Tarihin farklı dönemlerine tanıklık eden ve bu dönemlerden izler taşıyan Şanlıurfa, tarih amaçlı gezilerin yanı sıra, doğal güzellikleri, kutsal sayılan gölü, eşsiz lezzetleri ve çarşıları ile ziyaretçilerine eşi benzeri olmayan bir tatil sunmaktadır.
Şanlıurfa, sahip olduğu bu kültürel özellikleri ile mutlaka gezilip görülmesi gereken iller arasında girmeyi başarmıştır. Ayrıca Şanlıurfa’da katılım sağlamanız gereken aktivite ve etkinlikler de oldukça fazladır.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Şanlıurfa bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
İnsanlığın İlk Tapınak Yerini Ziyaret Edin: Göbekli Tepe
Göbekli Tepe
2018 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Göbekli Tepe, insanlığın ilk tapınak yeri olarak dünya çapında bir üne sahiptir. Şehir merkezine yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklıkta bulunan Örencik köyü yakınlarında yer almaktadır.
Günümüzden 12 bin yıl önce inşa edilmiş bu bölge, Mısır Piramitleri’nden 7500 yıl daha eski bir geçmişe sahiptir. 2019 yılı Göbekli Tepe yılı olarak ilan edilmiştir.
Siz de Şanlıurfa ziyareti sırasında görülmesi gereken yerler listenize mutlaka Göbekli Tepe’yi eklemelisiniz. Bölge, şehrin yıl boyu en çok turist ağırlayan tarihi bölgesi olma özelliğine sahiptir.
Kutsal Sayılan Gölü Mutlaka Ziyaret Edin: Balıklıgöl
Balıklıgöl
Şehir merkezinde yer alan Balıklı Göl, şehri ziyarete gelen turistlerin mutlaka gittiği yerler arasında ilk sırada yer almaktadır. Gölün balıkları, hikayesinden dolayı kutsal sayılmakta ve korunmaktadır.
3,5 metre derinliğe ve 150 metre uzunluğa sahip olan gölde sazan balıkları yaşamaktadır. Bu balıkları avlamak kesinlikle yasaktır. Hz. İbrahim’in tek tanrılı dini yayma mücadelesinde bu göl yer almaktadır.
Hz. İbrahim tek tanrı inancını savunmaya başladığında devrin hükümdarı Nemrut tarafından günümüzde Urfa Kalesi’nin bulunduğu tepeden ateşe atılmıştır. Allah-u Teâlâ tarafından “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol.” (Enbiyâ Suresi 69. Ayeti Meali) emri verilmiştir. Allah’ın emri ile ateş suya, odunlar ise balığa dönüşmüştür.
Hz. İbrahim, bir gül bahçesinin içerisine sağ olarak düşmüştür. Bu bölge Halil-ür Rahman Gölü olarak anılmaktadır. Nemrut’un kızı Zeliha’da Hz. İbrahim’e inanmış ve bu nedenle o da ateşe atılmıştır. O’nun düştüğü göl ise Ayn Zeliha Gölü’dür.
Pamuk Hasadını İzleyin: Harran Ovası
Harran Ovası
Şanlıurfa merkeze 45 kilometre mesafede yer alan Harran Ovası, tarih boyunca verimli topraklarıyla anılmış olsa da, zamanla onu besleyen nehirlerin kuruması nedeni ile bu özelliğini yitirmeye başlamıştır. 1970 yılında başlatılan GAP Projesi sayesinde Atatürk Barajı’ndan taşınan sular ile bölge eski canlılığına kavuşmuştur.
Şanlıurfa ziyaretiniz Ekim ayına denk gelirse, Harran Ovası’nda pamuk hasadını mutlaka izlemelisiniz. Asfalt yollara dökülen bembeyaz pamuklar ve güneşin batışının eşsiz manzarası bölgeyi ziyarete gelenlere, başka hiçbir yerde bulunamayacak bir deneyim sunmaktadır.
Şanlıurfa'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Şanlıurfa'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Kahve Molası Verin: Gümrük Han
Gümrük Han
Şanlıurfa’nın Tahmis kahvesine benzetilen Gümrük Han içerisinde yer alan kahve, şehrin tüm dokusunu hissettiren noktalardan biridir.
Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma bir han olan Gümrük Han’ın içini gezdikten sonra bu kahvede mola verebilirsiniz. Şehrin en lezzetli Türk kahvesi ve Menengiç kahvesi burada sunulmaktadır.
Şanlıurfa'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Şanlıurfa gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Şanlıurfa’nın Kültürel Özelliklerini Yaşayarak Öğrenin: Şanlıurfa Sıra Geceleri
Sıra Geceleri
Urfalılar için her ne kadar sıra geceleri kendi içlerinde düzenlenen geceler olsa da, günümüzde şehrin tanıtımı için bu geceler sıklıkla düzenlenmektedir.
Konuk evlerinin düzenlediği bu gecelere katılarak, türkülerle şenlendirilen bir gece geçirebilirsiniz. Ayrıca sıra gecelerinde şehrin en meşhur lezzetleri arasında yer alan çiğ köfte ve şıllık tatlısının tadına bakabilirsiniz.
Şanlıurfa'da termal otellerde hayalinizdeki tatili doyasıya yaşamak için Urfa termal oteller sayfasını ekibimiz sizin için hazırladı.
Şanlıurfa’da Tadı Damağınızda Kalacak Lezzetlerin Tadına Bakın: Şanlıurfa Yöresel Mutfağı
Patlıcan Kebabı
Birecik’in haşhaş kebabı ve patlıcan kebabı, şehrin en meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır. Adını her ne kadar haşhaştan almış olsa da içinde haşhaş bulunmayan zırh kıyması, sebze ve baharatlarla hazırlanan kebabı ve patlıcanla hazırlanan kebap, Şanlıurfa gezisi sırasında mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
Şabut balığı ise Türkiye sınırları içerisinde sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yetişmektedir. Lezzetli ve yağlı bir balık türü olan Şabut, 15 kg ağırlığa kadar çıkabilmektedir. Izgarası ve buğulaması yapılan bu balığı, Halfeti kıyısında yer alan yüzer restoranlarda, gün batımının eşsiz manzarasına karşı mutlaka denemelisiniz.
Sular Altında Kalan Halfeti’de Gezintiye Çıkın: Şanlıurfa’da Tekne Turu
Halfeti Tekne Turları
Birecik Barajı’nda Halfeti’den kalkan tekne turları düzenlenmektedir. Tekne turu sırasında sular altında kalan evleri, camileri ve meşhur Rumkale’yi görme imkanı bulunmaktadır. Halfeti ve çevresini dolaşan tekne turlarının son durağı ise Savaşan Köyü olmaktadır.
Savaşan Köyü’nde mola verildiğinde çay bahçelerinde dinlenme ve köyü gezme imkanı sunulmaktadır. Halfeti’de balık ve et restoranlarının bulunduğu bölgeden kalkan teknelerin düzenlediği turlar yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir.
Balıklı Göl Manzarasını Mutlaka İzleyin: Seyir Teraslı Kafeler
Seyir Teraslı Kafeler
Seyir teraslı kafelerde manzara izleme zamanı mutlaka akşam vakitleri olmalıdır. Gündüz şehrin silueti ziyaretçiler için sıradan olsa da, gece yanan ışıklarla ortaya çok farklı bir manzara çıkmaktadır.
Bu manzaraya karşı yemekten sonra çayınızı ve kahvenizi içerek, günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.
Şanlıurfa'da farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Urfa uygulama otelleri sayfamızda bulunan seçenekleri de değerlendirebilirler.
Kültürel Aktivitelerine Yakından Tanıklık Edin: Şanlıurfa Festivalleri
Şanlıurfa İsot Festivali
Şanlıurfa, mayıs, ekim ve kasım aylarında çok sayıda festivale ev sahipliği yapmaktadır. Eğer tatiliniz bu aylara denk geliyorsa, şehirde düzenlenen festivallere katılmanız tavsiye edilmektedir.
Şehrin başlıca festivalleri ise, Kelaynak ve Çevre Festivali, Eyyübnebi Sabır Günü, Karakeçili Uluslararası Kültür Şenlikleri, Halil İbrahim Buluşmaları, Şanlıurfa Uluslararası Kültür ve Sanat Haftası, At Yarışmaları ve İsot Festivali’dir.