Kemalpaşa'da Gezilecek Yerler

200 metre yükseklikte Nif Dağı eteklerinde kurulmuş olan İzmir ilinin en soğuk ilçesi Kemalpaşa, İzmir iline 29 km uzaklıktadır. İlçe sınırları içerisinde 29 adet köy bulunan ilçenin komşuları Turgutlu, Manisa, Bornova ve İzmir merkez, Torbalı ve Bayındır ilçeleridir.

Türkiye’de kiraz ve çam ormanları ile ünlenmiş olan Kemalpaşa, İzmir ilinde yer alan ve Hititlerden kalma örneklerden biri olarak bilinmektedir. Yunan dilinde “gelin” anlamına gelen “Nif” Kemalpaşa’nın tarihteki bilinen adıdır. Nif adıyla anılmasının nedeni ise el değmemiş bir doğaya sahip olması ve bahar aylarında meyve ve kiraz ağaçlarının çiçeklerinin etrafı gelin gibi süslemesidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk anısına verilmiş olan Kemalpaşa ismini almıştır.

Kemalpaşa, İzmir ilinde daha çok sanayi kenti olmasının yanısıra tarihi, doğal zenginlikleri ile İzmir iline gelindiğinde gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yerini almaktadır. Özellikle bahar aylarında gelinmesi tavsiye edilmektedir.


Hamza Baba Türbesi

Kemalpaşa Hamza Baba Türbesi Kemalpaşa Hamza Baba Türbesi

İzmir Kemalpaşa ilçesinin Eski Hamza Baba Köyü’nde ve şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alan Hamza Baba Türbesi’nin bakımını Hamza Baba soyundan geldiği söylenilen ve bu konuda elinde hilafet fermanı bulunan Postnişin yürütmüştür.

Çevre halkının rivayetlerine ve Postnişin Ali İhsan Özer’in elindeki fermandan anlaşıldığına göre, Hamza Baba 1530 yıllarında 90.000 askeri ile Horasan’ın Balkayıp bölgesinden Anadolu’ya gelmiştir. Hamza Baba’nın Ahmet Yesevi dervişlerinden biri olsuğu söylenmektedir. Hamza Baba 90.000 askeri ile şuan türbenin bulunduğu alanı fethetmiştir ve buraya yerleşmiştir. Hamza Baba, kente yaptığı bir ziyaret sırasında hayatını kaybetmiştir ve Manisa’nın yerlileri, önemli saydıkları bu kişi için il merkezinde yapılacak olan bir türbeye gömmek istemişlerdir. Hamza Baba’nın erleri ise onu Hamza Baba köyüne götürmenin daha doğru olacağı kanısına varmışlardır. Hamza Baba şu an türbesi olan yere gömülmüştür.

İzmir Kemalpaşa ilçesine geldiğinizde gidip görmeniz ve birkaç dilek dilemeniz için gezilecek yerler listenizde bulunması gereken dini bir alandır. Ayrıca tarihi hakkında bilgi için gezi rehberi eşliğinde ziyaret etmeniz önerilmektedir.

Şehir merkezinden Eski Hamza Baba Köyü’ne kalkan dolmuşlarla köye kolaylıkla ulaşabilir ve türbeyi ziyaret edebilirsiniz.


Nymphaion – Nif Sarayı – Kız Kulesi / Laskaris Sarayı

Nymphaion Antik Kent Kalıntıları Nymphaion Antik Kent Kalıntıları

Kemalpaşa ilçesinin hemen girişinde yer alan ve ilçenin sembolü haline gelen yapı, Bizans döneminde, II. Thedodoros Laskaris tarafından 1206 – 1222 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Surların dışına inşa edilen bu yapı yüksek duvarları ile kuleyi andırmaktadır.

İstanbul dışında inşa edilmiş bir imparator sarayı olması nedeniyle çok önemlidir. Planı da İstanbul’daki imparator sarayına benzemektedir. Yazlık bir Bizans Sarayı olarak nitelendirilmektedir. Duvarlarda büyük kesme taş blokları kullanılmıştır. Yapı, Bizanslılar ardından, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de kullanılmıştır.

Nymphaion, Kemalpaşa Nif Sarayı, Kız Kulesi, Laskaris Sarayı olarak da bilinmektedir. İlçe girişinden tüm haşmeti ile görülmesi gereken bu yapıt, Kemalpaşa gezilecek yerler arasındaki eserlerdendir.


Kazak Vadisi

Kazak Vadisi Kemalpaşa Kazak Vadisi Kemalpaşa

Kımız Çiftliği ismiyle de bilinen Kazak Vadisi, Kemalpaşa şehir merkezine 4 km uzaklıkta yer almaktadır. Kemalpaşa ilçesinin tabiat güzelliğinin bir parçası olan gezilecek yerler arasındaki vadi, yemyeşil doğası, rengarenk çiçekleri ve bol oksijenli atmosferi ile ilgi odağı olmaktadır.

El değmemiş doğa güzelliği içerisinde kımız içebilir ve Orta Asya Türk yöresel yemeklerinden tadabilirsiniz. Ayrıca gezinize biraz eğlence katmak amacıyla ata binebilirsiniz. 

Her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Nif Dağı eteklerindeki Kazak Vadisi’ne ulaşım özel araçla sağlanmaktadır. Kemalpaşa'yı geçince Torbalı-Selçuk karayolu üzerinden 4 kilometre kadar gittikten sonra karşınıza çıkacak olan sağ taraftaki toprak yolu takip ettiğinizde tüm güzelliğiyle gezilecek yerler arasındaki Kazak Vadisi sizleri karşılamaktadır.

Eğer aracınız yoksa 15 – 20 TL ücret karşılığında taksi ile de ulaşabilirsiniz. 


Ulucak Höyük

Ulucak Höyük Kazı Alanı Ulucak Höyük Kazı Alanı

Ulucak Höyüğü, Kemalpaşa ilçe merkezinin 7 km kuzeybatısında, İzmir – Ankara karayolu üzerinde Belkahve geçidinin doğusunda ve Ege kıyısına uzanan verimli topraklara sahip alüvyal bir ovanın üzerinde yer almaktadır.

Yapılan kazı araştırmaları sonucunda yerleşim yerinin günümüzden 8500 – 9000 yıl öncesine dayandığı tespit edilmiştir. Erken ve Geç Neolitik, Kalkolitik, Erken Tunç Çağ, Orta ve Geç Tunç Çağ ve Geç Roma-Erken Bizans olmak üzere altı farklı dönem geçirmiş ve bu kültürlere ait mimari birçok eser tespit edilmiştir. Özellikle Geç Neolitik Dönem’de yerleşilmiş olan düzenli köy yerleşimine ait yapılar ortaya çıkarılmıştır. Tarihe ilgi duyanların Kemalpaşa gezilecek yerler listesinde bulundurması önerilmektedir.

Höyüğe ulaşmak için Kemalpaşa ilçe merkezinden kalkan Ulucak dolmuşlarını kullanabilirsiniz.


Hitit Karabel Anıtı

Hitit Karabel Anıtı Kemalpaşa Hitit Karabel Anıtı Kemalpaşa

Kemalpaşa ilçe merkezine 10 km uzaklıkta ve Torbalı – Kemalpaşa İzmir yolu üzerinde bir tepede yer alan Karabel Kaya Anıtı, Hitit Kralına yapılmış ve Ege bölgesinde Hititlerden günümüze kalan tek yapıttır. Anıt, Hitit geleneğinin ve sanatının izlerini taşımaktadır.

Kesin olmaması ile birlikte anıtın MÖ 13. yüzyıldan kaldığı düşünülmektedir. Hitit kabartması üzerinde, hiyeroglif ile yazılmış bir yazıt bulunsa da, silinmiş olduğundan net bir şekilde okunup anlamı çözülememiştir.

Karabel, anıtın bulunduğu alan, alabildiğince yeşillik ve çam ormanlarının olduğu bölge olduğundan dolayı tarihi gezinizle birlikte doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Hem tarihi hem de doğayı aynı anda keşfetmek isteyenler, Kemalpaşa gezilecek yerler listesinde mutlaka bulundurmalıdır.


Kemalpaşa Alaş Kazak Vadisi Kırmızı Çiftliği

Kemalpaşa Alaş Kımız Çiftliği Kemalpaşa Alaş Kımız Çiftliği

Türkistan’da doğup büyümüş olan Şirzat Doğru tarafından temelleri atılan Kemalpaşa Alaş Kazak Vadisi Kırmızı Çiftliği, 1987 yılında inşa sürecine girmiştir. Şirzat Doğru çiftliği kurarak atalarımızın unutulmaya yüz tutmuş kültürlerini tekrar Türk halkına kazandırmak için çabalamıştır.

Çiflikte gezilecek yerler arasında dikkat çeken unsurlar şunlardır: Otağeski göçebe Türklerde keçi kılında yapılan çadır anlamını taşımaktadır. Fakat Şirzat Doğru bunu betonarme yapmıştır. Tamamen Doğu Türkistan kültürünü aktarmıştır. Kımız, yine Orta Asya Türklerin bir içeceğidir. Bu içecek at sütünde yapılan şaraptır. İsteyen olursa özel ambalaj olarak sipariş edebilmektedir. Çiftlikte bulunan atlar ise Orta Asya savaşçı kültürünü yansıtmaktadır. Kemalpaşa Kazak Vadisi Kımız Çiftliği’ne gelen ziyaretçiler atlara binip tur atabilirler. Orta Asya Lokantaları, burada özellikle Kırgız, Özbek ve kazak Türklerine ait yemekler verilmektedir. 

Çiftlik Kazak Vadisi içerisinde bulunmakta ve ulaşımı Kazak Vadisi’nde olduğu gibi özel olarak sağlanmaktadır. Eğer aracınız yoksa 15 – 20 TL ücret karşılığında taksi ile de ulaşabilirsiniz. 


Yedigöz Köprüsü

Yedigöz Köprüsü Kalıntıları Yedigöz Köprüsü Kalıntıları

Kemalpaşa şehir merkezine 15 km uzaklıkta Çambel Köyü’nde bulunmaktadır. 

16. yüzyıl başlarında Nif Çayı üzerine inşa edilmiş olan köprünün kitabesi bulunmamaktadır. Fakat Saruhanoğulları İshak Bey tarafından tamir edildiği kayıtlarda bulunan bilgilerdendir.

Kervanların geçmesi için inşa edilmiş olduğu düşünülen yapıt, Nif çayı üzerinde kurulmuştur. Beyaz ve gri renkli kalker kesme taştan inşa edilmiş olup; duvar örtüleri ve kemerlerinde büyük kesme taşın yanı sıra tuğla ve moloz taş da kullanılmıştır. Bir yandan doğayı keşfederken diğer yandan tarihi yolculuğa çıkabileceğiniz Yedigöz Köprüsü'ne Kemalpaşa gezilecek yerler listesinde yer verilmesi gerekmektedir.

Kemalpaşa şehir merkezinden Çambel Köyü’ne kalkan dolmuşlarla Yedigöz Köprüsü’ne kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


Halil Ağa Camisi

Tarihi Halil Ağa Cami Tarihi Halil Ağa Cami

Kemalpaşa Yukarıkızılca köyünde yer alan ve buranın halkının yardımı ile 1311 yılında yaptırıkan Halil Ağa Camisi, Kemalpaşa ilçesinin dini anıt eserlerinden biridir. İnanç turizmi yapmak isteyenler, Kemalpaşa gezilecek yerler listesinde burayı ilk sıraya yerleştirmelidir.

Mimari açıdan cami, kesme taş, moloz taş ve tuğladan dikdörtgen yapılı olarak Hacı Halil Ağa tarafından inşa edilmiştir. İki katlı olan caminin önünde beş bölümlü son cemaat yeri bulunmaktadır. İbadet mekânının üzeri, ahşap bir çatı ile örtülüdür. Mihrap, yuvarlak bir niş şeklindedir. Caminin yanında taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli tek şerefeli minaresi bulunmaktadır.

Cami, 20. yy'da yapılan onarımlarla kısmen de olsa özelliğinden uzaklaşmıştır.

Kemalpaşa şehir merkezinden Yukarıkızılca Köyü’ne kalkan dolmuşlar ile köye ulaştıktan sonra camiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.


Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi

Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi

Ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından yaptırılan ve 2009 yılında Kemalpaşa Belediyesi’ne devredilen Çinili Köşk, Kemalpaşa Torbalı yolu üzerinde Çiniliköy Mahallesi’nde yer almaktadır. Günümüzde köşk, Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Çeşitli sanatçılarn müzayedeye girmiş ve ödül almış eserlerinin yanı sıra, seramik ve tablolarlardan oluşan Ümran Baradan koleksiyonları, müze içerisindeki dikkat çeken unsurlardır. Aynı zamanda, yaklaşık 50 farklı ülkenin tanınmış sanatçıları tarafından tasarlanmış heykel ve seramik çalışmalar da görülmeye değerdir. Kemalpaşa gezilecek yerler listesine eklenerek kültürel yolculuğa çıkılabilmektedir. Dileyen ziyaretçilerine detaylı bilgi için gezi rehberi eşlik etmektedir.

Haftanın yedi günü saat sabah 9 ile akşam 5 arasında açık olan Ümran Baradan Güzel Sanatlar Müzesi , toplamda 2,500 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur ve 520 metrekaresi kapalı alanlardan oluşmaktadır.

Nemrut Höyük

Nemrut Höyük Nemrut Höyük

Kemalpaşa ilçesine bağlı Çambel köyü yakınlarında bulunan Nemrut Höyüğü'nün geçmişinin Neolitik Çağ'a uzandığı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra Erken Tunç Çağı'na dair izlere de rastlanmıştır.

Recep Meriç tarafından ilk kez tespit edilen höyüğe Nemrut adını da Recep Meriç vermiştir. Höyüğün bulunduğu arazi, tarıma oldukça elverişli olması ile ön plana çıkmaktadır. Düzenli olarak yapılan tarım faaliyetleri ile gezilecek yerler arasındaki Nemrut Höyük, günümüze kadar büyük zarar görmüştür.


Kemalpaşa Günübirlik Gezilecek Yerler

Kemalpaşa Manzarası Kemalpaşa Manzarası

İzmir ilinin doğusunda olan Kemalpaşa, birçok güzelliklerle çevrilidir. Gezilecek yerler, Kemalpaşa ile sınırlı kalmamaktadır. Yakın çevrede bulunan tarihi ve doğal zenginlikle beraber keşfedilmesi gerekir.


Alaçatı

Alaçatı Sokakları Alaçatı Sokakları

İzmir iline bağlı Çeşme ilçesinde bulunan Alaçatı, Kemalpaşa ilçe merkezine yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Yaz tatili ve rüzgar sörfü için gezilecek yerler arasında en popüler seçeneklerden birisidir. Rengarenk evleri ve denizi ile görülmeye değerdir.


Efes Antik Kenti

Efes Antik Kent Kalıntıları Efes Antik Kent Kalıntıları

Efes Antik Kenti, Kemalpaşa ilçe merkezine yaklaşık 75 km uzaklıkta bulunmaktadır. Geçmişi M.Ö. 6000 yılına kadar uzanan bir tarihi bulunmaktadır. Birçok uygarlığın yerleşim alanı olarak kullanılan yapılar günümüze kadar kalabilmiştir. Dünyaca ünlü Efes Antik Kenti, mutlaka gezilecek yerler listesinde bulundurulmalıdır.


Sığacık

Sığacık Sokakları Sığacık Sokakları

Sığacık, Kemalpaşa’ya yaklaşık 85 km uzaklıktadır. Daracık sokakları, samimi yerli halkı ve sahili ile görülmesi gereken yerler arasındadır. Ayrıca ünlü Sığacık Pazarı her hafta sonu meraklıların yoğun ilgisiyle dolup taşmaktadır.


Balçova Teleferik

Teleferik Kent Manzarası Teleferik Kent Manzarası

Balçova Teleferik ile Kemalpaşa ilçesi arası yaklaşık 40 km'dir. İzmir’i kuşbakışı görmek ve manzaraya karşı bir şeyler içmek isteyenler için ideal noktadır. Özellikle akşam saatlerinde gezilecek yerler listenizde bulundurulması önerilmektedir.


İzmir Saat Kulesi

İzmir Tarihi Saat Kulesi Kent Meydanı İzmir Tarihi Saat Kulesi Kent Meydanı

İzmir Saat Kulesi, Kemalpaşa’ya yaklaşık 30 km uzaklıktadır. İzmir’in sembol noktası olan Saat Kulesi görülmeye değer yerler arasındadır.