Kavaklıdere’de Gezilecek Yerler

Muğla’nın ilçeleri denilince akla hemen deniz kum güneş gelmektedir. Ancak Kavaklıdere gibi ilçelerin deniz ile bir bağlantısı yoktur. Bunun yerine Ege’nin muhteşem havasını misafirlere sunmaktadır. İlçede yaylalar ve oldukça büyük ormanlar bulunmaktadır.

Daha çok yöresel kültürü tanımak ve doğal güzellikleri görebilmek için tercih edilen yerlerden biri olan Kavaklıdere tertemiz havası, çam ormanları, yaylaları, tarihi yapıları ve yöresel lezzetleri ile ön plana çıkmaktadır.


Bakırcılar Çarşısı

Kavaklıdere Bakırcılar Çarşısı Kavaklıdere Bakırcılar ÇarşısıKavaklıdere’nin asıl geçim kaynağı olan bakırcılık ve kalaycılık, eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Tüm bakırcı ve kalaycıların bulunduğu sokağa ise Bakırcılar Çarşısı denilmektedir. Burada her türlü el işi süs eşyası görülebilir ve satın alınabilir. Bakırdan yapılan vazolar, hayvan figürleri, bardak setleri, tokalar ve daha birçok hediyelik eşya sergilenmektedir.


Yerküpe Mağarası

Yerküpe Mağarası Sarkıtları Yerküpe Mağarası SarkıtlarıÇok da eski olmayan zamanlarda köylüler ve çobanlar tarafından kullanılan mağarada toplanılan ürünler saklanmaktaydı. Oldukça soğuk olan mağara adeta doğal bir dondurucu görevi gördüğü için mağaraya saklanan ürünler tazeliğini korumaktadır.

Yazın en sıcak olduğu dönemde bile 5 derecenin üzerine çıkmayan ısısı ile oldukça soğuk olan mağaranın içinde sarkıtlar, dikitler, küçük havuzlar, damla kayaları gibi birçok doğal oluşumu görebilmek mümkündür.

Toplamda 100 metre uzunluğunda olan mağaranın girişinde ise ziyaretçileri şelale ve muhteşem bir manzara karşılamaktadır.


Yerküpe Yaylası

Doğa Harikası Yerküpe Yaylası Doğa Harikası Yerküpe YaylasıAsırlık çınar ağaçları altında oturup çay içilen Yerküpe Yaylası her yıl haziran ayında çeşitli şenliklere ev sahipliği yapmaktadır. Yağlı güreşler, âşık atışmaları, halaylar ve konserler ile muhteşem bir gün yaşanabilir. 


Gökçukur Yaylası

Gökçukur Yaylası Manzarası Gökçukur Yaylası ManzarasıGökçukur Yaylası, muhteşem bir doğaya ve temiz havaya sahiptir. Deniz seviyesinden oldukça yüksekte olmasının buna etkisi fazladır. Her tarafı çam ağaçları ile kaplı olan yaylada kardelen, kekik, laleleri görüldüğü gibi kuzugöbeği mantarlarını toplayıp yemek de yapmak mümkündür.


Hyllarima Antik Kenti

Hyllarima Antik Kent Kalıntıları Hyllarima Antik Kent KalıntılarıKaria döneminden kalan ve Roma döneminde de geliştirilen antik kent içinde surlar, sunaklar, büyük bir tiyatro ve mezarları görülebilir. Birçok yeri yıkılmış olan şehir dönemin en gelişmiş kentlerinden biri olarak tarihte yer edinmiştir. Hatta o dönemde sikke ile ticaret yapan nadir şehirlerden biridir.

Kavaklıdere’den Yatağan’a doğru giderken Çayboyu Köyü’nü geçip Derebağ Köyü’ne ulaşılır. Antik kent bu köyün tepesinde bulunmaktadır ve ilçeye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.


İnce Kemer Köprüsü

Tarihi İnce Kemer Köprüsü Kalıntıları Tarihi İnce Kemer Köprüsü KalıntılarıÇaydır ve Kurucova köyleri arasında bulunan kemer, Roma döneminde su taşımacılığı amacıyla yapılmıştır. Köprü ile alakalı olarak köylülerin anlattığı bir efsane vardır.

Rivayete göre köprü her yapıldıktan sonra bir sel ile beraber yıkılır. Dönemin kralı köprüyü yıkılmayacak kadar sağlam yapan bir ustaya güzeller güzeli kızını vereceğini söyler. Bu haberi alan genç bir usta ve yardımcıları hemen yapmaya başlar. Gece gündüz demeden köprünün bitmesi için çalışan usta İnce Kemerli Köprüyü bitirir. Aradan yıllar geçmiş birçok sel olmuş ama köprü dimdik şekilde kalmayı başarmıştır fakat kral sözünü tutmaz ve kızı genç ustaya vermez.

Bunun üzerine usta kazma alarak köprüyü yıkmaya çalışsa da askerler adamı yakalar ve köprüden atarak öldürür. Adam öldürülmeden önce kralın kızı için “öldüğü takdirde mutlu olmamasını ve evlat yüzü görmemesi” için beddua eder. Bu yüzden o zamandan beri köyün genç kızları köprüden geçmezler. O günden bugüne kadar yerel halk köprü için “Gelin Geçmez” adını kullanmaktadırlar.


Kyon Antik Kenti

Kyon Antik Kent Kalıntıları Kyon Antik Kent KalıntılarıKavaklıdere ilçesinin Menteşe Beldesi’ne bağlı olan Çamyayla Köyü’nde bulunan Kyon Antik Kenti, Helenistik dönemden kalan ender şehirlerden biridir. Bizans döneminde de aktif şekilde kullanılan şehirde en çok dikkati çeken şey ise tiyatro kalıntılarıdır.

Burası Hyllarima Antik Kenti’nde bulunan tiyatro kalıntısına çok benzemektedir. Gerek yöre halkı gerekse yabancılar tarafından yapılan define avcılığı yüzünden pek çok yeri hasar görmüş olan kente gidişte herhangi bir tabela bulunmamaktadır. Bu yüzden gidilecekse beraberinizde bir rehber bulunmalı veya güzergâhı köylülerden öğrenmeye çalışılmalıdır.


Kâmil Ağa Konağı

Kamil Ağa Konağı Bahçesi Kamil Ağa Konağı BahçesiBölgenin geleneksel mimarisini yansıtan konak ilçeye hâkim bir konumda yer almaktadır. Şimdilerde kültür turizmi için kullanılan konak içinde kütüphane çok amaçlı odalar, mutfak, misafirhane, yatak odası, çalışma odası ve yöresel kıyafet ve ürünlerin sergilendiği bir oda bulunmaktadır.


Kavaklıdere Günübirlik Gezilecek Yerler

Kavaklıdere Koyları Kavaklıdere Koyları

Kavaklıdere Muğla’nın yeşil ormanlarla kaplı tertemiz doğaya sahip bir ilçesidir. Çevresinde de gezilip görülmeyi bekleyen birçok güzellik bulunmaktadır.


Alabanda Antik Kenti

Alabanda Antik Kent Kalıntıları Alabanda Antik Kent KalıntılarıAlabanda Antik Kenti Kavaklıdere’ye yaklaşık 65 km uzaklıktadır. Antik Kent’in tarihi kökeni M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanmaktadır ve bazı yapıları günümüze dek ulaşmayı başarabilmiştir. Adını Kar Tanrısı Alabandos’tan alan bu tarihi güzellik keşfedilmeyi beklemektedir.


Tabae Antik Kenti

Tabae Antik Kent Kalıntıları Tabae Antik Kent KalıntılarıTabae Antik Kenti Denizli’nin Kale ilçesindedir ve Kavaklıdere’ye yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Roma Dönemi’nde inşa edilip günümüze ulaşmayı başaran Antik Kent önemli bir tarihi kalıntıdır. Tarihi keşifleri sevenler için ideal keşif rotası olarak belirlenebilir.