Sapanca Tarihi Yerleri

Sakarya ilinin Sapanca ilçesi nefes kesen doğal güzellikleri haricinde köklü tarihi sayesinde birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu tarihi yapılar Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma olup günümüze kadar varlıklarını korumuşlardır.

Sapanca seyahatinizde görebileceğiniz tarihi yerler arasında eski Bizans Devri Lahitleri, Vecihi Kapısı, Rüstempaşa Camii, Hasan Fehmi Paşa Camii ve Rahime Sultan Camii yer almaktadır. Bu köklü tarihi eserleriyle Sapanca tarihin tozlu sokaklarına açılan bir kapı gibidir.

Sapanca'da tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Sapanca otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Vecihi Kapısı

Vecihi Kapısı Vecihi Kapısı

Vecihi Kapısı konum olarak eski Ünlüce Caddesi’nin girişinde yer almaktadır. Kemer Mezarlığı girişindeki bu yapıya Vecihi Kapısı ismi verilmiştir.

Osmanlı Dönemi’nden günümüze kalmış bir tarihi eserdir.   Hikayesi rivayetlere göre İpek Yolu üzerinde yer alması ve ticaret yapılırken giriş çıkış kapısı görevi görmesine dayanmaktadır. Ayrıca Vecihi Kapısı’nın Mimar Sinan eserlerinden biri olduğu da söylenmektedir. 

Vecihi Kapısı girişinde ise şu sözler yer almaktadır:

“Bu eski eserin adı Vecihi Kapusu’dur. (1321) yılında burada iki devre nahiye müdürlüğü yapan yanyalı Vecihi Orhon Bey Efendi tarafından yaptırılmıştır. Aziz ruhuna ve cümle yatanlara Fatiha.”

“Bir oğlum var idi bin beş yüz yaşında hamtraş, bilseydim dünyada ölüm olduğunu, koymaz idim taş üstünde taş.”

Sapanca seyahatinizde, bin yıllık tarihi olan Vecihi Kapısı’na mutlaka yer vermelisiniz. 

Sapanca'da eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Sapanca'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Rahime Sultan Cami

Rahime Sultan Camii Rahime Sultan Camii

1892 senesinde Sultan Abdülmecit’in dördüncü eşi Peruste Rahime Sultan tarafından yaptırılmıştır. Konum olarak Sapanca’da Uzunkum Köyü İlköğretim Okulu’nun arkasında bulunmaktadır. 

Ön cephesindeki kemerli pencereleriyle dikkatleri çeken bir mimarisi vardır. 17 Ağustos 1999 tarihinde büyük Marmara Depremi sonrasında minaresi yıkılmış ve tekrar yaptırılmıştır. Kubbeli yapıya ve içi oymalı süslemelere sahiptir.

Günümüzde aslını ilk günkü gibi koruyabilmiş ender camiler arasındadır. Cami girişinde orta pencerede Sultan Abdülmecit’in nişanı olan tuğrası bulunmaktadır. 

Cami çevresi yeşillendirilmiş, kasvetli yapıdan ziyade daha çok manevi huzur verecek bir yapıya büründürülmüştür. Rahime Sultan Cami, Sapanca seyahatinizde mutlaka yer vermeniz gereken tarihi eserlerden birisidir.

Sapanca'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Sapanca gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Rüstempaşa Camii

Rüstempaşa Camii Rüstempaşa Camii

Sapanca’daki en köklü tarihi yapılardandır. Konum olarak bu cami, Sapanca merkezde bulunmaktadır. Rüstempaşa Cami, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1550 – 1560 yılları arasında, Osmanlı Devleti’ne tam 15 yıl sadrazam olarak hizmet etmiş Rüstem Paşa adına yaptırılmıştır. 

Rüstempaşa Camii’ni Mimar Sinan yapmıştır. Maalesef bölgede yıllardır olan şiddetli depremler nedeniyle yapı ciddi hasarlar görmüştür. İlk inşa edildiği zaman imaret, hamam ve kervansaraydan oluşan bir külliye olmakla birlikte gördüğü bu hasarlar nedeniyle her ne kadar restorasyon çalışmaları yapılıp onarılsa da asıl mimarisini koruyamamıştır.

Cami girişinde “Rüstempaşa Cami Yapım Tarihi 1554” yazısı göze çarpmaktadır. Sapanca’yı ziyaret edecek seyahat severlerin böylesine köklü bir tarihe dayanan bu camiyi mutlaka görmeleri gerekmektedir.

Sapanca termal otellerde hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Sapanca termal oteller sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.


Bizans Devri Lahitleri

Bizans Devri Lahitleri Bizans Devri Lahitleri

Köklü bir tarihe sahip olan Sapanca, bir dönem Bizans İmparatorluğu tarafından idare edilmiştir. O dönemlerden günümüze kadar olan süreçte de eski imparatorluğa dair birkaç yapı kalmıştır. Bizans Devri Lahitleri olarak bilinen bu tarihi değerler, Sapanca’da mutlaka görülmesi gereken eserlerdendir.

Sapanca Hükumet Konağı’nın hemen önünde dört adet Bizans Lahiti bulunmaktadır. Bu dört lahitten ikisi 1976 yılında İlmiye Köyü yakınlarında keşfedilmiştir. Diğer iki lahit de 1987 yılında TEM otoyolu inşaatı sırasında gerçekleştirilen kazı faaliyetleri sırasında bulunmuştur. Bu dört lahit daha sonrasında Sapanca bölgesine taşınmıştır.

Tarihi değeri ve özellikleri sonradan keşfedilen bu eserler şuanda Sapanca Hükumet Konağı dışına yerleştirilmiş vaziyette sergilenmektedir. Sapanca seyahatinizde Bizans Devri Lahitleri’ni fotoğraflayarak tarihten birkaç kare yakalayabilirsiniz.

Sapanca'da hayatınızın en mutlu gününün ve bu günü taçlandıran tatilin kusursuz geçmesi için Sapanca balayı otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Hasan Fehmi Paşa Cami

Hasan Fehmi Paşa Camii Hasan Fehmi Paşa Camii

Hasan Fehmi Paşa Cami konum olarak Sapanca’nın Mahmudiye Mahallesi’nde yer almaktadır. Gerek işçiliği gerekse köklü tarihi bakımından Hasan Fehmi Paşa Cami, Sapanca’nın parmakla gösterilen tarihi yapıları arasındadır.

1885 yılında Osmanlı veziri Hasan Fehmi Paşa tarafından yaptırılmış ve o zamanlardan bugüne kadar aynı isim ile anılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda restorasyondan geçmiş ve koruma altına alınmıştır.

Yeşil ve çini mavisi işlemeleriyle süslenmiş bu caminin kendine has bir tasarımı vardır. Sapanca seyahatinizde Hasan Fehmi Paşa Cami’sine mutlaka yer vermeniz önerilmektedir.