Şanlıurfa İlçeleri

Şanlıurfa, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirlerinden biridir. Adıyaman, Diyarbakır, Suriye, Mardin ve Gaziantep ile komşu olan şehrin 13 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler, Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Eyyübiye, Halfeti, Haliliye, Harran, Hilvan, Karaköprü, Siverek, Suruç ve Viranşehir’dir. 

Şanlıurfa'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Şanlıurfa otel sayfamızda listeledik.


Halfeti

Halfeti Halfeti

Şanlıurfa şehir merkezine 120 kilometre mesafede yer alan Halfeti, şehrin turizm açısından en gelişmiş noktaları arasında ilk sırada yer almaktadır. 35 kilometre uzunluğunda bir sahil yoluna sahip olan ilçe, bu yolla Birecik ilçesine bağlanmaktadır. 

İlçenin eski yerleşim yeri turizme açılmış Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin cazibe merkezi haline gelmiştir. Hem tarih gezilerine hem de doğa gezilerine ev sahipliği yapma potansiyeline sahip olan bölgeye yıl boyunca yerli ve yabancı turistler gelmektedir. 


Harran

Harran Harran

Suriye sınırına yakın ilçeler arasında yer alan Harran, şehir merkezine 44 kilometre uzaklıktadır. Dünyanın ilk ilim merkezleri arasında yer alan ilçe, aynı zamanda dünyanın ilk üniversitesine de ev sahipliği yapmaktadır. 

İlçe halkının tamamına yakını Arap kökenli Türk vatandaşlarından oluşmaktadır. İlçe, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. M.Ö. 2250 yılına ait kalıntılar, yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Şehir sınırları içerisinde yer alan Harran Ovası, tarih boyunca bereketli toprakları nedeni ile önemli yerler arasında bulunmuş ancak zamanla su kaynaklarının azalması ile verimliliği azalmıştır. 

GAP Projesi ile yeniden canlandırılan ova, yavaş yavaş eski verimine kavuşmaya başlamıştır. 


Viranşehir

Viranşehir Viranşehir

Batısında merkez ilçe, doğusunda Mardin, kuzeyinde Diyarbakır, güneyinde ise Ceylanpınar ilçesi ile komşu olan Viranşehir, Şanlıurfa’nın en büyük 4. ilçesidir. 

Viranşehir’de ilk yerleşim Sümerlerle başlamaktadır. Daha sonra Hititlere, Perslere, Asurlulara da ev sahipliği yapan bölge, Urfa’nın il olmasıyla 1924 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

Çiğ köftesi, Sogilme yemeği, Tirit’i ve Şelengo’su ile meşhur olan ilçe aynı zamanda saç kavurmanın da en çok tüketildiği ilçedir. 


Siverek

Siverek Siverek

4314 kilometrekarelik yüzölçümü ile Şanlıurfa’nın en büyük ilçesi olan Siverek, Hilvan, Haliliye ve Viranşehir ilçeleri ile komşudur. 

İlçe, ev sahipliği yaptığı festivallerle ünlüdür. Geleneksel Karakeçili Festivali, Siverek Kültür ve Sanat Festivali ve Şire Üzüm Festivali, ilçenin önemli organizasyonlarıdır. 


Akçakale

Akçakale Akçakale

Suruç, Harran ve Eyyübiye ilçeleri ile komşu olan Akçakale, Arapların yoğun olarak yaşadığı bölgeler arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre Elebyaz’da yaşayan Arap halkın bir bölümü bu ilçeye yerleşmiştir. 

Suriye sınırında yer alan ilçe, şehir merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. İlçe halkının büyük bir bölümü Harran Ovası’ndan geçimini sağlamaktadır. 

Şanlıurfa'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Şanlıurfa'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Ceylanpınar

Ceylanpınar Ceylanpınar

Viranşehir, Harran ve Akçakale ilçeleri ile komşu olan Ceylanpınar, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Tarihi 5000 yıl öncesine kadar uzanan ilçe, Osmanlı Dönemi’ne kadar Suriye’nin Resülayn ilçesine bağlı kalmış, daha sonra Türkiye topraklarına katılmıştır. 

Türkiye’nin en büyük devlet üretim çiftliği olan TİGEM ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Burada büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, pamuk, buğday, nohut, ayçiçeği, mercimek ve mısır üretilmektedir. Ancak bu ürünlerin büyük bir bölümü batı şehirlerine gönderilmekte ve ilçe ekonomisine bir katkısı bulunmamaktadır. İlçe yaz aylarında yüksek sıcaklıklarıyla dikkat çekmektedir. 2000 yılında görülen 48,2 derecelik sıcaklık, Türkiye’nin en yüksek sıcaklığı olarak ölçülmüştür. 


Suruç

Suruç Suruç

Birecik, Bozova, Karaköprü ve Akçakale ilçeleri ile komşu olan Suruç ilçesi, şehir merkezine 46 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Suriye ile sınır teşkil eden demir yolu, ilçe merkezine 10 kilometre mesafededir. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçe, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. 

Şanlıurfa'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Şanlıurfa gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Birecik

Birecik Birecik

Orta Fırat bölümünde yer alan Birecik ilçesi, Halfeti, Suruç ve Bozova ile komşudur. İlçenin yüzölçümü 852 kilometrekare, rakımı ise 450 metredir. Şanlıurfa şehir merkezine 83 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçe, günümüzde tarihi yapıları ve Kelaynak kuşları ile dikkat çekmektedir. İlçe sınırlar içerisinde yer alan Birecik Köprüsü ise Türkiye’nin en uzun ikinci ırmak köprüsü olma özelliğine sahiptir. 

İlçede antep fıstığı yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir ve halkın büyük bir bölümü geçimini fıstıktan sağlamaktadır. İlçenin önemli tarihi yapıları ise Birecik Kalesi ve Ulu Camii’dir. 


Bozova

Bozova Bozova

Şanlıurfa şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer alan Bozova ilçesi, Halfeti, Birecik, Suruç ve Karaköprü ilçeleri ile komşudur. İlçenin toplam yüzölçümü 1550 kilometrekare, rakımı ise 519 metredir. 

Atatürk Barajı ve Baziki Ovası şehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Her yıl Eylül ayında ilçede yelken yarışları düzenlenmektedir. GAP Projesi’nin merkezi konumunda olan ilçe, bu proje ile hızla gelişmiş ve yeni istihdamlar sağlanmıştır. İlçe aynı zamanda şehrin turizmde önde gelen ilçeleri arasında yer almaktadır. 

Şanlıurfa'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Urfa aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Eyyübiye

Eyyübiye Eyyübiye

2012 yılında Şanlıurfa merkez ilçesinin üçe bölünmesi sonucu ilçe olan Eyyübiye, şehrin en kalabalık ilçelerinden biri olma özelliğine sahiptir. İlçe adını Hz. Eyyüp’ten almakta ve ilçe sınırları içerisinde kendisinin sabır makamı bulunmaktadır. 

İlçe, şehrin en çok ziyaret alan noktalarından biridir çünkü şehrin simgesi haline gelen Balıklı Göl, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Balıklı Göl’ün burada yer almasından dolayı turizm alanında oldukça gelişmiş olan ilçenin gelişimi adına çok sayıda çalışma yapılmaktadır. 


Hilvan

Hilvan Hilvan

Karaköprü, Haliliye ve Siverek ilçeleri ile komşu olan Hilvan, ilk yerleşimin 1820’li yıllara uzandığı bir ilçedir. 1278 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin rakımı 585 metredir. 

İlçede, çok daha eski dönemlere ait kalıntılar ve harabeler bulunmakla birlikte, bu eserler hakkında kesin bilgiler bulunmamakta, çalışmaları hala devam etmektedir. 


Karaköprü

Karaköprü Karaköprü

Şanlıurfa’nın merkezi ilçesi olan Karaköprü, şehrin en kalabalık 5. ilçesi olma özelliği taşımaktadır. 2002 yılında merkez ilçe kabul edilmesinin ardından şehirleşme düzenlemeleri yapılmış ve şehrin en güzel ilçesi olmuştur. 

Kültürel çalışmaların da yapıldığı ilçeye, tiyatro binası, gençlik spor kompleksi, sosyal tesisler ve kültür merkezleri inşa edilmiş, ilçe cazibe merkezi haline gelmiştir. İlçe sınırları içerisinde yer alan tarihi mağalar, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken bölgeler arasında yer almaktadır. İlçenin simgesi nardır ve adına yazılmış Karaköprü Narlıktır şarkısı bulunmaktadır. 

Şanlıurfa'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Urfa 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Haliliye 

Haliliye Haliliye

Şanlıurfa’nın 3 merkez ilçesinden biri olan Haliliye, aynı zamanda şehrin en kalabalık ilçeleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu ilçenin yapılaşması büyük oranda düzenlenmiş ve turizm adına önemli adımlar atılmaya başlanmıştır.

Haliliye ilçesi güvercinleri ile meşhurdur. Güvercin çeşitliliğine sahip olan ilçede bu durum simge haline gelmiş ve ilçenin logosunda da kullanılmıştır.