Samsun'un İlçeleri

Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun ilinin, toplamda 17 farklı ilçesi bulunmaktadır. Samsun bir büyükşehirdir. Çıkan kanunla eklenen 3 ilçeye ek olarak, Tekkeköy İlçesi de Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilmektedir.

Nüfusu 1 milyondan fazla olan şehrin en kalabalık ilçesi ise merkez ilçesi olan İlkadım’dır. Merkez ilçeleri haricindeki en kalabalık ilçe ise Bafra’dır. Samsun’un en düşük nüfuslu ilçesi ise merkeze 1 saat 25 dakika uzaklıkta bulunan Yakakent İlçesi’dir. Samsun’un toprak bakımından en küçük ilçesi Atakum, en büyük ilçesi ise Vezirköprü’dür.

Samsun'da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Samsun oteller listemize göz atabilirsiniz.


Canik

Canik Canik

2009’a kadar belde olan Canik, 2009 yılında merkezden ayrılarak ilçe statüsüne yükseltilmiştir. Canik’in kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Canik Dağları, batısında Mert Irmağı ve İlkadım İlçesi, doğusunda da Kutlukent konumlanmıştır. Antik çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Canik, aynı zamanda bölgenin ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. 

Cumhuriyet’ten önce Rum şehri olarak bilinen Canik, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türklerin yerleştirildiği bir ilçe olmuştur. Ordu-Ankara yolu buradan geçmektedir.


Bafra

Bafra Bafra

Karadeniz’e 20 kilometre mesafede bulunan Bafra, geniş bir ova üzerine kurulmuştur. Bu ova ise Kızılırmak tarafından biriktirilmiş olup, bu nedenle çok verimli topraklara sahiptir. İlçenin doğusunda ve kuzeyinde Karadeniz bulunurken, batısında Alaçam ve güneyinde Kavak ilçeleri bulunmaktadır. Samsun’un merkez ilçeleri haricinde en kalabalık ve eski ilçesidir. 

7.000 yıldır yerleşim alanı olarak kullanılan Bafra, Anadolu’nun en köklü tarihine sahip topraklarından birisidir. Türkiye’nin ilk belediyelerinden birisi de yine 1868 yılında Bafra’da kurulmuştur. İlçenin en meşhur yemeği Bafra Pidesi’dir. Dünyaca ünlü olan Kuş Cenneti, Bafra’ya bağlıdır.

Samsun'da bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Samsun gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Çarşamba

Çarşamba Çarşamba

Samsun’a 36 kilometre mesafede bulunan Çarşamba, geniş bir ova üzerinde kurulmuştur. Samsun’un en büyük 2. ilçesi konumunda olan Çarşamba, şehir havaalanını da barındırması ile adeta 2. bir merkez haline gelmiştir. Yeşilırmak tarafından bölünen ilçe, bu sayede verimli topraklara sahip olmuştur. Irmağın ilçede oluşturduğu çok sayıda küçük göller bulunmaktadır.

Türkiye’deki mısır üretiminin neredeyse yarısını tek başına karşılayan Çarşamba, tütün üretiminde de önde gelen bölgelerimizdendir. Bafra Pidesi kadar popüler olmasa da ilçede Çarşamba Pidesi yapılmaktadır. İnce hamurlu olan bu pide, iç malzemesi doldurulduktan sonra odun fırında pişirilmektedir.


Vezirköprü

Şahinkaya Kanyonu Şahinkaya Kanyonu

Tarihi milattan önce 2.000’lere kadar dayanan Vezirköprü, Hititler Dönemi’nde aktif olarak kullanılmıştır. Frigyalılar ve Büyük İskender’in de hüküm sürdüğü ilçe Bizanslılar tarafından ele geçirilmiştir. Savaşlar nedeni ile tamamen yıkılan şehir, Bizanslılar tarafından tekrar inşa edilmiştir. O nedenle ilçede en çok Bizans dönemine ait eser bulunmaktadır.

Selçukluların saldırısı nedeni ile tekrar harabeye dönen ilçe, Haçlı Seferleri’nin çok sık yapılması nedeni ile toparlanamamıştır. Toparlanması ancak Cumhuriyet Dönemi’nde gerçekleşmiştir. Osmanlı Dönemi’nde de ilçede sürekli isyanlar ve iç çatışmalar eksik olmamıştır.

Samsun’a 116 kilometre uzaklıkta olan ilçeden, Havza’ya minibüsler ile ulaşmak mümkündür. İlçede zengin bir orman örtüsü bulunmaktadır. En meşhur yemeği keşkektir.

Samsun'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Samsun 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ayvacık

Ayvacık Ayvacık

İlçe’nin kuruluşu Ayvacık Köyü ile Keskinoğlu Köyü’nün 1990 yılında birleştirilmesi ile gerçekleşmiştir. Samsun merkeze 62 kilometre mesafede olan ilçe, Ordu'ya ek olarak Çarşamba ve Salıpazarı ilçelerine de komşudur. 

Canik Dağları’nın eteklerine kurulmuş olan Ayvacık, Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün kıyısında yer almaktadır. Konum olarak Samsun-Ordu karayolu üzerinde olan ilçeye, Samsun merkezden ulaşım sağlanırken Çarşamba rotası kullanılmaktadır. İlçenin büyük bölümü ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Sosyal aktivitelerin en yoğun olduğu noktalar ise baraj kıyısındaki işletmelerdir.

İlçenin geleneksel yemekleri Haluç ve Keşkek olarak bilinmektedir. Keşkek çok uzun sürelerde yapılan, zahmetli fakat bir o kadar da lezzetli bir yemektir.


Atakum

Atakum Atakum

Samsun’un en önemli turizm merkezi olan Atakum, 2008’de merkezden ayrılarak ilçe statüsünü kazanmıştır. Şehir merkezi ile adeta bitişik olan ilçe, sahilleri ile ülke çapında ün yapmıştır. Karadeniz’in hırçın sularının aksine buradaki kıyılar sığ ve sakindir. 20 kilometreyi bulan plaj ve sahilleri ile adeta Karadeniz’in Antalya’sı konumundadır.

Denize kıyısı olması nedeni ile stratejik bir noktada bulunan Atakum, turizm zenginliğine ek olarak ciddi bir tarihi ve kültürel birikime de sahiptir. Atakum, Karadeniz Bölgesi’nin en hareketli gece hayatının da yaşandığı bir ilçedir.

Yaz mevsimi boyunca nüfusunu en az ikiye katlamakta ve yine yaz boyunca çok sayıda festival düzenlenmektedir. Merkeze en uzak noktasının uzaklığı 7 kilometredir. Birçok noktasından Samsun’a yürüyerek ulaşılabilmektedir.


Havza

Havza Havza

Antik çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Havza’da, Romalıların aktif bir şekilde yaşadığı bilinmektedir. İlçenin en dikkat çeken yönü şifalı termal sularıdır, geçmiş yıllarda da bu nedenle tercih edildiği tahmin edilmektedir. Cumhuriyet’in ilk planının yapıldığı yer olan Havza, ilçeye ayak bastığında hasta olan Mustafa Kemal Atatürk’ün de iyileşmesini sağlamıştır.

Önceleri Amasya’ya bağlı olan ilçe, Cumhuriyet ile beraber Samsun’a bağlanmıştır. İlçenin kuzeyinde Bafra, güneyinde Amasya, batısında Vezirköprü ve doğusunda Ladik bulunmaktadır. Tarımın hakim olduğu ilçenin Samsun’a olan uzaklığı 86 kilometredir. Atatürk’ün ilçeye ayak bastığı 25 Mayıs, her sene coşkulu bir şekilde kutlanmaktadır. Havza’nın en meşhur yöresel yemeği keşkek ve tirit lezzetleridir.


Terme

Terme Terme

Samsun’a uzaklığı 58 kilometre olan Terme, Çarşamba, Ordu, Ünye ilçelerine yakın konumdadır. İlçenin Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Verimli toprakları nedeni ile tarihte uğrunda birçok savaş verilmiş Terme’de, Hititler, Frigler, Amazonlar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar hakimiyet kurmuştur. Nihayet Malazgirt Savaşı sonrasında bölge Türk toprağı olarak ilan edilmiştir. İlçede Antik Dönem’e ait çok fazla kalıntı bulunmaktadır.

İlçe merkezinde yapılaşma yatay ilerlemiştir. Meşhur Amazon Kadınları’nın anısına yapılan Amazon Heykeli de buradadır. İlçenin en önemli lezzeti ise keşkektir. 


Alaçam

Alaçam Alaçam

Tarihi çok eskiye dayanan ilçe, Frigyalılar ve Lidyalılar tarafından kullanılmıştır. İlçenin adı Osmanlı Dönemi’nde Uluköy iken, Moğol istilasından sonra adı Alaçam’a çevrilmiştir. İlçe kuzeyinde Karadeniz, batısında Yakakent, güneyinde Vezirköprü, doğusunda ise Bafra ilçeleri ile çevrilidir. Samsun’a uzaklığı 80 kilometre olan Alaçam’da dağlık alanlar bulunmaktadır.

Bölge halkı gelirini ağırlıklı olarak tarımdan kazanmaktadır. Verimli toprakları sayesinde her türlü meyve ve sebze yetiştirilebilmektedir. İlçe konum olarak Samsun-Sinop karayolu üzerindedir ve ulaşım oldukça rahattır.

İlçede Hitit Dönemi’ne ait yerleşmeler tespit edilmiş ve arkeolojik çalışmalar halen devam etmektedir. Alaçam’ın en dikkat çeken doğal güzelliği ise Geyikkoşan Mesire Alanı’dır.


Yakakent

Yakakent Yakakent

Milattan önceki 2. asırda kurulduğu tahmin edilen Yakakent, Sinop ve Karadeniz ile sınırdır. Samsun ve Sinop’u birbirine bağlayan ilçenin Samsun Merkez’e olan uzaklığı ise 84 kilometredir. İlçenin doğusunda Alaçam, batısında Gerze ve güneyinde Canik Dağları yer almaktadır. 

İlçenin en önemli ekonomik gelir kaynağı balıkçılıktır. Şehrin iki önemli deniz ürünleri fabrikası da Yakakent’e kurulmuştur. En çok tüketilen yemekleri ise mantıdır. Yakakent’te mantı kıymalı ve cevizli olarak yapılmaktadır. 


İlkadım

İlkadım İlkadım

Karadeniz sahilinde bulunan İlkadım, Samsun’un merkez ilçelerinden bir tanesidir. Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ilçesi olan İlkadım, doğusunda Canik, kuzeyinde Karadeniz, batısında Atakum ve güneyinde Kavak ilçelerini bulundurmaktadır. 

Samsun’un en gelişmiş ilçesi olan İlkadım, Atatürk’ün Samsun’a ilk adım attığı yer olduğu için bu ismi almıştır. İlçede şehrin önemli çarşıları ve meydanları bulunmaktadır. Ayrıca yine şehrin en büyük alışveriş merkezleri de İlkadım’da faaliyet göstermektedir.


Ladik

Ladik Gölü Ladik Gölü

Tarihinin 5.000 yıla kadar dayandığı bilinen Ladik, Hititler Dönemi’nde sabit yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Romalıların da 400 yıl kadar hüküm sürdüğü bölge daha sonra Araplara geçmiş ve nihayet 1071’de Türk hakimiyeti altına girmiştir. O günden bu yana Türk toprağı olan Ladik, Amasya’ya bağlı bir belde iken Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Samsun’a bağlanmıştır.

Kuzeyinde Kavak, güneyinde Suluova, doğusunda Taşova ve batısında Havza ile çevrilmiş olan Ladik İlçesi, turizm açısından oldukça değerli olan Ladik Gölü ve Akdağ’a sahiptir.

Ekonomisi tarıma dayalı olan ilçenin Samsun’a uzaklığı 82 kilometredir. Samsun’dan her saat başı Ladik’e araç bulmak mümkündür. İlçenin en önemli yemekleri kaz pilavı, erişte ve mantıdır. 


Kavak

Kavak Kavak

6000 yıldır yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilen Kavak Bölgesi’nde, milattan önce 3.500 yılına ait eserler tespit edilmiştir. İlk Tunç Çağı’ndan bu yana medeniyet merkezi olan bölge, uzun süre Romalıların hakimiyeti altında kalmıştır.

İlçe Samsun-Ankara yolu üzerinde kurulmuş ve Samsun merkezine 50 kilometre mesafededir. Stratejik bir noktada bulunan Kavak, Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan yollara sahiptir. İlçe ağırlıklı olarak ormanlar ile kaplıdır.


Salıpazarı

Salıpazarı Salıpazarı

Cumhuriyet’in kurulmasından önce Rum-Türk çatışmalarının en yoğun şekilde yaşandığı bir ilçe olan Salıpazarı, 1988 yılında ilçe yapılarak Samsun’a bağlanmıştır. Samsun şehir merkezine uzaklığı 54 kilometre olan Salıpazarı’nin denize kıyısı yoktur.

Terme ve Yeşilçay çayları, ilçe merkezinde buluşmaktadır. Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan ilçeye ulaşım çoğunlukla Çarşamba üzerinden sağlanmaktadır. Havaalanından 25 dakika uzaklıkta yer almaktadır. 

İlçe’nin en meşhur yemekleri koyun eti ile yapılan Zagi ve Makaktu’dur. Ayrıca Bileki Ekmeği de Salıpazarı’na has bir ekmek türüdür.


Asarcık

Asarcık Asarcık

İlçenin tarihi çok eski olsa da bugünkü halini alması, Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında bölgeye yerleşen Çerkezler ile olmuştur. Zamanla gelen insanlar ile büyüyen bölge, 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Samsun şehir merkezine 44 kilometre mesafede bulunan Asarcık, batıda Kavak, doğuda ise Ayvacık ilçeleri ile sınırdır. 

Tarımın gelişmediği ilçede, sadece mısır, arpa ve şekerpancarı yetiştirilmektedir. Verimsiz bir toprağa sahip olması antik çağlarda da bölgeyi ıssız kılmış ve bu nedenle ciddi bir tarihi birikim bulunmamaktadır. İlçenin en meşhur yemeği kaz yufkası ve Çerkez Tavuğu’dur.

Samsun'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Samsun 3 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Ondokuzmayıs

Ondokuzmayıs Ondokuzmayıs

Samsun şehir merkezine 33 kilometre mesafede bulunan Ondokuzmayıs, bir diğer önemli merkez Bafra’ya da 18 kilometre uzaklıktadır. İlçe, Samsun-Sinop Karayolu üzerinde konumlanmış ve Kızılırmak Deltası’na sınır konumdadır. 

Düzlük bir alana kurulmuş olan ilçede yükseklikler, güneye inildikçe artış göstermektedir. İlçenin doğusunda Samsun merkez, batısında Bafra, kuzeyinde Karadeniz ve güneyinde yine Samsun ve Bafra bulunmaktadır.

Binden fazla kuş türünün bulunduğu Kuş Cenneti’nin bir kısmı, Ondokuzmayıs İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölgedeki en önemli gelir kaynağı ise tarım ve hayvancılığa ek olarak balıkçılıktır. İlçenin en önemli aktivitesi ise yamaç paraşütüdür. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli üniversitelerinden birisi olan Ondokuzmayıs Üniversitesi yine bu ilçede hizmet vermektedir.