Bolu Doğal Güzellikleri

Türkiye’nin % 1,015'lik yüzölçümü dilimini kaplayan Bolu 8.276 km² alanı ile Batı Karadeniz de yer almaktadır. Ortalama ilçeleriyle birlikte yüksekliği 1000 metre, merkez ilçe yüksekliği ise 725 metre civarındadır. 

Şehrin güneyinde Ankara,  batısında Sakarya ve Düzce, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, kuzeyinde Zonguldak, doğusunda Çankırı ve kuzey doğusunda Karabük illeri yer almaktadır.

Bolu iklim yönünden çoğunlukla Karadeniz Bölgesi'nin etkisinde bulunmakla birlikte, coğrafi konumu sebebi ile komşu bölgelerin niteliklerinden de etkilenmektedir. İlde hâkim olan bitki örtüsü ormanlardır. 

Şehir topraklarının  % 62'si ormanlarla çevrilidir. Köroğlu, Seben, Karadere ve Aladağ Ormanları zengin bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir.  Ağaç türlerinin çoğu kayın, ıhlamur,  gürgen,  kızılağaç, karaağaç, meşe,  kavak, köknar, dişbudak ve sarıçamdır.

Bolu sadece ormanları değil doğal ve yapay gölleri, kayak merkezleri, mesire alanları ve travertenleriyle pek çok doğal güzelliği bir arada bulundurmaktadır. Sadece il merkezi değil diğer tüm ilçeleri de Bolu ile benzerlikler göstermektedir.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Bolu otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Abant Gölü ve Tabiat Parkı

Abant Gölü ve Tabiat Parkı Abant Gölü ve Tabiat Parkı

Bolu merkezinin 34 km güneybatısında bulunan Abant Dağları üstünde oluşmuş bir krater ve su birikintisi gölüdür. Çevresindeki park alanında rakımı 1400-1700 metre arası birçok tepe yer almaktadır. 

Abant, hem konaklamak hem de günübirlik ziyaret etmek amacıyla kullanılan çok popüler bir tatil alanıdır. 127 hektar alanı olan gölün rakımı 1328 metredir. 

Yeraltından çıkan sularla beslenen gölün derinliği ortalama 18 metredir. Abant Gölü ve etrafının çokça bitki çeşitliliğine sahip olması sebebiyle alanın 1196,5 hektarlık kısmı, 1988 tarihinde “Tabiat Parkı” olarak korumaya alınmıştır. 

Abant Gölü çevresi söğüt, sarıçam, kayın, karaçam, meşe, gürgen, kavak, dişbudak, ardıç gibi ağaçlar ve ormangülü, fındık, muşmula, , alıç, çobanpüskülü, böğürtlen, çilek, ahududu, ısırgan, ılgın,  atkuyruğu gibi bitkilerle doludur. Göl içerisinde ise çeşitli su bitkileriyle ve nilüferler bulunmaktadır. 

Çevresinde bulunan yamaçlarda ise yöreye has olan Abant Çiğdemi yetişmektedir. Balıkçılıkla uğraşanlar için, yılın belirli dönemlerinde, olta ile balık avlamak mümkündür. Göl içerisinde ispinoz başta olmak üzere birçok balık bulunmaktadır.

Abant Gölü giriş ücreti yayalar için 7 TL, araçlı girişler içinse 14 – 21 TL arasındadır. 

Bolu'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Bolu'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Tabiat Parkı Gölcük Tabiat Parkı

Bolu merkezin 13 kilometre güneyinde yapay bir göldür. Rakımı 1217 metre olan gölün alanı 4.5 hektar, etrafı da yaklaşık 1.300 metredir. 

Çevresi çam, kayın, köknar,  gürgen ve farklı türde ağaçlarla kaplıdır. Gölün hemen yanında Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "Devlet Konukevi" bulunmaktadır. Çevresinde, ana tesisten başka, bir restoran, kafeterya, kır lokantası,   büfe, bungalov tipi konaklama tesisleri ve mescit bulunmaktadır. 

Göl ve çevresi “Tabiat Parkı” olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca koruma alanı ilan edilmiştir.

Göl çevresine araçla girilmemektedir. Yıl boyunca gezmek, fotoğraf çekmek,  dinlenmek, yılın belirli anlarında olta balıkçılığı, bisiklet turu ve piknik yapılan Gölcük Tabiat Parkı, yoğun ziyaretçi akınına uğrayarak Bolu'nun en popüler turistik merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Gölcük Tabiat Parkı’na giriş ücreti yayalar için 7 TL, araçlı konuklar içinse 14 – 21 TL aralığındadır. 

Bolu'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Bolu gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı Yedigöller Milli Parkı

1642 hektar genişliğindeki Yedigöller Parkı 1965 senesinde milli park olarak koruma altına alınmıştır. Havza heyelan sonucu kayan kütlelerin, derin vadilerin önünü kapatması sonucu, yeraltı ve yüzeysel akışlarıyla birbirine bağlı, güneyden kuzeye 1500 metre aralıklarla sıralanmış 7 gölden meydana gelmiştir.

Milli park içinde bulunan “Köyyeri” çevresinde yeni Bizans zamanlarına ait kalıntılardan, eski zamanlarda bölgenin bir yerleşim alanı olduğu var sayılmaktadır.

Milli park bünyesinde Seringöl, Büyükgöl, Deringöl, Küçükgöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl ve İncegöl isminde 7 göl vardır. Bu göller aralarında 100 metre kadar yükseklik farkı olan iki plato üzerindedir. Ortalama 780 metre rakımda olan platodaki göllerin en büyüğü adında da geçen Büyükgöl’dür. En derin yeri bölgesi 15 metredir. 

Yedigöller’de bulunan Büyükgöl, damızlık canlı alabalık yetiştirilmesi için kullanılmaktadır. Ülkemizde bulunan ilk alabalık üretme tesisi 1969 senesinde Büyükgöl’de hizmete açılmıştır. Yedigöller Milli Parkı bilimsel araştırma ve incelemeler için de sağlam bir altyapı üzerine kurulmuştur.

Çok sayıda bitki türünü bulunduran milli park, karışık ormanlara sahiptir. Başlıca sayılabilecek ağaçlar kayın, karaağaç, meşe, kızılağaç, kavak, akçaağaç, sarı ve kara çam, gürgen olup ayrıca porsuk gibi nesli azalma tehlikesinde olan bitki türleri de yer almaktadır.

Ayrıca Milli Park etrafında 100’ün üzerinde kuş çeşidi tespit edilmiştir. Her sene Mayıs-Eylül zamanlarında Deringöl ve Büyükgöl’de olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Bu iki gölde gökkuşağı alabalığı ve göl alası yetişmektedir. 

Yedigöller Parkı içerisindeki Kapankaya Manzara Seyiryeri’ne gidilerek gölleri ve peyzaj yapıtlarını görmek mümkündür. Bu güzergâh içinde bir de meşhur anıt ağaç yer almaktadır. Milli park içindeki geyik üretme tesisi yer almaktadır.

Sessiz ve sakin çevresi, değişik arazi şekilleri, güzel manzaraları, şelaleleri,  yürüyüş yollarında piknik, fotoğraf çekme, dinlenme, kamp kurma ve spor yapma gibi faaliyetler yapılabilmektedir. 1 hektarlık alan içerisinde karavanla veya çadırla konaklama yapılabilmektedir. 

Yedigöller Milli Parkı’na giriş ücreti yayalar için 7 TL’dir. Araçlı girişlerde fiyat aralığı ise 14 – 112 TL arasında araç tipine göre değişmektedir. Çadır ve karavan ile konaklama ücret aralığı 40 – 45 TL’dir. 

Bolu'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Bolu pansiyon kategorimize göz atabilirsiniz.


Kartalkaya Kayak Merkezi

Kartalkaya Kayak Merkezi Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu özellikle kış turizminde dünya ve ülke çapında çok önemli bir konuma sahiptir. Bu konumda başı çeken Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu merkezin 38 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır.

Kartalkaya Kayak Merkezi, yeni bakanlar kurulunca "Bolu - Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan edilmiştir. Çevredeki 5 adet tesis, genellikle Aralık -Nisan ayları arasında toplam 1600 yatağıyla hizmet vermektedir. 

Kartalkaya bünyesinde 2 ana kayak alanı içinde,  18 mekanik tesis ile beraber çeşitli eğim ve zorluk mertebelerinde toplam 25 adet özel pist bulunmaktadır. 

Kartalkaya’da özel 5 adet konaklama tesisi hizmet vermektedir. Bu zamana kadar ölçülen tesislerin toplam kapasitesi 8000 kişi/saati bulmuştur. 

Tesislerde kayak ve snowboard öğretmenleri ile deneyimli personeller bulunmaktadır. Avrupa standartlarına uygun Türkiye'nin en büyük “snowpark”ları bu merkezde bulunmaktadır. 

Konaklamalı seçeneklerin yanı sıra günübirlik ziyaretler için de uygun olan Kartalkaya Kayak Merkezi’nde günlük kayak ücretleri 160 – 230 TL arasında değişmektedir. 


Akkaya Travertenleri

Akkaya Travertenleri Akkaya Travertenleri

Akkaya Travertenleri, Bolu'nun 10 km güneybatısında, Mudurnu’ya giderken, yol üzerinde bulunmaktadır. Bolu’nun Pamukkale’si olarak nam salmıştır. Batı Karadeniz Bölgesi’nde tek olan, doğal hatlarını aynen koruyan nadir oluşumlardan birdir. 

Parça parça bulunan bu travertenler doğu–batı doğrultusunda 250 metrelik bir traverten ve 100 m batısına gittiğinizde 50 m uzunlukta farklı bir traverten şeklindedir. 

Akkaya Travertenleri yeşil doğa ile bir aradadır. Genellikle yazın traverten havuzları serinlemek amacıyla turistler tarafından çok ilgi görmektedir. Ayrıca piknik yapmak ve dinlenmek isteyenler için ideal bir mekân olan Akkaya mevkiinde özel sektörlerce açılan, günübirlik tesisler yer almaktadır.

Kış sezonunda 17.00, yaz sezonunda 20.00’a kadar ziyaret edilebilen Akkaya Travertenleri’ne giriş ücreti 2 TL’dir. 


Sülüklügöl Tabiat Parkı

Sülüklü Göl Tabiat Parkı Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Mudurnu ve Göynük ilçe sınırlarına yakın olan Sülüklügöl Tabiat Parkı, Mudurnu'ya 50 kilometre olan Tavşansuyu Köyü’ne bağlı bulunmaktadır. Ortalama 300 sene önce heyelan sonucu meydana gelen göl koruma altına alınmıştır. 

Göle ismini veren sülükler ise artık bulunmamaktadır. 6 hektar alanı bulunan göl, özellikle yaz aylarında doğaseverler tarafından çokça ziyaret edilmektedir.

Sülüklügöl Tabiat Parkı’na giriş ücreti araçsız 5 TL, araçlı 10 – 18 TL arasındadır. Kamp olanakları sunan tabiat parkında çadır kiralama ücretleri 25 – 30 TL, karavan kiralama ücretleri 35 – 40 TL ortalamasındadır. 

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Bolu butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Sünnet Gölü Tabiat Parkı Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Göynük’ün 22 km doğusunda, Korudağ ve Erenler tepeleri arasındaki vadinin heyelanla kapanması sonucuyla oluşan gölün çevresi 18 hektardır. Etrafındaki kaynaklardan ve derelerden beslenmektedir. Derinliği ortalama 22 metre kadardır.

Gölde yer alan alabalık ve mercanların oltayla avlanması serbesttir. Özel işletilen 45 oda ve 115 yatak kapasiteli bir konaklama alanı bulunmaktadır. Çevresinde yürüyüş, piknik ve bisikletle gezinti yapılabilmektedir.

Sünnet Gölü Tabiat Parkı’na giriş ücreti indirimli 2.5 TL, şahıs ve bisiklet 5 TL, araçlı ise 10 – 135 TL arasında değişmektedir. 

Kamp alanlarına sahip tabiat parkında çadırda konaklamalar için 30 – 35 TL, karavan için 40 – 45 TL fiyatlandırma yapılmaktadır.