Mudanya Tarihi Yerleri

Mudanya’nın tarihi M.Ö 7.yy’a dayanmaktadır. Kolofonlular tarafından kurulan ilçenin tarihteki adı ise Myrleia’dır. Bu ismin anlamı ise “yüce ana tanrıça geçidi”dir. 

Bu yıllardan sonra birçok kez işgal altında kalan Mudanya 1321 yılında Osmangazi tarafından fethedilmiştir. O dönemde Bursa’nın iskelesi olarak görülmüştür. 19.yy’dan itibaren Bursa’da ham ipek üretimi artınca, Mudanya’nın ihraç iskelesi konumuna gelmesi ile önemi artmıştır.

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde ise zeytini ve zeytinyağı önem kazanmış ve Mudanya önemli bir ticaret limanı haline gelmiştir. 

6 Temmuz’da İngilizler tarafından işgal edilen ilçe, Yunanlılara bırakılmıştır. Kent düşman işgalinde yaklaşık olarak 2 yıl boyunca kaldıktan sonra 12 Eylül 1922 günü Halit Paşa komutasında olan Kocaeli birlikleri tarafından kurtarılmıştır. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temelini atan ve sıcak savaş dönemini sona erdiren Mudanya Mütarekesi’ne ev sahipliği yapmıştır. O dönemde Mudanya’da barış adımları atılmasından itibaren, “Barışın ve Kardeşliğin Başkenti” sloganı günümüze kadar gelmiştir.  

Mudanya Mütarekesi 11 Ekim sabah saat 06:00’da Türkiye ve 3 itilaf devleti arasında imzalandı ve imzalandıktan 3 gün sonra yürürlüğe girmiştir. Böylece savaşmadan Trakya toprakları geri alınmıştır. 

Mütareke sonucu İngiltere’de Türkiye Cumhuriyeti’ni tanımıştır. Bir diğer yandan Boğazlar ve İstanbul’un da TBMM’ye bırakılması ile Osmanlı Devleti resmen sona ermiştir. 

Aileniz ile birlikte tatil için Mudanya'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Mudanya otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Myrleia Antik Kenti

Myrleia Antik Kenti Myrleia Antik Kenti

Mudanya’nın 1 km güneydoğusunda bulunan Myrleia Antik Kenti, M.Ö 7.yy’da kurulmuştur. Günümüzde bu kente ait izlere hala rastlanmaktadır. 

2012 yılında yapılan kazılarda, ortaya çıkan antik kent, SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır. 

Bu tarihi kenti, ziyarete açmak için Mudanya Belediyesi’nin çalışmaları hala devam etmektedir. 


Tahir Paşa Konağı

Tahir Paşa Konağı Tahir Paşa Konağı

Mudanya ilçe merkezinde bulunan Tahir Paşa Konağı, 18.yy Osmanlı mimarisini yansıtan en güzel örneklerden biridir. 

1724 yılında inşa edilen konak, 1985 yılında kamulaştırılmıştır. Kamulaşmadan sonra 2013 yılında Kent Müzesi olarak hizmete açılmıştır. 

Tahir Paşa Konağı’nda Lale Devri mimarisini yansıtan çiçek desenli tavanlar ve iç duvarlar oldukça dikkat çekicidir. 2 kat 18 odadan oluşan konakta ayrıca Tahir Paşa’nın eşyaları sergilenmektedir. 

Konağın birinci katında başkanlık makamı ve sergi salonu bulunurken, ikinci katta başoda bulunmaktadır. Bu odada Lale Devri’ne ait geometrik şekiller, süslemeler ve motifler dönemin en önemli eserleri arasında yer almaktadır. 

Tahir Paşa Konağı Müzesi Pazartesi günleri hariç, haftanın diğer günleri 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 

Müzeye giriş ücretsizdir. 

Bursa'da keyifli bir tatil geçirmek için Bursa otel fiyatları sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Dereköy Kilisesi

Dereköy Kilisesi Dereköy Kilisesi

Mudanya ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Dereköy’de bulunan kilise, ilçe merkezine 15 km uzaklıktadır. 

1857 yılında inşa edilen Dereköy, anıtsal bir yapıdır. 1922 yılında Türkler ve Rumlar arasında yapılan nüfus mübadelesi ile kullanıma kapatılmıştır. Daha sonra Türkler tarafından cami olarak kullanılmıştır. 

1972 yılında ise Türkler tarafından yeni bir cami yapılmasından sonra tamamen terk edilmiştir. Tahrip olmasına rağmen ayin düzenini belirleyen öğelerin hala içinde bulunmasından dolayı her yıl burada Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılımıyla ayin düzenlenmektedir. 


Baş Melekler Kilisesi

Baş Melekler Kilisesi Baş Melekler Kilisesi

Kumyaka’da bulunan Baş Melekler Kilisesi, Mudanya’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. 

780 – 797 yılları arasında Bizans İmparatoru tarafından yaptırılmıştır. 1200 yıldan fazla geçmişi olduğu bilinen kilise 1819 yılında tadilat görmüştür.

Baş Melekler Kilisesi dünyanın en eski 3. kilisesidir. 

Kilisede halkın ibadet etmesinin dışında akıl hastalarına da hizmet verildiği bilinmektedir. Yapı günümüzde ibadet amaçlı kullanılmamakta ancak Rumlar tarafından Paskalya ve Yortu zamanlarında ziyaret edilmektedir. 

Baş Melekler Kilisesi 2012 yılında, Ekümenik Patrikhanesi’nden, Heybeliada Rum Okulu Başrahibi tarafından satın alındıktan sonra restorasyon çalışmaları için inceleme başlatılmıştır. Kubbeleri de branda ile kapatılarak koruma altına alınmıştır. 

Mudanya'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Mudanya'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın


Aya Yani Manastırı

Aya Yani Kilisesi Aya Yani Kilisesi

Küçük bir kaleye benzeyen Aya Yani Manastırı, Tirilye’ye 5 km uzaklıktadır. Adını Tirilye’nin adını veren 3 papazdan biri olan Aya Yani’den almıştır. 

Bu manastırın özelliği Ortodoksların Hac yeri olmasıdır. 1922 yılına kadar faaliyetine devam eden manastır bu dönemden sonra nüfus mübadelesi sonrası Rumların bölgeden uzaklaşması ile terk edilmiştir. 

Bugün sadece taş duvarları görülmektedir. 


Hagios Stephanos Kilisesi – Fatih Camii

Hagios Stephanos Kilisesi Hagios Stephanos Kilisesi

Tirilye’de bulunan Hagios Stephanos Kilisesi, günümüzde cami olarak kullanılmaktadır. 

610- 850 yılları arasında inşa edilen yapı, Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 

16.yy’da Osmanlı Devleti tarafından satın alınarak camiye çevrilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Caminin batısındaki avlu duvarına Hasan İbn Ali adında bir şahıs tarafından bir çeşme yaptırılmıştır.

1920 yılında Yunan işgali sırasında yeniden kilise olarak kullanılmış olsa da, bu durum sadece bir yıl sürmüş ve 1921 yılında yeniden cami olarak kullanılmaya başlamıştır. 

Mudanya'daki turistlerin sürekli ziyaret ettiği mükemmel yerler için Mudanya gezi rehberi sayfasına göz gezdirebilirsiniz.


Kapanca Antik Limanı

Kapanca Antik Limanı Kapanca Antik Limanı

Diğer adı Germenicopolis olan Kapanca Limanı, Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmıştır. Tarihi çok daha eskiye dayanan limandan Cenevizler yöresel ürün ve tuz sevkiyatı yapmıştır. 

Cumhuriyet’in ilk dönemlerine kadar aktif olarak tüm medeniyetler tarafından kullanılan liman, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bursa ile İstanbul arasındaki bağlantı noktası olmasından dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir. 


Taş Mektep

Mudanya Taş Mektep Mudanya Taş Mektep

Tirilye’de bulunan Taş Mektep, 1904 – 1911 yılında inşa edilmiştir. Neo – Klasik tarzda inşa edilen bina Batı mimarisini gözler önüne sermektedir. 

Rum halkı için önemli bir yere sahip olmasının nedeni bu okulda Başpiskopos Makariou’nun eğitim görmüş olmasıdır. 

1922 Nüfus Mübadelesi sonrası yetim ve öksüz çocukların eğitim görmesi için tahsis edilmiştir. 

Mübadele öncesi dönemde Taş Mektep’te ilk ve orta öğrenim yatılı olarak verilirken, bu eğitimin haricinde demircilik ve marangozluk gibi eğitimler de sunulmuştur. 

Okulun daha sonra yatılı bölümü kaldırılmış olsa da, ilkokul olarak 1986 yılına kadar hizmet vermeye devam etmiştir. 

1989 yılından bu yana kapıları açılmayan Taş Mektep’te, 2017 yılında Mudanya Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Yakın bir zamanda müze olarak ziyarete açılacak olan mektebi dışından ziyaret edebilirsiniz. 

Taş Mektep, Mudanya ilçe merkezine 11 km uzaklıktadır. İlçe merkezinden otobüs, minibüs ve taksi ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Bursa'ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Bursa gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Mütareke Evi Binası

Mütareke Evi Binası Mütareke Evi Binası

11 Ekim 1922’de, Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasını sona erdiren antlaşma bu binada imzalanmıştır. Tarihi 19.yy’a kadar dayanan Mütareke Evi, daha sonra müze olarak ziyarete açılmıştır. Hayri İpar tarafından Aleksandr Ganyanof’tan satın alınan Mütareke Evi, 1937 yılında müzeye dönüştürülmüştür. 

2 kattan oluşan bina Mudanya sahilindedir. İlk katta İsmet Paşa’nın odası ve antlaşmanın imzalandığı salon bulunmaktadır. İkinci katta ise İsmet Paşa’nın ve yaverlerinin yatak odaları yer almaktadır. Bina içerisinde ayrıca antlaşma döneminin eşyaları, belgeler ve fotoğraflar görülebilmektedir. 

Mütareke Evi Müzesi Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile aslına uygun bir şekilde restore edilerek, 10 Ekim 2014 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. 

Mudanya Mütareke Binası yıl boyunca pazartesi günleri kapalıdır. Pazartesi günleri haricinde,15 Nisan -  2 Ekim tarihleri arasında 09:00 – 18:00, 3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında ise 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Müzeye giriş ücreti 5 TL’dir. 


Apostoloi Kilisesi

Apostoloi Kilisesi Apostoloi Kilisesi

Mudanya ilçe merkezine 9 km uzaklıkta olan Apostoloi Kilisesi’nin bir diğer adı da Aydınlar Kilisesi’dir. Mertopoliti Dönemi’nde kilise olarak inşa edilmiş olan yapı daha sonra cami olarak kullanılmıştır.

Dikdörtgen planlı ve doğudan batıya doğru uzanmakta olan kilise, 1922 yılında camiye çevrildikten sonra Müslüman halkın kullanımına açılmıştır. Minare yapılana kadar da çan kulesi kullanılmıştır. Kilisenin içine daha sonra mihrap yapılmış ve duvarlara Arapça yazılar yazılmıştır. 

1980 yılında yeni bir cami inşa edildikten sonra kilise boşaltılmıştır. Bir süre depo olarak kullanılmış olmasına rağmen daha sonra bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmiştir. 

Mudanya'da daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz oteller Mudanya butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Dündar Evi Kilisesi – Yuannes Kilisesi

Dündar Evi Kilisesi Dündar Evi Kilisesi

Tirilye Mahallesi’nde bulunan Dündar Evi Kilisesi, 1922 yılında gerçekleşen nüfus mübadelesi sonucunda bu adıyla anılmaya başlamıştır. 

Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 12.yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. 3 kattan oluşan bina Bizans mimarisine özgü motifler taşımaktadır. 

1922’den sonra kilise yerine ev olarak kullanıldığı ve üç ailenin yaşadığı bilinmektedir. Günümüzde boş olan kilise binası aslına uygun olarak restore edilerek butik otel yapılmak istenmektedir. 


Tarihi Zeytinyağı Fabrikası

Tarihi Zeytinyağı Fabrikası Tarihi Zeytinyağı Fabrikası

Tirilye’de bulunan Zeytinyağı Fabrikası içerisinde Osmanlı Dönemi’nde üretilen zeytinyağının ünü Amerika’ya kadar duyulmuştur. 

Bir diğer yandan sadece zeytinyağı değil, Tirilye zeytinlerinin de ünü neredeyse tüm dünyaya yayılmıştır.

Osmanlı döneminden bu zamana kadar gelmeyi başaran Tarihi Zeytinyağı Fabrikası, bugün kullanılmıyor olsa da tarihi ve turistik yerler arasında yer almaktadır. 

Tirilye gezisi sırasında mutlaka görülmesi gereken yapılar arasındadır. 


Hagios Sergios Manastırı

Hagios Sergios Manastırı Hagios Sergios Manastırı

Bir diğer adıyla Medikion Manastırı, Tirilye – Eşkel Limanı yolu üzerindedir. Manastırın kuzeybatı tarafında bir de Rum mezarlığı bulunmaktadır. 

8. yüzyılda inşa edilen ve çiftlik olarak kullanılmaya başlayan manastırın duvarları ve her biri 200 kg ağırlığındaki kapıları günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kapının üzerinde ise iki kitabe bulunmaktadır. 


Tirilye Kilisesi

Tirilye Kilisesi Tirilye Kilisesi

Tirilye Kilisesi 19.yy’da inşa edilmiştir.

Mübadele sonrasında ise öksüz ve yetimlerin eğitim gördüğü Taş Mektep’in yemekhanesi olarak kullanılmıştır. 

2009’da aslına uygun olarak restore edilen yapı, günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. 

Faruk Çelik Kültür Merkezi’ni dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. 


Tren Garı Binası

Mudanya Tren Garı Binası Mudanya Tren Garı Binası

Mudanya sahilinde bulunan Tren Garı binası, 1849 yılında Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. İnşa edildiği dönemde gümrük binası olarak kullanılan yapı, Sultan Abdülaziz zamanında hayata geçirilen Osmanlı Demir Yolları Hattı içerisinde bulunan Bursa – Mudanya bölümünde gar olarak kullanılması planlanmıştır. Ancak bu proje hayata geçmemiştir. 

Bursa’ya trenin gelişi ile bina tren garı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 17 Haziran 1892’den sonra Bursa’da üretilen ipekler, demiryolu ile Mudanya’ya taşınmaya başlamıştır. Daha sonra TBMM döneminde zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmıştır. Bina 1980’li yıllarda aslına uygun olarak yapılan restorasyon çalışmasının ardından otel olarak hizmete açılmıştır. 


Mudanya Ortodoks Kilisesi

Mudanya Ortodoks Kilisesi Mudanya Ortodoks Kilisesi

Mudanya’da Rumların yaşadığı dönemde, Ortodoks Rumların en büyük kilisesi, bu yapıdır. Kiliseyi inşa eden ve yapım yılı hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır. 

Ancak yapının kuzey cephesinde bulunan pencerelerden birinde, 1834 yılında yazılmış 7 satırdan oluşan bir kitabe bulunmaktadır. 

Mudanya Ortodoks Kilisesi nüfus mübadelesinden sonra uzun yıllar sinema olarak kullanılmıştır. 1993 yılında Mudanya Belediyesi tarafından restore edildikten sonra Uğur Mumcu Kültür Merkezi olarak ziyarete açılmıştır. 

Mudanya'da hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Mudanya balayı oteller sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Hasan Bey Kültür Merkezi

Hasan Bey Kültür Merkezi Hasan Bey Kültür Merkezi

1652 yılında Hasan Bey tarafından yaptırılan hamam günümüzde kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. 

Mudanya halkı tarafından bu yapı, Yukarı Hamam ve Eski Hamam olarak adlandırılmaktadır. Hasan bey 1652 yılında bu hamamı, hamamın geliri yine kendisinin yaptırdığı cami ve vakıf giderlerine kullanmak amacı ile yaptırmıştır.