Karaman'da Gezilecek Yerler

İnanç merkezleri, mağaraları ve yeraltı şehirleri ile Anadolu’nun en çekici turistik kentlerinden birisi olan Karaman, Antalya, Mersin ve Konya illeri arasında kalmıştır. Anadolu’nun en eski birkaç yerleşim yerinden birisi olan Karaman ilinin turizm potansiyeli bir hayli yüksektir. İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında geçit görevi gören şehir, geçiş iklimi yaşamaktadır. Karamanoğulları, Türkçe’nin resmi dil olmasını Karaman’da ilan etmiştir ve bu nedenle şehir, Türkçenin başkenti sayılmaktadır.

Eski adı Larende olan Karaman, adını Karamanoğulları’nın lideri Karaman Bey’den almıştır ve 13. yüzyıldan itibaren bu ismi kullanmaktadır. Tarihin ilk manastırlarından birisine ve dünyanın en büyük üçüncü mağara içi yeraltı su kaynağına sahip kültür ve sanat merkezi olan Karaman, yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Karaman gezilecek yerler, hem kültürel hem de tarihi yerler ile unutulmaz bir tatilin kapılarını aralamaktadır.

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Karaman otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Karaman Kalesi

Karaman Kalesi Karaman Kalesi

Kesin yapım tarihi bilinmese de, Karaman Kalesi’nin şehrin en eski yapısı olduğu kabul edilmektedir. Kaleye yapımından sonra çok kez eklemeler ve onarımlar yapılmıştır. Bunlardan en önemlileri Selçuklu Devleti Sultanı 2. Kılıçarslan’ın ve onun oğlu 1. Gıyaseddin’in 12. yüzyılda yaptırdığı iç ve dış surlardır. Karamanoğulları ve Osmanlı Dönemi’nde bu iki ülke arasındaki savaşlar sebebiyle kale duvarları tahrip olmuş ve sonra tekrar onarılmıştır.

Karaman Kalesi'nin orta kalıntılarında Hristiyanlığa ve daha öncesine dair izler bulunurken, iç kalede ve burçlarda ise İslami döneme ait mimari parçalar bulunmaktadır. Evliya Çelebi de Karaman Kalesi’ni gezmiş ve 17. yüzyıldaki halini detaylı bir şekilde ünlü eseri Seyahatname içerisinde geçirmiştir. Kale Bronz, Roma ve Bizans çağları dahil olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 

Karamanın koyunu sonra çıkar oyunu sözü de, kale askerlerinin binlerce koyunun üzerine mum dikip, surların önünde bekleyen askerlerin üzerine doğru salmaları ile çıkmıştır. Kaleye takviye asker geldiğini zanneden düşman birlikleri, geri çekilmek zorunda kalmıştır. Kale, Karaman şehir merkezinde yer alır ve tepede olması nedeni ile her noktadan görülebilir.


Zeyve Pazarı

Zeyve Pazarı Zeyve Pazarı

Yüzlerce ulu çınarın arasından akan buz gibi soğuk suları ile Karaman halkına ve turistlere, doğaya karışma fırsatı sunan Zeyve Pazarı, 500 yıllık uzun ve önemli bir tarihe sahiptir. Yayla Pazarı ile İkizçınar Köyü arasına kurulmuş olan bölgede fırın, su hizarı ve su değirmenleri de bulunmaktadır. Anadolu’da başka bir örneği olmayan Pazar, ziyaretçilerine bu doğal güzelliğin içerisinde alışveriş yapma imkanı sunmaktadır.

Yaz ve sonbahar aylarında köylüler buraya gelerek organik ürün satışı yapmaktadır, ayrıca yöreye has el sanatı ürünleri de satışa sunulanlar arasındadır. Akdeniz’e yakın olması sebebiyle bölgede ılıman bir iklim hakimdir. Çevrede gün boyu piknik yapılabilecek uygun alanlar mevcuttur. Zeyve Pazarı’nda ürün satışları sadece Pazar günlerinde yapılmaktadır. Ermenek ilçe merkezinden bölgeye ulaşım 1 saat sürmektedir.

Zeyve Pazarı’na giriş ücretsizdir.


Karaman Müzesi

Karaman Müzesi Karaman Müzesi

Karaman gezilecek yerler listesinde ilk sırada bulunması gereken Karaman Müzesi, ilin binlerce yıllık tarihi mirasını sergilemektedir. 1980 yılında hizmete açılan Karaman Müzesi, 2 kattan oluşmaktadır. Müzenin giriş katında arkeolojik ve etnografik eser depolarına ek olarak fotoğrafhane, laboratuvar ve sergi salonu da bulunmaktadır. Üst katta ise arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Yine ikinci katta bir de sanat galerisi bulunmaktadır. Müzenin en dikkat çeken yönü ise çok geniş olan yeşil bahçesidir. Bahçede, Roma Dönemi’ne ait mezar stelleri ve Bizans-Türk Dönemi’ne ait taş eserler sergilenmektedir.

Karaman Müzesi’ndeki eserlerin tarihi Epi Paleolitik Devri’ne kadar dayanmaktadır. Müzenin en dikkat çeken parçası ise mumyalanmış cesettir. Hiçbir kimyasal korunması olmamasına rağmen 15 asırdır sağlam duran bu ceset, müzenin ulusal ve uluslararası arenada bilinirliğini artırmıştır. Mumya, Taşkale’de yer alan Manazan Mağaraları’nda bulunmuştur ve 17 yaşındaki bir kız çocuğuna aittir. Ceset, cam ve küçük bir bölmede ziyarete açık tutulmaktadır. 

Karaman Müzesi’ni gezmek ücretsizdir ve müze haftanın her günü hizmet vermektedir.


Madenşehir Ören Yeri

Madenşehir Ören Yeri Madenşehir Ören Yeri

Karaman il merkezine 37 kilometre uzaklıkta olan Madenşehir Ören Yeri, bugün köy olarak kullanılmaktadır. Günümüzden 2500 yıl kadar önce bölge, bir Bizans yerleşimi olarak kullanılmıştır. Yapılan arkeolojik çalışmalarda Bizans’a ait birçok yapı tespit edilmiş ve önemli eserler bulunmuştur. Köyün bu eski antik kent üzerine inşa edilmiş olması, ören yerindeki birçok tarihi eserin tahribata uğrayıp yok olmasına neden olmuştur.

Gezilecek yerler listesinde popüler olan Madenşehir Ören Yeri’nde 500 yılında inşa edilmiş bir kilise bulunmaktadır. Kilise hiçbir modern restorasyon çalışmasından geçmemesine rağmen 1500 yıldır ayakta durmayı başarabilmiştir. Bu kilise haricinde köyde 20’den fazla farklı kilise kalıntısı bulunmaktadır. Hıristiyan dünyasının yoğun ilgi gösterdiği Madenşehir Ören Yeri, Bizans Dönemi’ne ait sarnıçlar ve bazilikalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Madenşehir Ören Yeri’ne giriş ücretsizdir.


İncesu Mağarası

İncesu Mağarası İncesu Mağarası

Damlataşı bakımından zengin olan İncesu Mağarası, Karaman il merkezine yakın bir konumda olan Taşkale köyü içerisinde yer alır. Yatay yapıya sahip olup, yağışın yoğun olduğu mevsimlerde bir nehir görünümü kazanmaktadır. Aynı zamanda birbirinin devamı şeklinde olan İncesu Mağarası, 2 farklı mağaradan oluşmakta ve geçmişi Miyosen Dönemi'ne kadar dayanmaktadır.

Türkiye sınırlarında yer alan en büyük yer altı su mağaralarından olan İncesu Mağarası, 1300 metre uzunluğunda ziyaret edilmesi gereken doğal ve güzel bir mağaradır. Antik Çağ'da ve Roma Dönemi'nde aktif bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

İncesu Mağarası’na giriş ücretsizdir.


Manazan Mağaraları

Manazan Mağaraları Manazan Mağaraları

Manazan Mağaraları, Karaman il merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan Taşkale ve Yeşildere köyleri ortasında yer almaktadır. İnsan eli ile oluşturulmuş mağaralardır. Antik Çağ'da dev kaya kütlesi oyularak tarihin ilk manastırlarından birisi açılmıştır.

Stratejik konumu ile dikkat çekmektedir. Mağaranın içerisinde gezilecek yerler arasında mezar odası, tapınak ve ibadet odaları bulunmaktadır. Her odasında freskler ve geometrik şekiller çok dikkat çekicidir. İnsan eli ile oyularak ortaya çıkarılan Manazan Mağaraları’nın tam inşa tarihi bilinmemekte ve yapılan arkeolojik çalışmalar Bizans Dönemi’ni işaret etmektedir.

Manazan Mağaraları’na giriş ücretsizdir.


Güldere Gödet Saklı Cennet

Güldere Gödet Saklı Cennet Güldere Gödet Saklı Cennet

Hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri bir aradan keşfe çıkmak isteyenler için Güldere Gödet Saklı Cennet, Karaman iline bağlı Güldere köyü içerisinde ziyaretçilerini beklemektedir. Karaman gezilecek yerler listesinde mutlaka yer verilmesi gereken turistik güzergahtır.

Vadiden akan dere, patika yolları ve bol oksijenli atmosferi ile saklı cennet gibi bir görsel sunmaktadır. Burası, 08.00 ile 18.00 saatleri arasında her gün ziyarete açıktır ve giriş ise ücretsizdir.


Mennan Kalesi

Mennan Kalesi Mennan Kalesi

Karaman iline bağlı Ermenek ilçesinde bulunan Mennan Kalesi, Göremeli köyü sınırları içerisindedir. Bölgeye hakim bir tepe üzerinde Açıkkır Dağı'nın doğusunda kuruludur. Köklü geçmişe sahip olan kale, yapıldığı dönemden günümüze kadar Menyan, Minan, Menan ve Mennen isimleri ile anılmıştır ve günümüzde ise Mennan ismini almıştır. Tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir.

Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de, bazı araştırmalara göre Helenistik Dönem eseri olduğu tahmin edilmektedir. Kesin olarak ulaşılan bilgiler içerisinde Roma, Bizans, Karamanoğulları ve Osmanlı devletleri tarafından aktif şekilde kullanıldığı yer almaktadır.

Karaman'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Karaman gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Ermenek Kalesi

Ermenek Kalesi Ermenek Kalesi

Geçmişte Firan Kalesi olarak kabul edilen Ermenek Kalesi'nde yapılan araştırmalar, ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilgilerini ortaya çıkaramamıştır. Ermenek Kalesi, tarih boyunca Karamanoğulları tarafından aktif bir şekilde kullanılmıştır. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde mutlaka görülmesi gereken kale olarak bahsetmiştir.

Kale belirli dönemlerde savunma amacıyla, belirli zamanlarda da zindan olarak kullanılmıştır. Günümüze kadar çok sağlam bir şekilde gelmemiş olsa da, Karaman gezilecek yerler planınıza dahil etmeniz gerekmektedir.


Yeni Dünya Mağarası

Yeni Dünya Mağarası Yeni Dünya Mağarası

Karaman - Ermenek yolu üzerinde bulunan Yeni Dünya Mağarası, Göksu Nehri'nin 30 - 35 metre yüksekliğinde konuma sahip doğal oluşumlu mağaradır. Mağaranın dip kısımlarında bulunan göletten akan su, çınar ağaçlarının dip kısımlarından Göksu Nehri'ne dökülmektedir.

Mağaranın dikitleri ve sarkıtları oldukça fazla ve dikkat çekicidir. Bir dönem yaşam yeri olarak kullanıldığı tahmin edilse de, ne zaman olduğuna dair kesin bilgilere ulaşılamamıştır.

Yeni Dünya Mağarası'na giriş ücretsizdir.


Yunus Emre Camii

Yunus Emre Camii Yunus Emre Camii

Karaman iline bağlı Kirişçi Mahallesi'nde konumlandırılmış Yunus Emre Cami, Karamanoğulları döneminde inşa edilmiştir. Merkezi kubbeli yapı, kesme taştan inşa edilmiştir. Kubbenin batı duvarına bitişik konumda Yunus Emre'ye ait türbe vardır.

Yapıldığı dönemde cami, türbe, mezarlık ve tekke olan kompleksken, günümüze kadar sadece cami ve türbe gelebilmiştir. İbadete açık olan camiye giriş ücretsizdir.


Binbir Kilise

Binbir Kilise Binbir Kilise

Eski Antik Likaonya olan günümüz Karaman ilinde yer alan Binbir Kilise, ortalama 50 adet kilise kalıntısının bulunduğu bir yer üzerindedir. Sönmüş volkanik dağ olan Karadağ bölgesinin kuzey yamaçlarında, Karaman il merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.

Kiliselerin yer aldığı bu bölge, 3. ve 8. yüzyıllar arasında Hristiyanların kültür merkezi olarak kullanılmıştır. Kiliselerin dışında manastır, yaşam alanları ve sarnıçlar da yer almaktadır. Burası, Karaman gezilecek yerler listesinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken güzergahlardandır.

Karaman'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Karaman spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Barçın Yaylası

Barçın Yaylası Barçın Yaylası

Taşeli Platosu üzerinde bir konuma sahip Barçın Yaylası, Karaman ilinin Sarıveliler ilçesine bağlıdır. Bahar ve yaz mevsimlerinde en yoğun nüfusa ulaşmakta ve kış aylarında ise en az nüfusa sahip olmaktadır. Yerli halk geçimini tarım, hayvancılık, halı ve kilim dokumacılığından sağlamaktadır.

Yemyeşil doğası ve tertemiz havası ile yayla, mutlaka keşfe çıkılması gereken bir yerdir. Doğal güzelliği ile herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.


Ermenek Vadisi

Ermenek Vadisi Ermenek Vadisi

Ermenek Çayı tarafından oluşan Ermenek Vadisi, Taşeli Platosu'nun kuzey kesiminde yer almaktadır. Etrafı yemyeşil ormanlar ile kaplı dağlar ile çevrilidir. Vadinin büyük bir kesimini mağaralar oluşturmaktadır.

Toplam 81 farklı bitki türü ile ziyaretçilerini karşılayan vadi üzerindeki bitkilerin %16'sı dünya üzerinde sadece burada yetişmektedir. Coğrafi yapısı, doğal güzellikler arasında popülarite kazanmasına olanak tanımıştır.


Karaman Günübirlik Gezilecek Yerler

Karaman, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile keşfe çıkılması gereken iller arasındadır. Gezilecek yerler, Karaman ile sınırlı değildir. Karaman ilinin çevresi de kültürel yolculuğa çıkabileceğiniz çeşitli güzergahlar sunmakta ve unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır.


Meke Krater Gölü

Meke Krater Gölü Meke Krater Gölü

Konya iline bağlı Karapınar ilçesinde yer alan Meke Gölü, Karaman il merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Ortasında adacıklar bulunan ve volkan kraterinin patlaması sonucu suyla dolan bir göldür.


Alahan Manastırı

Alahan Manastırı Alahan Manastırı

Mersin iline bağlı Mut ilçesinde, Toros Dağları üzerinde bulunan Alahan Manastırı, Karaman il merkezine 54 kilometre uzaklıktadır. Büyük bir kilise ören yeri olarak ön plana çıkmakta ve gezilecek yerler açısından zengin tarihi bir birikim sunmaktadır.

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Karaman çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


Çatalhöyük

Çatalhöyük Çatalhöyük

Konya iline bağlı Çumra ilçesindeki Çatalhöyük, Karaman şehir merkezine 84 kilometre uzaklıktadır. Neolotik Çağ ve Kalkolitik Çağ'ın en geniş yerleşim yerlerinden birisidir. Yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği Çatalhöyük, mutlaka gezilecek yerler arasına dahil edilmelidir.