Afyonkarahisar, en çok mermercilik ve termal turizm sektörü ile meşhurdur. Şehrin adı ise 2005 yılında çıkarılan kanun ile Afyonkarahisar olmuştur. Şehrin eski adı ise Karahisar’dır. Bunun sebebi ise bugün de şehrin merkezinde bulunan volkanik kaya üzerindeki kaledir. Bu kalenin, Hititler tarafından savunma amaçlı yapıldığı tahmin edilmektedir.
5.000 yıldır yerleşim alanı olarak kullanılan Afyonkarahisar, termal su kaynakları ve stratejik konumu nedeni ile daima büyük medeniyetlerin ilgisini çeken bir kent olmuştur. Havaalanının bulunmadığı şehirde, Osmanlı Dönemi’nden bu yana demiryolu ulaşımı aktif olarak kullanılmaktadır.
Karayolu ulaşımı ise çok rahat olup, şehir, Anadolu’nun kavşak noktalarından biri üzerine kurulmuştur. Bu durum, şehir ekonomisine olumlu etki bırakmıştır.
Merkez haricinde şehrin 17 adet ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Sandıklı, Dinar, Bolvadin, Sinanpaşa, Emirdağ, Şuhut, Çay, İhsaniye, İscehisar, Sultandağı, Çobanlar, Dazkırı, Başmakçı, Hocalar, Bayat, Evciler, Kızılören ilçeleridir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Afyonkarahisar bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Bolvadin
Eber Gölü’ne sınır olan Bolvadin, Afyonkarahisar’ın en gelişmiş bölgelerinden bir tanesidir. Tarıma ek olarak ilçede tekstil ve toprak sanayisi de gelişmiştir. Verimli topraklarında en çok şeker pancar, haşhaş ve ayçiçeği yetiştirilmektedir.
Eber Gölü’ne ek olarak termal merkezleri ve Horan Parkı da ilçenin önemli turistik bölgeleridir. Eber Gölü üzerinde yüzen adacıklar bulunmakta ve bu yönü ile göl, dünyada nadir bulunan bir özelliğe sahiptir.
Hititlerden bu yana büyük medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış olan Bolvadin’in tarihinin 10 bin yıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Roma Kralı Hadrianus’un bölgeyi ziyaret etmesi, Bolvadin’in çehresini değiştirmiş ve kral adına o günlerde bir heykel dikilmiştir.
Bu heykel günümüzde Bursa Müzesi’nde sergilenmektedir. İlçede Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma, onlarca tarihi yapı da bulunmaktadır.
Nüfusu 45 bin civarında olan Bolvadin; Sultandağı, Çay, Çobanlar, Bayat ve Emirdağ ile komşudur.
Dinar
Hem nüfus hem de toprak yüzölçümü açısından Afyonkarahisar’ın en büyük ilçeleri arasındadır. Merkez ve Sandıklı ilçelerinden sonra en çok nüfus Dinar’da bulunmaktadır. Son sayımlara göre ilçenin nüfusu 50 bin civarındadır.
Akdeniz, Ege ve İç Anadolu’nun kesişme noktalarından birisinde olan ilçe Akdağ’ın eteklerinde olduğu için binlerce yıldır yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır.
Zengin su kaynakları ile oldukça bereketli topraklara sahip olan Dinar, aynı zamanda Büyük Menderes Nehri’nin doğduğu noktalardan birisidir. İlçede şifalı termal su kaynakları da bulunmaktadır. Dinar ilçesi Evciler, Başmakçı, Kızılören, Sandıklı ve Şuhut ilçeleri ile komşu durumundadır.
Emirdağ
Afyonkarahisar il merkezine 1 saatlik araç yolculuğu mesafesinde bulunan Emirdağ, adını eteklerinde kurulduğu Emirdağlarından almıştır. İlçe, Cumhuriyet’in ilanından 1 yıl sonra kurulmuştur. Tarihi ise Hititler dönemine kadar dayanmakta ve o günden bu yana bölgenin kesintisiz olarak yerleşim yeri olduğu bilinmektedir.
Özellikle Roma Dönemi’nde önemli bir merkez olarak kullanılan Emirdağ’da, bu nedenle çok sayıda tarihi eser ve yapı bulunmaktadır.
Ege Bölgesi’nde yer alan ilçe aynı zamanda Eskişehir ve Konya illeri ile de komşudur. Dağın eteğinde bulunmasına rağmen ilçenin doğusu geniş ovalık alanlar ile kaplı ve toprakları tarıma elverişlidir. İlçe tarım ekonomisi arpa, şeker pancarı, haşhaş ve ayçiçeği üzerine kurulmuştur. Ayrıca çok sayıda meyve ve sebze de yetiştirilmektedir.
İlçede halen geleneksel kilimler üretilmekte ve Emirdağ Kilimleri markası altında tüm ülkeye ve dünyaya satışı yapılmaktadır. İlçede çok sayıda mesire alanı, mağara, yayla ve küçük göller yer almaktadır.
Nüfusu 40 bin civarında olan Emirdağ, Bolvadin ve Bayat ilçeleri ile komşudur. Yüzölçümü açısından şehrin en büyük ilçesi konumundadır.
Başmakçı
Afyonkarahisar il merkezine olan uzaklığı 130 kilometredir. Küçük ve şirin bir görüntüye sahip olan ilçe, Söğüt Dağı’nın eteklerinde kurulmuştur. İlçe tavuk çiftlikleri ile ünlü ve Türkiye’deki yumurta borsasının merkezi konumundadır.
En önemli doğal güzelliği ise Acı Göl’dür. Gölün bir kısmı, Denizli ili sınırları içerisinde de yer almaktadır. Gölde flamingo ve yaban ördeği gibi onlarca farklı kuş türü yaşam sürmektedir.
Komşu iller ile etkileşim içerisinde olan Başmakçı, Afyonkarahisar ilinin güneydeki en uç noktasıdır. Şehirde gül yetiştiriciliği ve halı dokumacılığı ön planda olan mesleklerdir. Dinar, Evciler ve Dazkırı ise komşu ilçeleridir. İlçe nüfusu 10 bin civarındadır.
Afyonkarahisar'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Afyonkarahisar'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Sandıklı
Afyonkarahisar Merkez’den sonra en gelişmiş ilçedir. Antalya-Denizli karayolu üzerinde bulunmakta ve İstanbul-Ankara demir yolu hattı da ilçeden geçmektedir. Sadece şehrin değil aynı zamanda Anadolu’nun da en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir.
İlçede 5 bin yıldan fazladır yerleşim izleri bulunmaktadır. Şehrin en önemli tarihi yapısı ise Ulu Camii’dir.
Frig Devleti’nden bu yana medeniyet merkezi olarak kullanılan Sandıklı, en şaşalı zamanı ise Germiyanoğulları Dönemi’dir. Yunus Emre’nin hocası Taktuk Emre Sandıklı’da burada yaşamıştır ve türbesi de ilçede bulunmaktadır. Yunus Emre’nin mezarının bulunduğu iddia edilen bir türbe de, ilçe sınırlarındadır.
Şehrin en önemli termal merkezi olan Hüdai Kaplıcaları’na ev sahipliği yapan Sandıklı’nın nüfusu 60 bine yakındır. Hocalar, Şuhut, Sinanpaşa, Kızılören ve Dinar ilçeleri ile komşudur.
Şuhut
Ege Bölgesi’nde bulunan Şuhut, Afyonkarahisar il merkezine 30 kilometre mesafede yer almaktadır. İlçenin ana ekonomisi, besicilik üzerine kurulu ve bölgenin önemli et üretim merkezlerinden bir tanesidir. İlçenin en önemli doğal güzellikleri ise dereleri, çayları ve gölleridir. Ayrıca çok sayıda ören yeri bulunmaktadır.
Neolitik Çağ’dan bu yana yerleşimin bulunduğu Şuhut’ta, çok sayıda höyük bulunmuştur. Tarihteki önemli devletlerden birisi olan Mira Krallığı’nın başkentlerinden bir tanesidir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de aktif olarak kullanılmış olan Şuhut, Cumhuriyet sonrasında 1946 yılında ilçe statüsünü kazanmıştır.
40 bine yakın nüfusa sahip olan ilçe; Dinar, Sandıklı, Çay, Çobanlar, Sinanpaşa ve Afyonkarahisar il merkezi ile komşudur.
Hocalar
Uşak ile komşu olan Hocalar ilçesi, il merkezine 100 kilometre uzaklıkta ve ilin batı sınırında yer almaktadır. Şirin bir ilçe olan Hocalar, Çay ve Ahır dağları arasında kurulmuştur. İlçenin büyük bölümü ormanlık alanlar ile kaplı olup, bu da bölge halkına, tatil günlerinde çok sayıda piknik yapacak alan sunmaktadır.
Ormanlık alanlarının büyük bölümü çam ağaçlarından oluşmakta ve ormanlar içerisinde doğal yürüyüş parkurları yer almaktadır.
10 bin civarında nüfusa sahip olan ilçe, Sandıklı ve Sinanpaşa ilçeleri ile komşudur.
Afyonkarahisar'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Afyonkarahisar gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
İscehisar
Merkeze sınır konumda olan İscehisar, Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır. İlçede zengin mermer yatakları bulunmakta ve ekonomisi de bunun üzerine kurulmuştur.
Frig Devleti’nden bu yana aktif olarak kullanılan İscehisar’da, peribacaları ve antik kaleler gibi birçok gezilecek alan yer almaktadır.
Anadolu’ya gelen ilk Türk boylarının, Afyonkarahisar bölgesinde İscehisar’ı mesken tuttukları bilinmektedir. İlçenin adı ise ‘İsce Kaser’ kelimesinden türemiştir.
25 bin civarında nüfusa sahip olan ilçe, Afyonkarahisar Merkez, Çobanhisar, Bolvadin, Bayat ve İhsaniye ilçeleri ile komşudur.
İhsaniye
Afyonkarahisar merkeze sadece 34 kilometre uzaklıkta olan ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi birikimi açısından değerli bir bölgedir. Ormanlık alanlar ile çevrili ilçede en çok meşe ve çam ağaçları yer almaktadır.
İlçede peri bacaları, termal kaplıcalar, tarihi anıtlar ve antik mezarlar bulunması, İhsaniye’yi Afyonkarahisar’ın en çok turist çeken ilçelerinden birisi haline getirmiştir.
İlçede Frig, Roma ve Bizans devletleri uzun süreler hüküm sürmüş ve doğal olarak bölgede çok sayıda iz bırakmışlardır. Aslan Kaya, Kapı Kaya, Yılantaş ve Aslantaş en önemli tarihi birikimledir.
İlçenin şifalı suları ise Eski Tunç Çağı’ndan bu yana bölge halkı tarafından kullanılmaktadır. Frig Kralı’nın da bu şifalı sular ile hayata tekrar döndüğü rivayet edilmektedir. Termal sular günümüzde Gazlıgöl Kaplıcası olarak hizmet vermektedir.
30 bin civarında nüfusa sahip olan İhsaniye, İscehisar ve Afyon Merkez ile komşudur.
Dazkırı
Akdeniz iklimine sahip olan Dazkırı ilçesi Afyonkarahisar’ın geneline göre daha ılımlı bir havaya ve farklı bir tabiata sahiptir. Başmakçı ilçesi ile beraber ilin en güney ucunda bulunan ilçede üzüm, çilek ve gül yetiştirilmektedir. Ayrıca Afyonkarahisar’da Antep Fıstığı yetiştirilebilen tek ilçe olma özelliğini de taşımaktadır.
İlçede geleneksel halı dokumacılığı halen devam ettirilmekte ve el emeği bu ürünler, dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir. Ağırlıklı olarak Selçuklulardan kalma tarihi yapılar bulunmaktadır.
Ayrıca Osmanlı ve Roma İmparatorluğu da bölgede hüküm sürmüş ve eserler bırakmış devletler arasındadır.
10 bin civarında bir nüfusa sahip olan ilçe, Evciler ve Başmaklı ile komşudur.
Afyonkarahisar'da yeni evlenen çiftler için romantik balayı tatili seçeneklerini Afyon balayı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Sultandağı
Afyonkarahisar-Konya karayolu üzerinde bulunan Sultandağı ilçesi, Selçuklular döneminde kurulmuştur. Akşehir ve Eber gölleri, ilçenin önemli doğal güzellikleri arasındadır. Ayrıca ilçede mağara, manastır, hamam ve cami gibi çok sayıda tarihi yapı yer almaktadır. Halkın geçim kaynağı kamış, hasır ve meyvecilik üzerine kurulmuştur.
İlçenin en dikkat çeken değeri ise Buzluk Mağarası’dır. Bu mağarada yaz mevsiminde buz oluşumu gözlemlenmektedir. Dünyada çok az benzeri olan mağara, her sene yüzlerce yabancı turist çekmektedir.
Nüfusu 15 bin olan Sultandağı, Bolvadin ve Çay ilçeleri ile komşudur.
Bayat
Bayat Çayı’nı sınırları içerisinde bulunduran ilçe, bu sayede verimli topraklara sahip olmuştur. Bu özelliği sebebiyle antik çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Bayat, Osmanlı Dönemi’nde de İstanbul-Bağdar ticaret yolu üzerinde bulunması nedeni ile stratejik bir öneme sahip olmuştur. İlçe, Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır.
Günümüzde Bayat ilçesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup, ilçede karasal iklim gözlemlenmektedir. Afyonkarahisar genelinde meşhur olan kilim dokumacılığı, en iyi Bayat ilçesinde yapılmakta ve Bayat kilimleri bugün dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir.
Bayat, ormanlık bir alan üzerine kurulmuş ve çevresi meşe ağaçları ile çevrilmiştir. Bu da ilçede çok fazla sayıda yaşam alanı oluşmasına sebep olmuştur. Bizans İmparatorluğu’nun da aktif olarak kullandığı Bayat’ta, çok sayıda Bizans kalıntısı tarihi eser yer almaktadır.
Emirdağ, Bolvadin ve İscehisar ile komşu olan Bayat’ın nüfusu 8 bin civarındadır.
Evciler
Afyona 2 saat mesafede olan Evciler, ovalık bir alanda kurulmuştur. Lidyalılardan bu yana medeniyet merkezi olan Evciler, tarım ve hayvancılığa bağlı bir ekonomiye sahiptir. Aynı zamanda ilçede el emeği halı dokumacılığı da yapılmaktadır.
Tarım alanlarında Afyonkarahisar’ın genelinde olduğu gibi şeker pancar, haşhaş ve ayçiçeği yetiştirilmektedir.
Afyonkarahisar’ın en küçük yüzölçümüne sahip ilçelerinden Evciler’in nüfusu ise 7 bin civarındadır. Dinar, Dazkırı ve Başmakçı ilçeleri ile komşudur. Karasal ve Akdeniz iklimleri görülmektedir.
Kızılören
Afyonkarahisar’ın en küçük ilçelerinden birisi olan Kızılören, ilin güneyinde bulunmakta ve 2.500 kişilik nüfusu ile şehrin en az nüfusa sahip bölgesidir. Kızılören, aynı zamanda Türkiye’nin de en küçük 10 ilçesinden birisidir.
Nüfusunun büyük bölümü, iş imkanlarının kısıtlı olması nedeni ile Denizli ve Antalya gibi gelişmiş illere göç etmiştir.
1990 yılında ilçe statüsünü kazanmış olan Kızılören, ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kurulmuştur. İl merkezine 1 saatlik uzaklıkta ve Afyonkarahisar-Antalya karayolu üzerinde yer almaktadır. Dinar ve Sandıklı ilçeleri arasındadır.
Çobanlar
Afyonkarahisar’ın küçük ilçelerinden bir tanesi olan Çobanlar, engebesiz bir arazi üzerine kurulmuştur. Adeta bir pancar deposu olan ilçe, ekonomisini de bunun üzerine kurmuştur.
Tarım araçlarının da üretildiği ilçenin tarihi ise Eski Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. İlçede Antik Anabura Kenti yer almakta ve bu tarihi değer, ilçenin en önemli turistik alanıdır.
Merkez ile sınır olan ilçe aynı zamanda Çay, Şuhut, Bolvadin, Bayat ve İscehisar ilçeleri ile de komşu olup, nüfusu yaklaşık olarak 15.000’dir.
Çay
Sultan Dağları’nın eteğinde bulunan Çay ilçesi; Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nin kesiştiği noktada bulunması nedeni ile stratejik bir öneme sahiptir. Geniş ovalardan oluşan ilçenin kuzeydoğusunda ise Eber Gölü bulunmaktadır. İç Anadolu iklimine daha yakın yakın olan ilçe, yılın neredeyse tamamında yağış almaktadır.
İlçede en çok haşhaş, ayçiçeği ve şeker pancarı üretilmektedir. Göllerden çıkarılan kamış ise ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Eski Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Çay’da en çok Selçuklular ve Osmanlı Dönemi’nden tarihi yapı ve eser yer almaktadır. Kervansaray ve Taş Camii, en önemli eserleri arasındadır.
İlçede bulunan göller ve dereler ise halk tarafından piknik ve mesire alanı olarak tercih edilmektedir. 30 bin civarında nüfusa sahip olan ilçe; Sultandağı, Bolvadin, Çobanlar ve Şuhut ilçeleri ile komşudur.
Afyonkarahisar'da inancı gereği hassasiyetleri olan misafirlerin beklentilerini karşılayabilecek oteller için Afyon islami oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.
Sinanpaşa
İl merkezine 30 kilometre mesafede bulunan Sinanpaşa, 1953 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Hitit Dönemi’nden bu yana kullanılan ilçe toprakları, aynı zamanda antik yollar üzerinde yer almaktadır.
İlçenin 6.000 yıldır yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda Hititler ve Romalılar dönemine ait çok sayıda eser çıkarılmıştır.
Adını Akkoyunlu Devleti’nin komutanlarından birisinin oğlu olan Sinan Paşa’dan almaktadır. Çocuk yaşta Osmanlı’ya sığınan Sinan, daha sonra ülkenin önemli paşalarından birisi olmuştur. Emekli olduktan sonra ise kendisine bu ilçe verilmiş ve daha sonra adı da ilçenin adı olarak tarihe geçmiştir.
Osmanlı döneminde nahiye olan bölge, Cumhuriyet sonrasında köy ve daha sonra da ilçe statüsü kazanmıştır. 40 bin civarında nüfusa sahip olan ilçe, Afyonkarahisar il merkezi, Şuhut, Sandıklı ve Hocalar ile komşudur.