Sivrihisar Tatili
Sivrihisar Gezilecek ve Görülecek Yerler
Sivrihisar OtelleriAntik Kentler: Eskişehir’e bağlı olan Sivrihisar, 3500 yılı aşkın tarihi ile ziyaretçilerine keyifli bir tarih turu olanağı sunmaktadır. Ballıhisar Antik Kenti gezi listenize mutlaka dahil etmeniz önerilen noktalardan biridir.
Mağaralar: Sivrihisar bulunduğu coğrafya ile üzerinde mağaraların bulunduğu bir noktadır. Sivrihisar Dağları’nın kuzey eteklerinde bulunan bölgelerde oda mezarlar ve sunaklar yer almaktadır. Frig yerleşmesinin yanı sıra coğrafi şartlarda bu oluşumlara neden olmuştur. Zey Köyü mağaraları bu anlamda ziyaret edilmesi gereken noktadır.
Müzeler: Sivrihisar ilçesi sınırları içerisinde tam anlamıyla bir müze olmasa da tarihi noktalar açık hava müzesi hizmeti sunmaktadır. Tarihi heykeller müzesi ve Metin Yurdanur Açıkhava Müzesi ilçede ziyaret edilmesi gereken noktalardır. Heykel müzesi ülkemizde ilk açık hava heykel müzesi olma özelliğine de sahiptir. Açık hava müzesi olma sahip bölgelerden birisi de Pessinous Antik Kenti ve görülmesi gereken MSÖ Air & Space Museum bulunmaktadır.
Tarihi Yapılar: Sivrihisar’da Eti, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma görülmesi gereken çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar Nasreddin Hoca’nın evi, Zaimağa Konağı, Ulu Camii, Saat Kulesi, Kurşunlu Camii, Kumacık Hamamı, Ermeni Kilisesi, Frig Kaya Anıtı, Böğürtlen Balkayası, Yunus Hoca Kümbeti görülmesi gereken yapılardır.
Çevredeki Doğal Güzellikler: Kurak bir coğrafyaya sahip olan Sivrihisar’da çok fazla doğal güzellik bulunmasa da mutlaka görülmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki Balıkdamı Kuş Cenneti bölgenin mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliğidir. Çok çeşitli balıkların ve kuşların bulunduğu bölge ziyaret etmeye uygun bir noktadır.
Sivrihisar’da Yapılacak Aktiviteler
- Sivrihisar geziniz sırasında öncelikte ilçede bulunan tarihi zatları ziyaret etmelisiniz. Hızır Bey, Nasrettin Hoca ve Yunus Emre gibi ünlü tarihi şahısları ziyaret edebilirsiniz. Bu insanların yaşadıkları noktaları görebilir ve hayat felsefelerini daha yakından tanıma şansına sahip olabilir.
- Sivrihisar’da denenebilecek çok sayıda lezzet bulunmaktadır. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bölgeyi ziyaretiniz esnasında Zırhlı Köfte, Keşkek, Toga Çorbası, Dolama Börek, Katmer ve İrmik Helvası gibi lezzetleri mutlaka denemelisiniz. Şehir merkezinde ki restoranlar bu lezzetler için size yardımcı olacaktır.
- Sivrihisar etrafında özel olarak belirlenmiş çok sayıda doğa sporu noktası bulunmaktadır. Profesyonel ekipler ile birlikte bu sporları bölgede yapabilirsiniz. Kaya tırmanışı, kampçılık, hiking ve tracking gibi sporları yapabilirsiniz. Bölgede kamp kurulacak özel noktalar da bulunmaktadır.
- Sivrihisar’ın etrafında bulunan Pessinus Antik Kent, Frigya Kaya Mezarları gibi noktaları ziyaret edin. Binlerce yıl onca birçok insanın yaşamış olduğu bölgede hangi kültürlerin ne şartlarda yaşadığını bu şekilde öğrenebilirsiniz. Araba ile çok yakın mesafede ki antik kentlere giriş ücretsiz yapılmaktadır.
Sivrihisar’da Yapılan Festivaller
Sivrihisar Belediyesi tarafından yer yıl iki adet festival düzenlenmektedir. Şubat ayında sadece bir gün süren Sivrihisar Dövme Sucuk Festivali misafirlerine lezzet şöleni sunmaktadır. Açık Hava Heykel Müze alanında yapılmaktadır. Haziran ayının sonu ve Temmuz ayının başında 3 gün süren Sivrihisar Nasreddin Hoca Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali bölgedeki en büyük festival olma özelliğine sahiptir. Belediye tarafından düzenlenen festivalde çok sayıda aktivite yapılmaktadır.
Sivrihisar’da Ne Yenir?
Sivrihisar bölgesinde özel yemekler bulunmaktadır. Arabaşı çorbası, Bazlama, Lahana Dolması, Bamya Çorbası gibi yemekler öne çıkan lezzetlerdir. Çorbaları, hamur işleri, salataları ve tatlıları misafir olarak gezeceğiniz bu şehirde aynı zamanda bu lezzetleri de mutlaka denemelisiniz. Cılbır, Kapama, Su Böreği, Lokma Tatlısı mutlaka denenmelidir. Yemeklerin tamamında hayvansal yağlar kullanılmakta ve soğan eklenmelidir.
Sivrihisar’dan Ne Alınır?
Sivrihisar’da alınabilecek çok sayıda lezzetli hediye ve el örgüsü eşyalar bulunmaktadır. Alışveriş için Yoğurt Pazarı tercih edilmektedir. Tarihi pazar alanında yöresel olarak hazırlanan met helvası gibi ürünleri alabilirsiniz. Küçük ve el örgüsü hediyelik eşyalar içinse lüle taşından yapılanları tercih etmek mümkündür.
Sivrihisar’a Nasıl Gidilir?
Sivrihisar’a ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Şehirlerarası otobüslerle ulaşımı tercih eden yolcular için varış noktası Eskişehir Otogarı olup, ilçeye ortalama 96 km mesafededir. İlçeye toplu taşıma ile ulaşım mümkündür. Özel aracı ile seyahati tercih eden yolcular için İstanbul Sivrihisar arası yolculuk ortalama 5 saat, Ankara Sivrihisar arası yolculuk ortalama 1 saat 30 dakika, İzmir Sivrihisar arası yolculuk ise yaklaşık olarak 5 saat 30 dakika sürmektedir.