Eskişehir Doğal Güzellikleri

Eskişehir, doğusunda Ankara, batısında Bilecik ve Kütahya, kuzeyinde Bolu ve güneyinde Afyon ve Konya illerinin bulunduğu karasal iklime sahip illerimizden birisidir. Ortalama deniz seviyesinde 700 metre yüksek olan ilde en yüksek noktalar 1300 metre civarındadır. Bu mesafeden sonra karaçam ormanları görülmektedir.

Geniş platoların yer aldığı şehrin içerisinden Sakarya Nehri’nin kollarından olan Porsuk Çayı geçmektedir. Bu nehirlerin üzerinde yapılmış barajlar ilin su kaynakları olarak kullanılmaktadır. Yıl boyunca ortalama en sıcak ay Temmuz ayıdır. Nisan-Ekim döneminde ortalama sıcaklık 30 derecenin üzerindedir. 

İl merkezinin ortalama yüksekliği 800 metrede yer almaktadır. Bozkır bitki örtüsüne sahip olan Eskişehir’de yapay şelalelerin yanında önemli su kaynakları da bulunmaktadır. Ormanlık alanlarda dinlenme yerleri, güzel vadiler de şehir çevresinde konumlanmaktadır. 

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Eskişehir otel sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Porsuk Çayı

Porsuk Çayı Porsuk Çayı

Eskişehir’in içinden geçen Porsuk Çayı, Sakarya Nehri’nin bir koludur. Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerini birbirinden ayıran çay üzerinde çok sayıda aktivite yapılmaktadır. Ulaşım için kullanılmasının yanı sıra eğlence amaçlı gezintiler de gerçekleştirilmektedir.  

Bahar ve yaz aylarında çay etrafındaki yeşil alanlar şehir halkının dinlenmek için tercih ettikleri noktalardır. 448 kilometre uzunluğa sahip olan Porsuk Çayı son olarak Sakarya Nehri’ne ulaşmaktadır. 

Akarsu üzerinde gondola binerek turistik bir gezi yapılabilmektedir. Çevre düzenleme çalışmalarının bitirilmesi sayesinde bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmuştur. 


Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Şelalesi Gürleyik Şelalesi

Eskişehir’in kuzeydoğusunda Mihalıççık İlçesi Gürleyik Mahallesi’nde bulunan şelale, bölgenin en güzel doğal alanlarından birisidir. İlk merkezine 118 kilometre uzaklıkta olup araç ile 2 saatlik bir yolculukla ulaşılabilmektedir. 

Şelale alanı toplamda 3 kilometre uzunluğunda ve şelaleye de adını veren Gürleyik Çayı üzerinde bulunmaktadır. Şelale etrafında yüzme noktaları, yürüyüş alanları ve kamp olanakları mevcuttur. Özellikle bölge halkı yaz aylarında doğa ile iç içe olmak ve serinlemek için burayı tercih etmektedir. 

Eskişehir'in birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekanlarda tadabilmeniz için Eskişehir'de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Şelale Park

Şelale Park Şelale Park

Belediye tarafından şehre kazandırılan yapay dinlenme noktalarından birisidir. 2009 yılında çalışmalarının tamamlanması ile hizmete başlamıştır. 1400 metrekare alana sahip olan şelale içerisinde birçok heykel, oyun noktaları, Don Kişot, yel değirmeni, yürüyüş yolları ve tiyatro yer almaktadır.

Odunpazarı’nda yer alan park toplam olarak 38 bin metrekare alan kaplamaktadır. Yorucu bir gezintinin ardından restoranlarda bir şeyler yiyebilir, kafelerde serinletici içecekler içebilirsiniz. Parkın giriş ücreti 15 ile 20 TL arasında değişmektedir. 


Hayvanat Bahçesi ve Sualtı Dünyası

Eskişehir Hayvanat Bahçesi Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Hayvanları seviyorsanız gitmeniz gereken noktalardan biri Hayvanat Bahçesi ve Sualtı Dünyası’dır. Burası kapılarını 2017 yılında ziyaretçilerine açmış olup yapımı toplamda 2 yıl sürmüştür. Sazova Bilim Parkı içerisinde yer almaktadır. 

Pazartesi günleri kapalı olup diğer günler 10.00 – 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Giriş ücretleri tam 10 TL, öğrenci 5 TL’dir. Parkın içerisinde 30 farklı hayvan bulunmaktadır.

Hayvanat Bahçesi’nde ayrıca Eti tarafından yaptırılan Sualtı Dünyası yer almaktadır. Bu akvaryum içerisinde toplamda 2100’den fazla balık çeşidi görülebilmektedir. Sualtı Dünyası’na giriş 5 TL olup, öğrenci girişi 2 TL’dir. En çok ilgi çeken bölümleri köpek ve pirana balıklarının olduğu bölümlerdir. 

Eskişehir'de kesinlikle gitmeniz gereken yerleri rahatça keşfetmek için Eskişehir gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Kentpark

Eskişehir Kentpark Eskişehir Kentpark

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış en önemli doğal projelerden birisi olan Kentpark sayesinde Eskişehir Halkı, 350 metre toplam uzunluğunda bir plaja sahip olmuşlardır. 

Bu alanın bir diğer özelliği ülkemizdeki ilk yapay plaj olmasıdır. Gerçek deniz kumu getirilerek yapılan plajın içerisinde aynı zamanda iki adet yüzme havuzu da bulunmaktadır. Plaj giriş ücreti 15 TL’dir. Her gün saat 10.00 – 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

Kentpark içerisinde yapay bir gölet, ailenizle yemek yiyebileceğiniz bir şeyler içebileceğiniz restoran ve kafeler yer almaktadır. 300 bin metrekare toplam alana sahip park içinde hediyelik eşya satan dükkanlar ve at binme noktaları da bulunmaktadır.  


Regülatör

Regülatör Regülatör

Regülatör Park veya mesire yeri bölgedeki en geniş yeşil alanlardan birisidir. Odunpazarı civarında bulunan bu bölge 2012 yılında belediye tarafından yapılan çalışma ile hizmete açılmıştır. Toplamda 30 bin metrekare alan üzerine kurulu olan parkın içerisinde piknik noktaları, oyun alanları, çocuk bahçeleri de yer almaktadır. 

Şehir merkezinde olmasına rağmen şehrin yorucu temposundan kurtulmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettikleri doğal alanlardan birisi olarak bilinmektedir. 


Balıkdamı Kuş Cenneti

Balıkdamı Kuş Cenneti Balıkdamı Kuş Cenneti

Balıkdamı, Sivrihisar sınırlarında yer alıp Eskişehir’e 126 kilometre uzaklıkta, Sakarya Nehri’nin yanında bulunan bir kuş cennetidir. İlçe merkezinin 25 kilometre güney tarafında yer alan bölge nehrin vermiş olduğu canlılıkla geniş bozkır alanlar içerisinde bir vahaya benzemektedir. 

4 bin metre kare alana sahip olan Balıkdamı içerisinde birçok kuş türü ile birlikte farklı canlılarda bulunmaktadır. Burası kuşlar için üreme, konaklama ve beslenme noktasıdır. Göç zamanında bölgeye 18 bine yakın leylek gelmektedir. Birçok canlıya ev sahipliği yapmasından dolayı 1971 yılında sit alanı ilan edilmiştir.

Balıkdamı Kuş Cenneti’nin toplam alanı 30 bin dönüme yakındır. Asya tarafından gelen çok sayıda ki kuş türü için son durak olan bölge adını burada yaşayan balıklardan almıştır.

Eskişehir'de tatilinizde havuzlu otellerde konaklamak isterseniz Eskişehir havuzlu oteller sayfamız tam size göre.


Musaözü Barajı

Musaözü Barajı Musaözü Barajı

İl merkezinin batısında Kütahya Yolu üzerinde bulunan baraj gölü etrafında hazırlanan bir mesire alanıdır. Şehirden 21 kilometre uzaklıkta olup araç ile 25 dakikada ulaşılabilecek bir noktadadır. 

İlk olarak 1967 yılında kurulan bu alan içerisinde birçok farklı türde ağaç yer almaktadır. Olta balıkçılığına izin verilen bölgede sazan, kereviz ve yayın balığı bulunmaktadır. Ailesi ile keyifli zaman geçirmek isteyenler için özel piknik ve dinlenme alanı barajın etrafında konumlanmaktadır.  


Sakarya Başı

Sakarya Başı Sakarya Başı

Sakarya Başı veya Sakarıbaşı olarak bilinen bu nokta Sakarya Nehri’nin çıkış noktasıdır. Çifteler sınırlarında yer alan bu bölgede beş farklı kaynak noktası bulunmaktadır. Eskişehir’in güneydoğusunda yer alan Sakarya Başı’nın merkeze uzaklığı 70 kilometre olup, bir saatlik araba yolculuğuyla rahatça ulaşılabilmektedir.

Gökgöz, Ilıksu, Göztaşı, Kırkkız kaynakları ile bunların en büyüğü olan Sakarıbaşı Kaynağı’nı mutlaka görmeniz önerilmektedir. Yapılan çevre düzenlemesi ile bir vaha içerisinde vakit geçirme olanağı sunulmuştur. Balık restoranlarında burada yetişen balıkların tadına bakabilir, nehir içinde gezintiye çıkabilir ve sürekli 20 derece sıcaklığa sahip olan suyun içerisinde zaman geçirebilirsiniz.  


Karataş Orman İçi Dinlenme Yeri

Karataş Orman İçi Dinlenme Yeri Karataş Orman İçi Dinlenme Yeri

Eskişehir’in şehir yaşantısından sıkılan halkının sıklıkla tercih ettiği dinlenme yerlerinden birisidir. Şehir merkezinin kuzeyinde yer alan bu ormanlık alanın şehre uzaklığı 22 kilometre olup araç ile 25 dakikada ulaşılabilmektedir. 

1998 yılında alınan karar ve yapılan düzenlemeler ile birlikte mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Meşe ağaçları ile çevrili olan alanda gün boyu piknik yapabilir ve doğa ile iç içe zaman geçirebilirsiniz. 


Sakarılıca Kaplıcaları

Sakarılıca Kaplıcaları Sakarılıca Kaplıcaları

Sakarılıca Kaplıcaları, Mihalgazi İlçe sınırlarında yer alan doğal su kaynaklarından birisidir. İl merkezinin kuzeyinde yer alan kaplıcalar merkeze 33 kilometre uzaklığa sahip olup araç ile 45-50 dakika yolculuk sonrasında ulaşılabilmektedir.

Ülkemizdeki önemli yer altı su kaynaklarından birisine ev sahipliği yapan bölgede çok sayıda termal otel bulunmaktadır. Buradan çıkan doğal kaynar suların beslenme bozukluğu, kadın hastalıkları, romatizma ve mide sorunlarına iyi geldiği söylenmektedir. Yılın her dönemi ziyarete uygun olması da bölgeyi daha cazip bir çekim noktası haline getirmektedir. 


Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi

Avlakkaya Kanyonu Avlakkaya Kanyonu

Eskişehir’in kuzeyinde Mihalgazi sınırları içerisinde bulunan doğal bir alandır. Yürüyüş parkurları bulunan kanyona yıl boyunca birçok doğa sever gelmektedir. İl merkezine araçla 45 dakika uzaklıktadır. 

Birçok jeolojik oluşumu içerisinde barındıran Avlakkaya Kanyonu doğaseverlerin mutlaka görmesi gereken noktalar arasında yer almaktadır. Motorla, bisikletle ve yürüyerek bu alanda zaman geçirilebilmektedir. Kanyon içerisinde 10-15 metre uzunluğunda bir adet şelale yer almaktadır. Keskin kayaların arasında akan şelale harika bir görünüme sahiptir. 


Yelinüstü Mağarası

Yelinüstü Mağarası Yelinüstü Mağarası

Sivrihisar’da bulunan dağlarda yer alan bir mağaradır. Küçük bir giriş noktasına sahip olsa da içerisinde iki farklı bölüm yer almaktadır. Bölgede yüzyıllar önce yaşayan halk tavandan akan suları toplayabilmek için havuz ve sarnıçlar inşa etmiştir.

Mağaranın tarihte özellikle antik çağlarda insanlar tarafından kullanıldığı arkeolojik kazılar ile ortaya çıkarılmıştır. Eskişehir’de mutlaka görülmesi gereken notalardan birisi olan Yelinüstü Mağarası il merkezinin doğusunda yer almaktadır. 


Hasırca

Hasırca Hasırca

Porsuk Çayı’nın yakınında il merkezinin 30 kilometre güneybatısında yer alan bir dinlenme alanıdır. Çam ormanları ile çevrili alan içerisinde aynı zamanda kaplıcalar da yer almaktadır.

İçerisinde Hasırca Çiftliği bulunmasından dolayı bölgeye bu isim verilmiştir. Ayrıca yeşil alan içerisinde çıkan kaplıca sularının cilt tedavisine iyi geldiği söylenmektedir. Gençlik Kampı’nın da bulunduğu alana araç ile 40 dakikada rahatça ulaşılabilmektedir. 


Adalar Bölgesi

Adalar Bölgesi Adalar Bölgesi

Porsuk Çayı üzerinde Adalar Bölgesi olarak bilinen yer her zaman şehrin en hareketli bölgesi olmayı başarmıştır. Bu bölge Porsuk Çayı ile birlikte Şair Fuzuli Caddesi ve Atatürk Caddesi arasında yer almaktadır. Daha önce zengin bir aileye ait olmasından dolayı Yalaman Adası olarak bilinen bölge günümüzde sadece adalar olarak isimlendirilmiştir.  

Adalar Bölgesi birçok eğlence mekanı ve kafeye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda farklı müzik performanslarının sergilendiği işletmelere de sahiptir. Bunun yanında Aşka Adası olarak bilinen bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir noktadır. Gondol turu ile öne çıkmaktadır.   


Beyyayla Mağarası

Beyyayla Mağarası Beyyayla Mağarası

Eskişehir’in en kuzeyinde yer alan Sarıcakaya, Beyyayla Köyü’nde bulunan mağara, köy merkezine 1,5 kilometre, il merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 

Mağaraya 1,5 kilometre kalana kadar araç ile gidilebilmekte ve mağara ağzına ulaşmak için yürümek gerekmektedir. Mağara içerisinde nehir akmaktadır. İçerisinde ayrıca şelale yer alan mağarada göller de bulunmaktadır.

Düden Deresi mağara içerisinde akmaya başlamakta ve buradan çıkarak yoluna devam etmektedir. Günümüzde hala gelişiminin devam ettiği gözlemlenmektedir. 

Beyyayla Mağarası bölgeyi ziyaret eden doğa tutkunlarının sıklıkla uğradıkları noktalar arasında yer almaktadır. 


Asmainler Saklı Vadi

Asmainler Saklı Vadi Asmainler Saklı Vadi

Asmainler Saklı Vadi, Eskişehir’in Afyon il sınırında bulunan tamamen doğal bir alandır. Seyitgazi’ye bağlı olan Kırka Beldesi sınırlarından başlamaktadır. Vadi içerisinde çok sayıda doğal güzellik, egzotik alanlar ve orman alanları bulunmaktadır. Frigya Medeniyeti’nin en önemli yerleşim noktalarından birisi olarak bilinmektedir. Ana Tanrıça Kibele ile özdeşleşmiştir.

Vadi içerisinde doğal alanların yanı sıra kaya mezarları da görmek mümkündür. İl merkezinden güneye doğru 45 kilometre araç sürdükten sonra biraz yürüyerek vadiye rahatça ulaşılabilmektedir. 

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz uygun fiyattaki oteller Eskişehir butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


Odunpazarı Botanik Parkı

Odunpazarı Botanik Parkı Odunpazarı Botanik Parkı

Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan ve Regülatör Bölgesi’nde bulunan Botanik Parkı 43 bin metrekare alana sahiptir. Park içerisinde çiçek bahçesi, örtücü bitkiler, Topiory Bahçesi, Japon Bahçesi, süs havuzları yer almaktadır. 

Doğayı yakından tanımak için özelikle aileler tarafından tercih edilen parkın içerisinde bir şeyler giyip, içebileceğiniz doğal alanlar mevcuttur. Bu sayede parkta gezinti yaparken yorulduğunuzda biraz soluklanabileceğiniz bu alanlarda keyifli anlar geçirme şansınız bulunmaktadır. 

Porsuk Çayı kıyısında bulunan park alanı içerisinde kır düğünü yapmak isteyenlere de hizmet verilmektedir. Burası aynı zamanda ülkemizin en büyük dördüncü botanik bahçesidir. 1 - 1,5 saat arasında gezinti yapabileceğiniz bir alana sahiptir.