Kütahya'nın İlçeleri

Kaynaklara göre kentin Antik Çağ’da kullanılan ismi ‘Kotiaeion’ olarak bilinmektedir. Kotys’nin şehri manasına gelen bu kelimede adı geçen Kotys ise, bir Roma komutanıdır. Arkeoloji Müzesi’ndeki bir sikkede şehrin adı ‘Koti’ olarak da geçmektedir. Tarihi MÖ 3000 yılına kadar dayanan Kütahya, günümüze kadar onlarca farklı büyük devletin sınırları içerisine girmiş ve daima stratejik açıdan önemli bir bölge olarak kabul edilmiştir.

Şehrin nüfusu 300.000’e yakındır. Kurtuluş Savaşı’ndan önce Yunan işgaline uğramış fakat 1 yıl sonra tarihin gördüğü en büyük kahramanlık destanına ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı’da Hüdavendigar iline bağlı bir belde olan Kütahya, 2. Abdülhamit döneminde sancak statüsünü kazanmıştır. Yunanlıların bozguna uğratıldığı yer ise Kütahya’nın Dumlupınar ilçesidir. Cumhuriyetin kurulduğu yıl Kütahya, il yapılmıştır. İl merkezi haricinde 12 ilçesi bulunmaktadır. 

Gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Kütahya otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Dumlupınar

Dumlupınar Dumlupınar

Kütahya’nın güneyinde yer alan ilçe, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Dumlupınar, Uşak ve Afyonkarahisar merkezine, Kütahya merkezden daha yakındır. İlçeden demiryolu da geçmektedir. İçerisindeki pınarın çok soğuk olması nedeni ile ilçeye Dondupınar denmiş fakat bu isim zamanla Dumlupınar’a çevrilmiştir.

Geçiş iklimine sahip olan Dumlupınar’daki ilk yerleşim yerleri Tunç Çağı’na kadar gitmektedir. Roma Dönemi’nden kalma kalıntılar, ilçedeki önemli arkeolojik bulgular arasındadır. Kurtuluş Savaşı’nın önemli muharebelerinin yaşandığı Dumlupınar, 1987 yılında ilçe olmuştur. Nüfusu merkez ve köyler dahil bile 3000’i bulmamaktadır. 


Gediz

Gediz Gediz

Nüfus ve ekonomik açıdan Kütahya’nın en büyük 3 ilçesinden birisi olan Gediz, 50000’i aşan nüfusa sahiptir. Tıpkı Emet gibi, Gediz’de de şifalı termal sular yer almaktadır ve bu sebeple ilçede Ilıca ve Murat Dağı Kaplıcaları bulunmaktadır. 

Tarihi MÖ 1000’lere kadar dayanan Gediz, Frigler tarafından kurulmuştur. İlk adı Kodis olmuş, Roma Dönemi’nde ise Kadi olarak bilinmiştir. Tarihinde çok fazla doğal felaket yaşamış olan Gediz, bu sebeple tarihi birikiminin birçoğunu kaybetmiştir. İlçenin Gediz Pazarı, türkülere konu olacak kadar popülerdir. 

Kütahya'ya uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kütahya'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Tavşanlı

Tavşanlı Tavşanlı

İlçenin bilinen ilk ismi Harguş’tur, 14. yüzyılda Tavşanlı adını almıştır. Çok eski bir yerleşim yeri olması sebebiyle zengin bir kültürel birikime sahip olan Tavşanlı, günümüzde de Kütahya’nın gelişmiş ilçeleri arasında yer almaktadır. İlçenin en önemli ekonomik zenginliği ise kömür yataklarıdır. 

Tarihte ilk kez Kalkolitik Çağ’da insan yaşamının başladığı bilinen Tavşanlı, Friglerden Romalılara kadar birçok uygarlık için de medeniyet merkezi olmuştur. Kentteki arkeolojik kalıntıların birçoğu, Roma Dönemi’ne aittir. İlçede bulunan Vakıf Ormanı içerisinde dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir karaçam türü de bulunmaktadır. İlçe merkezine 10 dakika uzaklıkta olan Göbel Kaplıcası da, ilçenin bir diğer zenginliğidir. Tavşanlı, nüfus olarak Kütahya’nın en büyük ilçesidir.


Simav

Simav Simav

İl merkezine 2 saatlik uzaklıkta bulunan Simav, ilin batı kısmını kaplamaktadır. Simav Dağları ve Simav Ovası arasına kurulmuş olan şehir, MÖ 4000’li yıllardan bu yana kullanılmaktadır. İlk ismi Sunauva’dır. Bölgeye ilk hakim olan büyük devlet Frigler olmuş ve daha sonra Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar ve Bizanslılar, Simav’a hakim olmuştur. 

1113 yılında Selçuklu ordusu tarafından fethedilen Simav, 1000 yıldır Türk toprağıdır. 1867 yılında belediye kurulmuş ve bundan 1 yıl sonra da ilçe statüsüne kavuşmuştur. Kütahya’daki Kuva-yi Milliye’nin ilk kıvılcımları Simav’da doğmuş ve bu da şehrin kurtuluşunda büyük etken olmuştur. İlçe 3 kez Yunan işgaline maruz kalmış olsa da, tüm işgallerde kahramanca direnmiştir. Ulu Cami, Hisar Kalesi ve Gölcük Yaylası, Simav’ın gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Kütahya'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Kütahya gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Domaniç

Domaniç Ormanları Domaniç Ormanları

Kütahya’nın bitki örtüsü en zengin ilçesi olan Domaniç, Osmanlı Dönemi’nde de halkın yaz aylarında güzel vakit geçirmek için geldiği bir bölgeydi. Günümüzde sadece Domaniç’te yetişen kırktan fazla bitki türü bulunmaktadır. Nüfusu 60 yıldır 15000 civarındadır ve neredeyse hiç değişmemiştir.

İlçede geleneği Kırkpınar’dan dahi eski olan Yağlı Güreş Şenlikleri, her yıl düzenlenmektedir. Konukların topraktan su çıktığına şahit olduğu Sarıkız Mesire Alanı ve Hayme Ana Türbesi, ilçenin gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır.


Altıntaş

Altıntaş Altıntaş

Şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Altıntaş, Eskişehir ve İzmir karayolu üzerinde konumlanmıştır. Nüfusu, diğer ilçelere göre çok düşük olup, 5000 civarındadır. İlçe halkı ağırlıklı olarak tarım ile uğraşmakta olup Altıntaş, çok zengin mermer yataklarına da sahiptir fakat mermeri işleyecek yeterli tesis bulunmamaktadır.

Altıntaş, Kurtuluş Savaşı’ndaki Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ne ev sahipliği yapmasından ötürü, Cumhuriyet tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Türk ordusuna verilen ‘Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir’ emri, yine Altıntaş sınırları içerisinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiştir. Bölgenin en önemli havaalanlarından Kütahya Zafer Havaalanı da, Altıntaş ilçesindedir.


Emet

Emet Emet

Kütahya’nın termal suları ile meşhur olan ilçesi Emet, aynı zamanda en büyük merkezlerinden bir tanesidir. Bakanlar Kurulu’nca Termal Turizm Bölgesi olarak ilan edilen Emet, aynı zamanda değerli bor madeni yataklarına da sahiptir. Öyle ki dünya bor rezervlerinin yarısı, Emet’te bulunmaktadır. Bu açıdan, Türkiye’nin en stratejik ilçelerinden birisi haline gelmiştir.

Kaplıcalarında bulunan termal sularda bol miktarda kalsiyum, sülfat, bikarbonat ve magnezyum bulunmaktadır. İçme kürü olarak uygulandığında, iç ve sindirim hastalıklarına şifa vermektedir. Özellikle karaciğer, bağırsak, böbrek ve mide üzerinde çok etkilidir. Normal banyo olarak uygulandığında ise onlarca farklı cilt hastalığına fayda göstermektedir. İlçede çok sayıda hamam bulunmaktadır.


Çavdarhisar

Aizanoi Antik Kenti Aizanoi Antik Kenti

Kütahya’nın önemli ilçelerinden olan Çavdarhisar, il merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. Tarihi açıdan kentin en zengin ilçelerinden birisi olan Çavdarhisar’da Aizanoi Antik Kenti bulunmaktadır. Bu antik kentte, dünyada eşi benzeri bulunmayan bir stadyum-tiyatro kompleksi yer almaktadır. 

Yapılan arkeolojik çalışmalara göre Çavdarhisar’daki yerleşik hayat, günümüzden 5 bin yıl önce başlamıştır. Frigya’ya bağlı olarak yaşayan bir yerleşim yeri olan bölge, daha sonra Roma egemenliğine girmiş ve 1000 yıl kadar Roma kenti olarak kalmıştır. Cumhuriyet ile beraber, bölgedeki arkeoloji çalışmaları artırılmıştır ve halen çalışmalar devam etmektedir. Antik kent içerisindeki hamam, köprü ve tapınaklar görülmeye değerdir.

Yeni evlenen çiftlere özel olarak balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Kütahya balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.


Hisarcık

Hisarcık Hisarcık

Arkeolojik çalışmalara göre Roma Dönemi’nde kurulduğu tahmin edilen Hisarcık, 1967 yılında kasaba olmuş ve 1987 yılında da ilçe statüsünü kazanmıştır. Hisarcık’ın bu hızlı gelişiminde, bulunan bor yataklarının da etkisi olmuştur. İl merkezine 108 kilometre uzaklıkta olan Hisarcık, ilçe olmadan önce Emet’e bağlı bir belde idi.

İlçenin büyük bölümü ormanlık alanlardan oluşmaktadır, geri kalanı ise tarım arazisidir. Hisarcık’ta da termal su kaynağı bulunmakta ve ilçedeki Esire Kaplıcaları aracılığı ile şifa dağıtmaktadır. 


Aslanapa

Aslanapa Aslanapa

Önceleri merkez ilçeye bağlı bir belde iken, Özal döneminde ilçe statüsünü kazanmış olan Aslanapa, Türkiye’nin en küçük ilçelerinden bir tanesidir ve merkez nüfusu 2000’den daha azdır. Halkın büyük bölümü kırsal alanlardan yaşamaktadır. Bir ova üzerinde kurulmuş olması nedeni ile apa ismini almıştır.


Şaphane

Şaphane Şaphane

Friglerden bu yana yerleşim yeri olan Şaphane, 1234 yılında Selçuklu Devleti tarafından alınmıştır. Tanzimat Dönemi’nde bucak olmuş, 1987 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. Anadolu’nun işgale uğramadığı nadir noktalarından bir tanesidir. 

Kütahya’nın en küçük ilçelerinden birisi olan Şaphane’de, kendi adını taşıyan bir dağ da bulunmaktadır. Her yıl geleneksel olarak Temmuz ayının ilk haftasında Kiraz ve Vişne Festivali, Ağustos ayının ilk haftasında ise Sarımsak Festivali düzenlenmektedir.

Kütahya'da aileniz için uygun olan alkolsüz tesettür otellerini size özel olarak Kütahya islami oteller sayfamızda listeledik.


Pazarlar

Pazarlar İlçesi Pazarlar İlçesi

Kütahya’nın bir ilçesi olan Pazarlar, meyveleri ve turşuluk biberleri ile meşhurdur. Ayrıca ilçede dünyanın en iyi vişnesi yetiştirilmektedir. Bu doğrultuda, ilçenin en önemli ekonomik geliri de tarım ile gerçekleşmektedir. İlçede gelişen bir sektör de, halı dokumacılığıdır. Pazarlar ilçesinde el emeği ile dokunan halılar, günümüzde dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir.

Uşak’a çok yakın olması nedeni ile çok göç vermektedir ve nüfusu 5000 civarındadır. Kütahya’nın tarihi olmayan tek ilçesidir, oluşumu günümüzden 2 asır önce 7 köyün birleşmesi ile gerçekleşmiştir.