Pamukkale'de Gezilecek Yerler

Pamukkale, Antik Çağlardan günümüze dek önemli kültürel merkezlerden biri olmuştur. İçerisinde bulunan tarihi ve turistik yerlerin yanı sıra şifalı suları ile her sene binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Denizli’nin en kalabalık ilçesidir.

Pamukkale’de kalsiyum oksit içeren şifalı suların oluşturduğu travertenler dünya çapında ünlü yerlerden biridir. Bölgede Bergama Kralı’nın karısının adını taşıyan Hierapolis Antik Kenti de tarihi ve turistik bakımdan öne çıkmaktadır. Pamukkale gezilecek yerler açısından son derece zengin bir ilçedir. Pamukkale, özellikle doğal güzellikleriyle dünyanın sayılı ilçeleri arasında yer alıyor ve bu özelliğini UNESCO tarafından da tescilletmeyi başarmıştır.

Genellikle açık hava gezinti yerleri ile Denizli’de gezilebilecek en önemli yerlerden biri olan Pamukkale’de doğal oluşumlar, şelale ve mağara yapıları da gezip görmek isteyenlerin ilgisini çekmektedir. 

Pamukkale'de gezilecek tarihi ve turistik yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Pamukkale otelleri listemize göz atabilirsiniz.


Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Çaldağı’ndan kalsiyum oksit içerikli suların gelmesi ile oluşan beyaz travertenler eşsiz doğal güzelliklerden biridir.

Menderes Nehri Vadisi’nde yer almakta ve bünyesinde birçok büyüklü küçüklü havuza ev sahipliği yapmaktadır. Travertenler kayaların çökmesinden kaynaklı sıcak suların kayalara akmasıyla oluşmuştur. Beyaz renkli olmasını sağlayan ise termal su içerisinde yer alan minerallerin oksijenle buluşup çökelmesidir. Bu anlamda Pamukkale termal su olanaklarıyla oldukça zengin bir bölge olduğu için, otellerinde dahi böyle bir hizmet sunabilmektedir.

17 adet sıcak su kaynağına sahip travertenlerde su kaynaklarının derecesi 35 ila 100 arasında değişmektedir. Görsel zenginliğin yanı sıra sağlık konusunda da etkisi olan doğal oluşumun yaklaşık 2300 yıldır şifa dağıttığı düşünülmektedir. Pamukkale gezilecek yerler listesinde yerli yabancı tüm turistlerin mutlaka dahil ettiği bölgelerden olan bu travertenler, özellikle bahar aylarında da farklı bir havaya ve görünüme bürünmektedir. Geçiş dönemlerinde de görmeniz gereken bir yer olan bu travertenlere özellikle Mart ve Kasım ayları için planlama yapabilirsiniz.

Pamukkale Travertenleri için giriş ücreti 35 TL’dir. 


Hierapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti Hierapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti, önemli kültürel miraslardan biridir. Pamukkale Travertenleri’nin yanı sıra Hierapolis Antik Kenti de Dünya Mirası Listesi’ndedir. Kutsal Kent olarak adlandırılan antik bölgede dini yapılar ve tapınaklar dikkati çekmektedir. Hierapolis, Geç Helenistik ve Erken Hıristiyanlık Dönemi’nde aktif olarak kullanılmıştır. 

Deprem kuşağı üstünde bulunan antik kent derin şekilde zarar görmüştür. Ancak bu zararlardan sonra dini önemi göz önünde bulundurularak yeniden inşa edilmiştir. İnsanlığın geçmişi hakkında ipuçları veren Hierapolis, tarihi ve turistik amaçlı gezilerin ilk adreslerinden biridir. Tarihi yapılara ilgi duyanların Denizli'de gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gereken önemli bölgelerden biridir. Bölgede aynı zamanda Hierapolis Antik Tiyatro da bulunmaktadır.

Pamukkale Hierapolis Antik Kenti’ne giriş ücreti 35 TL'dir. Müzekart+ sahibi olanlar sınırsız giriş hakkına sahiptir. Yaz mevsiminde ziyaretçi saat aralığı 08:00-21:00, kış mevsiminde 08:00-17:00’dir. Denizli Otogarı’ndan, Pamukkale Örenyeri’ne minibüs vasıtası ile ulaşım sağlanmaktadır.

Denizli'de tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Denizli otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Kaklık Mağarası

Kaklık Mağarası Kaklık Mağarası

Kaklık Mağarası, Pamukkale’nin Honaz İlçesi’ndedir. Mağara, Pamukkale Travertenleri ile benzeyen oluşumlara sahiptir ve bu benzerlik de oldukça dikkat çekmektedir. Bölge halkı buraya Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale de diyebilmektedir.

Mağara duvarlarından damlayan kükürtlü suların cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir. Mağara kuzeyinde şelaleler yer aldığı için yürüyerek gezintiye çıkılabilecek bir yerdir. Kaklık Mağarası, Pamukkale'de gezilecek yerler arasında özellikle doğal güzellikler kapsamında mutlaka görülmesi gereken bölgelerden biridir.

Kaklık Mağarası’na giriş ücreti 3 TL’dir. 


Laodikya Antik Kenti

Laodikya Antik Kenti Laodikya Antik Kenti

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nin 2. Antiokhos tarafından M.Ö. 261 ile 263 yılları arasında kurulduğu bilinmektedir. Roma İmparatorluğu için önem arz eden yapı, Antiokhos’un eşinin adını taşımaktadır. Laodikya, Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köylerinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

M.Ö. 1. yüzyılda tekstil alanında önemli bir yer olarak görülmesinin nedeni antik kent içerisinde kaliteli koyunlar yetiştirilmesidir. Tekstil kaynaklı halkın refah seviyesinde yükselmeler görülmüştür. Antik kette gerçekleştirilen kazılar sonucu Klasik Dönem’e de ait eserler bulunmuştur. Laodikya Antik Kenti, Denizli gezilecek yerler planlamasında özellikle tarihi bölgeler arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Laodikya Antik Kenti için 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 saatlerinde giriş yapılmaktadır. Giriş ücreti 15 TL’dir.

Pamukkale'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Pamukkale gezi rehberi sayfasında listeledi.


Antik Havuz

Antik Havuz Antik Havuz

Antik Havuz M.S. 7. yüzyılda Pamukkale ve çevresinde meydana gelen deprem sonucu oluşmuştur. İlçe için önemli tarihi yerlerden biri olan havuzun zemininde yıkılmış olan agoranın sütunları yer almaktadır.

Havuzun çevresinde ise antik kente gelenlerin şifa bulmak amacıyla kullandığı yaklaşık 15 hamam bulunmaktadır. Suyun şifalı olmasından kaynaklı olarak rahatlatıcı etkisi olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Antik bir bölgenin içinde yüzme deneyimi yaşamak isteyenler için Pamukkale gezilecek yerler listesine mutlaka yazılması gereken, oldukça ilginç ve bir o kadar da güzel bir yer olarak ifade edilmektedir. Antik Havuz için kişi başı giriş ücreti 32 TL olarak belirlenmiştir. Havuza giriş 6 yaşa kadar ücretsiz, 6 - 13 yaşına kadar olan çocuklar için 13 TL’dir. 

Giriş saatleri yaz ve kış mevsimlerinde değişiklik göstermektedir. 15 Nisan ile 2 Ekim tarihlerinde 08:00 ile 21:00 arasında, 3 Ekim ile 14Nisan tarihlerinde 09:00 ile 20:00 saatleri arasındadır.


Karahayıt Kaplıcaları

Karahayıt Kaplıcaları Karahayıt Kaplıcaları

Karahayıt Kaplıcaları, Pamukkale’nin Karahayıt Köyü’ndedir. Karahayıt, demir mineralinin yoğunluklu olduğu bölgedeki sulara Kızıl Su adı verilmektedir. Kaplıcaların etrafında konaklama yapılabilecek birçok tesisin bulunması sağlık amaçlı gezmek isteyenlere avantaj sağlamaktadır. 

Pamukkale Travertenleri ile benzeyen oluşumlar, demir oksit nedeniyle kırmızı rengindedir. Burada çıkan suların şifa kaynağı olduğu yöre halkı tarafından bilinmektedir. Kaplıcalardan içilebilir durumda olan su kaynağı çıkmaktadır bundan dolayı sindirim sistemine iyi geldiği de söylenmektedir.

Karahayıt Kaplıcaları, hem farklı oluşumlara sahip olmak hem de sağlık açısından kazanç sağlamak isteyenlerin Pamukkale gezilecek yerler planlamasına mutlaka eklemesi gereken bölgelerin başında yer almaktadır.

Pamukkale'de uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden tatil köyleri için Pamukkale tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yeşildere Şelalesi

Yeşildere Şelalesi Yeşildere Şelalesi

Yeşildere Şelalesi, etrafında yüzlerce yıllık çınar ağaçlarının varlığı ile Pamukkale’nin doğal güzelliklerinden biridir. Şelale, ilçenin yaklaşık 27 km uzaklığındadır. Şelalenin bölge halkı tarafından bilinen bir diğer adı da Ağlayan Kaya olarak ifade edilmektedir.

Daha çok yaz mevsiminde gezilmesi gereken yerlerden biridir. İçerisinde alabalık ve kümes hayvanlarının da yer aldığı tesislerde yemek yemek için de mekan bulunmaktadır. Özellikle Temmuz ve Haziran aylarında gezip görmeniz tavsiye edilen bu şelale, kaplıca ve traverten kadar olmasa da yine turist merkezli bir bölgedir.

Pamukkale gezilecek yerler arasında oldukça zengin olmasıyla birlikte, sadece şelaleleriyle bile büyük fark yaratmaktadır. Bölgede oldukça özel bir kaynak olduğu ve akan suyu oldukça temiz çıkardığı ifade edilmektedir.


Natural Park

Naturel Park Naturel Park

Natural Park, Pamukkale Ören Yeri etrafında hizmet vermektedir. İçerisinde yüzme havuzlarının da olduğu tesis özellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde gezilecek yerlerden biridir. Akşam saatlerinde bölgenin aydınlatmasından kaynaklı travertenler de ışıl ışıl görünmektedir.

Serinleme, eğlenme ve mola vermek için ideal yerlerden biri olan Natural Park muhteşem manzarası ile gezmek isteyenlerin ilgisini çekmektedir. Bu bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında olan Natural Park, turistler arasında da oldukça popüler olmasıyla bilinmektedir.

Natural Park’a giriş ücreti 25 TL’dir. 


Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı Apollon Tapınağı

Geç Helenistik Dönem’den kalan Apollon Tapınağı bölgenin tarihini gözler önüne sermektedir. Dini amaçlarla kullanılmış olan mağara üstüne kurulan tapınak merdivenlerle 7 bölüme ayrılmıştır.

Bölgede yapılan kazılar sonucunda tanrılara adandığı sonucu çıkarılan birçok heykel bulunmuştur. Apollon Tapınağı’nın arka sahnesinde görülmeye değer olan Apollon kabartmaları da yer alan başka tarihi güzelliklerdir. Tarihi açıdan Pamukkale'nin en özel yerlerinden biri olan Apollon Tapınağı'nın kapısı ziyaretçilerine her gün açıktır.

Apollon Tapınağı’na giriş ücreti 5 TL’dir. 


Pamukkale Günübirlik Gezilecek Yerler

Pamukkale, Denizli’nin turizm potansiyeli açısından en önemli ilçesidir. Çevre ilçelerde bulunan doğal güzellikler ve tarihi yapıların gezilip görülmesi Pamukkale gezisini zenginleştirecektir.


Keloğlan Mağarası

Keloğlan Mağarası Keloğlan Mağarası

Keloğlan Mağarası Pamukkale merkezi ile yaklaşık 92 km mesafededir. Sarkıt ve dikitlerin zengin olduğu Keloğlan Mağarası mağara turizmi açısından oldukça değerlidir.


Saklı Göl

Saklı Göl Saklı Göl

Saklı Göl Pamukkale’ye yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Şehir merkezinden kısmen uzakta olan göl huzurlu ve sakin bir doğa gezisi için oldukça ideal yerlerden biridir. Yeşilin birçok tonu Saklı Göl civarında yer aldığından güzel bir manzaraya sahiptir.

Pamukkale'de hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Pamukkale balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Atatürk Evi Etnografya Müzesi

Atatürk Evi Etnografya Müzesi Atatürk Evi Etnografya Müzesi

Atatürk Evi Etnografya Müzesi Pamukkale’ye yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Müze olarak kullanılan yapı 19. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Bina içerisi yöre halkının tasvir edildiği odalardan oluşmaktadır.