Afyonkarahisar Doğal Güzellikleri

Çok zengin bir kültürel ve tarihi birikime sahip olan Afyonkarahisar, asırlardır büyük medeniyetler tarafından gördüğü ilgiyi, muhteşem doğasına ve zengin yer altı kaynaklarına borçludur.

Şehre gelen ziyaretçileri tarihi yapılar ve antik kentlere ek olarak doğal güzellikler ve mesire alanları da beklemektedir. Şehrin birçok bölümünde, geçmiş asırlarda kullanılmış mağara oluşumları da yer almaktadır.

Bir geçiş bölgesinde olması sebebiyle zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Afyonkarahisar; göller, nehirler, şelaleler, yaylalar ve dağlar ile adeta donatılmıştır. İlin en önemli turizm geliri ise kaplıcalardan gelmektedir. Asılardır bölge halkına şifa dağıtmış olan Afyonkarahisar termal suları, günümüzde Türkiye’nin en çok turist çeken kaplıca otellerine ev sahipliği yapmaktadır.

Afyonkarahisar'da gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Afyonkarahisar otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Eber Gölü

Eber Gölü Eber Gölü

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en ilginç göllerinden bir tanesidir. Göl üzerinde, 100’den fazla ada yüzer haldedir. Yöre halkı bu adalara ‘kopak’ adını vermiştir.

Bu küçük adalar, gölde bol miktarda üreyen kamışların kökleri tarafından yerden kaldırılmış toprak parçalarıdır. Bu kapakların bazıları çok büyüktür ve üzerine ahşaptan bina dahi yapıldığı bilinmektedir. 

Son zamanlarda yapılan bilinçsiz tarım ve sulama çalışmaları nedeni ile Eber Gölü, kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kuş cenneti olarak da bilinen Eber Gölü, onlarca kuşun göç rotası üzerinde bulunmaktadır.

Gölde ayrıca çok çeşitli balıklar yaşam sürmekte olup malesef göl çevresinde kaçak avlanma yaygındır. Göl çevresinde güzel vakit geçirilebilecek restoran ve mesire alanları mevcuttur. Ayrıca tekne turları da hizmet vermektedir. 

Afyonkarahisar'a uğradığınızda gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Afyonkarahisar'ın gezilecek yerleri yazısına göz atabilirsiniz.


Afyon Kaplıcaları

Afyon Kaplıcaları Afyon Kaplıcaları

Türkiye’nin en önemli termal su kaynaklarından birisi Afyonkarahisar ilindedir. Yüksek dereceli bu sular, birçok hastalık üzerinde yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kaplıcaların, şehir merkezine yakın olması da ulaşım avantajı sağlamaktadır. 

En popüleri Antalya yolu üzerinde bulunan Hüdai Kaplıcalarıdır. Bu kaplıcalara gelen ziyaretçiler sadece şifalı sulardan değil aynı zamanda şifalı çamurdan da faydalanabilmektedir.

Kızıl renkli toprak, 70 derecelik yüksek ısılı termal su ile birleştiğinde ortaya, eklem ve cilt rahatsızlıkları için çok faydalı bir çamur çıkmaktadır. Hüdai Kaplıcaları, Afyon’un en büyük ilçesi olan Sandıklı’da yer almaktadır.

Hüdai Kaplıcaları’na ek olarak Afyonkarahisar sınırları içerisinde Gecek, Ömer ve Gazlıgöl termal suları da bulunmaktadır. Bu kaplıcaların tamamı, il merkezine en fazla 1 saatlik uzaklıkta konumlanmaktadır.


Kocayayla

Kocayayla Kocayayla

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kocayayla, Akdağ’ın eteklerinde konumlanmaktadır. Akdağ 2.500 metre yüksekliğinde olup, yayla alanı ise 1.600 metrelik yamaçlarında yer almaktadır.

Sandıklı ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta olan Kocayayla, aynı zamanda Hocalı ve Kızılören ilçelerinin de sınırları içerisine taşmaktadır. 

Ege Bölgesi’nde ya da Karadeniz’deymiş gibi bir görüntü sunan Kocayayla, çok zengin bir bitki örtüsüne ve meşe-çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanlara sahiptir. Yazın sıcak günlerinde dahi çok serin bir hava hakimdir.

Yaylanın tam ortasından, çok soğuk bir suya sahip dere geçmektedir. Yabani hayatın korunduğu yayla alanında her an, yılkı atları ve kurtlar ile karşılaşmak mümkündür. 


Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası Buzluk Mağarası

Afyonkarahisar’ın Sultandağı İlçesi’ne bağlı olan Buzluk Mağarası, Sultan Dağları’nın eteklerinde bulunmaktadır. Mağaraya ulaşım çok zor olup, öncesinde Kiralı Yaylası’na ulaşmak ve oradan da en az 3 saatlik bir yürüyüş yapmak gerekmektedir. Yürüyüş tecrübesi olmayan kişilere önerilmemektedir.

Yayladan yola çıkan ziyaretçilerin öncelikle ormanlık alanı geçerek Kapı Kayalar’a daha sonra da Elma Deresi’ne ulaşmaları gerekmektedir. Buradan sonra mağaraya ulaşmak için tırmanma becerisine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Mağaranın girişi çok küçük olmasına rağmen içeride ziyaretçileri adeta bir mucize beklemektedir. Yaz günlerinde içerisi buz gibi ve gerçekten de her tarafta buzlar görülmektedir.

Dünyada çok az örneği olan Buzluk Mağarası, Ağustos ayında dışarısı 40 derece olsa dahi içerideki buzlarını muhafaza etmektedir.

Afyonkarahisar il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Afyonkarahisar gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Alagöz Köyü 

Alagöz Köyü Alagöz Köyü

Afyon Ovası’nda haşhaş ekimi yaygın olup, haşhaş çiçekleri ilkbahar mevsiminde açmaktadır. Olgunlaşan bu çiçekler, beraberinde bir görsel şöleni de getirmektedir. Haşhaş bitkisinin en yoğun olarak ekildiği bölge ise Sandıklı’da yer alan Alagöz Köyü’dür.

Binlerce yıldır ekilen haşhaş, beyaz ve mor çiçekleri ile fotoğraf çekmek isteyenler için güzel bir manzara sunmaktadır. 

Haşhaş bitkisi, her sene mayıs ayının sonlarına doğru çiçek açmaktadır. Görsel şölen ise haziran ayının sonunda bitmektedir.

Şehir de bir zamanlar adını bu bitkiden almış ve Afyon olarak tarihe geçmiştir. 2008 yılında çıkarılan kanun ile şehrin adı Afyonkarahisar’a çevrilmiştir.


26 Ağustos Tabiat Parkı

26 Ağustos Tabiat Parkı 26 Ağustos Tabiat Parkı

İl merkezine 18 kilometre uzaklıkta olan 26 Ağustos Tabiat Parkı, çok geniş bir alana yayılmıştır. Çok zengin bitki örtüsü ile ziyaretçileri adeta büyüleyen parkta, 100’den fazla bitki türü yaşam sürmektedir.

Tabiat Parkı ortasında bulunan göl, sene boyunca çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmakta ve bazılarının da göç yolları üzerinde bulunmaktadır. 

Park içerisinde ziyaretçilerin gün boyu güzel vakit geçirebilecekleri piknik alanları bulunmaktadır. Buna ek olarak basketbol, futbol ve tenis sahalarının yer aldığı park alanında, çocuklar için de oyun alanları yer almaktadır.

Parka kişi başı giriş ücreti 3 TL olup, araç ile girmek isteyen konuklardan ise 9 – 20 TL alınmaktadır. Araç boyutu büyüdükçe, giriş ücreti de artmaktadır.

Doğal şifa ve huzurun merkezi olan termal otellerde keyifli vakitler geçirebileceğiniz konaklama seçenekleri Afyon termal oteller sayfasında yer almaktadır.


Suçıkan Mağarası

Suçıkan Mağarası Suçıkan Mağarası

Afyonkarahisar’a bağlı olan Dinar ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Aynı ismi taşıyan otelin, tam arkasında yer alan mağara, geniş bir arkeolojik çalışma geçirmediği için halen gizemini korumaktadır.

Afyonkarahisar’ın en büyük mağarası olup, içerisinde gölcükler bulunmaktadır. Buradan çıkan sular, ünlü Menderes Nehri’nin bir kolunu oluşturmaktadır.

Dinar ilçe merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta olan Suçıkan Mağarası ve Suçıkan Parkı, her mevsim ziyarete uygundur. Suları, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde daha coşkulu olduğu için, bu dönemlerde ziyaret edilmesi önerilmektedir.

Parkın en dikkat çeken yeri, 85 metreden dökülen şelaledir.

Mağaraya giriş ve ziyaret ücretsizdir. Mağara içerisinde araştırma yapılmadığı için mutlaka tecrübeli rehberler eşliğinde gezilmelidir. 

Afyonkarahisar'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Afyon termal oteller 5 yıldızlı sayfasında listeledik.


Acıgöl Kuş Cenneti

Acıgöl Kuş Cenneti Acıgöl Kuş Cenneti

Afyonkarahisar ve Denizli sınırları içerisinde bulunan Acıgöl, adını içerisindeki yoğun tuzdan almaktadır. Tuz Gölü’nden sonraki en yüksek sodyum sülfat oranı burada bulunmaktadır. 

Türkiye’nin önemli sulak alanlarından birisi olan gölde, flamingolar başta olmak üzere yüzlerce kuş çeşidi yaşamaktadır. Bu kuşların büyük bölümü, göç rotalarında olması nedeni ile Acıgöl’ü ziyaret etmektedir.

Kuş gözlemciliği aktivitesi sayesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan bu doğal güzellikte, 200’e yakın kuş çeşidi olduğu bilinmektedir. Gölün en önemli özelliği ise flamingoların üreme alanı olmasıdır.

Flamingoların fazlası ile fotojenik olması, Mayıs ve Ekim ayları arasında, fotoğraf severler için bölgeyi çok verimli kılmaktadır. Bölgede bu kuşlardan sonra en çok Angut ve Sumru kuşları bulunmaktadır. Toplam kuş nüfusu ise 10 bin civarındadır.