Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler

Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Afyonkarahisar, oluşması milyonlarca yılı bulan mağaraları ve antik kentleri ile tarihi birikimi oldukça zengin bir şehirdir. Ayrıca geçiş iklim özelliklerini taşıması, bitki örtüsünü ve doğal görüntüsünü de zenginleştirmiştir.

Nüfusu 1 milyona yaklaşan Afyonkarahisar, binlerce yıldır medeniyetlerin ilgi duyduğu bir şehir olmuştur. Bu nedenle ilde çok sayıda arkeolojik kalıntıya rastlanmaktadır. Afyon bölgesinde hem tatil yapacak birçok alan hem birbirinden güzel sanat merkezleri hem de kaplıca ve müzeler bulunuyor. Ayrıca Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı da yine bu bölgede bulunmaktadır. Bölgede bulunan Zafer
Müzesi ve Frig Vadisi'nde bulunan mezar odaları da mutlaka görüşmesi gereken yerler arasındadır.

Peri bacaları, antik kentleri, mağaraları ve termal su kaynakları ile önemli bir turizm merkezi olan Afyonkarahisar; Eskişehir, Denizli ve Kütahya illeri ile komşudur. Türkiye’nin önemli geçiş güzergahları üzerinde bulunması ve bölgeye demir yolu ulaşımının da olması, şehrin yerli turist potansiyelini olumlu yönde etkilemektedir.

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Afyonkarahisar otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Frig Vadisi

Frig Vadisi Frig Vadisi

Anadolu’da bilinen ilk medeniyetlerden birisi olan Hititler, bu topraklarda yok olduktan sonra yerlerini Frigler’e bırakmışlardır. Frigler, Demir Çağı’nda Anadolu topraklarındaki en büyük güçlerden bir tanesidir. Milattan önce 8. yüzyılda, bugün Frig Vadisi diye bilinen alan başkent ilan edilmiştir.

Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda, Frig halkının yaşantısına dair çok sayıda ipucu bulunmuştur. Devletin ileri gelenleri için yapılmış olan kaya anıtları da, plato üzerinde sergiye açıktır. Antik bir yürüyüş yoluna da sahip olan Frig Vadisi; Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarahisar arasında bulunmaktadır. Frig yolu, 3 bin yıl önce aktif olarak kullanılmış ve bu büyük medeniyetin can damarı olmuştur.

Bugün ziyaretçilere açık olan bu yol, 506 kilometre uzunluğundadır ve 3 ana rotadan meydana gelmektedir. Afyon gezilecek yerler listesine özellikle tarihi yapıları sevenlerin eklemesi gereken bölgelerden biridir. Afyonkarahisar il merkezinden kalkan Ayazini minibüsleri ile Frig Vadisi’ne ulaşım sağlanabilmektedir. Vadiye giriş ücretsizdir.


Hüdai Kaplıcaları

Hüdai Kaplıcaları Hüdai Kaplıcaları

Afyonkarahisar, sağlık turizminin Türkiye’deki başkentlerinden bir tanesidir. Sandıklı ilçesinde bulunan kaplıcalar, asırlardır bölge halkına adeta şifa dağıtmaktadır. Tesisleşme olarak Türkiye’nin en modern termal otellerinin yer aldığı Sandıklı, birçok hastalık sahibi kişinin iyileşmek için akın ettiği bir bölge haline gelmiştir.

Termal suların en önemli özelliği 80 dereceye yaklaşan doğal sıcaklıklarıdır. Sağlık açısından bir hayli önemli bir yere sahip olan bu kaplıcalar, Afyon'da gezilecek yerler listesinde de mutlaka bulunması gereken yerler arasındadır.

Özellikle eklem, kas ve cilt hastalıkları üzerinde etkili olan Sandıklı Hüdai Kaplıcaları termal suları, bölgedeki kızıl toprakla birleştiği zaman ortaya şifalı çamur da çıkmaktadır. Ziyaretçiler, eklem ağrılarından kurtulmak için 20 dakika kadar süren ve 60 derecelik termal su ile hazırlanan çamur banyolarından da istifade edebilmektedir.

Hüdai Kaplıcaları’na giriş ücreti 15 TL’dir. Bu ücrete havuz, sauna ve hamam kullanımı dahildir. Çamur banyosu, kese ve masaj ücretleri ortalaması ise 20 – 40 TL şeklindedir. Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Antalya-Afyonkarahisar yolunun 65. kilometresinde konumlanmıştır. Şehir merkezinden kaplıcalara direkt ulaşım sağlanmaktadır. 


Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyon Arkeoloji Müzesi Afyon Arkeoloji Müzesi

Müzenin ilk kuruluşu, Cumhuriyet’in ilk yıllarına dayanmaktadır. 1931 yılında resmi bir müze deposu, 1933 yılında ise müze olarak statü kazanmıştır. Bu yıllarda zamanının taş medresesi içerisinde kurulmuş olan müze, 1970 yılına kadar bu binada hizmet vermiştir. Tarihi eserler düşünüldüğünde mutlaka görülmesi gereken müzelerden biridir.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren kurum, 1971 yılında halen kullandığı modern yapıya taşınmıştır.  Afyonkarahisar Müzesi, tek kat ve 9 salondan oluşmaktadır. Müzenin ayrıca bahçesi bulunmaktadır. Bahçede ağırlıklı olarak Roma ve Bizans dönemine ait mezar stelleri, küpler, heykeller ve lahitler sergilenmektedir.

Müze içerisindeki salonlarda ise Taş Çağı’ndan Bizans Dönemi’ne kadar, şehirde bulunmuş tüm eserler sergilenmektedir. Kronolojik sıralama yapılmasından ötürü, müzeyi gezmek çok vakit almamaktadır. Müzeye giriş ücreti 6 TL olup, Pazartesi günleri kapalıdır.

Afyonkarahisar'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Afyonkarahisar gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Afyonkarahisar Ulu Camii

Afyonkarahisar Ulu Camii Afyonkarahisar Ulu Camii

40 ahşap direk üzerine bina edilen Afyon Ulu Camii, şehir kalesinin eteklerinde yer almaktadır. Selçuklu döneminde yapıldığı bilinen ve Afyonkarahisar’ın en büyük camisi konumunda olan yapı, Anadolu Türk mimarisinin inceliklerini taşımaktadır.  Sahip olduğu işlemelerde de pek çok kültür yer alıyor.

Halk arasında Kırk Direkli Camii olarak da bilinen Ulu Cami, Emirhac Bey tarafından inşa edilmiştir. Cami içerisinde, Selçuklu mimarisinde çok görülen geometrik şekilleri gözlemlemek mümkündür.

Yapılan restorasyonlar nedeni ile camiinin birçok özelliğini kaybettiği bilinmektedir. Türkiye’de, günümüze kadar ulaşmış en eski ahşap direkli camii olma özelliğini taşımaktadır.


Kırkgöz Köprüsü

Kırkgöz Köprüsü Kırkgöz Köprüsü

Elber Gölü’ne akan Akarçay üzerinde yer alan köprü, Bolvadin ilçesi sınırları içerisindedir. Köprü güney ve kuzey olmak üzere, 2 farklı bölümden oluşmaktadır. Kırkgöz Köprüsü üzerindeki iki bölüm, farklı dönemlerde inşa ettirilmiştir.

Kuzey bölümü Bizans İmparatoru Kommen tarafından, güney bölümü ise Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın birçok eseri gibi halen sapasağlam ayakta duran köprü, 64 gözden oluşmaktadır.


İscehisar Peri Bacaları

İscehisar Peribacaları İscehisar Peribacaları

Afyonkarahisar’ın İhsaniye, İcehisar, Bayat ve Bolvadin ilçesinde volkanik araziler üzerine kurulmuştur. Bu da bölgede, çok fazla sayıda peribacasının bulunmasının sebebidir.

Bolvadin ilçesinin Özburun kasabasında yer alan peri bacaları, diğer ilçedekilere göre farklı oluşuma sahiptir. Afyon gezilecek yerler planlamanıza mutlaka eklemeniz gereken bu bölgeyi yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret etmektedir. En popüler ve gösterişli turizm bacaları ise Kapadokya ile karşılaştırılan İscehisar’da yer almaktadır. Seydiler Kasabası sınırları içerisinde bulunan ve Kapadokya ile karşılaştırılan peribacaları, şapkalı ve şapkasız oluşumları ile dikkat çekmektedir. Yakın zamanda bölgede, balon uçuşlarının da gerçekleştirilmesi beklenmektedir. 

Peribacaları, Afyonkarahisar-Ankara karayolunun üzerinde bulunmakta ve il merkezine 35 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Şehir merkezinden kalkan Seydiler araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. 

Afyonkarahisar'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden tatil köyleri için Afyon tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ayazin Köyü

Ayazin Köyü Ayazin Köyü

Köyde Frig dönemine ait kayalıklar bulunmaktadır. Frig halkı, bu dev kayaları oyarak burada büyük bir yerleşim yeri olarak oldukça güzel bir köy kurmuşlardır. Öyle ki kayalıklarda sadece konutlar değil, çok daha fazla kişinin toplanabildiği, devlet istişare odalarının da olduğu bilinmektedir. Frig halkı kayalar içerisinde erzak deposu ve yer altı sığınakları dahi inşa etmiştir. 

Friglerden çok sonra Anadolu’ya hakim olmuş Roma İmparatorluğu da bu kayalıkları kullanmış ve bugünkü Ayazin Köyü çevresinde kiliseler inşa ettirmiştir. Kayalık içerisinde dubleks evler dahi bulunmakta ve iki kat arasında merdiven bağlantıları yer almaktadır. Afyon'un merkezinde bulunan bu köy, bir nevi antik kenti de andırmaktadır. 

Bundan 3 bin yıl önceki Anadolu insanlarının nasıl yaşadığını anlamak için muhteşem bir fırsat sunan kayalıklar, iklim şartlarına karşı korunma amaçlı inşa edildiği için günümüze kadar zarar görmeden ulaşmayı başarmıştır.


Afyonkarahisar Günübirlik Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar sağlık turizmi ile adından söz ettiren tarihi ve doğal güzellikleriyle de ün salmış olan şehirlerden biridir. Merkezi noktasına yakın konumda bulunan gezilecek yerleri de Afyonkarahisar gezisine eklemek oldukça farklı deneyimler kazanmanıza sebep olacaktır.


Yedikapılar Manastırı

Yedikapılar Manastırı Yedikapılar Manastırı

Yedikapılar Manastırı Afyonkarahisar’ın merkezine yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Manastır Bizans Dönemi’nden günümüze dek ulaşmayı başarmıştır. Kaya yerleşimi ve yer altı sığınakları şeklinde yerleşime ulaşılmış olduğundan farklı bir tarihi yapıyı gün yüzüne çıkarmaktadır.

Afyon'a yapılan tarihi gezi ve araştırmalarda oldukça öne çıkan bu manastır, bölgeye gelen turistlerin de çokça ilgisini çekmektedir. Bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.


Afyon Kalesi

Afyon Kalesi Afyon Kalesi

226 metrelik bir yüksekliğe sahip olan Afyon Kalesi, Afyon şehir merkezinde bulunmaktadır. Oldukça güzel bir görüntüye sahip olan bu kale, şehrin tam ortasında olup bölgenin de kalbi olarak gösterilmektedir.

Hititler tarafından inşa edildiği ifade edilen Afyon Kalesi, Selçuklular Dönemi'nde ise Karahisar Kalesi ismiyle anılmıştır. Bu kaleye ulaşmak için yaklaşık olarak 500 merdiven çıkılması gerekmektedir. Afyon gezilecek yerler arasında oldukça özel bir yere sahip olan bu kale, aynı zamanda Kız Kulesi isimli bir yapıyla da ünlenmiştir. Birbirinden ilginç rivayetlere de konu olan bu kalede Battal Gazi'nin ve Tarkan'ın ölmüş olduğu ifade edilmektedir. Battal Gazi, Afyon Kalesi'ni kuşattığı dönemde Roma İmparatoru'nun kızına aşık olur. Haberleşmek için birbirlerine notlar gönderen ikili, yine böyle bir günde imparatorun kızının taşa bağlayıp attığı not ile kafasından yaralanır ve bu Battal Gazi'nin ölümüne sebep olur.

Yine bu tarz rivayetlerde yer alan bir diğer olay ise Türk savaşçılardan biri olan Tarkan'ın burada ölmüş olmasıdır. Gerçekten görülmeye değer bir kale olmasının yanı sıra tarihi ile de insanları büyülemeye devam etmektedir.


Eber Gölü

Eber Gölü Eber Gölü

Eber Gölü Afyon'un Eber ilçesinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük 12. gölü olarak ifade edilen bölgesidir. En derin yerinin 21 metreye kadar ulaştığı belirtilen gölün yüzölçümü ise 150 kilometrekaredir. Çay sınırları içerisindeki bu göl Akarçay - Eber kapalı havzasında bulunmaktadır. Aynı zamanda tektonik bir göldür.

Eber Gölü, endemik bitki türleriyle de adından çokça söz ettirmektedir. Bunların arasında yer alan ve en çok bilinen tür ise Eber Sarısı olarak ifade edilen türdür. Afyonkarahisar gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken Eber Gölü, çeşitli kuş türlerine de ev sahipliği yaptığı için özellikle doğa severlerin ve ender görülen canlılara meraklı olanların mutlaka görülmesi gereken bölgeler listesine eklemesi gereken bölgelerden biridir. Birçok kuşun üreme ve yaşama alanlarıyla birlikte aynı zamanda da göç yoluna öncülük etmektedir. Ailenizle çeşitli faaliyetler yapabilmenize olanak tanıyan bir alana sahip olan Eber Gölü, açık hava ve mis gibi doğanın sizi keyifle karşılayacağı bir yerdir. 

Bölgede görülmesi gereken bir diğer şey ise gölün üzerinde bulunan ve ''yüzen adacık'' olarak ifade edilen, yerli halkın ise ''kopak'' adını verdiği ve kamış köklerinin oluşturduğu adacıklardır.

Afyonkarahisar'da gezilecek yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama seçenekleri için Afyonkarahisar apart oteller sayfasından birini tercih edebilirsiniz.


Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası Buzluk Mağarası

Sultandağı ilçesinde bulunan Buzluk Mağarası, Dereçine kasabasının güneyinde yer almaktadır. 

Buzluk Mağarası'na gitmek için oldukça zorlu yollardan geçmeniz gerekse de bölgeye vardığınızda göreceğiniz doğal güzellikler, sizi mutlu etmeye yetecektir. Çok geniş bir girişi olmayan bu mağaraya tek bir kişi girebilmektedir. İçeride rahat bir şekilde gezip görebileceğiniz bir alan mevcut ancak ilk olarak girerken tek tek girilmesi gerekmektedir. Buzluk Mağarası 3 kademeden oluşmaktadır. İçerisi oldukça soğuk olan mağarayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız eğer özellikle yaz aylarını tercih etmelisiniz. 

Ağustos ve Eylül ayları için ideal olan mağarada, aşağılara inildikçe muhteşem bir görsel şölenle birlikte aynı zamanda daha da soğuk bir ortam sizi karşılayacaktır.