İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaman, dağlık ve engebeli bir araziye sahiptir. Şehrin batı ve kuzeyinde Konya, güneybatısında Antalya ve güneyinde ise Mersin bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi arasında olması sebebiyle, bir geçiş iklimine sahiptir ve doğal olarak yetişen bitki türlerinde çeşitlilik görülmektedir. Türkiye’nin 70. ili olan Karaman, Konya’dan 1989 yılında ayrılarak ilçe statüsünden il statüsüne yükseltilmiştir.
Yörede yapılan arkeolojik çalışmalar, şehrin 8 bin yıllık bir tarihi olduğunu göstermektedir. Karaman’da havaalanı bulunmadığı için ulaşım, şehirlerarası otobüsler ve tren yolculukları ile sağlanmaktadır. En yakın havaalanı olarak Konya Havaalanı kullanılmaktadır. Yakın zamanda Karaman Havaalanı’nın da yapılması beklenmektedir. Şehir içi ulaşım açısından ise Karaman, Türkiye’nin en uygun fiyatlı kentlerinden bir tanesidir.
Karaman'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Karaman otel sayfamızda listeledik.
Karaman’da Şehir İçi Ulaşım
Karaman’da şehir içi ulaşım minibüsler, halk otobüsleri ve taksiler ile sağlanmaktadır. Önemli yapıların birçoğu şehir merkezinde bulunduğu için taksi kullanımı çok düşüktür. Toplamda 10 farklı otobüs hattı bulunmaktadır. Şehrin otogar, üniversite ve hastane gibi önemli alanlarına, tek araç ile ulaşmak mümkündür.
Şehir içi otobüsleri kullanmanın tek kişilik fiyatı 1,5 TL’dir. Öğrenciler için ise bu ücret 1 TL olarak belirlenmiştir. Abonman sistemi de mevcuttur. Öğrenci abonmanları 45 TL iken sivil abonmanları 75 TL olarak belirlenmiştir. Minibüs ücretleri ise 2 ile 3 TL arasında değişmektedir. Otobüsler haftanın her günü 21.00’a kadar hizmet vermektedir.
Karaman'da eski tarihi yapıları, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Karaman'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Karaman’a Otobüs ile Ulaşım
Karaman Otogarı, şehir merkezindedir ve yürüyerek ulaşmak mümkündür. Mersin, Antalya ve Konya gibi 3 büyük şehrin ortasında bulunması sebebiyle neredeyse tüm Anadolu’dan direkt seferler yapılmaktadır. Karaman’ın tüm ilçelerine de otogardan her saat başı giden bir otobüs bulmak mümkündür.
İstanbul’dan Karaman’a yapılacak olan otobüs seyahati 13 saat sürmektedir ve kişi başı bilet fiyatları 165 TL’den başlamaktadır. Ankara ile Karaman arası seyahat süresi ise 6 saattir ve biletler 65 TL civarındadır. İzmir’den Karaman’a otobüs ile gelmek isteyen yolcuları 10 saatlik bir yolculuk beklemektedir, bilet fiyatları ise 125 TL’den başlamaktadır.
Karaman'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Karaman gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Karaman’a Özel Araç ile Ulaşım
Karayolu ile ulaşımda tercih edilen bir diğer seçenek ise özel araçtır. Türkiye’nin bütün illerinden özel araç ile Karaman’a ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Ankara ile Karaman arası mesafe 374 kilometredir ve yolculuk yaklaşık olarak 4 saat 20 dakika sürmektedir. Takip edilmesi gereken güzergah ise Ankara – Konya güzergahıdır. Konya’ya ulaşım sağlandıktan sonra 111 kilometrelik yolculuk sonrası Karaman’a ulaşım sağlanmaktadır.
İstanbul’dan gelecek yolcuları ise 745 kilometrelik uzun bir yolculuk beklemektedir. Yolculuk süresi ise ortalama 8 saat 45 dakikadır. İstanbul’dan yola çıkanların Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara, Konya ve Karaman güzergahlarını takip etmeleri gerekmektedir.
Karaman'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Karaman 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.
Karaman’a Tren ile Ulaşım
Karaman’ın kendine ait merkez tren garı bulunmaktadır. Toros Ekspresi, Posta Ekspresi ve Mavi Tren ile şehre raylar üzerinden ulaşmak mümkündür. Karaman’a İstanbul-Pendik üzerinden yapılan tren yolcuklarının ücreti 90 TL olarak belirlenmiştir. Ankara’dan yapılan yolculuklar 45 TL, Adana’dan Toros Ekspresi ile yapılacak yolculuklar ise 20 TL olarak belirlenmiştir. Karaman’a en hızlı ve güvenli ulaşmanın yolu tren yolculuklarıdır.
Karaman'da lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve jakuzili otellerin listesini Karaman jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.