Pamukkale Tarihi Yerleri

Pamukkale, jeolojik oluşumlardan kaynaklı olarak dünya üzerinde benzeri olmayan nadir yerlerden biridir. Tekstil alanında ilerleme kaydetmiş olması, Helenistik Dönem’den günümüze dek önemini korumasını sağlayan unsurlar arasında yer almıştır.

Şehrin tarihi M.Ö. 261 yılında Suriye Kralı 2. Antiyokustheos tarafından kurulması ile başlamıştır. Pamukkale’nin adına Laodikya adı verilmiştir. Bölgeye Türklerin gelişi 1070’li yıllarda gerçekleşmiştir. Türkler il olarak Pamukkale’ye yerleşmişlerdir. Germiyanoğulları ise 1390 yılında Osmanlı Devleti’ne çeyiz olarak Denizli ve havalisini bırakmıştır. Pamukkale, İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinin ardından kurtuluş mücadelesine başlamıştır. Mücadele 1919’dan 1922’ye dek devam etmiştir.

İlçe ve çevresi günümüzde doğal ve kültürel varlıkları ile tanınan turistik yerlerin başında gelmektedir. Geçmişten günümüze dek varlığını sürdürmeyi başaran antik kentler, kilise, müze, mezarlık ve tapınak ilçenin tarihi değerlerinden bazılarıdır.

Pamukkale'de günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Pamukkale otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı’nın temelleri Geç Helenistik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Eski zamanlarda dini amaçla kullanılmış olan Plutonion’da tapınak kurulmuştur. Tapınak, 8 merdiven ile 7 bölüme ayrılmıştır.

Bölge içerisinde yapılmış olan kazılar sonucunda tanrılara adandığı düşünülen çok sayıda heykel bulunmuştur. Mekanın sahne arkasında ise şaşırtıcı Apollon kabartmaları yer almaktadır.

Apollon Tapınağı’na giriş ücreti 5 TL’dir.


Hierapolis Antik Kenti

Hierapolis Antik Kenti Hierapolis Antik Kenti

M.Ö. 2.yüzyılda kurulmuş olan antik kent adını Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşinden almıştır. İçerisinde dini yapıların olması arkeolojik literatürde “Kutsal Şehir” olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

Pergamon Kralı 2. Eumenes’in emriyle kurulan Hierapolis Antik Kenti tarihi boyunca depremler geçirdiğinden dolayı büyük yıkımlar yaşamıştır. Roma İmparatoru Neron tarafından tekrardan inşa edilmiştir.

Antik kentin içerisinde Apollon Kutsal Alanı, Agora, Aziz Philippus Martyrionu, Direkli Kilise, Nekropol Alanı ve daha birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale Örenyeri’ndedir. Giriş ücreti ise Müze Kart’ı olmayanlar için 50 TL’dir.

Denizli'de gezilecek yerlere yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Denizli bölgesi otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Laodikya Antik Kenti

Laodikya Antik Kenti Laodikya Antik Kenti

UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nin 2. Antiokhos tarafından M.Ö. 261 ile 263 yılları arasında kurulduğu bilinmektedir. Roma İmparatorluğu için önem arz eden yapı, Antiokhos’un eşinin adını taşımaktadır. Laodikya, Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köylerinin sınırları içerisinde yer almaktadır.

M.Ö. 1.yüzyılda tekstil alanında önemli bir yer olarak görülmesinin nedeni antik kent içerisinde kaliteli koyunlar yetiştirilmesidir. Tekstil kaynaklı halkın refah seviyesinde yükselmeler görülmüştür. Antik kette gerçekleştirilen kazılar sonucu Klasik Dönem’e de ait eserler bulunmuştur.

Laodikya Antik Kenti’ne 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00 saatlerinde giriş yapılmaktadır. Giriş ücreti 15 TL’dir.

Pamukkale'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Pamukkale'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Hierapolis Arkeoloji Müzesi Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Müze, 1984 yılında ziyarete açılmıştır. İçerisinde bulunan eserlerin büyük çoğunluğunu Hierapolis Antik Kenti kazıları sonucunda bulunan eserler oluşturmaktadır. Zengin kaynağa sahip olan müzede Roma Hamamı olarak kullanılan bir alan restore edilmiş ve bugünkü halini almıştır.

14.000 m2’lik alanda kurulu olan Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi’nde eski zamanlardan kalma Lahitler ve Heykeller Salonu, Hierapolis Tiyatro Buluntuları Salonu, Küçük Eserler Salonu bulunmaktadır. Açık alanda sergilenen eserlerinin çoğunu taş ve mermer yapılar oluşturmaktadır.

Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 18 yaşın altındakilere ve Müze Kart sahiplerine ücretsiz, kartsız olan kişilere 7 TL’dir.

Pamukkale'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Pamukkale gezi rehberi sayfasında listeledi.


Nekropoller

Nekroller Nekroller

Nekropoller, antik zamanlarda şifa kaynaklı kullanılan Hierapolis Antik Kenti’nin etrafında geniş alana yayılmıştır. Mimari olarak değişik görünümü olan mezarlar için ayrılmış olan alan kuzey ve güney yönlerinden oluşmaktadır.

Mezarların seçkin aileler için yapıldığı sonucuna çalışmalarla ulaşılmıştır. Görkemli yerler seçkin kişilere, basit kaya oyukları ise sıradan kişilere ayrılmıştır. Helenistik Dönem’den Bizans Dönemi’ne dek kullanılmış olan yapılar bölgede gerçekleşen büyük depremden ciddi hasar görmüştür.

Denizli'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Denizli gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Kleopatra Antik Havuzu

Kleopatra Antik Havuzu Kleopatra Antik Havuzu

Kleopatra Antik Havuzu M.S. 7.yüzyılda Pamukkale ve çevresinde meydana gelen deprem sonucu oluşmuştur. İlçe için önemli tarihi yerlerden biri olan havuzun zemininde yıkılmış olan agoranın sütunları yer almaktadır.

Havuzun çevresinde ise antik kente gelenlerin şifa bulmak amacıyla kullandığı yaklaşık 15 hamam bulunmaktadır. Suyun şifalı olmasından kaynaklı olarak rahatlatıcı etkisi olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.

Kleopatra Antik Havuzu’na kişi başı giriş ücreti 32 TL’dir. Havuza giriş 6 yaşa kadar ücretsiz, 6 ile 13 yaşına kadar olan çocuklar için 13 TL’dir.

Havuza giriş saatleri yaz ve kış mevsimlerinde değişiklik göstermektedir. 15 Nisan ile 2 Ekim tarihlerinde 08:00 ile 21:00 arasında, 3 Ekim ile 14 Nisan tarihlerinde 09:00 ile 20:00 saatleri arasındadır.

Pamukkale'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Pamukkale 5 yıldızlı oteller tesisler sayfasında bulabilirsiniz.


St. Philippe Martrian Kilisesi

St. Philippe Martrian Kilisesi St. Philippe Martrian Kilisesi

Kilise, Hierapolis Antik Kenti’nin kuzeyinde yer almaktadır. Adını Hz. İsa’nın 12 havarilerinin birinden almıştır. M.S 4. - 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Dini yapının içerisinde Hristiyanlık inancını yayma amacından dolayı öldürülen Aziz Philippe’nin mezarı bulunmaktadır.

Pamukkale'de ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Pamukkale tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.