Bolu Tarihi Yerleri

Bolu Hitit’ten Frigya’ya, Bitinya’dan Osmanlı’ya birçok devlet ve medeniyetin beşiği olan bir şehirdir. Şehrin tarihi milattan önce 1200’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bolu ismi ise Bithynia ve Claudio Polis olarak devletten devlete ismi değişmiştir. Adının en son Bolu olmasının nedeni ise bir rivayete göre ilde çokça âlim ve uluğ olmasıdır. İsmi BOL- ULUĞ olarak başlayarak zamanla Bolu haline gelmiştir.

Bolu Osman Gazi, Köroğlu, Konur Alp gibi pek çok önemli şahsiyete ev sahipliği yapmıştır. Bu şahsiyetler ve yöre halkı zamanla birçok eser meydana getirmiştir. Oluşturulan bu eserler Bolu’nun 9 ilçesi ve köyüne dağılmıştır. Camiler, türbeler, kilise ve kale kalıntıları gibi birçok tarihi eser ilin dört bir tarafına yayılmış haldedir.

Bolu geniş bir tabiat parkı ve sit alanı haline gelmiştir. Tarihi ve doğal güzelliklerin hepsi koruma altına alınmıştır.

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Bolu hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Seben Kaya Evleri

Seben Kaya Evleri Seben Kaya Evleri

Seben Kaya Evleri, Frigyalılar tarafından korunmak ve barınma amaçlı yapılmıştır. İçerisinde Bizans döneminden kalıntılara rastlanmıştır. Solaklar Köyü’nde bulunan bu eserler Bolu merkeze 55 kilometre uzaklıktadır. Mehmet Çelebi’nin Timur’la savaşırken bu evleri savunma amaçlı kullandığı rivayet edilmektedir.

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bu yapılar Kentsel Sit Alanı ilan edilmiştir. Dağ yamaçlarında konumlanmaktadır. 

Bolu'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Bolu'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Mudurnu Evleri

Mudurnu Tarihi Evleri Mudurnu Tarihi Evleri

Mudurnu komple sit alanı ilan edilen bir ilçedir. Mudurnu’da bulunan hemen her cami, hamam ve çeşme tarihi öneme sahiptir. Fakat Mudurnu’nun asıl ön plana çıkan tarihi eserleri konak biçimindeki evleridir. Bu evler 2-3 katlı olarak yapılmakta ve bir evde ihtiyaç olabilecek her türlü gereksinimi karşılamaktadır.

Hizmetçilerin kalacağı yerden kilere, fırın odalarından depolara kadar hemen her şey bu evlere sığdırılmıştır. Genellikle ahşap ve betondan yapılmışlardır. İçlerinde ise geleneksel Osmanlı el işçiliklerini görmek mümkündür.

Bolu'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Bolu gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Akşemseddin Türbesi

Akşemseddin Türbesi Akşemseddin Türbesi

Bolu denilince akla gelen ilk tarihi eserlerden biridir. Fatih Sultan Mehmet’in üstadı Akşemseddin Hz.lerine hediyesi olarak yaptırılmıştır.1460’lı yıllarda Göynük’teki Cuma mahallesinde yapılmıştır.

İçerisinde hazretin sandukası kapalı halde bulunmaktadır. Çevresi yüksek ve yaşlı ağaçlarla doludur. 1459 yılında vefat eden Hoca Akşemseddin 1464 yılında bu türbeye yerleştirilmiştir. Türbe Gazi Süleyman Paşa Cami’nin önündeki avluda yer almaktadır. 


Zafer Kulesi

Zafer Kulesi Zafer Kulesi

Zafer Kulesi, Göynük’e hâkim bir konum olan Cuma Mahallesi’ne yerleştirilmiştir. Bolu ve Göynük’ün simgelerinden biridir. 1923 yılında şehir kaymakamı Hurşit Bey tarafından altıgen biçimli ve 3 katlı olacak şekilde yaptırılmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nda verilen mücadelenin, azmin ve galibiyetin sembolü olarak diktirilmiştir. Zaman içinde yıpranmalar meydana gelmesi ve depremlerden etkilenmesi nedeniyle Bolu Belediyesi tarafından restore edilmiştir.


Orta Hamam

Orta Hamam Orta Hamam

1388-1389 senelerinde Yıldırım Bayezid Han tarafından Mimar Ömer İbni İbrahim’e çifte hamam mimari tarzında yaptırılmıştır. İçinde ahşap el işçilikleri bulunmaktadır. Özel sauna, kese hizmetleri bulunmakta ve ayran ikramı yapılmaktadır. 

Yol hizasından 3 basamak merdivenle inilen daire şeklinde kemerli bir kapının içinden geçerek Orta Hamam’a girilmektedir. 


Yukarı ve Aşağı Taşhan

Aşağı Taşhan Aşağı Taşhan

Bolu merkezde yer almaktadır. 1219 yılında  Serbevvab Hacı Abdullah Ağa tarafından yaptırıldığı rivayet edilmiştir. 2 katlı, revaklı, açık avlulu ve kesme taştan yapılmış bir eserdir. Giriş kapısı eyvan biçiminde beşik tonozla örtülüdür. 

İçinde küçük esnafın bulunduğu Yukarı Taşhan’da kitaplar, hediyelik küçük eşyalar satılmakta ve Eskici Baba Türbesi bulunmaktadır.

Yukarı Taşhan’ın içine 18 odalı bir pansiyon otel yapılması planlanmaktadır ve proje onay aşamasındadır.

Aşağı Taşhan ise Yukarı Taşhan’ın güney tarafında bulunmaktadır. 1750 senesinde Mimar Emin Ağa tarafından kesme taştan yapılmıştır. Şimdilerde kafe- restoran tarzında faaliyet vermektedir. 

Bolu'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Bolu tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Aktaş Türbesi

Aktaş Türbesi Aktaş Türbesi

Aktaş Türbesi, Bolu Semerkant Mahallesi’nde yer almaktadır. Üstünde 3 adet bronz alem, önünde ve sağında tonozlu ekler bulunmaktadır. İçinde ise 5 adet sanduka vardır.

Bu sandukalarda, Anadolu büyüklerinden ve Şabaniyye Tarikatı’nın ileri gelenlerinden Şair Mehmet Faik Efendi, Şıh Şeyh Hacı Mustafa Safiyüddin Efendi, oğlu Şeyh Hacı Nasrullah Efendi, Samuncu ve Kalaycı Şıh yatmaktadır. 


Ilıca Musa Paşa Cami

Ilıca Mustafa Paşa Camii Ilıca Mustafa Paşa Camii

Bolu merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 1510’lu yılların başında Musa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar ulaşan cami kitabesi sayesinde, detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.

Kare planlı, ahşap çatılı ve iri moloz taşlardan yapılma bir mimariye sahiptir. 1944 yılında Bolu genelinde zarar gören eserlerden biridir ve 1960 yılındaki genel restorasyon çalışmasıyla kullanılabilir hale getirilmiştir. 

Bolu'da hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Bolu balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Çeltikdere Bizans Kilise Kalıntıları

Çeltikdere Bizans Kalıntıları Çeltikdere Bizans Kalıntıları

Bizans zamanında yapıldığı düşünülen bu yapı, orijinal halini geçen onca zamana rağmen korumayı başarmıştır. Zamanla ufak yıpranmalar olsa da duvarları hala ayaktadır. Tuğla ve kesme taşlardan inşa edilmiştir. Geçen zamanla birlikte, doğayla birleşik bir hale gelmiştir.

Seben ilçesinin Çeltikdere Köyü’nde bulunmaktadır. Koruma altına alınan bu yapı, dağ tepesinde yer almakta ve yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır.