nde bulunmaktadır. Dere üzerine yapılmış olan cami küçük ve şirin görünümüyle dikkat çekmektedir. 1880 yılında inşa edilmiş olan cami bölgede Kaçak Camii olarak da bilinmektedir. Caminin bir dere üzerine inşa edilmesi sebebiyle yörede bu isimle anılmaktadır. 

Caminin asıl yapılış amacı ise hacca giden bir aile büyüğünün Safranbolu’ya sağ salim gelmesidir. Aile büyüğünün gelişine şükür amacıyla Lütfiye Camii inşa edilmiştir. 


Tarihi Eski Çarşı

Tarihi Eski Çarşı Tarihi Eski Çarşı

Tarihi Eski Çarşı, Safranbolu’nun Çeşme Mahallesi’nde bulunmaktadır. Safranbolu’nun en eski çarşısı olarak kabul edilmektedir. Çarşı içerisinde Safranbolu’nun tarihi eşyalarının satıldığı işletmeler de dâhil olmak üzere birçok hediyelik eşya dükkânı bulunmaktadır.

Tarihi özellikleri sebebiyle sene içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. 


Havuzlu Deligözler Bağevi

Havuzlu Deligözler Bağevi Havuzlu Deligözler Bağevi

Safranbolu’da Cemalcaymaz Mahallesi’nde bulunmakta olan bağ evi tarihi özellikleriyle dikkat çekmektedir. Geleneksel Safranbolu evlerinin restore edilmesiyle oluşturulmuş olan bağ evine şehir içi ulaşım imkânlarıyla rahatlıkla gelinebilmektedir. 

Günümüzde ise restoran olarak kullanılmaktadır. Genellikle yerli turistler tarafından ziyaret edilen tarihi yapı özellikle kahvaltı için tercih edilmektedir.

Safranbolu'da yeni evlenen çiftlere özel olarak balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Safranbolu balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.


Kazdağı Camii

Kazdağı Camii Kazdağı Camii

1778 yılında yaptırılan Kazdağı Camii, Safranbolu’nun Çeşme Mahallesi’nde bulunmaktadır. Günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır. Kazdağlıoğlu Mehmet Ağa tarafından inşa ettirilmiş olan tarihi yapı tek kubbeli ve tek minarelidir.

Eski çarşının tam ortasında bulunan Kazdağı Cami, 16. yüzyıl Osmanlı mimari özelliklerini yansıtmaktadır.