Sivas’ın İlçeleri

İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli illerinden birisi olan Sivas, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Yapılan araştırmalar sonucu ilk yerleşimin Neolotik Çağ’a kadar uzandığı ortaya çıkmıştır. Bu köklü geçmişi, Sivas’ın tarihi yerler açısından zengin bir il olmasına olanak tanımıştır. Bunların yanı sıra bünyesindeki doğal güzellikleri de oldukça fazladır.

Sivas, her bir ilçesini öne çıkaran tarihi yerlere ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Gezilip görülmesi gereken 16 ilçeye sahiptir. 

Sivas'ta tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Sivas otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Şarkışla

Şarkışla Şarkışla

Şarkışla, Sivas il merkezine ortalama 80 kilometre uzaklıktadır. Yapılan araştırmalarda M.Ö. 3000’li yıllarda yerleşke olarak kullanıldığı açığa çıkarılmıştır. Turistik yerleri arasında Aşık Veysel Müzesi, Ulu Cami, Ortaköy Çermiği ve Alaman Çermiği yer almaktadır.

Şarkışla’nın merkez bucağına bağlı olan 48, Akçakışla bucağına bağlı olan 23, Ortaköy bucağına bağlı olan 12 köy bulunmaktadır. İlçede yaşayan yerel halkın ekonomik geçimi tarımdan sağlanmaktadır. Sivas ve Kayseri arasındaki kara ve demiryolları ilçe merkezinden geçmektedir. Şarkışla pek fazla gelişmemiş bir ilçe merkezine sahiptir.


Gürün

Gürün Gürün

Gürün, Sivas’ın merkezine yaklaşık 135 kilometre uzaklıktadır. Merkez bucağa bağlı olan 23, Karapınar bucağına bağlı olan 12 ve Yazyurdu bucağına ise bağlı olan 27 köy bulunmaktadır. Gürün’ün büyük kısmı dağlıktır. Tohma Çayı ve Hurman Çayı başlıca akarsulardandır. Gökpınar ile Aygır Gölü bölgenin en önemli göllerindendir. Malatya ile Kayseri arasındaki karayolu, ilçeden geçmektedir.

Sivas'ta birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Sivas'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Kangal

Kangal Kangal

Kangal, Sivas’ın merkezine yaklaşık 86 kilometre uzaklıktadır. Sivas’ın en büyük ilçesidir. İlk Çağ’dan bu yana yerleşim için kullanılmıştır. Hitit Dönemi’ne ait kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Gezilip görülmesi gereken yerleri arasında Balıklı Kaplıca büyük öneme sahiptir. Kangal, ayrıca dünyaya adını duyurmuş Kangal köpekleri ile bilinmektedir. 

Kangal’ın merkez bucağına bağlı olan 28, Alacakarı bucağına bağlı olan 21, Çetinkaya bucağına bağlı olan 18, Deliktaş bucağına bağlı olan 11, Kavak bucağına bağlı olan 20, Kuşkaya bucağına bağlı olan 15 köy bulunmaktadır. Aygır Gölü, Kangal Çayı ve Tecer Suyu ilçenin en önemli su kaynaklarını oluşturmaktadır.


Divriği

Divriği Divriği

Divriği, Sivas’ın merkezine yaklaşık 184 kilometre uzaklıktadır. İlçede birçok tarihi yapı bulunduğundan turistik ilçe olarak bilinmektedir. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Divriği’nin merkezindedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdırmayı başarabilen cami ve külliye ilçenin en önemli yapısıdır. Ahşap işçiliğinin en önemli örneklerinden sayılan konaklar görülmeye değerdir.

Divriği’nin birçok gezilecek turistik yeri mevcuttur. Onlardan bazıları Divriği Kalesi ve Kale Camisi, Kesdoğan Kalesi, Sinaniye Hatun Türbesi, Ahi Yusuf Türbesi, Pamuk Han, Burma Han, Mirçinge Hanı, Dipli Han, Hüseyin Gazi Türbesi, Seyit Baba Türbesi, Aşağı Kilise, Yukarı Kilise, Erşün Kilisesi ve Odur Kilisesi’dir.

Sivas ile Erzincan arasındaki demiryolu Divriği’nin merkezinden geçmektedir. İlçenin merkez bucağına bağlı olan 44, Danişment bucağına bağlı olan 13, Gedikpaşa bucağına bağlı olan 11, Mursal bucağına bağlı olan 11 ve Sincan bucağına bağlı olan 29 köy bulunmaktadır.

Sivas'ta muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Sivas gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Suşehri

Suşehri Suşehri

Suşehri, Sivas’ın merkezine yaklaşık olarak 144 kilometre uzaklıktadır. Geçmişi Bakır Çağı’na dayanmaktadır. Suşehri tarihi yerlerini çok iyi korumayı başaramamış bu ilçede kalıntılar çok iyi durumda değildir. Kılıçkaya Baraj Gölü, Akçaağıl Kaplıcası ve Balhatun Cami, ilçenin gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Suşehri’nin merkez bucağına bağlı olan 52, Gökçekent bucağına bağlı olan 14 köy bulunmaktadır. İlçede yaşayan yerli halkın temel ekonomik uğraşı tarıma dayalıdır. Ordu ile Amasya’yı Erzincan’a bağlayan karayolu ilçeye 1 km uzağından geçmektedir. İlçenin eski adı Endires’tir.


Gemerek

Gemerek Gemerek

Gemerek, Sivas’ın merkezine yaklaşık 120 kilometre uzaklıktadır. Sivas’ın batısında yer alan ilçenin doğal güzellikleri ön plana çıkmaktadır. Doğal güzelliklerden bazıları, Göksu Çayı ve Sızır Şelalesi’dir. İlçedeki en önemli tarihi yapılardan bazıları ise İnkışla Cami, İnkışla Hamzalı Cami, Çepni Cami, Şahruh Köprüsü, Eskiköy Ören Yeri, Karacaören ve Dendeliz Ören Yerleri’dir.

Gemerek’in merkez bucağına bağlı olan 38 köy bulunmaktadır. Kayseri ile Sivas arasındaki demiryolu, ilçenin 2 kilometre kuzeyinden geçmektedir. İlçe Kızılırmak Vadisi’nde kurulu olduğundan tarım faaliyetleri yaygın bir şekilde gerçekleşmektedir.

Sivas'ta lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Sivas 3 yıldızlı oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Ulaş

Ulaş Ulaş

Ulaş Sivas’ın merkezine yaklaşık 37 kilometre uzaklıktadır. Selçuklu Dönemi’nden günümüze kadar aktif yerleşke olarak kullanılmıştır. Gezilip görülmesi gereken turistik yerleri ise Ulaş Gölü, Acıyurt Köyü Cami, Acıyurt Mihrali Bey Konağı ve Şeyhlerdiyar Türbesi’dir. 

Ulaş’ın merkez bucağına bağlı olan 32 köy bulunmaktadır. Genellikle karasal iklimin olduğu ilçede tarım ve hayvancılık faaliyetleri gelişmiştir. Sivas ve Malatya karayolu Ulaş’ın merkezinden geçmektedir.


Yıldızeli

Yıldızeli Yıldızeli

Yıldızeli, Sivas’ın merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Yıldızeli’nin merkez bucağına bağlı olan 44, Çırçır bucağına bağlı olan 16, Yavu bucağına bağlı olan 41 ve Direkli bucağına bağlı olan 22 köy bulunmaktadır. Yöre halkının ekonomik uğraşlarının başında tarım gelmektedir.

Yıldızeli’nin eski adı Yenihan’dır. Önemli kervan yolları üzerinde bulunan ilçe eski bir konaklama merkezidir. Sivas ve Samsun arasındaki demiryolu hattı ile Yozgat ve Sivas arasındaki karayolu bağlantısı ilçeden geçmektedir.


Koyulhisar

Koyulhisar Koyulhisar

Koyulhisar, Sivas il merkezine yaklaşık olarak 180 kilometre uzaklıktadır. İlk Çağ uygarlıklarına dayanan geçmişi ile Koyulhisar, tarihi açıdan önemli bir ilçedir. Tarihi Anıt Çeşme, Koyulhisar Şehitlik, Alemdar Cami ve Hacı Murat Hanı, ilçenin gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır. Koyulhisar’da ipek halı dokuması ürünler ve domates çok meşhurdur. 

Koyulhisar’ın merkez bucağına bağlı olan 36, Ortakent bucağına bağlı olan 10 köy bulunmaktadır. Bölgede yaşayan yerli halkın ekonomik uğraşı genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe Kelkit Vadisi’nde kuruludur.


Zara

Zara Zara

Zara, Sivas’ın merkezine yaklaşık 72 kilometre uzaklıktadır. Zara’nın merkez bucağına bağlı olan 69, Beypınar bucağına bağlı olan 14, Bulucan bucağına bağlı olan 25 ve Şerefiye bucağına bağlı olan 21 köy bulunmaktadır. Eski adı Koçgiri’dir. Sivas ve Erzincan arasındaki karayolu ilçeden geçmektedir.

Zara’nın en önemli doğal güzelliği Tödürge Gölü’dür. İlçede daha önceki medeniyetlere ait birçok höyük de yer almaktadır. Onlardan bazıları Oyuklu Höyüğü, Lafçılar Ağılı Höyüğü, Kültepe ve Tepecik Höyükleri’dir. 

Zara’da inanç turizmi için önemli sayılan birçok yer de bulunmaktadır. Onlardan bazıları ise Kuşçu Köyü Cami, Şeyh İbrahim El Aziz Cami, Demiryurt Cami’dir. Acısu Köprüsü, Şeyh Merzuban Türbesi, Pir Gökçe (Pir Göcek) Türbesi, Demiryurt Mağaraları da bölgede görülebilecek yerlerdendir.


İmranlı

İmranlı İmranlı

İmranlı, Sivas’ın merkezine yaklaşık olarak 106 kilometre uzaklıktadır. İmranlı’nın merkez bucağına bağlı olan 72 ve Karaören bucağına bağlı olan 27 köy bulunmaktadır. Sivas’ın en yüksek rakımlı dağları ilçededir. 

Kızılırmak ve kolları ilçenin önemli akarsu kaynağını oluşturmaktadır. Sivas ile Erzincan karayolu üzerinde bulunan İmranlı’da ekonomik uğraş genellikle hayvancılıktır. Bölgenin eski adı ise İmraniyye’dir.


Hafik

Hafik Hafik

Hafik, Sivas’ın merkezine yaklaşık 37 kilometre uzaklıktadır. Hafik ilçesinde yer alan Pılır Höyük, ilk yerleşim yeridir. Neolotik Dönem’e ait çok fazla kalıntıya rastlanmıştır. Gezilip görülmesi gereken yerleri ise Eski Koçhisar Mektebi, Hükümet Konağı, Direkli Mağarası, Pılır Höyük, Lota Gölleri, Düzyayla Kilisesi ve daha fazlasıdır. 

Hafik’in merkez bucağına bağlı olan 57, Celallı bucağına bağlı olan 26 köy bulunmaktadır. İlçe Kızılırmak Vadisi içerisinde yer almaktadır. Genellikle tarıma dayalı bir ekonomik uğraş bulunmaktadır. Sivas ile Erzurum arasındaki karayolu, ilçeden geçmektedir.


Gölova

Gölova Gölova

Gölova, Sivas’ın merkezine yaklaşık 198 kilometre uzaklıktadır. Geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmakta olup, Hitit Dönemi’ne ait kalıntılara rastlanmıştır. 

Gölova’nın merkez bucağına bağlı olan 23 köy bulunmaktadır. İç Anadolu ile Karadeniz arasında geçiş konumunda bulunan ilçenin iklimi de geçiş iklimi özelliğindedir. Yerli halk genellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşmaktadır. Sivas ile Erzincan arasındaki karayolu ilçenin merkezinden geçmektedir.


Altınyayla

Altınyayla Altınyayla

Altınyayla, Sivas’ın merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. Eski adları Tonus olan Altınyayla’nın 6 asır önce kurulduğu tahmin edilmektedir. 

İlçenin en önemli tarihi yapısı Altınyayla Camii’dir. Merkez bucağına bağlı toplamda 20 köy bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 1050 metre olan ilçenin temel geçim kaynağını tarım ve hayvancılık karşılamaktadır.


Doğanşar

Doğanşar Doğanşar

Doğanşar, Sivas’ın merkezine yaklaşık 95 kilometre uzaklıktadır. Doğanşar’ın eski adı ise İpsile’dir. Bu isim Bizans Dönemi’nde verilmiştir. 

Merkez bucağa bağlı olan 38 köy bulunmaktadır. Doğanşar’ın en önemli akarsuyu Tozanlı Çayı’dır. Ayrıca Karakaya Kanyonu da görülmeye değer yerler arasındadır. Karadeniz ikliminin hakim olduğu ilçede bol yağış olmaktadır. 

Sivas'ta kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Sivas butik otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Akıncılar

Akıncılar Akıncılar

Akıncılar, Sivas’ın merkezine yaklaşık 210 kilometre uzaklıktadır. İlçede Bizans Dönemi’ne ait olduğu düşünülen Doğantepe ve Erence Köyü’nde iki tane kale bulunmaktadır. En önemli tarihi yapılar arasında ise Hatipoğlu Camii, Bahattin Şeyh Türbesi ve Yusuf Şeyh Türbesi yer almaktadır.

Akıncılar’ın merkez bucağına bağlı 33 köy bulunmaktadır. Ordu ile Amasya’nın Erzincan’a bağlandığı karayolu, ilçe merkezine yakın bir noktadan geçmektedir. İlçenin eski adı ise Yukarıezbider’dir.