Karaman Tarihi Yerler

Günümüzde çok popüler ve kalabalık bir şehir olmasa da, Anadolu’da hatta dünyada insanların medeniyet kurduğu ilk topraklardan birisi Karaman’dır. Mevlana, Yunus Emre ve Şeyh Edebali gibi birçok Türk büyüğünün de yetiştiği Karaman, kaleler, türbeler, camiler, kiliseler ve manastırlar ile donatılmış bir açık hava müzesini andırmaktadır. Sadece tarihi yapıları ile değil doğal vadileri ve mağaraları ile de gezilip görülmeye değer çok fazla turistik alanı bulunmaktadır.

Tarih boyunca sanat, kültür ve ticaret merkezi olan Karaman’ın tarihinin milattan önce 8 binli yıllara kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Şehirde, geçmiş medeniyetler tarafından inşa edilmiş yer altı şehirleri ve inanç merkezleri de bulunmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda şehrin Hitit Dönemi’nde önemli bir ticaret merkezi olduğu ortaya çıkmıştır. 

Karaman'da uygun fiyatları ile bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Karaman hotel sayfamızda listeledik.


Hatuniye Medresesi

Hatuniye Medresesi Hatuniye Medresesi

Karaman’ın en önemli medresesi konumunda olan Hatuniye Medresesi, Murad Hüdavandigar’ın kızı olan Melek Hatun tarafından 1381 yılında inşa ettirilmiştir. Tek katlı ve revaklı avluya sahip olan medrese, iki eyvanlıdır. Süslemeleri ile Selçuklu mimarisine büyük oranda benzerlik gösteren medrese, geometrik ve bitkisel motifler ile donatılmıştır. 

Örtü sisteminde kubbe ise Osmanlı mimarisinden de izler olduğunu kanıtlamaktadır. Karaman Müzesi’nin hemen yanında olan yapı, haftanın her günü ziyarete açıktır. Turgut Özal Caddesi üzerinde konuşlanan Hatuniye Medresesi’ne Karaman’ın tüm bölgelerinden şehir iç otobüsler ve dolmuşlar ile ulaşmak mümkündür.

Hatuniye Medresesi’ne giriş ücretsizdir.


Karaman Kalesi

Karaman Kalesi Karaman Kalesi

Hititlerden bu yana onlarca farklı medeniyet tarafından inanç, ticaret ve askeri merkez olarak kullanılmış olan Karaman, Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile beraber bir Türk toprağı haline gelmiştir. Şehre en uzun süre hükmeden devlet ise Osmanlı İmparatorluğu olmuştur. Yapımının tam tarihi kesin olmasa da, 15. yüzyılda Osmanlı tarafından onarılan Karaman Kalesi, aynı zamanda Osmanlı tarafından aktif olarak da kullanılmıştır. Yapımının ise 11. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasında olduğu öngörülmektedir. Kaleye tepeden bakıldığı zaman, ne kadar etkileyici bir görüntüye sahip olduğu anlaşılmaktadır.

İç içe geçmiş 3 surdan oluşan kale, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir. Kalenin olduğu bölgede, Roma ve Bizans dönemlerine ait izler de tespit edilmiştir. Kale inşaatından önce, Roma ve Bizans devletlerinin de aynı bölgede farklı bir kaleye sahip oldukları tahmin edilmektedir. Şehir merkezinde olan Karaman Kalesi, otogara sadece birkaç dakika yürüme mesafesindedir. 

Karaman'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Karaman'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Yunus Emre Camii

yunus emre camii Yunus Emre Camii

Şehir merkezinde bulunan cami, Kirişçi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karamanoğulları döneminde yapılan cami avlusunda, türbe de bulunmaktadır. Tamamen kesme taşlar ile yapılan caminin türbesi içerisinde 4 sanduka vardır. Bu sandukalar Yunus Emre, Tapduk Emre, Yunus Emre’nin oğlu ve kızına aittir. 

Yunus Emre Camii türbesi, Anadolu’daki onlarca farklı Yunus Emre türbelerinden sadece bir tanesidir. Yunus Emre’nin Karaman’da doğmuş ve burada yaşamış olması, gerçek mezarının da burası olma ihtimalini güçlendirmektedir.

İbadete açık olan Yunus Emre Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Tartan Evi

Tartan Evi Tartan Evi

Karaman’ın köklü ailelerinden Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Tartan Evi, 19. yüzyıl Türk mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Ahşap ve kalem işlemeleri ile dikkat çeken bu 2 katlı ev, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Geçmiş yıllarda Karaman’a gelen yolcuların ağırlandığı konak, 200 yıldır zarar görmeden ayakta kalmayı başarmıştır. Şehir merkezinde olması sebebiyle, turistlere gezi rotaları arasında birkaç dakikalarını ayırarak konağı gezmeleri önerilmektedir.

Tartan Evi’ne giriş ücretsizdir. 

Karaman'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Karaman gezi rehberi sayfasında listeledi.


Mennan Kalesi

mennan kalesi Mennan Kalesi

Mennan kelimesinin anlamı, sığınılacak yer demektir. Adı ile bu kadar uyumlu olabilecek başka bir kaleyi bulmak da çok zordur. Mut yolu üzerinde bulunan ve Ermenek-Erik çaylarının birleştiği noktadaki bir dağın üzerinde yer alan Mennan Kalesi, Torosların gizlediği kale olarak da bilinmektedir. Stratejik açıdan muhteşem bir konumda olan kale, savunması kolay fakat ele geçirilmesi çok zor bir noktadadır. 

Stratejik önemi sebebiyle asırlardır birçok medeniyet tarafından askeri amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. Kalenin tarihi, Anadolu’daki ilk medeniyet olarak kabul edilen Hititlere kadar dayanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in ordusu, kendisinden kaçarak buraya sığınan Karamanoğulları Beyi’ni yakalamak amacı ile kaleye büyük zarar vermiştir. Ele geçirildikten sonra onarılan kale, geçirdiği binlerce yıla rağmen hala görkemini yitirmemiştir. Ermenek-Avurga yolu üzerinde yolcuları kaleye yönlendiren tabelalar bulunmaktadır. Kaleye ulaşmak için en az 1 saatlik tırmanış gerekmektedir.


Karaman Müzesi

Karaman Müzesi Karaman Müzesi

Şehir merkezinde bulunan müze, Hatuniye Medresesi’nin hemen arkasında yer almaktadır. Karaman ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda bulunan tarihi eserler, burada sergilenmektedir. Müzedeki eserlerin sayısı, Karaman’ın tarihi birikimine göre azdır. Bunun sebebi ise şehirdeki müzecilik faaliyetlerinin geç başlaması ve bu nedenle birçok önemli eserin başka şehirlerdeki müzelere taşınmasıdır.

Müze açıldıktan sonra 4 kez yer değiştirmiş ve nihayet 1971 yılında bugünkü yerinde konuşlanmıştır. İki katlı olan müzenin ilk katında teşhir salonu ve depo bulunmaktadır. Üst kattaki eserler ise 32 farklı vitrinde sergilenmektedir. Arkeolojik seksiyonda bulunan eserler, Neolitik Çağ’dan, Geç Bizans Çağı’na kadar dayanmaktadır. Etnografik seksiyonda ise daha çok Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait eserler ile ziyaretçiler, bölge halkının Karaman’da asırlardır nasıl yaşadığına şahit olabilmektedir. 

Karaman Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 

Karaman'da merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Karaman jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Aktekke Camii

Aktekke Camii Aktekke Camii

Karaman’ın şehir merkezinde bulunan bu ibadethane, şehre adını da veren Karamanoğulları döneminde, Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami, Mevlana’nın annesi Mümine Hatun’un adına inşa edilmiş ve ona adanmıştır. Cami türbesi içerisinde Mümine Hatun ve camiyi yaptıran Alaaddin Çelebi’nin de mezarları bulunmaktadır. 

1370 yılında inşa ettirilen caminin iç kısmındaki kalem işi süslemeleri oldukça etkileyicidir ve Osmanlı Dönemi’nin en güzel örneklerinden birisini yansıtmaktadır. 

İbadete açık olan Aktekke Cami’ye giriş ücretsizdir.


Çeşmeli Kilise (Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi)

Çeşmeli Kilise Çeşmeli Kilise

Şehir merkezinde bulunan Ermeni kilisesi, günümüzde kültür merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Bizans Dönemi’nde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Yapılan restorasyon çalışmaları ile kilisedeki freskler gün yüzüne çıkarılmıştır. Ermeni halkı arasında Çeşmeli Kilise’nin adı Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi olarak bilinmektedir. Şehir merkezindeki Tapucak Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Anadolu’daki diğer Ermeni kiliseleri ile mimari açıdan benzerlik göstermektedir. Cumhuriyet’in ilanı ile beraber kapatılan kilise, 1980 yılına kadar hapishane olarak kullanılmıştır. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş ve restorasyon çalışmaları 2007 yılına kadar sürmüştür. Kilise günümüzde sergi, toplantı salonu ve şehirdeki birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 

Çeşmeli Kilise’ye giriş ücretsizdir.

Karaman'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Karaman spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Gökçeseki Ören Yeri

Gökçeseki Ören Yeri Gökçeseki Ören Yeri

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki Gökçeseki Köyü’nde yer alan ören yeri, güneydeki tepenin eteklerinde konuşlanmıştır. Ören yerinde, binlerce yıl önce yapılmış yapıların temel izleri rahatlıkla görülebilmektedir. Bölgeden çok sayıda mimari malzeme ve ev eşyası çıkarılmıştır.

Tepenin en yüksek noktasında ise kutsal bir alan mevcuttur. En tepedeki alanda, dönemin önemli bir isminin mezarı bulunmaktadır. Tepenin yine güney yamaçlarında da çok sayıda kaya mezarı yer almaktadır. Kaya mezarlarının içerisinde hayvan figürlerini görebilmek mümkündür. Mezarların Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu anlaşılmaktadır. Ören yeri, haftanın her günü açık olup ziyaret saati 19.00 itibari ile sonlanmaktadır.

Gökçeseki Ören Yeri’ne giriş ücretsizdir.


Hartapus Anıtı

Hartapus Anıtı Hartapus Anıtı

Adını renginden alan Kızıldağ üzerinde bulunan Hartapus Anıtı, Hitit Dönemi’ne ait kutsal alanlar ve kitabeler içermektedir. Karaman şehir merkezine bağlı Süleymanhancı Köyü’ne yakın konumda olan Kızıldağ, Hitit Kralı Hartapus’un kazıma tekniği ile yapılmış rölyefine de ev sahipliği yapmaktadır.

Anıt çevresinde çok sayıda kitabe ve çeşitli motifler de bulunmaktadır. Kralın, tahtında oturmuş ve manzarayı izlerken resmedilmiş bir çizimi de mevcuttur. Kral, sol elinde asa tutarken sağ elinde ise libasyon kabı tutmaktadır. Burada Kral’ın Tanrıların şerefine yere şarap döktüğü ve içtiği anlatılmaktadır.


Fisandon Kilise Camii

Fisandon Kilise Camii Fisandon Kilise Camii

Karaman şehir merkezine 20 dakikalık mesafede bulunan ibadethane, Dereköy Köyü sınırları içerisindeki bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Yapının tarihi tam olarak bilinmese de, 900’lü yıllarda yaptırıldığı düşünülmektedir. 1000 yılı geçkin bir süredir ayakta duran kilise, haç planlı olarak inşa edilmiştir.

Karamanoğulları döneminde Sinan Paşa tarafından yapının kuzey bölümüne bir minare ekletilerek camiye dönüştürülmüştür. Anadolu’daki kilise-cami yapılarının en güzel örneklerinden birisi olan Fisandon Kilise Cami, her gün ziyarete açıktır.

İbadete açık olan Fisandon Kilise Cami’ye giriş ücretsizdir.