Silivri Tarihi Yerleri

Yaz aylarında, İstanbullular için popüler yazlık merkezlerden biri olan Silivri; doğal limanı ve konumu ile tarihin pek çok farklı döneminde önemli bir yere sahip olmuştur.

Tarihi eski zamanlara dayanan ilçe, Yunanlılar tarafından yönetilmekteydi. Daha sonraları Silivri, Bizanslıların eline geçmiştir. Bizans İmparatorunun gözünde özel bir yere sahip olan Silivri, bölgede başlayan bağcılık ve ardından gelen şarap ile birlikte, önemli bir ekonomi bölgesi haline geldi. 

İstanbul’un fethinden sonra Osmanlıların eline geçen Silivri, daha sonra Birinci Balkan Savaşı döneminde, 9 ay boyunca Bulgar ordusu tarafından işgal edildi. 

Bölge, Birinci Dünya Savaşı döneminde yeniden Yunanlıların eline geçti ve ardından Mudanya Ateşkes Antlaşması ile birlikte, Türkiye’nin oldu. Tarihi oldukça köklü olan Silivri’ye geldiğinizde, burada görebileceğiniz çok sayıda tarihi yapı ve turistik yer bulunmaktadır. 

Silivri Recep Kaptan Çeşmesi, Pazın Kilisesi, Germiyan Rum Kilisesi, Silivri Fatih Cami, Selimpaşa Tarihi Evler, Fener Kilisesi, Seymen Eski Cami, Yoğurthane Binaları, Meryem Ana Kilisesi, Silivri Kalesi ve Mimar Sinan Köprüsü, burada bulabileceğiniz tarihi yapılardan bazılarıdır. 

Silivri'de uygun fiyatları ile ben eğlenceme bakarım diyen kişiler için bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Silivri hotel sayfamızda listeledik.


Mimar Sinan Köprüsü

Mimar Sinan Köprüsü Mimar Sinan Köprüsü

Silivri ilçesinin Piri Mehmet Paşa Mahallesi mevkiinde yer alan Mimar Sinan Köprüsü, bir Mimar Sinan eseridir ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiştir. 

Silivri Çayı’nın denizle buluştuğu noktaya yakın bir konumda inşa edilen köprü, uzun yıllar boyunca araç trafiğini de kaldırmıştır. 

Yapıldığı tarihten sonra, birkaç kez onarım çalışmalarından da geçen köprü, 2006 yılında araç trafiğine kapatılmış ve 2010’lu yıllarda kaderine terk edilmiştir. 

İstanbul'daki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için İstanbul'daki oteller sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Germiyan Rum Kilisesi 

Germiyan Rum Kilisesi Germiyan Rum Kilisesi

İlçede Değirmen Köyü mevkiinde yer alan Germiyan Rum Kilisesi, eski bir Rum kilisesidir. 

Eskiden Rum Ortodokslarının yaşadığı bir bölgede inşa edilen Germiyan Rum Kilisesi, II. Abdülhamit döneminde inşa edilmiştir. 

Mübadele Dönemi’nin ardından Rumların bölgeyi terk etmesinin ardından, bir dönem cami ve ardından okul olarak hizmet vermektedir. 

İki katlı bir yapı olan Germiyan Rum Kilisesi, günümüzde boş bir yapı olarak kalmıştır. 

Dikdörtgen yapılı bir bazilika tipinde inşa edilen kilisenin yapım aşamasında da çok sayıda kişi çalışmıştır. 


Silivri Selimpaşa Tarihi Evler

Selimpaşa Tarihi Evler Selimpaşa Tarihi Evler

Silivri ilçesinin Selimpaşa Mahallesi mevkiinde yer alan tarihi evler, Silivri bölgesinin mimarisini ve tarihini yansıtmaktadır. 

İlçenin ara sokaklarında yer alan eski evlerinin pek çoğunun tarihi 1800’lü yıllara kadar gitmektedir. 

Ahşap yapıların ağırlıkta olduğu bu evler, Silivri ve Selimpaşa Mahallesi’nin tarihi yapısını simgelemektedir. 

Silivri ilçe merkezine yakın bir konumda olan Selimpaşa Mahallesi’ne, kısa bir araç yolculuğu ya da yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Silivri'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Silivri'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Yoğurthane Binaları 

Silivri Yoğurthane Binaları Silivri Yoğurthane Binaları

Silivri, yoğurdu ile ünlü bir ilçedir. 

Tarihte yoğurthane binası olarak kullanılan Yoğurthane Binaları, günümüzde kültürel etkinliklerin ve tiyatro gösterilerinin sergilendiği bir kültür merkezidir. 

İlçede, yoğurt yapma amacıyla inşa edilen Yoğurthane Binaları’nın tarihi 19. yüzyıla kadar gitmekte ve bu binalar, tarihte Rumlar tarafından inşa edilmiştir. 

Silivri'de sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Silivri gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Silivri Murat Çeşme 

Silivri Murat Çeşmesi Silivri Murat Çeşmesi

Silivri ilçesinin tarihi çeşmelerinden biri olan Murat Çeşme’nin tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. 

Tarihte, Osmanlı askerlerinin konakladıkları ve namaz kıldıkları bir alanda inşa edilen Murat Çeşme, İstanbul’dan farklı şehirlere giden bir yol üzerinde yer almaktadır. 

Çeşme, Silivri’de bulunduğu Cumhuriyet mahallesinin sembolik yapılarından biridir. 


Silivri Piri Mehmet Paşa Külliyesi 

Piri Mehmet Paşa Külliyesi Piri Mehmet Paşa Külliyesi

16. yüzyılda inşa edilen Silivri Piri Mehmet Paşa Külliyesi, bir Mimar Sinan eseridir. 

İçerisinde cami, kütüphane, hamam, medrese, mektep ve çeşmenin yer aldığı külliyenin en önemli yapısı, içerisinde bulunan camidir. 

Kiremit çatılı bir yapı olan Silivri Piri Mehmet Paşa Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde sadrazam olarak görev yapan Piri Mehmet Paşa’nın adını taşımaktadır. 

Kare planlı bir mimariye sahip olan külliye, yapıldığı tarihten sonra iki kez onarım ve yenileme çalışmalarından geçmiştir. 

Silivri Piri Mehmet Paşa Külliyesi’nin yakınlarında ayrıca; köklü bir tarihe sahip olan Han Binası, avlusunda yer alan Hacı İsmail Ağa Çeşmesi de bulunmaktadır. 

İstanbul'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak İstanbul gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Silivri Selymbria Kalesi

Selymbria Kalesi Selymbria Kalesi

Silivri Selymbria Kalesi’nin hangi tarihlerde kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. Fakat yazılı kaynaklardan aktarılan bilgilere göre 6. yüzyılda deprem sonrasında hasar almış olan kale İmparator Justinyen’in emri ile onarılmıştır. 741 ile 775 yılları arasında ise V. Constantinus kale surlarının bakımını yaptırmıştır. En son onarımı ise 1481 ile 1512 yılları arasında II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır.

Silivri Selymbria Kalesi’nin tarih açısından önemi büyüktür. Kalenin kuzey kapısı İstanbul ile Adriyatik Denizi arasında yol olan Via Egnatia’ya açılmaktadır. Batı cephesi ise günümüze ulaşmayı başaramamıştır. Güney cephesininse liman ila bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Silivri Selymbria Kalesi’ne ulaşım özel veya toplu taşıma araçları ile sağlanabilmektedir.

Silivri'de tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Silivri spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Çantuğa Rum Kilisesi

Çantuğa Rum Kilisesi mimari açıdan farklı bir yapıdır. Rumlardan günümüze dek ulaşmayı başarabilmiş olan yapılardan biridir. Kilisenin yöre halkı tarafından bilinen diğer adları ise Papazlı ve Şaraphane Kilisesi ile Deveciler Hanı’dır. 

Çantuğa Rum Kilisesi İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Ancak yapı biraz bakımsız ve turistik açıdan pek işlevli halde değildir.

Çantuğa Rum Kilisesi’ne ulaşım özel veya toplu taşıma araçları ile sağlanabilmektedir.


Meryem Ana Kilisesi

Günümüzde Selimpaşa Yeni Cami adıyla hizmet veren yapı, tarihte kilise olarak inşa edilmiştir ve eski adı Meryem Ana Kilisesi’dir. 

Tarihi 18. yüzyıla kadar dayanan Meryem Ana Kilisesi, dikdörtgen bir mimariye sahiptir. 

2000’li yılların başında onarım ve yenileme çalışmalarından geçerek camiye dönüştürülen bina, günümüzde yoluna cami olarak devam etmektedir. 

Tarihte Meryem Ana Kilisesi olarak hizmet veren Selimpaşa Yeni Cami, adını bulunduğu Selimpaşa Mahallesi’nden almaktadır.


Fener Kilisesi 

Silivri ilçesinin tarihi ve dini yapıları arasında yer alan Fener Kilisesi’nin eski adı Fanari Kilisesi’dir. 

19. yüzyıldan kalma bir eser olan Fener Kilisesi, dikdörtgen mimari planı ile bir bazilika planına sahiptir. 

Kim tarafından inşa edildiği ve yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen kilise, günümüzde terk edilmiş bir yapıdır.


Silivri Fatih Cami

Silivri’de Fatih Mahallesi mevkiinde yer alan Fatih Cami, eskiden kilise olarak kullanılmış bir yapıdır. 

Tarihte Alexios Apokaukos Kilisesi adıyla bilinen cami, bakımsızlık nedeniyle yıkılmış ve ardından 20. yüzyılın sonlarına doğru yenilenerek camiye dönüştürülmüştür. 

Balkan Savaşları döneminde terk edilmiş bir cami olan Silivri Fatih Cami, 1980’lerden sonra yeniden hizmet vermeye başlamıştır.


Silivri Recep Kaptan Çeşmesi 

20. yüzyılın başlarında gerçekleşen Balkan Savaşları’nda şehit düşen bir askerin anısına yaptırılan Silivri Recep Kaptan Çeşmesi, askerin babasının adını taşımaktadır. 

İlçede, Alibey Mahallesi mevkiinde yer alan çeşme, Silivri’nin diğer tarihi yapıları Alibey Cami, Kır Cami ve Kasımpaşa Cami’ne de oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. 

Silivri Recep Kaptan Çeşmesi, günümüzde oldukça tahrip olmuş olsa da, ilçede görebileceğiniz tarihi eserlerden biridir.


Papazın Kilisesi

Eski bir Rum kilisesi olan Papazın Kilisesi, Çantuğa Rum Kilisesi adıyla da bilinmektedir. 

Kilisenin diğer bir adı da Şaraphane Kilisesi’dir. 

Kayıtlarda kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte, Rumlardan kalan bir tarihi yapı olduğu bilinmektedir. 

Korumaya alınan tarihi eserlerden biri olan Papazın Kilisesi, günümüzde terk edilmiş bir bina özelliği göstermektedir.


Seymen Eski Cami

Tarihte bir Bulgar Ortodoks Kilisesi olarak hizmet veren Seymen Eski Cami’nin eski adı Eksarhia Bulgar Ortodoks Kilisesi’dir. 

19. yüzyılın ortalarında buraya gelen Bulgarlar için inşa edilen Seymen Eski Cami, günümüzde hala varlığını koruyan ancak terk edilmiş bir yapıdır. 

Cumhuriyet döneminde camiye çevrilen yapı, 1970’li yıllara kadar cami olarak hizmet vermeye devam etmiş ancak daha sonra terk edilmiştir.

Silivri'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Silivri butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Beşli Yonca Havuzu

Silivri ilçesinin merkezinde, Fatih Mahallesi mevkiinde yer alan Beşli Yonca Havuzu, adını beş yapraklı yoncayı anımsatan şeklinden almıştır. 

Barok mimarisini yansıtan bu süs havuzu, bulunduğu sokağın simgesi olarak kabul edilmektedir. 

Tarihte bir Yahudi mahallesi olan Fatih Mahallesi’nde yer alan Beşli Yonca Havuzu’nu, Soğukkuyu Sokak’a gelerek görebilirsiniz.