Karaman'ın İlçeleri

Milattan önce 8000 yılından bu yana yaşam yeri olan Karaman, Anadolu’nun ve dünyanın ilk ticaret, sanat ve kültür merkezlerinden bir tanesidir. Karaman ve çevresinde bugün çok sayıda yeraltı şehri, mağaralar, anıtlar ve höyükler bulunmaktadır. Karaman, Türkiye’nin en büyük 58. kentidir ve Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Atasözlerine dahi konu olan koyunları ile meşhur bir şehirdir.

Karaman’a tren ve karayolu ile ulaşım mümkündür. Otogar ve tren garı, şehir merkezine yürüme mesafesinde yer almaktadır. Havayolu ile ulaşmak isteyen yolcuların ise Konya Havaalanı’nı kullanması gerekmektedir. Nüfusu az da olsa sürekli artış gösteren Karaman’da, 185.000 Türk vatandaşı yaşamaktadır. İlçe merkezine ek olarak Karaman’ın 5 farklı ilçesi daha bulunmaktadır. Bunlar arasında en büyükleri ise Ermenek ilçesidir. Diğer ilçeleri ise Başyayla, Kazımkarabekir, Sarıveliler ve Ayrancı’dır. 

Karaman'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Karaman otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Ermenek

Ermenek Ermenek 

Karamanoğulları Devleti’nin başkentliğini yapmıştır ve nüfusu da Karaman’ın geneli gibi Türkmenlerden oluşmaktadır. Adı ise yüksek yerlerde yaşayanların ülkesi manasına gelen Ermenak kelimesinden türetilmiştir. Osmanlı Dönemi’nin ilk zamanlarında Adana’ya, son zamanlarında ise Konya’ya bağlı bir sancak merkezi olarak yönetilmiştir. 1910 yılında ilçe yapılarak Konya’ya, daha sonra da Mersin’e bağlanan Ermenek, Karaman’ın il olması ile beraber ilçe statüsüne 1989 yılında kavuşmuştur. 

Karaman’ın kültür merkezi olan ilçe, çok zengin bir tarihi birikime sahiptir. Tol Medrese, Maraspoli Mağarası, Mennan Kalesi, Sipas ve Meydan Camileri, Damkaçalı Kilisesi, Akmanastır, Ala Kilise, Güzelce Hisar, Ermenek Kalesi ve Akça Mescid gibi Karaman’ın birçok önemli tarihi ve turistik mekanı Ermenek sınırları içerisinde bulunmaktadır. 

Karaman'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Karaman'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Sarıveliler

Sarıveliler Sarıveliler

Torosların güney yamaçlarına kurulmuş olan Sarıveliler, ilk olarak Roma Dönemi’nde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Arkeolojik çalışmalarda karşılaşılan tarihi kalıntılar, kaya mezarları ve yapılan kabartmalara göre ilk yerleşimler milattan önce 2000 yılına kadar dayanmaktadır. Karamanoğulları ve Osmanlı Dönemi’nde Ermenek’e bağlı olan Sarıveliler, Cumhuriyet’ten sonra kasaba statüsünü kazanmış ve 1990 yılında da ilçe haline getirilmiştir.

İlçenin en önemli tarım ürünü elmadır. Şehir merkezine uzaklığı 160 kilometredir ve ulaşım 2 saat kadar sürmektedir. Antalya ile sınır olan ilçede Karaman’ın geri kalanının aksine Akdeniz iklimi hakimdir. İlçenin bir önceki adı ise Başdere olarak bilinmektedir.

Karaman'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Karaman gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Ayrancı

Ayrancı Ayrancı

Karaman ilinin bir ilçesi olan Ayrancı, Hititlerden bu yana yerleşim yeridir. Frigler ve Tuvana Krallığı tarafından da ele geçirilen bölge, daha sonra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı tarafından da yönetilmiştir. Ayrancı halkının büyük bölümü, Avşar Türkmenlerinden oluşmaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 44 kilometredir. Merkeze yakın bir diğer büyük ilçe ise Konya Ereğli’dir. 

İlçenin bir önceki ismi ise Divle olarak bilinmektedir. Rivayete göre Yavuz Sultan Selim, bir sefere giderken bu ilçeden geçer ve bölgenin yaşlılarından birisine, ordusuna su kaynağı göstermesini ister. Bu yaşlı adam ise su kaynağı için kendi evini gösterir ve koca orduyu evinde yaptığı ayran ile serinletir. Bu mucizevi olay neticesinde padişah, yaşlı adama Ayrancı Dede unvanını verir ve ilçenin adı da bu olay ile belirlenmiş olur. Ayrancı, 1989 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Akgöl, Divle Obruğu, Divle Kalesi, Ayrancı Köprüsü ve Ambar Höyük, Ayrancı’nın gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Küçük bebeği yada çocuğu olan ailelere özel olarak dizayn edilmiş olan konaklama seçenekleri Karaman çocuk dostu oteller sayfasında bulunmaktadır.


Başyayla

Başyayla Başyayla

Torosların yamaçlarına kurulmuş olan ilçenin tamamında yayla havası hakimdir ve bu hava, ilçenin adına da yansımıştır. Önceleri Ermenek’e bağlı bir belde iken, 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Tıpkı Ayrancı ilçesi gibi bölgenin halkı Avşar Türkmenlerinden oluşmaktadır. İlçede Roma İmparatorluğu Dönemi’nden kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. 

İlçenin en önemli gelir kaynağı Napolyon kirazı ve elmadır. Başyayla ilçesinde 1000 yıla yakındır arıcılık yapılmaktadır, ilk faaliyetlerin Karamanoğulları döneminde başladığı bilinmektedir. Karaman’ın en küçük ilçesidir ve il otogarından saat başı otobüs ve dolmuşlar ile ilçeye ulaşım mümkündür.

Karaman'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Karaman doğa otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Kazımkarabekir

Kazımkarabekir İlçesi Kazımkarabekir İlçesi

İlçenin bir önceki adı Gaferiyat olarak bilinmektedir. Karaman şehir merkezine olan uzaklığı 23 kilometredir, Konya merkeze ise 1 saatlik kara yolculuğu uzaklığındadır. Toros Dağları’nın eteklerinde kurulan Kazımkarabekir, 1989 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin tarih boyunca önemli bir bölge olmasının sebebi ise İpek Yolu ve Baharat Yolu üzerinde konuşlanmış olmasıdır. 

Antik dönemlerden kalan Kale Kapısı, Karamanoğulları Dönemi’nde inşa edilen Büyük Nevruzoğlu Camii, Osmanlı mirası olan Eminettin Camii ve ilçe merkezindeki Sarp Höyük, ilçenin gezilmesi gereken yapıları ve alanlarıdır. Kazımkarabekir ilçesi, antik bir Roma kenti üzerine kurulmuş ve bu nedenle tarihi mirasının büyük bölümü harap edilmiştir. İlçenin en önemli tarım ürünü ise ‘Paşa’ adı verilen karpuzudur ve Ağustos-Eylül döneminde hasat edilmektedir.