Karaman, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. 1989 yılında Orta Anadolu’nun gelişimi adına Konya’dan ayrılarak ilk statüsünü kazanmıştır. İlin Antalya’ya yakın kesimlerinde Akdeniz ikliminin etkisi görülürken, merkezinde karasal iklim yaşanmaktadır. İklim geçiş noktasında olmasından dolayı, bitki örtüsü oldukça zengindir.
Karaman’daki doğal güzellikler arasında mağaralar, vadiler ve dereler bulunmaktadır. Şehirde çok sayıda büyük ve doğal mağaranın olması, Karaman’ın Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden birisi olmasını sağlamıştır. Merkezden sonraki en büyük ilçesi Ermenek’tir. Kültürel birikimin, tarihi eser ve kalıntıların birçoğu da Ermenek’te bulunmaktadır.
Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Karaman otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.
Zeyve Pazarı
Zeyve Pazarı
Karaman’ın adeta yaşam alanına dönüşmüş olan Zeyve Pazarı, şehir halkı ve turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Karaman’ın karasal ikliminin ortasında bir vaha gibi doğan bölge, yaz mevsiminin sıcak günlerinde mesire alanı olarak kullanılmaktadır. 5 asırlık bir tarihe sahip olan Zeyve Pazarı, Ermenek ilçe merkezine 26 kilometre uzaklıktaki İkizçınar Köyü’nde bulunmaktadır.
Bir derenin etrafını kapsayan bölgede asırları devirmiş çınarlar, mesire alanları, kaynak suları ve uzun yıllar önce yapılmış su değirmenleri bulunmaktadır. Zeyve Pazarı’nın her bölgesi adeta kartpostallık bir görüntü vermektedir. Yaz mevsiminde çevre köylerden gelen satıcılar, kendi yetiştirdikleri organik ürünleri burada satışa sunmaktadır. Bu nedenle özellikle hafta sonlarında bölge daha kalabalık olmaktadır. Buz gibi akan derenin yanında piknik veya kamp yapmak mümkündür.
Zeyve Pazarı’na giriş ücretsizdir.
Karaman'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Karaman'ın gezilecek yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.
İncesu Mağarası
İncesu Mağarası
Yatay bir yapıya sahip olan İncesu Mağarası, damlataşı bakımından çok zengindir. Yağışın çok olduğu dönemlerde, mağara adeta bir nehre dönüşmektedir. Merkez ilçesine bağlı Taşkale Köyü sınırları içerisinde yer alan bu doğal alana merkezden yapılacak 20 dakikalık bir araç yolculuğu ile ulaşılabilmektedir. Tarihi Miyosen Dönemi’ne kadar dayanan İncesu Mağarası, aslında birbirinin devamı olan 2 farklı mağaradan oluşmuştur.
Mağaranın toplam uzunluğu 1300 metre civarındadır. Bu hali ile Türkiye’nin en büyük 5 yeraltı su mağarasından birisi olan İncesu Mağarası, yaz aylarının ortasında dahi çok serin bir havaya sahiptir. Mağara, Antik Çağ’da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bunun en büyük kanıtı ise mağaraya çok yakın bölgelerde, insan yapımı kaya sığınaklarının bulunmuş olmasıdır. Bu sığınakların, Roma Dönemi’nde kullanıldığı tespit edilmiştir.
İncesu Mağarası’na giriş ücretsizdir.
Karaman'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Karaman gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.
Manazan Mağaraları
Manazan Mağaraları
Yeşildere Vadisi’nin doğusunda konuşlanan Manazan Mağaraları, Yeşildere ve Taşkale köyleri arasında bulunmaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 40 kilometre olan mağaralar, insan eli ile oyularak oluşturulmuştur. Dev bir kaya kütlesini Antik Çağ’da oyan insanlar, burada tarihin ilk manastırlarından birisini hizmete açmıştır. Kayanın tepe bir noktada olması, çevreyi görebilme ve savunma kolaylığı açısından da stratejik bir seçimdir.
Mağara içerisinde birçok mezar odası bulunmaktadır. Mağaradaki tapınaklar ve ibadet odaları içerisinde ise görülmeye değer geometrik şekiller ve fresklerin izleri görülmektedir. Şapel olarak adlandırılan bu odaların en büyüğü, mağaranın doğusunda yer almaktadır. İnsan eli ile oyularak ortaya çıkarılan Manazan Mağaraları’nın tam inşa tarihi bilinmese de, yapılan arkeolojik çalışmalar Bizans Dönemi’ni işaret etmektedir.
Manazan Mağaraları’na giriş ücretsizdir.
Karaman'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Karaman tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Meraspolis Mağarası
Meraspolis Mağarası
İncesu Mağarası gibi Meraspolis Mağarası da, yeraltı sularının kireç taşlarını oyması ile oluşmuştur. Mağaranın en dikkat çeken yönü ise içerisinden şelaleyi andıracak şekilde su fışkırmasıdır. Ermenek’in kuzeyinde bulunan mağara, birçok kattan ve bölmeden meydana gelmektedir. İçerisinde görülmeye değer çok sayıda sarkıt ve dikit bulunan İncesu Mağarası, binlerce yıl önce yerleşim alanı olarak kullanılmıştır.
Mağara’nın iki girişi olsa da, bir tanesinin yolu mağaranın altından geçmektedir ve bu yolu kullanmak çok tehlikelidir. Mağaranın birçok alanında, doğal yeraltı nehirleri oluşmuştur. Su yönünden çok zengin olan Meraspolis Mağarası, günümüzde bile Karaman’ın içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Yapılan araştırmalara göre mağara, dünyanın en zengin 3. yeraltı su kaynağına sahiptir.
Meraspolis Mağarası’na giriş ücretsizdir.
Karaman'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Karaman aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.