Finike'de Gezilecek Yerler

Tarih ile doğanın birleştiği bir yer olan Finike, portakalı ile ünlü bir bölgedir. Diğer ilçelere göre sınırlı bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, söz konusu Finike gezilecek yerler olduğunda dikkat çekici noktaları ile ön plana çıkar. 

Yaz aylarında bölgeye gelen tatilciler, son zamanlarda popüler bir turizm noktası olan Finike ilçesinin içerisinde bulunan gezilecek noktaları ziyaret ederler. Aynı zamanda Finike, yakın olan diğer ilçeler tarafından da ulaşım kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir.


Limyra Antik Kenti 

Limyra Antik Kent Tarihi Kalıntıları Limyra Antik Kent Tarihi Kalıntıları

Finike ilçesinin en eski tarihi yerlerinden birisi olan Limyra Antik Kenti, ortalama 2 bin yıllık geçmişe sahiptir. Konumu itibariyle yüksek bir tepeye inşa edilmesi, savaş dönemlerinde stratejik bir öneme sahip olmasına olanak sağlamıştır.

Gezilecek yerler arasında bulunan sütunlu binalar ve 3700 kişi kapasiteli antik amfi tiyatro, hala yoğun ilgi görmektedir. Ayrıca antik yapıların birçok kalıntısını da görmek mümkündür. Likya mimarisinin Roma mimarisi ile bir arada kullanıldığı yapılar, tarihi güzellik keşfi için oldukça önem arz eder.

Antik kentin yapılarının yanı sıra Likya mimarisinin en önemli unsurları antik kente 2 kilometre uzaklıkta bulunan kaya mezarlarında rastlanmaktadır. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklar altına girdiği için mezarların içlerinde herhangi bir şey günümüze kadar ulaşmamıştır. Ancak desen ve kabartmalar hala varlığını korumaktadır. Gezi rehberi eşliğinde detaylı bilgi edinerek keşfedilmesi önerilmektedir.

Limyra Antik Kenti’ne giriş ücreti 6 TL’dir.

Finike ilçesindeki tüm uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Finike otelleri listemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Gökbük Kanyonu

Gökbük Kanyonu Doğal Güzellikleri Gökbük Kanyonu Doğal Güzellikleri

Doğa yürüyüşlerinin, kamp ve piknik aktivitelerinin sıklıkla tercih edildiği başka bir yer olan Gökbük Kanyonu, yaklaşık olarak 4 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Finike gezilecek yerler listesine eklenerek doğa ile iç içe vakit geçirmek mümkündür. Yaz aylarında kalabalıktan kaçmak ve sessiz bir tatil geçirmek isteyen insanların tercih ettiği bir yerdir.

Finike ilçesinin turizme kazandırılmaya son zamanlarda başlayan bir bölgesi olarak, oldukça fazla yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Bünyesinde barındırdığı tesisleri ile kişisel her türlü ihtiyacın karşılanması mümkün olmuştur. 

Su aktiviteleri de son zamanlarda yaygın olmaya başlamış ve balık tutma, kano gibi aktiviteler tercih edilebilir hale gelmiştir. Doğanın içerisinde bir tatil geçirmek isteyen kişilerin Finike gezilecek yerler listesine eklemesi tavsiye edilen noktalardan birisidir.

Gökbük Kanyonu’na giriş ücretsizdir.


Arykanda Antik Kenti

Arykanda Antik Kent Kalıntıları Arykanda Antik Kent Kalıntıları

Arkeolojik çalışmaların hala devam ettiği Arykanda Antik Kenti, Finike Elmalı yolu üzerinde, Arif Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Şehre ilk yerleşimlerin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemesine rağmen, kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler MÖ 5. yüzyılda burada bir yerleşimin olduğunu göstermiştir.

Bir zamanlar Ary-ka-wanda olarak bilinen ve yüksek kayalığın yanındaki yer anlamına gelen antik kentin kurulu olduğu alan dağ yamacıdır. Kat kat teraslar üzerine inşa edilen kent, oldukça geniş alana yayılmaktadır. 

Günümüze kadar gezilecek yerler arasında amfi tiyatro, eski bina sütunları ve birçok tarihi yapı bulunur. Şehrin büyük alana yayılması, bu bölgenin bir zamanlar oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu göstermektedir. 

Arykanda Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Antalya'daki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Antalya otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Suluin Mağarası

Suluin Su Altı Mağarası Suluin Su Altı Mağarası

Derinlik söz konusu olduğunda, dünyanın en derin mağaralarından birisi olan Finike Suluin Mağarası, ilçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 1995 yılında, derinliğini öğrenmek isteyen birkaç dalgıcın boğularak can vermesi sonucu dalışlar profesyonel ekipler eşliğinde düzenlenmektedir.

Ortalama 80 metrelik devasa girişinin ardından uzun koridorlar boyunca su altına doğru yolculuk devam eder. Derinlik çalışmaları hala devam edilmesine rağmen tam olarak mağaranın sonu bulunamamıştır. 

Asya kıtasının en derin mağarası ünvanını elinde bulunduran Suluin Mağarası, gizemli yapısından dolayı oldukça fazla merak uyandırır. Bundan dolayı da yılın hemen her zamanında birçok kişinin ilk uğrak noktası olur. Aynı zamanda halk arasında İncirli Mağarası olarak bilinen mağara, yerel halk efsanelerine de konu olmayı başarmıştır. Farklı bir deneyim için Finike gezilecek yerler listesine eklemelisiniz.

Suluin Mağarası’na giriş, profesyonel dalgıçlar eşliğinde yapılmaktadır.


Andrea Doria Koyu

Doria Koyu Doğa Manzarası Doria Koyu Doğa Manzarası

Antalya’nın ilçelerindeki sahil şeridi genel olarak kamp ve piknik yapmak için uygun ortamlara sahiptir. Bu aktiviteler içinse Finike ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Andrea Doria Koyu'nun en çok tercih edilen yerlerden birisi olduğu bilinmektedir.

İsmini Cenevizli amiralden alan koy, nesli tükenmekte olan Akdeniz Foklarına ev sahipliği yaparken, caretta carettaların doğal beslenme alanları olarak da ün kazanmıştır. Sahil yapısı daha çok taşlık alanlardan oluşur ve falezli kıyılardan dolayı yüzmek sakıncalıdır.

Çevresinin maki ve zeytin ağaçları ile çevrili olması ve etrafında herhangi bir yapının bulunmaması, bölgenin doğal güzelliğini korumasına olanak sağlamıştır. Bundan dolayı da doğaseverlerin yeşili keşfetmek için tercih ettikleri birkaç mekandan birisi olarak ön plana çıkmıştır. Doğa ile iç içe bir gün için Finike gezilecek yerler planınıza dahil edebilirsiniz.

Andrea Doria Koyu’na giriş ücretsizdir.

Eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Finike Gezi Rehberi yazımızı ziyaret edin.


Myra Antik Kenti

Myra Antik Kent Tarihi Kalıntıları Myra Antik Kent Tarihi Kalıntıları

Demre sınırları içerisinde bulunmasına rağmen söz konusu gezilecek yerler olduğunda Finike ilçe merkezine yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan Myra Antik Kenti sıklıkla tercih edilen bir noktadır. Akdeniz’in hemen kıyı kesiminde yer alan kent, geçiş noktası olarak kullanılmış.

İlk yerleşimlerin MÖ 5. yüzyıllarda olduğu tahmin edilen kent, ismini Bizans döneminde “Ana Tanrıçanın yeri” anlamına gelen Myra’dan almıştır. Hristiyanlık adına önemli bir konumu vardır. Bunun sebebi ise Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas, bir zamanlar burada başpiskoposluk yapmış ve dünyaya adını duyurmuştur

Myra Antik Kenti’nde en çok ilgi göre yapı Roma tarzında inşa edilen tiyatrodur. Duvarlarında kabartmalarla işlenen mitolojik figürler hala varlığını sürdürmekte ve gözlemlenebilmektedir.

Myra Antik Kenti’ne giriş 30 TL’dir.


Rhodiapolis Antik Kenti

Rhodiapolis Antik Kent Kalıntıları Rhodiapolis Antik Kent Kalıntıları

Antalya’nın Kumluca ilçe sınırları arasında yer almasına rağmen, Finike ilçe merkezine 19 kilometrelik uzaklığı bulunmaktadır. Oldukça yüksek bir tepe üzerine kurulan Rhodiapolis Antik Kenti, bir zamanlar bölgeye hakim olan Rodoslular tarafından kurulmuştur.

Şehrin manzarası doğrusunda Kumluca sahilini gösterdiği için, seyir keyfi içinde tercih edilen bir mekan olarak ün kazanmasına olanak sağlamıştır. İlk yerleşimlerin MÖ 500 yıllarında olduğu düşünülen antik kentte en çok ilgiyi günümüze kadar varlığını sürdüren antik tiyatro çekmektedir.

Tiyatronun yanı sıra Agora ve Stadium yapıları, çok fazla deforme olmasına rağmen geniş bir alana yayılmış ve halen gözlemlenebilir haldedirler. 2000’de yangın çıkması sonucunda birçok eser tahrip olmuştur. Ancak son yapılan çalışmalar sonucunda bazı eserler restore edilmiştir. Tarihe ilgisi olanların Finike gezilecek yerler planına mutlaka dahil etmesi gerekmektedir. Ayrıca gezi rehberi eşliğinde keşfederek detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Rhodiapolis Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Antalya Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.


Gökliman Koyu

Gökliman Koyu Gökliman Koyu

Finike Gökliman Koyu, doğal güzellikleri ile her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Antik Dönem'de liman amacıyla kullanıldığı için antik kalıntıları da bünyesinde barındırmaktadır. Sessiz ve sakin atmosferi, bölgenin doğasının çok fazla zarar görmemesine sebep olmuştur.

Çakıl taşlar ile kaplı sahil şeridine sahip olan sahil şeridi bulunmaktadır ve deniz suyu çok berraktır. Koy üzerinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletme yer almaktadır.


Finike Günübirlik Gezilecek Yerler

Finike Halk Plajı Finike Halk Plajı

Finike, Antalya’nın batısında yer alan turistik ilçelerden biridir. Antalya’da Finike tatili yapmak isteyenler için yakın ilçelerde de gezilebilecek yerler bulunmaktadır.


Olympos

Olympos Sahili Kuş Bakışı Olympos Sahili Kuş Bakışı

Kumluca ilçesinde üzerinde bulunan Olympos, Finike ilçe merkezinin 45 kilometre kuzeydoğusunda bir konuma sahiptir. Likya Birliği’nin görülmesi gereken en önemli kentlerinden birisidir. Şehrin kuruluşunun kesin tarihi bilinmemekle birlikte, MÖ 4. yüzyılın sonuna tarihlenen büyük bir duvar ve lahit üzerine bir yazı bulunmuştur. Günümüze kadar gelen yapıtlar, köprü ayağı, Orta Çağ Kalesi, amfi tiyatro, hamam kalıntıları ve Bizans bazilikasıdır. 

Olympos Antik Kenti’ne giriş 20 TL’dir.

Aileniz için uygun olan alkolsüz tesettür otellerini sizin için Finike İslami Oteller 3 Yıldızlı sayfamızda listeledik.


Adrasan Koyu

Adrasan Koyu Sahil Ve Denizi Adrasan Koyu Sahil Ve Denizi

Antalya iline bağlı Kumluca ilçesi üzerinde bulunan Adrasan Koyu, Finike ilçe merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. 2 km’lik kumsalı ve tertemiz denizini orman kaplı dağlar çevrelemektedir. Dünyaca ünlü olan Likya Yürüyüş Yolu da Adrasan Koyu’nun yakınlarında yer alır.


Simena Antik Kenti (Kaleköy)

Kaleköy Doğal Antik Kent Manzarası Kaleköy Doğal Antik Kent Manzarası

Simena Kenti, Finike ilçe merkezine yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Kaleköy adıyla bilinen kasaba gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile oldukça şirin bir yapıya sahiptir. M.Ö. 4. yüzyıldan günümüze dek iyi bir şekilde kalmayı başarabilmiş olan kent küçük bir Likya Kenti olarak bilinmektedir.


Kekova Adası

Kekova Adası Doğal Deniz Manzarası Kekova Adası Doğal Deniz Manzarası

Görülmesi gereken Kekova Adası, Finike ilçe merkezine yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Doğal Sit Alanı olarak korunan ada, eşsiz güzellikte koylara sahip olan el değmemiş doğal güzellikler arasındadır. Tarihi antik yerleşimin afetler sonucu su altında kalmasından dolayı su altı arkeolojisine sahiptir.

Günübirlik eğlenceleriniz için Finike Yarım Pansiyon Oteller listesini kontrol etmeyi unutmayın.


Melanippe Antik Kenti

Melanippe Antik Kenti Melanippe Antik Kenti

Finike ilçe merkezine yaklaşık 55 km uzaklıktadır. Zamanında korsanların denizcileri rehin alıp gemileri yağmalamak için saklandıkları yerlerden biri olan Korsan Koyu da buranın limanıdır. Son yıllarda deniz tatili ve çadırlı kamp kurmayı sevenlerin gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.