Büyük bir kültür mirasına sahip olan Kütahya, Neolitik Dönem’den bu yana insanlar tarafından yerleşim merkezi olarak kullanılmıştır. Şehrin yarısından fazlasının ormanlık alanlar ile kaplı olması, doğa sporlarının yapılmasına da zemin oluşturmuştur. Çok sayıdaki gölet, nehir ve pınar da doğal güzellikler arasındadır.
Kütahya, aynı zamanda Türkiye’deki en çok termal merkeze sahip şehirdir. Yer altından çıkan bu şifalı sular, asırlardır bölge halkına şifa dağıtmaktadır. Kütahya’da yapılacak aktiviteler arasında kuş gözlemciliği, bitki inceleme, piknik, kamp, dağcılık, trekking ve avcılık bulunmaktadır.
Kütahya'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Kütahya otelleri sayfamızda listeledik.
Piknik
Kütahya Piknik Alanları
Topraklarının yarısından fazlasının orman olması, Kütahya’da sayısız piknik alanının olmasına da sebep olmaktadır. Şehrin batısında bulunan ve il merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta yer alan Çamlıca Mesire Alanı, ormanın içerisindeki bir yaşam alanıdır. Özelleştirilmiş olan alanda tertemiz hava, çam ağaçları, soğuk sular ve muhteşem bir manzara eşliğinde piknik yapmak mümkündür.
Merkeze 15 kilometre uzaklıkta olan Ağaçköy Regülatörü Mesire yeri ise Belediye tarafından piknik alanı yapılmıştır. Çok büyük bir alanı kaplayan mesire yerinde oturma alanları, tuvalet, çocuklar için oyun alanları, mescit ve büfeler bulunmaktadır. Seyir teraslarına sahip Kütahya Şehir Ormanı, Ege Bölgesi’nin en yüksek noktası olan Murat Dağı, altyapı ve harika bir manzaraya sahip Gölcük Yaylası, balıkçılığın da yapılabildiği Porsuk Barajı ve tertemiz bir gölete sahip Ilıcaksu Mesire Yeri, şehirdeki diğer mesire alanları arasında bulunmaktadır.
Kütahya'ya geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Kütahya'nın gezilecek yerleri yazısında listeledik.
Dağcılık
Dağcılık
Kütahya topraklarının neredeyse %60’ı ormanlık alanlar ile kaplıdır. Doğal güzelliklerin bu denli fazla olması, Kütahya’da yapılacak doğa sporlarının da keyifli olmasını sağlamaktadır. Günübirlik doğa sporlarının yanı sıra, bölgede kamp yaparak daha uzun vadeli spor ve dinlenme fırsatından da faydalanılabilmektedir.
Kütahya’da dağ tırmanışı ve doğa yürüyüşlerinin en verimli yapılacağı bölgeler ise Eğrigöz Dağı, Murat Dağı, Yeşildağ, Yellice Dağı, Akdağ, Simav Dağı, Şaphane Dağı, Türkmen Dağı ve tarihi binlerce yılı bulan Frigya Vadileri olarak belirlenmiştir. Ayrıca Domaniç Ormanları, Çamlıca ve Gölcük Yaylaları da, doğa yürüyüşleri için çok verimli rotalar barındırmaktadır.
Avcılık
Avcılık
Kütahya, ormanlık alanların çokluğunun yanı sıra, çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu da doğal olarak ormanlık alanlarda, yabani hayatın gelişmesine fırsat sağlamıştır. Şehrin ormanlarında tilki, yaban domuzu, tavşan ve kurt gibi yabani hayvanların sayısı oldukça yüksektir. Kuş cenneti olarak da bilinen Kütahya’da, en çok keklik ve bıldırcın bulunmaktadır.
Kütahya, aynı zamanda Türkiye’deki önemli geyik üretim merkezlerinden de bir tanesidir. Avlanmak, yılın bazı dönemlerinde serbesttir ve kontrollü bölgelerde yapılmasına izin verilmektedir. Bu bölgeler arasında Domaniç Ormanları, Türkmen Dağı ve Şaphane Dağı gibi sahalar bulunmaktadır.
Kütahya il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Kütahya gezi rehberini sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Kamp
Kamp Alanları
Ormanlık alanlar, bol oksijen ve zengin bitki örtüsü denince akla elbette ilk olarak kamp yapmak gelecektir. Kütahya’nın birçok alanında, kampçılığı desteklemek adına elektrik altyapısı düzenlenmiştir. Kampçılık yapılacak en güzel alanlardan birisi Gediz ilçesindeki Murat Dağı’dır. Temiz havası, kuş cennetine ev sahipliği yapması, termal kaynakları ve buz gibi suları ile unutulmaz bir kamp deneyimi sunmaktadır.
Simav ilçesinde bulunan Gölcük Yaylası ise çam ormanları arasında harika bir kamp deneyimi fırsatı sunmaktadır. Yaylada, kamp ve karavan turizminin teşvik edilmesi amacı ile konukların birincil ihtiyaçlarının karşılanacağı altyapı çalışmaları tamamlanmıştır.
Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Kütahya termal oteller sayfasında yer almaktadır.
Olta Balıkçılığı
Olta Balıkçılığı
Kütahya’da sportif olta balıkçılığı, baraj bölgelerinde yapılmaktadır. Şehrin kuzeyinde bulunan ve il merkezine 40 dakika uzaklıkta olan Porsuk Barajı ve Enne Barajı, olta balıkçılığı için verimli arazilerdir. Baraj çevrelerinde ormanlık alanlar ve mesire bölgelerinin de bulunması, balık tuttuktan sonra piknik ve mangal keyfi yapma fırsatı da sunmaktadır.
Tavşanlı ilçesindeki Kuruçay Göleti ve Kayaboğaz Barajı’nda da sportif amaçlı olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Kütahya’da ağırlıklı olarak aynalı sazan, sazan, sargın, yayın ve kızılkanat balıkları avlanmaktadır. Domaniç ve Gediz’de alabalık üretimi de mevcuttur, dileyenler bu lezzetli balıkların da tatlarına, Kütahya balıkçılarında bakabilmektedirler.
Kuş Gözlemciliği
Kuş Gözlemciliği
Toy kuşu, dünya üzerinde Kütahya ile beraber sadece birkaç yerde yaşamakta ve üremektedir. BM tarafından da koruma altına alınmış olan bu nadir türün sayısı, dünya üzerinde giderek azalmaktadır. Toy Kuşu, günümüzde Kütahya’nın Altıntaş Ovası’nda yaşamaktadır ve Anadolu’nun başka hiçbir yerinde bulunmamaktadır.
Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir’in ortasında kalan Türkmen Dağı ise onlarca farklı yırtıcı kuş türüne ev sahipliği yapan bir kuş cennetidir. Özellikle ülkemize has bir kuş türü olan kara akbabaların büyük bölümü bu bölgede yaşamaktadır. İyi bir fotoğraf makinesi ile Türkmen Dağı’nda fotoğraf turuna çıkılabilmektedir.
Kütahya'da her bütçeye uygun fiyatları ile rahat konaklama hizmetleri sunan yerler için Kütahya pansiyon sayfamıza göz atabilirsiniz.
Bitki Gözlemciliği
Bitki Gözlemciliği
Ormanlık alanlarının yanı sıra, Kütahya ziyaretçilerini hayran bıraktıracak kadar zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Özellikle şehrin kuzeyinde kalan Domaniç ilçesindeki Domaniç Ormanları ve Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı’nda çok nadir görülen ve bazıları sadece bu bölgede yetişen bitkileri görmek mümkündür. Orman içerisinde anıt değeri kazanmış ve yaşı 1000’e yaklaşan ağaçlar da bulunmaktadır.
Kütahya’nın bir diğer doğal zenginliği olan Murat Dağı’nda da çok zengin bir bitki örtüsü bulunur. Ormanlık alanlar ise çam, kestane ve meşe ağaçlar ile kaplanmıştır. Nesli tükenmeye yüz tutmuş karaçam, ebe çamı ve ehrami karaçam ağaçları ise Türkiye’de sadece Tavşanlı ilçesindeki Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı’nda görülmektedir. Bitki incelemeye meraklı olanlar için Kütahya’nın bu 3 bölgesi, ziyaretçilere haftalarca gezebilecekleri bir rota oluşturmaktadır.