Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden bir tanesi olan Samsun, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Bölgesinin nüfus ve gelişmişlik yönünden lideri olan kentte, 17 farklı ilçe bulunmaktadır.
Kuzeyinde Karedeniz bulunan Samsun’un sahilleri, denizin hırçınlığından nasibini almamıştır. Sığ sahillerin varlığı, Samsun’u adeta Karadeniz Bölgesi’nin Antalya’sı haline getirmektedir. Samsun, batıda Çorum ve Sinop, güneyde Tokat ve Amasya, doğuda ise Ordu kentleri ile komşu durumundadır.
Ekonomik açıdan Karadeniz’e kıyısı olan en gelişmiş kent olan Samsun, Karadeniz’in başkenti olarak da tanımlanmaktadır. Liman şehri olması ve İç Anadolu ile Doğu Anadolu’ya bağlanan kara yollarını içermesi, şehri stratejik açıdan da önemli kılmaktadır.
Şehrin stratejik açıdan ne kadar önemli olduğu, Atatürk’ün milli mücadeleyi buradan başlatmış olması ile adeta kanıtlanmıştır. Liman şehri olması nedeni ile Anadolu’nun lojistik merkezlerinden bir tanesi konumundadır.
Samsun’un yüzmeye uygun plajlarının tamamına yakını Atakum’da bulunmaktadır. 20 kilometre ile Karadeniz Bölgesi’nin en uzun sahil şeridine sahip Atakum’da, Mavi Bayraklı birçok plaj bulunmaktadır.
Samsun'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Samsun'daki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Fener Plajı
Fener Plajı
Kadınlar Plajı olarak da bilinen Fener Plajı, sadece kadınlara hizmet vermektedir. Personellerinin dahi tamamen kadınlar tarafından oluştuğu plaj, Samsun’un en gözde ve temiz tatil bölgelerinden bir tanesidir.
Samsun’un ilk Mavi Bayrak Sertifikalı plajı olması ile dikkatleri üzerine çekmekte, 235 metre uzunluğunda ve 48 metre genişliğindedir. Tamamen kumdan oluşan kumsalı ile 1100 kişiye kadar hizmet verebilmektedir.
Uzun yıllar karma olarak kullanılabilen plaj, 2015 yılından itibaren tamamen kadınlara tahsis edilmiştir. Batıpark’ın hemen yanında bulunan Fener Plajı, yaz mevsiminde neredeyse %100 doluluk oranı ile hizmet vermektedir.
Plajın adı tarihinde saklıdır. Bölge geçmiş asırlarda Cenevizliler tarafından liman olarak kullanılmış olup burada bir adet deniz feneri bulunmaktadır. Buradan esinlenerek adı verilen Fener Plajı, sadece Samsun halkına değil bölge illerden gelen ziyaretçilere de hizmet vermektedir.
Plajda 1 adet cankurtaran bulunmakta ve motorlu bot araç sayesinde gerektiğinde hızlı müdahale edebilmektedir. Plajda soyunma kabini, duş, lavabo gibi hizmetlere ek olarak uygun fiyatlı bir kafeterya da mevcuttur.
Hafta içi ve hafta sonu günlerinde 08:00’da hizmete açılmakta ve 19:00’a kadar hizmet vermektedir. Plaja giriş, 10 – 15 TL civarındadır. Samsun merkezden yürüme mesafesinde olan plajın çevresinde, araç park etmeye uygun alanlar bulunmaktadır.
Samsun'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Samsun'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Mert Plajı
Mert Plajı
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Mert Plajı, Samsun’un ücretli plajları arasındadır. Plaj içerisinde en çok dikkat çeken özellik ise aquaparkın bulunuyor olmasıdır. Çocuklar tarafından bir hayli ilgi gören plajda vitamin bar, tuvalet ve duş imkanı da mevcuttur.
Plajda cankurtaranların ve güvenlik görevlilerinin görev yapıyor olması, aileler için bu tatil bölgesinin güvenli olmasını sağlamaktadır. 2007 yılında hizmete açılan plaj, aynı anda 5.000 kişiye kadar hizmet verebilmektedir. Plajda güneşlenmek için şezlonglar, çocuklar için havuz, soyunma odaları ve kafeterya da mevcuttur. Kafeterya, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletildiği için, yeme-içme imkanları uygun fiyatlar ile sunulmaktadır.
Plajda 350 adet şezlong bulunmaktadır. Mert Plajı, 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Plaj giriş ücreti 8 – 10 TL arasındadır.
Çatalçam Plajı
Çatalçam Plajı
Samsun’un denize girmeye en müsait bölgelerinden bir tanesi de Çatalçam Plajı’dır. Karadeniz’in en uzun sahil şeridi olan Atakum’da bulunan plaj, sahil şeridinin son kısımlarına doğru konumlanmıştır. Bölge, koruma altında olmasından dolayı yapılaşma sınırlı kalmış ve bu sayede denizin de temiz olması sağlanmıştır.
Halk plajı olarak kullanılan Çatalçam Plajı, 353 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindedir. Yaz aylarında ve özellikle hafta sonlarında oldukça kalabalık olan plaj, tamamen kumdan oluşmaktadır.
2015 yılı itibariyle Mavi Bayrak Sertifikası da alarak prestijini artırmış olan Çatalçam Plajı, Samsun şehir merkezine 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. Özel aracı ile gelen ziyaretçilerin Samsun-Bafra yolunu takip etmeleri yeterli olacaktır. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni geçtikten sonra görülebilecek plaja, Atakum istikametine giden dolmuş ve otobüsler ile ulaşmak mümkündür.
Samsun Merkez’den kalkan Taflan dolmuşları, plaja ulaşım için en rahat seçenektir. Bir diğer ulaşım seçeneği ise Ondokuzmayıs veya Bafra’ya giden dolmuşlardır. Dolmuş ücretleri 2 ila 3 TL arasında değişmekte olup plaja giriş için hiçbir ücret alınmamaktadır. Özel aracı ile gelen konuklar, yol kenarlarına araçlarını rahatlıkla park edebilmektedir.
Samsun'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Samsun gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
Omtel Otel Plajı
Omtel Otel Plajı
Samsun’un en uzun süredir hizmet veren plajlarından birisi olan Omtel Otel Plajı, denize sıfır konumda olan otelin yanında bulunmaktadır. Plaj içerisinde soyunma kabini, tuvalet, şezlong ve şemsiye mevcuttur.
Soyunma kabinleri ve tuvaletler ücretsizken, şezlong ve şemsiyeler 10 – 15 TL gibi cüzi bir ücrete kiralanabilmektedir. Cankurtaran ve güvenlik ekiplerinin olması ile güvenli plajlar arasında bulunan Omtel Otel Plajı, halk plajı statüsündedir.
Çok kalabalık olmayan ve ailelerin eğlenmesi için uygun olan plajda, yeme-içme imkanları sunan bir kafeterya da mevcuttur.
Sabah uyanıp pencereden baktığınız da masmavi denizin içerisinde kaybolabileceğiniz oteller için Samsun denize sıfır oteller sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
İncesu Plajı
İncesu Plajı
Samsun’un sahil şeridi, batıya doğru gidildikçe daha da sakinleşmekte ve güzelleşmektedir. Denizin daha sığ olduğu bu kesimde İncesu Plajı bulunmaktadır. Omtel Otel’i geçtikten sonra başlayan plaj, uzun bir mesafede boyunca da uzanmaktadır.
Kamp kurulabilecek alanlar mevcut olup ayrıca uygun fiyatlı çay bahçeleri de, aileler ve arkadaş gruplarının güzel vakit geçirmesi için hizmet vermektedir. Plaj çevresindeki işletmelerde, plajda gereksinim duyulabilecek tüm ürünler satın alınabilmektedir.
Plajda tuvalet, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong kiralama gibi hizmetler bulunmaktadır. Tuvalet ve soyunma kabinleri, cüzi de olsa ücretlidir. Samsun Merkez’den Ondokuzmayıs İlçesi’ne giden dolmuşlar veya tramvay vasıtasıyla plaja ulaşmak mümkündür.
Samsun'da her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Samsun apart oteller sayfamıza uğramayı unutmayın.
Atakum Palmiye Beach
Atakum Palmiye Beach
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen Palmiye Beach, Atakum sahil şeridinin merkezinde ve Samsun şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Atakum’a giden tüm yerel dolmuşların önünden geçtiği eğlence merkezine giriş ücreti 15 TL’dir.
Soyunma kabini, şezlong, duş gibi imkanları bulunan Beach, aynı zamanda yeme-içme olanakları uygun bir kafeteryaya da sahiptir. Ziyaretçiler giriş ücreti ödedikten sonra, kafeterya haricindeki tüm hizmetlerden ücretsiz faydalanabilmektedir.
Samsun merkezden yürüyerek de ulaşılabilen Palmiye Beach, araç otoparkına ihtiyaç olmayacak bir konumdadır. Özel aracı ile gelen misafirler, sahile sıfır olan yol kenarına araçlarını park edebilmektedir.
Samsun ve çevre il-ilçelerden gelen konuklar nedeni ile işletme, hafta sonlarında kalabalık olmaktadır. Güvenli ve temiz bir suya sahip olması nedeni ile ailelerin kullanımına uygundur.