Doğal yaşamı ve sakinliği ile ön plana çıkan Kavaklıdere oldukça sessiz ve gürültüden uzak ilçelerden biridir. Muğla merkezden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin deniz ile hiçbir bağlantısı yoktur. Deniz seviyesinden yüksekte olduğu için daha çok yaylaları ile dikkat çekmektedir.
Tipik bir Ege ilçesi olan Kavaklıdere’de yöresel yemekleri, elbiseleri, çeşitli bitkileri görebilirken hiç duymadığınız bir dil bile duyabilirsiniz.
Kavaklıdere Şenlikleri
Kavaklıdere Çocuk ŞenlikleriMümkün mertebe Haziran ayında gitmeye çalışın çünkü Haziran ayında Yerküpü Yaylası’nda her yıl şenlikler düzenlenmektedir. Bu şenliklerde ozanların atışmaları, yağlı güreşler, yöresel oyunlar, türkü konserleri ve halayları görebilir, gönlünüzce eğlenebilirsiniz.
Asırlık ağaçların gölgesi altında yerli halk ile koyu sohbetlere dalıp bir kahve içerek tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Denizden 800 metre yükseklikte olduğu ve her tarafından çam ağaçları ile kaplı olmasından dolayı tertemiz havasını hissedebilirsiniz.
Tarihi Turlar: Kavaklıdere Antik Şehir Gezileri
Kavaklıdere Tarihi KalıntılarYaklaşık 3500 yıllık bir tarihi olan Kavaklıdere’de iki adet antik şehir bulunmaktadır. Hyllarima ve Kyon antik kentlerini gezerek gerek Karia gerekse Bizans döneminden kalan mimarileri ve tarihi eserler incelenebilir. İki antik kentte de bulunan ve birbirine oldukça benzeyen tiyatro kalıntısı gözlemlenebilir.
Köy Etkinlikleri: Mantar Toplamak
Kavaklıdere Matar ToplamaGökçukur Yaylası özellikle kuzugöbeği mantarı toplanmak için ideal bir yerdir. Siz de köylüler ile beraber veya mantarı tanıyan biri ile birlikte mantar toplayabilirsiniz. Bu şekilde hem Kavaklıdere’nin muhteşem doğasını yakından görmüş olursunuz hem de mantardan yapılan lezzetli yemeklerin tadına bakılabilir. Mantarlara ek olarak yanınıza fotoğraf makinesi alıp toros lalesi, kardelen ve kekik gibi bitkilerin fotoğrafını da çekebilirsiniz.
Yeni Keşifler: Kalaycılık Dilini Öğrenmek
Kavaklıdere Kalay İşlemeKavaklıdere’nin en önemli geçim kaynağı bakırcılık ve kalaycılık olduğu için bu meslek adeta bir kültüre dönüşmüş durumdadır. Hatta kendilerine has bir dilleri bile vardır. Burada çoğu yeni kelimeyi öğrenebilirsiniz. Örneğin Bakır – “palle”, müşteri – “metrek”, para – “nezilli”, namaz – “imamişi”, öğretmen – “cimitci”, elbise – “partal” gibi sizde yeni kelimeleri öğrenebilirsiniz.
Doğal Güzellikler: Yerküpe Mağarası Gezisi
Yerküpe Mağarası SarkıtlarıBelediyenin yaptığı düzenlemeler sonucunda ziyaretçilere açılan mağara yaklaşık olarak 100 metre uzunluğa sahiptir. Doğal sit alanı olarak korumaya alınan mağaranın girişinde bun gibi bir şelale akarken muhteşem bir manzara bulunmaktadır.
İçi aydınlatılan mağarada sarkıtlar, damla kayalar, dikitler ve daha birçok farklı oluşumu görebilmek mümkündür. Daha rahat gezilebilmesi için mağaranın içine merdivenler ve korkuluklar yerleştirilmiştir. Mağaranın üstü ise şenlik ve etkinlik alanı olarak kullanılmaktadır.
Eski Zanaatlar: Bakırcılar Çarşısı
Tarihi Bakırcılar Çarşısıİlçenin en önemli geçim kaynağı olan bakırcılık ve kalaycılık aile mesleği haline gelmiştir ve ilçedeki tüm zanaatkârlar ise Bakırcılar Çarşısı’nda bulunmaktadır. Burada el sanatları ustası olan birçok kişi yaptığı ürünleri sergilemektedir. Sizde evinize dönmeden önce buradan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.