Kavaklıdere Tarihi Yerleri

Kavaklıdere son derece sessiz ve bir o kadar da sakin ilçelerden biridir. Turizm anlamında pek de aktif olduğu söylenemez bu yüzden gezilecek yerler noktasında çok fazla seçenek yoktur. 

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Kavaklıdere 3500 yıllık tarihi ile oldukça eski bir yerleşim yeridir. Tarihi anlamda herhangi bir yazıt bulunmamasından dolayı kesin bir şey söylemek söz konusu değildir.

Bir rivayete göre ilçenin ismi, ilçe içinden geçen dereden ve orada bulunan halkın kavak adını verdikleri çınar ağaçları ile sarılı olmasından dolayı anılmıştır.

Yakın zamana dair bilinen ilk yerleşimin 16. yy’da olduğu Kavaklıdere’ye Karakeçili Yörükleri yerleşmiştir.  Daha sonra çeşitli illerden özellikle Denizli’den gelen aileler ile beraber nüfus artmıştır. 1919 yılında İtalyanlar tarafından işgale uğrayan Kavaklıdere 2 yıllık işgal ardından tekrar kurtulmuş ve 1956 yılında bucak, 1990 yılında ise ilçe olarak tarihe geçmiştir.


Hyllarima Antik Kenti

Hyllarima Antik Kent Kalıntıları Hyllarima Antik Kent KalıntılarıYatağan – Kavaklıdere yolu üzerinde bulunan Derebağ Köyü tepesinde yer alan Hyllarima Antik Kenti, Karia döneminden günümüze kadar ulaşabilmiş tarihi yerlerden biridir.

Merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunan antik kentte Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen 1200 kişilik bir adet tiyatro, şehrin etrafını sarmış olan surlar, kaya mezarları ve kapıları görebilmek mümkündür. Özellikle tarihi yerleri gezmeyi severler için ideal bir noktalardan biridir.


Kamil Ağa Konağı

Kamil Ağa Konağı Bahçesi Kamil Ağa Konağı BahçesiBölgenin geleneksel mimarisini yansıtan konak ilçeye hâkim bir konumda yer almaktadır. Şimdilerde kültür turizmi için kullanılan konak içinde kütüphane çok amaçlı odalar, mutfak, misafirhane, yatak odası, çalışma odası ve yöresel kıyafet ve ürünlerin sergilendiği bir oda bulunmaktadır.


İnce Kemer Köprüsü

Kavaklıdere İnce Kemer Kalıntıları Kavaklıdere İnce Kemer Kalıntıları

Çaydır ve Kurucova köyleri arasında bulunan kemer, Roma döneminde su taşımacılığı amacıyla yapılmıştır. Köprü ile alakalı olarak köylülerin anlattığı bir efsane vardır.

Rivayete göre köprü her yapıldıktan sonra bir sel ile beraber yıkılır. Dönemin kralı köprüyü yıkılmayacak kadar sağlam yapan bir ustaya güzeller güzeli kızını vereceğini söyler. Bu haberi alan genç bir usta ve yardımcıları hemen yapmaya başlar. Gece gündüz demeden köprünün bitmesi için çalışan usta İnce Kemerli Köprüyü bitirir. Aradan yıllar geçmiş birçok sel olmuş ama köprü dimdik şekilde kalmayı başarmıştır fakat kral sözünü tutmaz ve kızı genç ustaya vermez.

Bunun üzerine usta kazma alarak köprüyü yıkmaya çalışsa da askerler adamı yakalar ve köprüden atarak öldürür. Adam öldürülmeden önce kralın kızı için “öldüğü takdirde mutlu olmamasını ve evlat yüzü görmemesi” için beddua eder. Bu yüzden o zamandan beri köyün genç kızları köprüden geçmezler. O günden bugüne kadar yerel halk köprü için “Gelin Geçmez” adını kullanmaktadırlar.


Kyon Antik Kenti

Kyon Antik Kent Kalıntıları Kyon Antik Kent KalıntılarıÇamyayla Köyü’nde bulunan antik kent eski adıyla “Köpek Mezarı” anlamına gelmektedir. Bizanslılar ise buraya Paliapolis adını vermişlerdir. İçinde Roma döneminden kalan tiyatro, sunak taşları ve sikkeler bulunmaktadır.