Ege Bölgesi’nin İç Anadolu Bölümü’nde bulunan Kütahya, Frigler, Hitit Devleti, Roma, Bizans Selçuklu, Germiyanoğlu ve Osmanlı gibi büyük devletler tarafından yönetilmiş önemli bir şehirdir. Şehrin kesin kuruluş tarihi bilinmese de, 7000 yıldır yerleşimin olduğu, yapılan arkeolojik çalışmalar ile ortaya çıkarılmıştır.
Şehrin büyük bölümünün ormanlık olması ve termal sulara sahip yer altı kaynakları, asırlar boyunca Kütahya ilinin gezilecek yerler listesinde cazibesini artıran etkenler olmuştur. Dünyanın önde gelen gezginlerinden olan Evliya Çelebi de burada doğup büyümüştür.
Şehrin %60’ına yakını ormanlık alanlar ile kaplıdır. Çok sayıda pınarlar ve nehirlerin bulunduğu şehir, gezilip görülmeye değer önemli doğal güzelliklere sahiptir. Türkiye’deki termal bölgelerin %10’una sahip olan Kütahya, çinicilik alanında da dünyada liderdir. Hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile Kütahya, gezilecek yerler açısından zengin seçenekler sunmaktadır.
Kütahya'da gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Kütahya otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Frig Vadisi
Frig Vadisi
Kütahya ilinde ilk kez Hititler hüküm sürmüş ve daha sonra Anadolu’nun yine önemli medeniyetlerinden birisi olan Frigler, şehri ele geçirmiştir. Anadolu’nun geçmişindeki en önemli medeniyetlerden birisi olan Frigler, Kütahya’da da çok sayıda iz bırakmıştır. Frig Vadisi, Kütahya ile beraber Eskişehir ve Afyon’un da sınırlarında yer almaktadır. Çok geniş bir alanı kaplayan Frig Vadisi, içerisinde muhteşem bir kültür ve doğa rotasını da barındırmaktadır. Hem tarihi hem de doğal dokusu ile Kütahya gezilecek yerler listesinde mutlaka yer almalıdır.
Frig Vadisi’nde yürüyüş yapan misafirler, 3000 yıllık bir tarihi de gözlemleme fırsatı bulmaktadır. Frig Devleti’nden kalma evler, yer altı tünelleri ve kaya mezarları, yürüyüş rotası boyunca uzanmıştır. Tarihi yapıların birçoğu ana tanrıça Kybele'ye adanarak yapılmıştır. Vadi üzerinde bulunan ve Kapadokya’dakini andıran peri bacaları da, yürüyüş rotası üzerindeki dikkat çeken turizm değerleri arasındadır. Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkurlarından birisi de yine Frig Vadisi’nde bulunmaktadır. Trekking yapmak için uygun 500 kilometrelik parkuru gezmek, haftalar alabilmektedir.
Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti
Kütahya iline bağlı Çavdarhisar ilçesinin 5 kilometre uzağındaki Kocaçay Irmağı’nın iki yakasına kurulmuş olan Aizanoi Antik Kenti, 5000 yıldır antik çağlardan günümüze kadar ayakta durmaktadır. Binlerce yıl önce dahi 100.000’e yakın insanın yaşadığı bir Roma şehri olan Aizanoi, günümüzde dahi hala değerini korumaktadır. Kentte ilk dikkat çeken Macellum binasıdır. Burası, dünyanın ilk borsa binası olarak kabul edilmektedir. Borsada işletilen ilk ürün ise doğal olarak tahıl olmuştur. Macellum içerisinde, tüm mesleklerin alması gereken ücretlerin bulunduğu listeler de yer almaktadır. Adeta önemli bir antik ticaret merkezidir.
450 metre uzunluğundaki sütunlu cadde, dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından bir tanesi olan Zeus Tapınağı ve Palaestra Kompleksi içerisinde bulunan hamam da mutlaka görülmesi gereken alanlar arasındadır. Aizanoi Antik Kenti içerisinde bulunan tiyatro ve stadyum kompleksi ise Roma Dönemi’nin tek ve en önemli örneğidir. Tiyatronun kapasitesi 20000, stadyum ise 13500 kişiliktir. 2012 yılında başlamış olan restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir.
1 Nisan ve 1 Ekim tarihlerini kapsayan yaz döneminde saat 10.00 ile 19.00 arasında ziyaret edilebilirken, 1 Ekim ve 1 Nisan arasını kapsayan tarihlerde saat 08.45 ile 17.30 arasında ziyaret edilebilmektedir. Aizanoi Antik Kenti’ne giriş 10 TL’dir.
Kütahya'ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kütahya gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Kütahya Ulu Cami
Kütahya Ulu Camii
Kütahya ilinde inşa edilmiş olan tek Osmanlı padişahı camisi olan Kütahya Ulu Camii, Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Şehrin en önemli camiler arasında yer almaktadır ve caminin onarımını, yapımından 1 asır kadar sonra Mimar Sinan yapmıştır. Sebebi ise Kanuni Sultan Süleyman’ın bir sefere giderken Kütahya ilinde konaklayıp, caminin hasar aldığını görmüş olmasıdır. Kanuni’nin vefatından sonra, o anda Kütahya Valisi olan 2. Selim’de, padişahlığını bu camide ilan etmiştir.
Tarihi camii bugünkü şeklini ise 2. Abdülhamid döneminde yapılan onarımda almıştır. Bu onarımda, caminin duvarlarının büyük bir bölümü tamamen yıkılmış ve tekrardan kesme taştan örülmüştür. Camii, büyük ve oldukça ferahtır, iç süslemeleri ise dikkat çekmektedir. Kütahya ilinin adeta marka olduğu çini sanatı da, cami içerisinde kendini Kabe tasviri ile göstermektedir. İbadete açık olan Ulu Cami’ye herhangi bir giriş ücreti yoktur.
Domaniç Ormanları
Domaniç Ormanları
Kütahya iline bağlı Domaniç ilçesinde yer alan Domaniç Ormanları, Hisar Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Anadolu Selçuklu Uç Beyi Ertuğrul Gazi, bu ormanı çok sever ve yaz aylarını sürekli burada geçirirmiş. Kütahya ilinin %60 kadarı ormanlık alanlardan oluşsa da, Kütahya Domaniç Ormanları çok zengin bir bitki örtüsü ile farkını hissettirmektedir.
Domaniç Ormanları çevresinde büyük mesire alanları mevcuttur ve buraya gelenlere piknik veya kamp yapma imkanı sunmaktadır. Ayrıca orman içerisinde 30 kilometrelik Sultan Abdülhamit – Evliya Çelebi – Karderesi – Pazaralanı yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Doğası ile Kütahya gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir.
Ormanın tam arasında bulunan Palazoğlu Göleti, asırlık ağaçları ve çevresindeki oyun alanları ile aileler için muhteşem bir vakit geçirme alanıdır. Çevrede elektrik alt yapısının, uzatma kabloları ile sağlanabiliyor olması, kamp yapmak isteyenlere de fırsat sunmaktadır. Özel aracı ile gelenler için park sorunu bulunmamaktadır ve Domaniç Ormanları'na giriş ücretsizdir.
Kütahya Arkeoloji Müzesi
Kütahya Arkeoloji Müzesi
Kütahya Arkeoloji Müzesi binası ilk olarak 1314 yılında Germiyan beylerinden olan Umur Bin Savcı tarafından yaptırılmıştır. Kütahya Arkeoloji Müzesi kesme taştan inşa edilmiş olup, Selçuklu mimarisinin tüm inceliklerini ayrıntılı bir şekilde üzerinde taşımaktadır. Yapı, Kütahya ilinin en büyük ibadethanesi olan Ulu Cami’nin yanındadır. Şehirdeki ilk müzecilik faaliyetleri 1945 yılında başlamış ve ilk müze deposu Vahit Paşa Kütüphanesi’nde açılmıştır. Bugünkü yapıda müzenin açılması ise 1965 yılına dayanmaktadır.
Kütahya Arkeoloji Müzesi içerisinde antik çağlardan günümüze kadar Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait bulunmuş tarihi eserler sergilenmektedir. Çok sayıda fosil de, müzede sergilenmektedir. Frig Dönemi’nden kalma çocuk oyuncakları, Hitit Dönemi’nden kalma heykeller ve Roma Dönemi’nden kalma kandiller ve cerrahi aletler, Kütahya Arkeoloji Müzesi içerisinde en çok ilgi çeken buluntular arasında kabul edilmektedir. Kütahya ziyareti esnasında mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasına dahil edilmektedir.
Müze, pazartesi günü hariç her gün saat 08.45 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir ve giriş ücreti 5 lira olarak belirlenmiştir.
Germiyan Sokağı
Germiyan Sokağı
Kütahya il merkezinde Anadolu’nun en güzel sivil mimari örneklerinden birisini yansıtan Germiyan Sokağı, 19. yüzyılda inşa edilmiş konutlardan oluşmaktadır. Ahşap mimarisi ile yapılmış olan Kütahya evleri, halen aslına uygun bir şekilde korunmaktadır. İki veya üç katlı olarak bu konutlar, eski konak kültürünün günümüzdeki en güzel örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Evlerin ilk katları, dönemin ihtiyaçlarına uygun olarak kiler, depo ve mutfak olarak tasarlanmış, üst katlara ise yatma, oturma ve yıkanma odaları eklenmiştir. Evlerin giriş kapıları çok büyüktür, sebebi ise atların da evlere girebilmesini sağlamaktır. Sokak boyunca bu evleri gezerek tarihe tanıklık etmek ve fotoğraf turu ile anı biriktirmek, Kütahya iline gelmişken mutlaka yapılması gereken bir aktivitedir.
Kütahya Çini Müzesi
Kütahya Çini Müzesi
Kütahya il merkezinde yer alan Kütahya Çini Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek çini müzesi olma özelliğine sahiptir. Germiyanoğlu 2. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırdığı medrese, imaret, kütüphane ve mescit dahil olan bir külliyeden oluşmaktadır.
Günümüze kadar imaret ve türbe bölümleri gelebilmiş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek Kütahya Çini Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Geçmişten günümüze kadar uzanan birçok çini örneği, Çini Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz çini örnekleri ile dikkat çeken Çini Müzesi, Kütahya gezilecek yerler listesindedir.
Kütahya Çini Müzesi giriş ücreti 5 TL'dir.
Kütahya'da termal otellerde hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Kütahya termal oteller 5 yıldızlı sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.
Yoncalı Kaplıcaları
Yoncalı Kaplıcaları
Kütahya il merkezine 16 kilometre uzaklıktaki Yoncalı Kaplıcaları, Kütahya Tavşanlı arasında bulunan Tavşanlı yolu üzerinde yer alıyor. Şifalı sularının sıcaklığı 42 derecedir. Etkili olduğu hastalıklar ise yumuşak doku romatizması, eklem romatizması, kireçlenme, nörolojik hastalıklar ve spor rahatsızlıklarıdır. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Yoncalı hakkında "Yetmiş derde devadır." cümlesini kurarak önemimi vurgulamıştır.
Yoncalı Kaplıcaları çevresinde birçok termal tesis, konaklama imkanı da sunmaktadır. Sağlık turizmi açısından Kütahya gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olması gereken güzergahlardandır.
Kütahya Kalesi
Kütahya Kalesi
Bizanslılar tarafından inşa edilen Kütahya Kalesi, Kütahya il merkezinde yüksek ve sarp bir tepe üzerine şehre hakim bir konumda inşa edilmiştir. Antik çağlardan günümüze kadar aktif yerleşimlerin bu tepe üzerine kurulduğu tahmin edilmektedir.
Kütahya Kalesi, Bizans Dönemi'nden kalma izleri bünyesinde barındırmaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenlikleri olduğu süreçlerde kullanılmış olsa da, bu dönemlere ait herhangi bir kitabeye rastlanmamıştır. Fakat bu dönemlerde kullanılmış olması, inşa üzerindeki yapı izlerinden çıkarılmıştır.
Günümüzde Kütahya Kalesi, yiyecek ve içecek hizmeti sunan Döner Gazino isimli mekana ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Döner Gazino, saat başı kendi etrafında dönerek Kütahya ilinin panoramik manzarası gözler önüne sermektedir. Kütahya Kalesi ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.
Çinili Cami
Çinili Camii
Kütahya il merkezine bağlı Maltepe mevkii üzerinde yer alan Çinili Cami, 1973 yılında ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından inşa edilmiştir. Orta Asya Türk mimarisi özellikleri, yapı tarzına ve süsleme üslubuna yansıtılmıştır.
İki katlı ve tek kubbeli cami, sekizgen olarak yapılmıştır. Caminin dış tarafı özel üretilen mavi renkli Kütahya çinileri ile süslüyken, iç tarafı Orta Asya Türk mimarisi özelliklerini taşıyan kalem işi el sanatları ile dikkat çekmektedir. Özgün mimari özellikleri ile Kütahya gezilecek yerler listesine mutlaka dahil edilmesi gereken tarihi yapılardandır.
Çinili Cami, günümüzde ibadete açıktır ve giriş için bir ücret ödenmemektedir.
Dumlupınar Şehitliği
Dumlupınar Şehitliği
Kütahya iline bağlı Dumlupınar ilçesinde yer alan Dumlupınar Şehitliği, Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır. Dumlupınar Meydan Muharebesi esnasında şehit düşern Türk askerleri anısına Dumlupınar Şehitliği inşa edilmiştir.
Dumlupınar Şehitliği içerisinde isimleri tespit edilmiş toplam 100 subay ve 500 ere ait mezar taşı bulunmaktadır. Dumlupınar Şehitliği ziyaret için bir ücret ödenmesi gerekmemektedir. Tarihi açıdan önemli olan şehitlik, Kütahya ilinde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi
Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi, Kütahya iline bağlı Dumlupınar ilçesinde yer alıyor. Savaş anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 30 Ağustos 1997 tarihinde yaptırılmıştır. Özel bir müze statüsündedir. Dumlupınar Müzesi olarak da bilinmektedir.
Müze içerisinde Kurtuluş Savaşı'na ise fotoğraflar, belgeler, silahlar, kılıçlar ve diğer araç gereçler sergilenmektedir. Kütahya gezilecek yerler listenize ekleyerek tarihi eserleri ziyaret edebilirsiniz . Müzeye giriş ücreti 5 TL'dir.
Kütahya Çamlıca Tabiat Parkı
Kütahya Çamlıca Tabiat Parkı
Kütahya gezilecek yerler listesinde bulunan Kütahya Çamlıca Tabiat Parkı, şehir merkezi sınırları içerisindedir. Marmara ikliminin etkisi gözlemlenmektedir. Tabiat parkının büyük bir bölümü 80 ile 100 yaşları arasındaki karaçam ağaçları ile çevrilidir. Ayrıca ekolojik yaşam alanı, kirpi, tosbağa, ağaç kurbağası ve serçe ile sağlanmaktadır.
Mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunan Kütahya Çamlıca Tabiat Parkı, doğa yürüyüşü, piknik, fotoğrafçılık, çadırlı kampçılık ve tabiat eğitimi gibi etkinliklere katılım sağlayabileceğiniz bir yer olarak ön plana çıkmaktadır.
Çamlıca Tabiat Parkı'na tam giriş 3,5 TL, indirimli giriş ise 1,5 TL'dir.
Simav Çitgöl Kaplıcaları
Simav Çitgöl Kaplıcaları
Simav Çitgöl Kaplıcaları, Kütahya iline bağlı Simav, Çitgöl mevkiinde yer almaktadır. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Simav Çitgöl Kaplıcaları'ndan "Cennet Kaplıcaları" olarak bahsetmiştir. Termal su 80 ile 90 C° arasında değişen bir sıcaklığa sahiptir.
Şifalı termal suyun kireçlenme, mide ülseri, ortopedik rahatsızlıklar, kadın hastalıkları, cilt ve deri hastalıkları, siyatik ve daha fazla hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca çevresinde oteller ve pansiyonlar hizmet sağlamaktadır. Bunun yanı sıra günübirlik gelen konukları için ise termal sulardan yararlanabilecekleri bir adet hamam bulunmaktadır.
Dumlupınar Atatürk Karargah Evi
Dumlupınar Atatürk Karargah Evi
Dumlupınar Atatürk Karargah Evi, Kütahya iline bağlı Dumlupınar ilçesinde bir konuma sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı dönemde bu evi karargah olarak kullanmıştır.
Düzenlenen bu karargah evi, 30 Ağustos 2003 tarihinden bu yana müze olarak ziyarete açılmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı eşyalar, Mustafa Kemal’in silah arkadaşlarının fotoğrafları ve bazı belgeler sergilenmektedir. Tarihi atmosferi hissedebileceğiniz bu ev, görülmesi gereken önemli yerlerden birisidir.
Kütahya'da yeni evlenen çiftler için romantik balayı tatili seçenekleri Kütahya balayı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Kütahya Günübirlik Gezilecek Yerler
Kütahya tarihi ve turistik yerleri ile dikkatleri üzerine çeken bir ildir. Çevre illerdeki gezilecek yerler, Kütahya iline yakın olduğu için sıklıkla ziyaret edilmektedir. Özellikle Eskişehir ve Afyon arasında kalan konumu sayesinde günübirlik gezintiye çıkmak isteyenler için eşsiz olanaklar sunmaktadır.
Midas Anıtı
Midas Anıtı
Eskişehir’e bağlı Han ilçesinde yer alan Midas Anıtı, Kütahya ilinin merkezine yaklaşık olarak 92 kilometre uzaklıktadır. Frig kaya fasadlarının en göze çarpan eseridir. Tanrıça Matar’ın heykeli bulunmakta ve anıt üzerinde Frigce yazıtlar yer alıyor.
İnönü Savaşları Karargah Evi
İnönü Savaşları Karargah Evi
Eskişehir ilinin İnönü ilçesinde yer alan İnönü Savaşları Karargah Evi, Kütahya il merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıktadır. Kurtuluş Savaşı yıllarında İsmet İnönü’nün Karargah Binası olarak kullanmış olduğu tarihi bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. 2001 yılından sonra restore edilerek ziyarete açılmıştır.
İhsaniye Ayazini Kasabası
İhsaniye Ayazini Kasabası
Afyon ilinin İhsaniye'de yer alan İhsaniye Ayazini Kasabası, Kütahya il merkezine yaklaşık 81 kilometre uzaklıktadır. Frig Dönemi’nden günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş olan yapılar bütünüdür. Kayalar içerisine oyulmuş olan yapılar Roma ve Bizans Dönemi’ne ait izler de barındırmaktadır. Tarihi bir yolculuk için İhsaniye Ayazini Kasabası'nı ziyaret edebilirsiniz .